(video, foto) Je na kmetiji mogoče uporabiti množično financiranje? Poglejte v Jarenino! (video, foto) Je na kmetiji mogoče uporabiti množično financiranje? Poglejte v Jarenino! Kmetija Turinek ponuja zakup letine kot nekakšno obliko množičnega financiranja, kjer kupec plača pridelek za letino vnaprej, potem pa na kmetiji prevzema pridelke.
Toni Kukenberger: Z izdelki iz senenega mleka bi prodrli v turizem Toni Kukenberger: Z izdelki iz senenega mleka bi prodrli v turizem Naredijo premalo mlečnih izdelkov, da bi poleg Mercatorja prodrli v druge trgovske verige; zanimajo jih restavracije, saj se v turizmu iztrži več
Primorci so s kulinaričnim doživetjem navdušili Ljubljano Primorci so s kulinaričnim doživetjem navdušili Ljubljano Danes je v središču Ljubljane dišalo po Primorski - s pokušino dobrot iz mlečnih izdelkov, testenin, ribjih in mesnih jedi, mesnin, sveže zelenjave in sonca polnih vin se je predstavilo 11 primorskih živilcev in zadrug.
Kmetije bodo lahko ponujale tudi (celo)dnevno varstvo starejših Kmetije bodo lahko ponujale tudi (celo)dnevno varstvo starejših To novo obliko dopolnilne dejavnosti na kmetiji bodo prve kmetije vpeljale predvidoma čez leto dni v pilotnem projektu

Slovenski državni gozdovi v 10 mesecih s 16 milijonov evrov dobička pred davki

Čas branja: 2 min
08.12.2017  12:44  Dopolnjeno: 08.12.2017 12:51
Državno podjetje za gospdarjenje z državnim gozdom Slovenski državni gozdovi je v prvih 10 mesecih letos ustvarilo 51,1 milijona evrov čistih prihodkov od prodaje, kar je 23 odstotkov več od načrta. Dobiček iz poslovanja (EBIT) je dosegel 15,8 milijona evrov, načrtovanega pa presegel kar za 85 odstotkov.
avtor
Slovenski državni gozdovi v 10 mesecih s 16 milijonov evrov dobička pred davki

Družba je v desetmesečju prodala 1,01 milijona kubičnih metrov gozdnih lesnih sortimentov po povprečni ceni 49,88 evra na kubični meter, ustvarjenih 15,8 milijona evrov dobička pred davki pa "predstavlja neposredno korist za državo v primerjavi s prejšnjim sistemom koncesij", so zapisali v sporočilu. Del tega dobička se lahko izplača v proračun, preostanek pa povečuje vrednost podjetja, ki je v 100-odstotni lasti države.

Poleg ustvarjenega dobička so v gozdni sklad vplačali 7,9 milijona evrov nadomestila in 6,7 milijona evrov davka na dodano vrednost (DDV), ki izhaja predvsem iz obveznosti za plačilo davka iz naslova prodaje lesa, zmanjšane za DDV iz naslova obdavčljive storitve izvajanja zunanje sečnje.

Dvakrat večji donos od koncesionarjev

Neto donos za državo je letos do konca oktobra znašal več kot 30 milijonov evrov oz. 31,3 evra na kubični meter. Ob tem so v družbi pojasnili, da je po metodologiji kmetijskega ministrstva donos izračunan kot razlika med vrednostjo lesa in stroškov poseka, spravila, gojenja, gradnje cest in vlak. V primerjavi s preteklim koncesijskim sistemom se je neto donos za državo več kot podvojil, so zapisali.

V oktobru je družba ustvarila 5,3 milijona evrov čistih prihodkov od prodaje, kar je na ravni načrtovanega, in 1,7 milijona evrov EBIT, kar je 61 odstotkov nad načrti. Prodala je 101.500 kubičnih metrov gozdnih lesnih sortimentov, štiri odstotke več od načrtov.

