Kaj imata skupnega turizem in kmetijstvo? Povezovanje v obeh panogah prinaša uspeh in več denarja Kaj imata skupnega turizem in kmetijstvo? Povezovanje v obeh panogah prinaša uspeh in več denarja V reportaži z Agrobiznisovega posveta o sodelovanju boste izvedeli, kdaj pride prvi denar za štiri podukrepe in novi razpisi za ukrep Sodelovanje, zakaj bi se Kraševci zgledovali po Bricih, kako se povezujejo Loška zadruga, ekokmetje in školjkar v slovenski istri ter kmetije, ponudniki prenočišč in gostinci v Posočju
KGZS: manj denarja za subvencije po letu 2020 bi ogrozilo stabilnost kmetijstva  KGZS: manj denarja za subvencije po letu 2020 bi ogrozilo stabilnost kmetijstva Na 13. seji upravnega odbora kmetijsko-gozdarske zbornice KGZS, ki je bila včeraj, so obravnavali predlog finančnega okvira skupne kmetijske politike (SKP) in zakonodaje po letu 2020, ukrepe za upravljanje tveganj v kmetijstvu in sprejeli nekaj predlogov o kmetijstvu in podeželju, ki jih bodo posredovai novi vladi.
ARSO išče prostovoljce za poročanje o posledicah suše ARSO išče prostovoljce za poročanje o posledicah suše Agencija za okolje išče terenske opazovalce, ki bi opisali poškodbe in prizadetost rastlin zaradi suše v okviru projekta DriDanube, ki razvija spremljanje suš, ocene tveganj in posledic ter izboljšuje upravljanje s sušami.
Še 11 razpisov iz Programa za razvoj podeželja je predvidenih do konca leta Še 11 razpisov iz Programa za razvoj podeželja je predvidenih do konca leta Objavljamo predvideni razpored 11 javnih razpisov iz Programa za razvoj podeželja, ki bodo objavljeni do konca leta. Kmetje naj si pravočasno priskrbijo vso potrebno dokumentacijo, svetujejo na kmetijskem ministrstvu.

Slovenski državni gozdovi v 10 mesecih s 16 milijonov evrov dobička pred davki

08.12.2017  12:44  Dopolnjeno: 08.12.2017 12:51
Državno podjetje za gospdarjenje z državnim gozdom Slovenski državni gozdovi je v prvih 10 mesecih letos ustvarilo 51,1 milijona evrov čistih prihodkov od prodaje, kar je 23 odstotkov več od načrta. Dobiček iz poslovanja (EBIT) je dosegel 15,8 milijona evrov, načrtovanega pa presegel kar za 85 odstotkov.
avtor
Slovenski državni gozdovi v 10 mesecih s 16 milijonov evrov dobička pred davki

Družba je v desetmesečju prodala 1,01 milijona kubičnih metrov gozdnih lesnih sortimentov po povprečni ceni 49,88 evra na kubični meter, ustvarjenih 15,8 milijona evrov dobička pred davki pa "predstavlja neposredno korist za državo v primerjavi s prejšnjim sistemom koncesij", so zapisali v sporočilu. Del tega dobička se lahko izplača v proračun, preostanek pa povečuje vrednost podjetja, ki je v 100-odstotni lasti države.

Poleg ustvarjenega dobička so v gozdni sklad vplačali 7,9 milijona evrov nadomestila in 6,7 milijona evrov davka na dodano vrednost (DDV), ki izhaja predvsem iz obveznosti za plačilo davka iz naslova prodaje lesa, zmanjšane za DDV iz naslova obdavčljive storitve izvajanja zunanje sečnje.

Dvakrat večji donos od koncesionarjev

Neto donos za državo je letos do konca oktobra znašal več kot 30 milijonov evrov oz. 31,3 evra na kubični meter. Ob tem so v družbi pojasnili, da je po metodologiji kmetijskega ministrstva donos izračunan kot razlika med vrednostjo lesa in stroškov poseka, spravila, gojenja, gradnje cest in vlak. V primerjavi s preteklim koncesijskim sistemom se je neto donos za državo več kot podvojil, so zapisali.

