Povpraševanje po pleteninah znamke Koštrun je večje od ponudbe Povpraševanje po pleteninah znamke Koštrun je večje od ponudbe Najbolje se prodajajo unikatni šali in rute z dodatki iz polsti, kupci prihajajo tudi iz ZDA in z Nove Zelandije
Kmetija Bedekovič prodira z unikatnim bezgovim ekološkim kisom Kmetija Bedekovič prodira z unikatnim bezgovim ekološkim kisom Poleg bezgovega delajo tudi jabolčni kis, prodajo bi radi razširili po Sloveniji in sčasoma tudi v tujino, za kar morajo povečati obseg proizvodnje
Lestvica: To so največji in najboljši slovenski živilci Lestvica: To so največji in najboljši slovenski živilci Predelava hrane v Sloveniji je lahko zelo donosen posel. Najboljši živilci in pijačarji se po dobičkonosnosti lahko kosajo s farmacevti
Študenti mariborske univerze razvili zmagovalnega robota za odstranjevanje plevela Študenti mariborske univerze razvili zmagovalnega robota za odstranjevanje plevela Z manjšim poljskim robotom so zmagali na študentskem tekmovanju Field robot event 2019 v Heilbronnu v Nemčiji

Konvencionalni kmetje naj škodljivce in bolezni zatirajo enako kot ekološki

Čas branja: 2 min
07.12.2017  12:49
Zaradi podnebnih sprememb, majhnosti Slovenije in vedno manj dovoljenih fitofarmacevtskih snovi v pridelavi zelenjave je kmete dobro seznaniti z alternativnimi metodami za varstvo rastlin. Zato je to glavna tema zelenjadarskega posveta v okviru Lombergarjevih dni, ki jih tradicionalno prireja Kmetijsko-gozdarski zavod Maribor.
avtor
Konvencionalni kmetje naj škodljivce in bolezni zatirajo enako kot ekološki

Obveščaj me o novih člankih:  

"Letos je glavna tema varstvo rastlin brez kemičnih sredstev," je ob začetku posveta povedala specialistka za zelenjadarstvo in okrasne rastline na mariborskem kmetijsko-gozdarskem zavodu Miša Pušenjak. "Želimo si, da bi tudi konvencionalni kmeti uporabljali čim več tehnik iz ekološkega kmetijstva," je dodala.

Opažajo namreč, da je znanja pridelovalcev o tem še vedno premalo. "Obstajajo velike razlike med regijami. Dolenjci na primer že ogromno uporabljajo te metode, še posebej koristne žuželke, medtem ko se na Štajerskem to uvaja prepočasi," je pojasnila. Biostimulatorje se po njenih ocenah uporablja nestrokovno, zato niso vedno uporabni. "Veliko ljudi v to niti ne verjame," opaža.

Z alternativnimi pripravki do bolj zdrave čebule

Na današnjem posvetu v Pesnici bodo med drugim predstavili mladega kmeta Matica Lebna, ki je za svoje diplomsko delo na družinski kmetiji opravil poljski poskus, s katerim je analiziral možnosti zmanjšanja stopnje napada bolezni in škodljivcev na čebulo z uporabo alternativnih pripravkov, ki temeljijo na združbi efektivnih mikroorganizmov in rastlinskih izvlečkov.

Nizozemski svetovalec Klaas Plas bo predstavil izkušnje iz njihove države, predvsem nova dognanja pri gojenju jagod in vrtnin, o čemer je prejšnji teden govoril tudi na 2. Agrobiznisovem tehnološko-investicijskem forumu. Mario Lešnik z mariborske fakultete za kmetijstvo in biosistemske vede bo predstavil sredstva za krepitev rastlin, biostimulatorje in hranila z regulatornimi učinki, Stanislan Trdan z ljubljanske biotehniške fakultete pa možnosti biotičnega varstva vrtnin in zmanjševanja škodljivosti stenic z uporabo privabilnih posevkov.

Tesno povezano s pridelavo zelenjave je tudi vprašanje namakanja, pri čemer pa je zaradi vedno pogostejših suš vse večja težnja po strokovnem namakanju z manjšo porabo vode. Tema je za slovensko kmetijstvo zelo pomembna, ker smo Slovenci še vedno najmanj samooskrbni pri zelenjavi. Delež samooskrbe se giblje okoli 42 odstotkov, pri svežem sadju 44 odstotkov, pri krompirju 55 odstotkov, pri mesu pa 76 odstotkov. Prebivalec Slovenije sicer povprečno porabi letno 122 kilogramov žit, 113 kilogramov zelenjave in 72 kilogramov svežega sadja.

Tudi o namakanju in zaščiti sadovnjakov pred pozebo

Lombergarjevi dnevi so v prvi vrsti namenjeni pridelovalcem, da se jim poda konkretna znanja, ki bi jih lahko uporabili v praksi. Najdaljšo tradicijo ima sadjarski posvet, na katerem se bodo v petek osredotočili na namakanje in zaščito sadovnjakov pred spomladansko pozebo. Na sredinem vinogradniškem posvetu pa so govorili o novih odpornih vinskih sortah in prilagajanju na podnebne spremembe.



Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
AGROBIZ
Novice
Novice Študenti mariborske univerze razvili zmagovalnega robota za odstranjevanje plevela

Z manjšim poljskim robotom so zmagali na študentskem tekmovanju Field robot event 2019 v Heilbronnu v Nemčiji

AGROBIZ
Slovenija
Slovenija Je ekološko kmetovanje dobra poslovna priložnost?

Pri porabi ekoloških živil na prebivalca na leto v Sloveniji kar močno zaostajamo za zahodnimi državami; priložnosti za rast je zato...

AGROBIZ
Agro Podjetnik
Agro Podjetnik Povpraševanje po pleteninah znamke Koštrun je večje od ponudbe 1

Najbolje se prodajajo unikatni šali in rute z dodatki iz polsti, kupci prihajajo tudi iz ZDA in z Nove Zelandije

AGROBIZ
Agro Podjetnik
Agro Podjetnik Kraški brinjevec je adut turistične kmetije pri Filetu 1

Poleg prenočitev in domače hrane gostom ponujajo še kraški slivovec, viljamovko, staran vinjak, žganje iz kutin in rožičev ter gin

AGROBIZ
Agro Podjetnik
Agro Podjetnik Kmetija Kastelic - Žonta bo prenovila sirarno

Poletno ponudbo mlečnih izdelkov bi radi razširili s sladoledom, čez nekaj let pa vpeljali tudi rejo goveda za meso

AGROBIZ
Agro Podjetnik
Agro Podjetnik Kmetija Jerala povečuje prodajo in predelavo jabolk

Obnavljajo sadovnjak in vlagajo v nove tehnologije, načrtujejo tudi novi prostor za predelavo sadja

OGLAS
AGROBIZ
Vroče je! Imamo odličen predlog za osvežitev

Predstavljamo lahek napitek, s katerim se lahko v vročih poletnih mesecih odlično osvežimo.