Podnebnim spremembam prednost v novi finančni perspektivi Podnebnim spremembam prednost v novi finančni perspektivi Prihodnja finančna perspektiva daje veliko prednost soočanju s podnebnimi spremembami, s sušo, točo, zmrzaljo, žledolomi, vetrolomi in drugimi ujmami, je povedala kmetijska ministrica Aleksandra Pivec.
Turistična ekološka kmetija Urška raste s povezovanjem Turistična ekološka kmetija Urška raste s povezovanjem Z drugimi pripravljajo skupne pakete za goste, ki bodo najprej bivali na eni, potem pa na drugi turistični kmetiji
Kmalu spletna prodaja sladkovodnih rib    Kmalu spletna prodaja sladkovodnih rib Jeseni jo bo zagnalo podjetje G2O, ki sodi med večje ribogojnice v Sloveniji
Nasvet: Kaj lahko izboljšate pri trženju domače hrane Nasvet: Kaj lahko izboljšate pri trženju domače hrane Dobro trženje lokalne hrane je intenzivno komuniciranje vsega, kar pridelovalec je in kar je dobrega pri njegovi ponudbi, kmetiji ali zadrugi.

V kmetijstvo se vrača motika

Čas branja: 4 min
07.12.2017  15:15
Zdaj je jasno, kaj je mislil kmetijski minister Dejan Židan, ko se je pred 14 dnevi zavzel za kmetijstvo brez kemije
V kmetijstvo se vrača motika

V EU so sprejeli politično odločitev, da bodo omejili porabo fitofarmacevtskih sredstev (FFS). Slovenija temu sledi z dvema ukrepoma. Če bo šlo po njihovem načrtu, bosta zaživela z letom 2019. Od takrat bo prepovedana uporabo glifosata in drugih herbicidov za zatiranje plevela na nekmetijskih površinah – v parkih, na dvoriščih, ob cestah in železnicah ... Istega leta bodo vsem neprofesionalnim pridelovalcem – to so vsi, ki nimajo izkaznice o rabi FFS in niso opravili tečaja o varni rabi FFS – dovolili nakup samo okoli 70 FFS, ki so dovoljena v ekološkem kmetovanju. Ljubiteljski kmetje in vričkarji bodo ta fitofarmacevtska sredstva lahko kupili le v majhni embalaži, ki zadošča za 500 kvadratnih metrov.

Da bi kmetijsko ministrstvo spodbudilo rabo do okolja in zdravja prijaznih FFS, je že znižalo pristojbino za registracijo fitofarmacevtskih sredstev za ekološko kmetovanje, in sicer s 3.200 na tisoč evrov. Ko bo začel veljati nov akcijski program za trajnostno rabo FFS, pa bodo te takse opustili, je napovedala Tanja Strniša, državna sekretarka na kmetijskem ministrstvu.

Poraba FFS upada

»Z zmanjševanjem porabe FFS se v kmetijstvo vrača motika, hrana pa bo pridelana do okolja prijazno,« pravi Janez Posedi" title="Janez Posedi">Janez Posedi, direktor UVHVVR, ki je pristojen tudi za registracijo FFS. Poraba FFS se zmanjšuje: leta 2015 so jih kmetje porabili 10 odstotkov manj kot leta 2010. »Od leta 1995 je delež prodanih aktivnih snovi v Sloveniji upadel za več kot 50 odstotkov,« dodaja njegov namestnik Jernej Drofenik. Spomni, da je omejevanje uporabe FFS ena od prednostnih nalog EU, ki bo v prihodnjih štirih letih iz uporabe vzela sto FFS.

Denar za iskanje alternativ za kmalu prepovedane herbicide

Kmetijsko ministrstvo podpira razvoj novih nekemičnih in do okolja prijaznejših metod za varstvo rastlin in prenos znanja. »Za razvoj nekemičnih metod za zatiranje plevela, s katerimi bi nadomestili glifosat, bomo v začetku leta 2018 razpisali nov ciljni raziskovalni program. Še ta mesec pa bomo objavili razpis za ukrep Sodelovanje, kjer bomo podprli iskanje novih rešitev, ki bi nadomestile FFS. Za takšne okoljske rešitve, ki bodo nastale v okviru evropskega inovativnega partnerstva (EIP) med kmetom, raziskovalcem in svetovalcem, bo na voljo 5,6 milijona evrov. Z 250 tisoč evri bomo podprli večje okoljske projekte, ki vključujejo trajnostno varstvo rastlin in bodo prijavljeni kot EIP, z največ 75 tisoč evri pa bomo sofinancirali manjše pilotne projekte,« dodaja Tanja Strniša.

KGZS: Najprej dajte alternativna sredstva, potem stara prepovejte

Kako pa na te spremembe gledajo na kmetijsko-gozdarski zbornici, kjer bodo nova ukrepa in revizijo akcijskega program za trajnostno rabo FFS ravno danes obravnavali na seji upravnega odbora? »Nobeno omejevanje ne pride v poštev, dokler nimamo prave alternative. Če kmeta omejujemo pri kmetijski pridelavi in mu z zmanjševanjem razpoložljivih fitofarmacevtskih sredstev pridelavo podražimo, bo pridelal manj, izgubo dohodka mu bo treba povrniti, drugače bodo kmetije propadale,« pravi Cvetko Zupančič, predsednik KGZS.

