Kaj je Šarčeva vlada dosegla na področju kmetijstva v prvih stotih dneh Kaj je Šarčeva vlada dosegla na področju kmetijstva v prvih stotih dneh Vlada Marjana Šarca je objavila poročilo o tem, kaj so naredili v prvih stotih dneh; povzemamo dosežke na področju kmetijstva
Ribogojnica Fonda proda največ rib prav za božič Ribogojnica Fonda proda največ rib prav za božič Doslej so prodali od 50 do 60 ton rib na leto, prihodnje leto jih bodo sto ton, nove trge že iščejo; poleg brancinov imajo tudi orade
Kitajska kupila 500 tisoč ton ameriške soje Kitajska kupila 500 tisoč ton ameriške soje Sredin nakup 500 tisoč ton ameriške soje, za katero so kitajska podjetja plačala okoli 180 milijonov dolarjev (158 milijonov evrov), je prvi tovrsten nakup, odkar je ameriški predsednik Donald Trump uvedel carine na kitajski uvoz, na to pa je Kitajska odgovorila tudi z zaustavitvijo nakupa ameriške soje.
Kupci kupujejo domačo hrano, ker je dobra, pa tudi iz nostalgije Kupci kupujejo domačo hrano, ker je dobra, pa tudi iz nostalgije Povpraševanje po lokalni hrani s podeželja raste kljub nekaj višji ceni, pravi Fani Tomažič, poslovodja Mercatorjevega marketa v Murglah v Ljubljani
Napovedi za kmetijstvo v EU do 2030: kdo bo na boljšem in kdo na slabšem  Napovedi za kmetijstvo v EU do 2030: kdo bo na boljšem in kdo na slabšem Prihajajo boljši časi za alternativno pridelavo hrane, kot so lokalna, ekološka in druga certificirana živila, ki jih kupci vse bolj iščejo. Do leta 2030 bomo v EU pridelali več sladkorne pese, žita, beljakovinskih rastlin in oljčnega olja, večja bo tudi prireja mleka, perutninskega, ovčjega in kozjega mesa, napoveduje evropska komisija.

Slovenski državni gozdovi v 10 mesecih s 16 milijonov evrov dobička pred davki

Čas branja: 2 min
08.12.2017  12:44  Dopolnjeno: 08.12.2017 12:51
Državno podjetje za gospdarjenje z državnim gozdom Slovenski državni gozdovi je v prvih 10 mesecih letos ustvarilo 51,1 milijona evrov čistih prihodkov od prodaje, kar je 23 odstotkov več od načrta. Dobiček iz poslovanja (EBIT) je dosegel 15,8 milijona evrov, načrtovanega pa presegel kar za 85 odstotkov.
avtor
Slovenski državni gozdovi v 10 mesecih s 16 milijonov evrov dobička pred davki

Več iz teme:  
Obveščaj me o novih člankih:  

Družba je v desetmesečju prodala 1,01 milijona kubičnih metrov gozdnih lesnih sortimentov po povprečni ceni 49,88 evra na kubični meter, ustvarjenih 15,8 milijona evrov dobička pred davki pa "predstavlja neposredno korist za državo v primerjavi s prejšnjim sistemom koncesij", so zapisali v sporočilu. Del tega dobička se lahko izplača v proračun, preostanek pa povečuje vrednost podjetja, ki je v 100-odstotni lasti države.

Poleg ustvarjenega dobička so v gozdni sklad vplačali 7,9 milijona evrov nadomestila in 6,7 milijona evrov davka na dodano vrednost (DDV), ki izhaja predvsem iz obveznosti za plačilo davka iz naslova prodaje lesa, zmanjšane za DDV iz naslova obdavčljive storitve izvajanja zunanje sečnje.

Dvakrat večji donos od koncesionarjev

Neto donos za državo je letos do konca oktobra znašal več kot 30 milijonov evrov oz. 31,3 evra na kubični meter. Ob tem so v družbi pojasnili, da je po metodologiji kmetijskega ministrstva donos izračunan kot razlika med vrednostjo lesa in stroškov poseka, spravila, gojenja, gradnje cest in vlak. V primerjavi s preteklim koncesijskim sistemom se je neto donos za državo več kot podvojil, so zapisali.

