Podnebnim spremembam prednost v novi finančni perspektivi Podnebnim spremembam prednost v novi finančni perspektivi Prihodnja finančna perspektiva daje veliko prednost soočanju s podnebnimi spremembami, s sušo, točo, zmrzaljo, žledolomi, vetrolomi in drugimi ujmami, je povedala kmetijska ministrica Aleksandra Pivec.
Turistična ekološka kmetija Urška raste s povezovanjem Turistična ekološka kmetija Urška raste s povezovanjem Z drugimi pripravljajo skupne pakete za goste, ki bodo najprej bivali na eni, potem pa na drugi turistični kmetiji
Kmalu spletna prodaja sladkovodnih rib    Kmalu spletna prodaja sladkovodnih rib Jeseni jo bo zagnalo podjetje G2O, ki sodi med večje ribogojnice v Sloveniji
Nasvet: Kaj lahko izboljšate pri trženju domače hrane Nasvet: Kaj lahko izboljšate pri trženju domače hrane Dobro trženje lokalne hrane je intenzivno komuniciranje vsega, kar pridelovalec je in kar je dobrega pri njegovi ponudbi, kmetiji ali zadrugi.

Revizorji EU: Ozelenitev skupne kmetijske politike neuspešna

Čas branja: 1 min
12.12.2017  12:37  Dopolnjeno: 12.12.2017 12:52
Plačila, zasnovana za spodbujanje kmetov v smeri okolju prijaznejšega delovanja, verjetno ne bodo bistveno okrepila okoljske in podnebne smotrnosti skupne kmetijske politike, ugotavljajo revizorju EU. Sistem je zaradi novih plačil postal kompleksnejši, spremembe kmetijskih praks pa je moč opaziti le na petih odstotkih kmetijskih zemljišč.
avtor
Revizorji EU: Ozelenitev skupne kmetijske politike neuspešna

Plačila za zeleno komponento so nova vrsta neposrednih plačil, uvedena leta 2013 z reformo skupne kmetijske politike (SKP). Nagrajujejo kmete za pozitiven učinek na okolje, ki ga trg sicer ne bi nagradil. So edina neposredna plačila, katerih glavni navedeni cilj je okoljski.

Neuspela ozelenitev

Vendar sistem ni zelo učinkovit. "Z ozelenitvijo, kot se trenutno izvaja, se okoljska in podnebna smotrnost skupne kmetijske politike verjetno ne bo bistveno okrepila," je v sporočilu za javnost zapisal član Evropskega računskega sodišča Samo Jereb.

Revizorji so ugotovili, da Evropska komisija ni pripravila celovite intervencijske logike za plačila za zeleno komponento. Prav tako ni določila jasnih in dovolj ambicioznih okoljskih ciljev, ki naj bi se z ozelenitvijo dosegli. Poleg tega okoljski in podnebni cilji, ki naj bi se s to politiko dosegli, ne upravičujejo proračunskih sredstev, dodeljenih za ozelenitev.

Revizorji so tudi ugotovili, da ozelenitev verjetno ne bo zagotovila bistvenih okoljskih in podnebnih koristi, predvsem zato, ker bi se velik delež subvencioniranih praks izvajal tudi brez plačil. Ocenjujejo, da je ozelenitev privedla do sprememb kmetijskih praks na samo približno petih odstotkih vseh kmetijskih zemljišč v EU.

Poleg tega so ugotovili, da rezultati politike verjetno ne bodo upravičili precejšnje kompleksnosti, ki jo ozelenitev prinaša skupni kmetijski politiki. To je deloma posledica prekrivanj med ozelenitvijo in drugimi okoljskimi zahtevami skupne kmetijske politike.

Evropska komisija z novo logiko

Revizorji priporočajo, naj komisija v prihodnji reformi skupne kmetijske politike - o tem bo danes odločal Evropski parlament - pripravi celovito intervencijsko logiko za prispevek skupne kmetijske politike k okoljskim in podnebnim ciljem EU.

Tako predlagajo, naj imajo kmetje dostop do plačil v okviru skupne kmetijske politike le, če izpolnjujejo sklop osnovnih okoljskih standardov. Kazni za neizpolnjevanje naj bodo dovolj visoke, da bodo imele odvračilni učinek.

Predlagajo tudi, naj kmetijski programi za obravnavanje okoljskih in podnebnih potreb zajemajo cilje za smotrnost, financiranje pa naj odraža nastale stroške in izpad dohodkov, ki so posledica dejavnosti, ki presegajo okoljsko izhodišče. Če imajo države članice možnost izbire pri izvajanju skupne kmetijske politike, pa naj dokažejo, da so možnosti, za katere so se odločile, uspešne in učinkovite pri doseganju ciljev politike, so še sporočili.

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
AGROBIZ
Nasveti
Nasveti Juhu, birokratske poenostavitve za kmete!

Naredili smo seznam nekaj davčnih in birokratskih poenostavitev za kmete, pridelovalce domačih izdelkov, tudi žganja

AGROBIZ
Novice
Novice Komentar: Opuščanje industrijske živinoreje je strel v koleno 69

Pozivi veganov h krčenju industrijske živinoreje bi škodili kmetijstvu, ne morejo pa rešiti okolja

AGROBIZ
Novice
Novice 10 zvezd kmetijskega sejma Agra 4

Reportaža s 56. mednarodnega kmetijsko-živilskega sejma v Gornji Radgoni

AGROBIZ
Nove tehnologije
Nove tehnologije S sistemom recirkulacije porabite dosti manj vode za gojenje rib

Tipska montažna do 50 kvadratnih metrov velika ribogojnica s sistemom recirkulacije za gojenje severnoafriškega čopovca (soma), ki jo...

AGROBIZ
Novice
Novice Sladke skrbi sadjarjev: letina je odlična, pa bodo vse prodali in po kakšni ceni?

Lani in predlanskim so sadjarji zaradi pozebe utrpeli veliko škodo; letos je drugače, sadja je dovolj, prav tako raste izvoz

AGROBIZ
Natečaj Agrobiznis
Natečaj Agrobiznis (video, foto) Je na kmetiji mogoče uporabiti množično financiranje? Poglejte v Jarenino!

Kmetija Turinek ponuja zakup letine kot nekakšno obliko množičnega financiranja, kjer kupec plača pridelek za letino vnaprej, potem pa...

AGROBIZ
Novice
Novice Na festivalu Top Vino prestižna svetovna vina

V ljubljanskem Cankarjevem domu bo 8. oktobra potekala druga izdaja festivala Top Vino, ki je pred dvema letoma navdušil obiskovalce s...