Prodajna cena pod načrti

Medtem ko je sečnja močno presegla načrtovano, pa prodajna cena na kvadratni meter ne bo dosegla načrtovane, in sicer zaradi slabše kakovosti lesa, ki je posledica napada podlubnikov. Delež slabšega lesa v sortimentni strukturi je bil namreč večji od načrtovanega in je znižal povprečno ceno. Je pa ta s sedmimi evri na kubični meter višja kot v prejšnji ureditvi s koncesninami.

Družba je v desetmesečju z desetimi največjimi kupci ustvarila 20,1 milijona evrov prihodkov oz. 39 odstotkov vseh prihodkov. Največji kupec je Lesonit, kateremu so v prvih desetih mesecih dobavili skoraj 120.000 kubičnih metrov lesa, so zapisali.

V Avstrijo prodajajo le industrijski les, hlodovino domačim kupcem

Če se bo na trgu pojavil kakšen večji odjemalec industrijskega lesa, v družbi pričakujejo zmanjšanje dobav avstrijskim kupcem, katerim pa niso in ne bodo prodali nobenega hloda, temveč zgolj nizko vreden industrijski les, so zapisali. Med največjimi desetimi kupci sta dva avstrijska, Kaindl in Lenzing, ki sta od družbe kupovala izključno najcenejšo nehlodovino.

V družbi so še zapisali, da želijo skladno s strategijo in izhodišči vlade razvijati gozdarsko dejavnost v okviru podjetja, lesarsko dejavnost pa v okviru družbe Snežnik. Slednja je v prvih desetih meseca leta pridelala 374 tisoč evrov čiste izgube, pri čemer je segment gozdarstva ustvaril 348 tisoč evrov čiste izgube.

Nadzorni svet Slovenskih državnih gozdov je prenos gozdarstva z družbe Snežnik na Slovenske državne gozdove dokončno potrdil na četrtkovi seji, izpeljali pa naj bi ga z novim letom.

Več iz teme:  

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
AGROBIZ
Nasveti
Nasveti Juhu, birokratske poenostavitve za kmete!

Naredili smo seznam nekaj davčnih in birokratskih poenostavitev za kmete, pridelovalce domačih izdelkov, tudi žganja

AGROBIZ
Novice
Novice 10 zvezd kmetijskega sejma Agra 4

Reportaža s 56. mednarodnega kmetijsko-živilskega sejma v Gornji Radgoni

AGROBIZ
Novice
Novice Komentar: Opuščanje industrijske živinoreje je strel v koleno 69

Pozivi veganov h krčenju industrijske živinoreje bi škodili kmetijstvu, ne morejo pa rešiti okolja

AGROBIZ
Novice
Novice Zakaj država ščiti goljufive preprodajalce sadja in zelenjave? 14

Že vrsto let je zlorab slovenskega "državljanstva" največ pri jagodah, češnjah, breskvah in špargljih, ki so naprodaj na stojnicah ob...

AGROBIZ
Nove tehnologije
Nove tehnologije S sistemom recirkulacije porabite dosti manj vode za gojenje rib

Tipska montažna do 50 kvadratnih metrov velika ribogojnica s sistemom recirkulacije za gojenje severnoafriškega čopovca (soma), ki jo...

AGROBIZ
Novice
Novice Sladke skrbi sadjarjev: letina je odlična, pa bodo vse prodali in po kakšni ceni?

Lani in predlanskim so sadjarji zaradi pozebe utrpeli veliko škodo; letos je drugače, sadja je dovolj, prav tako raste izvoz

AGROBIZ
Novice
Novice Žagarji in predelovalci lesa se utapljajo v naročilih 2

Da bi ujeli razvojni zaostanek, bi jim pomagale državne podpore, kakršne se obetajo škotskemu BSW za zagon največje žage na Gomilskem

AGROBIZ
Novice
Novice Mehiški kmetje krivijo Volkswagen za sušo 1

Volkswagen s posebnimi topovi razbija oblake, ki lahko prinesejo točo, da bi s tem zaščitil nove avtomobile, parkirane ob tovarni v...