Spoznajte Panvitin recept za rast prašičereje Spoznajte Panvitin recept za rast prašičereje Lani je bilo pri nas vzrejenih približno 257 tisoč prašičev, kar je najmanj po letu 1991. Z nagrajevanjem rejcev, ki imajo sklenjen krog reje, poskuša Panvita povečati letni zakol
Kekec rešen pred padcem v samotno brezno Kekec rešen pred padcem v samotno brezno Podjetje Osem želi povečati prodajo paštet znamke Kekec doma in v tujini, zato gre marca v promocijsko kampanjo
Kmetom bo Furs še tri mesece pošiljal položnice za prispevke za socialno varnost Kmetom bo Furs še tri mesece pošiljal položnice za prispevke za socialno varnost Polovica od 11 tisoč kmečko zavrovanih kmetov si mora v dveh mesecih urediti dostop do portala eDavki
Zmagovalci Agrobiznisa 2018 so mlekarna Planika, zadrugi Tolmin in Sloga ter Humko Zmagovalci Agrobiznisa 2018 so mlekarna Planika, zadrugi Tolmin in Sloga ter Humko Najbolj podjetna je Kmetijsko-gozdarska zadruga Sloga iz Kranja. Najbolj inovativno živilo so hrenovke Alpija z oljčnim oljem ali smetano iz Kmetijske zadruge Tolmin. Najboljši domač izdelek po izboru naših bralcev je sir Dobra misel iz mlekarne Planika. Podjetju Humko z Bleda pa smo podelili posebno priznanje za razvoj novih tehnologij za urbano vrtnarstvo.
Kako gre zmagovalcem Agrobiznisa: kdo najhitreje razvija posel in prodajo Kako gre zmagovalcem Agrobiznisa: kdo najhitreje razvija posel in prodajo Od leta 2014, ko smo prvič podelili nagrade portala Agrobiznis, smo nagradili 15 ponudnikov lokalne hrane. Pišemo, kakšno leto je za desetimi od njih in kaj načrtujejo.

Slovenski državni gozdovi v 10 mesecih s 16 milijonov evrov dobička pred davki

08.12.2017  12:44  Dopolnjeno: 08.12.2017 12:51
Državno podjetje za gospdarjenje z državnim gozdom Slovenski državni gozdovi je v prvih 10 mesecih letos ustvarilo 51,1 milijona evrov čistih prihodkov od prodaje, kar je 23 odstotkov več od načrta. Dobiček iz poslovanja (EBIT) je dosegel 15,8 milijona evrov, načrtovanega pa presegel kar za 85 odstotkov.
avtor
Slovenski državni gozdovi v 10 mesecih s 16 milijonov evrov dobička pred davki

Družba je v desetmesečju prodala 1,01 milijona kubičnih metrov gozdnih lesnih sortimentov po povprečni ceni 49,88 evra na kubični meter, ustvarjenih 15,8 milijona evrov dobička pred davki pa "predstavlja neposredno korist za državo v primerjavi s prejšnjim sistemom koncesij", so zapisali v sporočilu. Del tega dobička se lahko izplača v proračun, preostanek pa povečuje vrednost podjetja, ki je v 100-odstotni lasti države.

Poleg ustvarjenega dobička so v gozdni sklad vplačali 7,9 milijona evrov nadomestila in 6,7 milijona evrov davka na dodano vrednost (DDV), ki izhaja predvsem iz obveznosti za plačilo davka iz naslova prodaje lesa, zmanjšane za DDV iz naslova obdavčljive storitve izvajanja zunanje sečnje.

Dvakrat večji donos od koncesionarjev

Neto donos za državo je letos do konca oktobra znašal več kot 30 milijonov evrov oz. 31,3 evra na kubični meter. Ob tem so v družbi pojasnili, da je po metodologiji kmetijskega ministrstva donos izračunan kot razlika med vrednostjo lesa in stroškov poseka, spravila, gojenja, gradnje cest in vlak. V primerjavi s preteklim koncesijskim sistemom se je neto donos za državo več kot podvojil, so zapisali.