V oktobru je družba ustvarila 5,3 milijona evrov čistih prihodkov od prodaje, kar je na ravni načrtovanega, in 1,7 milijona evrov EBIT, kar je 61 odstotkov nad načrti. Prodala je 101.500 kubičnih metrov gozdnih lesnih sortimentov, štiri odstotke več od načrtov.

Prodajna cena pod načrti

Medtem ko je sečnja močno presegla načrtovano, pa prodajna cena na kvadratni meter ne bo dosegla načrtovane, in sicer zaradi slabše kakovosti lesa, ki je posledica napada podlubnikov. Delež slabšega lesa v sortimentni strukturi je bil namreč večji od načrtovanega in je znižal povprečno ceno. Je pa ta s sedmimi evri na kubični meter višja kot v prejšnji ureditvi s koncesninami.

Družba je v desetmesečju z desetimi največjimi kupci ustvarila 20,1 milijona evrov prihodkov oz. 39 odstotkov vseh prihodkov. Največji kupec je Lesonit, kateremu so v prvih desetih mesecih dobavili skoraj 120.000 kubičnih metrov lesa, so zapisali.

V Avstrijo prodajajo le industrijski les, hlodovino domačim kupcem

Če se bo na trgu pojavil kakšen večji odjemalec industrijskega lesa, v družbi pričakujejo zmanjšanje dobav avstrijskim kupcem, katerim pa niso in ne bodo prodali nobenega hloda, temveč zgolj nizko vreden industrijski les, so zapisali. Med največjimi desetimi kupci sta dva avstrijska, Kaindl in Lenzing, ki sta od družbe kupovala izključno najcenejšo nehlodovino.

V družbi so še zapisali, da želijo skladno s strategijo in izhodišči vlade razvijati gozdarsko dejavnost v okviru podjetja, lesarsko dejavnost pa v okviru družbe Snežnik. Slednja je v prvih desetih meseca leta pridelala 374 tisoč evrov čiste izgube, pri čemer je segment gozdarstva ustvaril 348 tisoč evrov čiste izgube.

Nadzorni svet Slovenskih državnih gozdov je prenos gozdarstva z družbe Snežnik na Slovenske državne gozdove dokončno potrdil na četrtkovi seji, izpeljali pa naj bi ga z novim letom.

Več iz teme:  

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
AGROBIZ
Nove tehnologije
Nove tehnologije Švicarji razvijajo robota, ki uničuje plevel 50

Robot za samodejno uničevanje plevela porabi 20- krat manj škropiva

AGROBIZ
Novice
Novice Imamo pet novih dopolnilnih dejavnosti na kmetiji

To so proizvodnja krmil, konzerviranje in vlaganje jajc, nega telesa in sproščanje s panjskim zrakom, nabiranje smole ter svetovanje...

AGROBIZ
Novice
Novice Kako je loška zadruga postala največji ponudnik drobnice 1

Povezovanje z rejci drobnice pri odkupu se pozna tudi pri odkupni ceni, ki so jo Loške mesnine v zadnjih dveh letih zvišale za dva evra

AGROBIZ
Novice
Novice (Predstavitev proračuna EU po 2020) Danes fokus na skupni kmetijski politiki, za Slovenijo predvidoma 1,66 milijarde evrov

V splošnem bo v novem večletnem proračunu EU 2021-2027 manj denarja za skupno kmetijsko politiko; po izhodiščnem predlogu se za...

AGROBIZ
Novice
Novice Radi bi jedli več ekološke hrane, ekokmetij pa je premalo

Jeseni naj bi ekokmetje svoje pridelke tržili pod skupno blagovno znamko, napovedujejo tudi spletni portal s koristnimi informacijami tudi...

AGROBIZ
Novice
Novice Kako bi Evropski parlament izboljšal pogoje za mlade kmete

V poročilu o ukrepih za mlade kmete predlagajo, kako bi na podeželju zadržali mlade kmete, pospešili generacijsko menjavo na kmetijah...