V oktobru je družba ustvarila 5,3 milijona evrov čistih prihodkov od prodaje, kar je na ravni načrtovanega, in 1,7 milijona evrov EBIT, kar je 61 odstotkov nad načrti. Prodala je 101.500 kubičnih metrov gozdnih lesnih sortimentov, štiri odstotke več od načrtov.

Prodajna cena pod načrti

Medtem ko je sečnja močno presegla načrtovano, pa prodajna cena na kvadratni meter ne bo dosegla načrtovane, in sicer zaradi slabše kakovosti lesa, ki je posledica napada podlubnikov. Delež slabšega lesa v sortimentni strukturi je bil namreč večji od načrtovanega in je znižal povprečno ceno. Je pa ta s sedmimi evri na kubični meter višja kot v prejšnji ureditvi s koncesninami.

Družba je v desetmesečju z desetimi največjimi kupci ustvarila 20,1 milijona evrov prihodkov oz. 39 odstotkov vseh prihodkov. Največji kupec je Lesonit, kateremu so v prvih desetih mesecih dobavili skoraj 120.000 kubičnih metrov lesa, so zapisali.

V Avstrijo prodajajo le industrijski les, hlodovino domačim kupcem

Če se bo na trgu pojavil kakšen večji odjemalec industrijskega lesa, v družbi pričakujejo zmanjšanje dobav avstrijskim kupcem, katerim pa niso in ne bodo prodali nobenega hloda, temveč zgolj nizko vreden industrijski les, so zapisali. Med največjimi desetimi kupci sta dva avstrijska, Kaindl in Lenzing, ki sta od družbe kupovala izključno najcenejšo nehlodovino.

V družbi so še zapisali, da želijo skladno s strategijo in izhodišči vlade razvijati gozdarsko dejavnost v okviru podjetja, lesarsko dejavnost pa v okviru družbe Snežnik. Slednja je v prvih desetih meseca leta pridelala 374 tisoč evrov čiste izgube, pri čemer je segment gozdarstva ustvaril 348 tisoč evrov čiste izgube.

Nadzorni svet Slovenskih državnih gozdov je prenos gozdarstva z družbe Snežnik na Slovenske državne gozdove dokončno potrdil na četrtkovi seji, izpeljali pa naj bi ga z novim letom.


Več iz teme:  

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
AGROBIZ
Nove tehnologije
Nove tehnologije Kako je Puklavec Family Wines postal tehnološko najsodobnejša vinska klet

V digitalizacijo in nove tehnologije so od leta 2009 vložili 15,6 milijona evrov

AGROBIZ
Novice
Novice (video) V Slovenijo prihaja 3D-tiskalnik hrane nizozemskega start-upa byFlow 3

3D-tiskalnik hrane ponujajo zlasti gostincem, z njim pa lahko ustvarijo okusen obrok tudi za starejše, ki s težavo uživajo drugo, tršo...

AGROBIZ
Novice
Novice Škotski BSW za megažago že išče najpomembnejše kadre 7

Škotska žaga se bo o odkupu hlodovine obrnila tudi na zasebne lastnike gozdov, žagan les pa bi odkupovala tudi od domačih žag in ga...

AGROBIZ
Nove tehnologije
Nove tehnologije Kmetije se prepočasi tehnološko posodabljajo 5

Podnebne spremembe in potrebe po učinkovitejši pridelavi hrane jih silijo v prilagajanje in nakup novih tehnologij

AGROBIZ
Nove tehnologije
Nove tehnologije Brez robotov ni sodobnega kmetijstva 1

Pomagajo v vseh fazah pridelave, od izbire semen in sadik do vzgoje, spravila in pakiranja pridelkov

AGROBIZ
Nove tehnologije
Nove tehnologije (video) Največ 3D-tiskalnikov hrane uporabljajo restavracije z Michelinovo zvezdico

Štirideset bolnišnic na Nizozemskem preizkuša, kako 3D-tiskalnik pomaga ljudem, ki imajo težave s požiranjem hrane

AGROBIZ
Nasveti
Nasveti Napovedi za kmetijstvo v EU do 2030: kdo bo na boljšem in kdo na slabšem

Prihajajo boljši časi za alternativno pridelavo hrane, kot so lokalna, ekološka in druga certificirana živila, ki jih kupci vse bolj...

AGROBIZ
Nove tehnologije
Nove tehnologije (video) Z novimi tehnologijami pridobijo kmetje in zadruge, na koncu tudi kupci 3

Reportaža s 3. Agrobiznisovega tehnološko-investicijskega foruma