V oktobru je družba ustvarila 5,3 milijona evrov čistih prihodkov od prodaje, kar je na ravni načrtovanega, in 1,7 milijona evrov EBIT, kar je 61 odstotkov nad načrti. Prodala je 101.500 kubičnih metrov gozdnih lesnih sortimentov, štiri odstotke več od načrtov.

Prodajna cena pod načrti

Medtem ko je sečnja močno presegla načrtovano, pa prodajna cena na kvadratni meter ne bo dosegla načrtovane, in sicer zaradi slabše kakovosti lesa, ki je posledica napada podlubnikov. Delež slabšega lesa v sortimentni strukturi je bil namreč večji od načrtovanega in je znižal povprečno ceno. Je pa ta s sedmimi evri na kubični meter višja kot v prejšnji ureditvi s koncesninami.

Družba je v desetmesečju z desetimi največjimi kupci ustvarila 20,1 milijona evrov prihodkov oz. 39 odstotkov vseh prihodkov. Največji kupec je Lesonit, kateremu so v prvih desetih mesecih dobavili skoraj 120.000 kubičnih metrov lesa, so zapisali.

V Avstrijo prodajajo le industrijski les, hlodovino domačim kupcem

Če se bo na trgu pojavil kakšen večji odjemalec industrijskega lesa, v družbi pričakujejo zmanjšanje dobav avstrijskim kupcem, katerim pa niso in ne bodo prodali nobenega hloda, temveč zgolj nizko vreden industrijski les, so zapisali. Med največjimi desetimi kupci sta dva avstrijska, Kaindl in Lenzing, ki sta od družbe kupovala izključno najcenejšo nehlodovino.

V družbi so še zapisali, da želijo skladno s strategijo in izhodišči vlade razvijati gozdarsko dejavnost v okviru podjetja, lesarsko dejavnost pa v okviru družbe Snežnik. Slednja je v prvih desetih meseca leta pridelala 374 tisoč evrov čiste izgube, pri čemer je segment gozdarstva ustvaril 348 tisoč evrov čiste izgube.

Nadzorni svet Slovenskih državnih gozdov je prenos gozdarstva z družbe Snežnik na Slovenske državne gozdove dokončno potrdil na četrtkovi seji, izpeljali pa naj bi ga z novim letom.

Oznake:   radar Radar: Dostava obvestila ob objavi članka, ki vsebuje oznako.

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
AGROBIZ
Natečaj Agrobiznis
Natečaj Agrobiznis Iz Komende prihaja uspešna zgodba socialnega podjetništva in kmetovanja

Pet invalidov že dela na kmetiji, tja bi radi vključili tudi ljudi z motnjo v duševnem razvoju

AGROBIZ
Natečaj Agrobiznis
Natečaj Agrobiznis Zmagovalci Agrobiznisa 2018 so mlekarna Planika, zadrugi Tolmin in Sloga ter Humko

Najbolj podjetna je Kmetijsko-gozdarska zadruga Sloga iz Kranja. Najbolj inovativno živilo so hrenovke Alpija z oljčnim oljem ali smetano...

AGROBIZ
Novice
Novice Spoznajte sedem najboljših živil leta 2018 in inovativno mlekarno

Žemljice z nakaljenimi semeni, konopljin opečenec, ajdove testenine s pšeničnimi kalčki, biojogurt z aronijo, sok iz ekološke rdeče...

AGROBIZ
Novice
Novice Po letu 2020 bodo kmetijske subvencije bolj prilagojene potrebam vsake države članice

Do zdaj so ukrepe za kmetijske subvencije določali v Bruslju in so bili enaki po vsej EU. To se z letom 2020 spreminja – na evropski...

AGROBIZ
Nasveti
Nasveti Komu bo svetovni dan čebel prinesel več posla

20. maja bomo prvič praznovali svetovni dan čebel. Takrat bodo Slovenijo obiskali kmetijski ministri in čebelarji z vsega sveta, da se...

AGROBIZ
Novice
Novice Jeruzalem Ormož SAT se širi v vrtnarstvo

Letos načrtujejo tudi novo sušilnico hmelja in petodstotno rast prihodkov

AGROBIZ
Novice
Novice Vse več rejcev vstopa v ukrep dobrobit živali

Ta ukrep, ki zagotavlja nadstandardne pogoje reje za boljše počutje živali, pri nas velja za prašiče, govedo in drobnico