Država naj kmetu povrne izgubo dohodka

Na KGZS se zavedajo pomembnosti čiste vode in okolja. »Kmetje pri uporabi FFS ne pretiravajo, ker so dragi in da ne bi onesnaževali okolja. Večina kmetov že ima izkaznice, da so opravili tečaje o varni rabi FFS,« trdi Zupančič. Skrbi pa ga, ker že imamo strožje predpise kot marsikje drugje v EU. »V tej državi se pogovarjamo samo o omejitvah za kmete. Na KGZS nismo za nagle spremembe, dokler nimamo alternativnih sredstev za varstvo rastlin. Če kmetje ne bodo mogli plevelov zatirati s herbicidi, bodo potrebovali drugačne stroje ali več fizičnega dela z motiko, tako bodo pridelali in zaslužili manj. Ob dražji pridelavi bi se morala podražiti tudi hrana. Če država oteži pridelavo, bi se morala vključiti tudi v poslovni del in kmeta podpreti pri prodaji, denimo prek javnih naročil,« še pravi Zupančič.

Kaj pravi stroka? Mario Lešnik z mariborske fakultete za kmetijstvo in biosistemske vede, ki je največji strokovnjak za FFS pri nas, je ta teden na delavnici o varni rabi FFS, ki jo je pripravil GIZ fitofarmacije, povedal, da če se zmanjša število razpoložljivih aktivnih snovi, bodo kmetje večkrat škropili z istimi FFS. Če pa je na voljo več FFS, lahko stroka svetuje kolobarjenje s pripravki, kar je učinkoviteje. Če ponudba pripravkov za varstvo rastlin v prihodnje ne bo velika, lahko rastline razvijejo odpornost proti FFS, kar je velika težava.

Stroka za kolobarjenje s FFS

Mario Lešnik zagovarja visokotehnološko varovalno kmetijstvo, s katerim bi pridelali kakovostno hrano ob varovanju okolja. To pa zahteva veliko znanja o tem, kako lahko omejimo onesnaževanje. Pri razvoju takšnega kmetijstva je nujen monitoring, s katerim redno spremljamo ostanke FFS v vodi in tleh, popolno digitalizacijo, saj že obstajajo programske rešitve, ki na podlagi podatkov svetujejo kolobarjenje s FFS. Kmetje nujno potrebujejo več svetovanj o pedologiji, hidrotehniki … , da bodo pravilno uporabljali FFS. Lešnik predlaga tudi, da bi poleg gnojilnih načrtov uvedli še škropilne načrte za pet let. In ker okoliščine uporabe aktivnih snovi niso enake kot nekoč, potrebuje kmet dosti več informacij o FFS že na embalaži. Ne nazadnje, kmetje potrebujejo veliko več znanja za pravilno rabo FFS.

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
AGROBIZ
Nasveti
Nasveti Juhu, birokratske poenostavitve za kmete!

Naredili smo seznam nekaj davčnih in birokratskih poenostavitev za kmete, pridelovalce domačih izdelkov, tudi žganja

AGROBIZ
Novice
Novice Komentar: Opuščanje industrijske živinoreje je strel v koleno 69

Pozivi veganov h krčenju industrijske živinoreje bi škodili kmetijstvu, ne morejo pa rešiti okolja

AGROBIZ
Novice
Novice 10 zvezd kmetijskega sejma Agra 4

Reportaža s 56. mednarodnega kmetijsko-živilskega sejma v Gornji Radgoni

AGROBIZ
Nove tehnologije
Nove tehnologije S sistemom recirkulacije porabite dosti manj vode za gojenje rib

Tipska montažna do 50 kvadratnih metrov velika ribogojnica s sistemom recirkulacije za gojenje severnoafriškega čopovca (soma), ki jo...

AGROBIZ
Novice
Novice Sladke skrbi sadjarjev: letina je odlična, pa bodo vse prodali in po kakšni ceni?

Lani in predlanskim so sadjarji zaradi pozebe utrpeli veliko škodo; letos je drugače, sadja je dovolj, prav tako raste izvoz

AGROBIZ
Natečaj Agrobiznis
Natečaj Agrobiznis (video, foto) Je na kmetiji mogoče uporabiti množično financiranje? Poglejte v Jarenino!

Kmetija Turinek ponuja zakup letine kot nekakšno obliko množičnega financiranja, kjer kupec plača pridelek za letino vnaprej, potem pa...

AGROBIZ
Novice
Novice Na festivalu Top Vino prestižna svetovna vina

V ljubljanskem Cankarjevem domu bo 8. oktobra potekala druga izdaja festivala Top Vino, ki je pred dvema letoma navdušil obiskovalce s...