Povpraševanje po pleteninah znamke Koštrun je večje od ponudbe Povpraševanje po pleteninah znamke Koštrun je večje od ponudbe Najbolje se prodajajo unikatni šali in rute z dodatki iz polsti, kupci prihajajo tudi iz ZDA in z Nove Zelandije
Kmetija Bedekovič prodira z unikatnim bezgovim ekološkim kisom Kmetija Bedekovič prodira z unikatnim bezgovim ekološkim kisom Poleg bezgovega delajo tudi jabolčni kis, prodajo bi radi razširili po Sloveniji in sčasoma tudi v tujino, za kar morajo povečati obseg proizvodnje
Lestvica: To so največji in najboljši slovenski živilci Lestvica: To so največji in najboljši slovenski živilci Predelava hrane v Sloveniji je lahko zelo donosen posel. Najboljši živilci in pijačarji se po dobičkonosnosti lahko kosajo s farmacevti
Študenti mariborske univerze razvili zmagovalnega robota za odstranjevanje plevela Študenti mariborske univerze razvili zmagovalnega robota za odstranjevanje plevela Z manjšim poljskim robotom so zmagali na študentskem tekmovanju Field robot event 2019 v Heilbronnu v Nemčiji
Oglasno sporočilo

Kmetijske znanosti v Sloveniji na pragu odličnosti

Čas branja: 3 min
01.01.2018  04:00
Slovenski center odličnosti za kmetijske znanosti bo izboljšal raziskovalno in inovacijsko učinkovitost slovenskega kmetijskega sektorja.
Kmetijske znanosti v Sloveniji na pragu odličnosti
Temeljna raziskovalna področja centra odličnosti SLO-ACE bodo osredotočena na rastlinsko pridelavo, sadjarstvo, vinogradništvo in vinarstvo ter živinorejo.
Foto: Jevtic

Znanstveniki na Kmetijskem inštitutu Slovenije (KIS), vodilni slovenski raziskovalni instituciji na področju kmetijstva, si že desetletja prizadevajo za vrhunskost sodobnega kmetijstva, varstva okolja in ekologije. Zadnje leto se intenzivno posvečajo projektu vzpostavitve slovenskega centra odličnosti na področju kmetijskih znanosti (SLO-ACE), ki je skupna pobuda kmetijskega inštituta (KIS) in dveh vodilnih evropskih inštitutov, danske Univerze Aarhus (AU) ter francoskega Nacionalnega inštituta za raziskave v agronomiji (INRA).

Namen slovenskega centra odličnosti za kmetijske znanosti je izboljšati raziskovalno in inovacijsko učinkovitost KIS ter slovenskega kmetijskega sektorja: da bi dosegli konkurenčnost v svetovnem merilu, povečali znanstvene zmogljivosti in omogočili KIS ter slovenskemu kmetijskemu sektorju vključitev v strateško pot rasti, kar bo zagotovilo za dolgoročne priložnosti za gospodarski razvoj ter bo omogočilo dostop do znanja iz tujine, hkrati s tehnološkimi posodobitvami in povečano mobilnostjo usposobljenih znanstvenikov.

Temeljna raziskovalna področja centra odličnosti SLO-ACE bodo osredotočena na rastlinsko pridelavo, sadjarstvo, vinogradništvo in vinarstvo ter živinorejo. Vsa so med seboj povezana in podprta s skupnimi raziskovalnimi temami tako na vertikalni kot horizontalni ravni, da bi sledili najnovejšim razvojnim smernicam in prenosu vrhunske znanosti v kmetijsko prakso.

Raziskovalci na KIS zagotavljajo, da se bodo učinki zrcalili v merljivih rezultatih in znatno izboljšanih raziskavah na področju kmetijstva, hrane ter inovacijske kulture v Sloveniji. Njihov namen je ustvariti razvojni model, ki bo prenosljiv tudi v jugovzhodno evropsko regijo.

Obenem center odličnosti SLO-ACE obeta tudi partnerskima institucijama možnost intenzivnejših raziskav in inovacij, zlasti kar zadeva dostop do novih raziskovalnih poti, večjo ustvarjalnost in razvoj novih pristopov kot podlage za inovacije ter vir večje mobilnosti usposobljenih znanstvenikov (navznoter in navzven).

Več o centru odličnosti SLO-ACE lahko preberete na spletni strani sloace.kis.si.

AGROBIZ
Novice
Novice Študenti mariborske univerze razvili zmagovalnega robota za odstranjevanje plevela

Z manjšim poljskim robotom so zmagali na študentskem tekmovanju Field robot event 2019 v Heilbronnu v Nemčiji

AGROBIZ
Slovenija
Slovenija Je ekološko kmetovanje dobra poslovna priložnost?

Pri porabi ekoloških živil na prebivalca na leto v Sloveniji kar močno zaostajamo za zahodnimi državami; priložnosti za rast je zato...

AGROBIZ
Agro Podjetnik
Agro Podjetnik Povpraševanje po pleteninah znamke Koštrun je večje od ponudbe 1

Najbolje se prodajajo unikatni šali in rute z dodatki iz polsti, kupci prihajajo tudi iz ZDA in z Nove Zelandije

AGROBIZ
Agro Podjetnik
Agro Podjetnik Kraški brinjevec je adut turistične kmetije pri Filetu 1

Poleg prenočitev in domače hrane gostom ponujajo še kraški slivovec, viljamovko, staran vinjak, žganje iz kutin in rožičev ter gin

AGROBIZ
Agro Podjetnik
Agro Podjetnik Kmetija Kastelic - Žonta bo prenovila sirarno

Poletno ponudbo mlečnih izdelkov bi radi razširili s sladoledom, čez nekaj let pa vpeljali tudi rejo goveda za meso

AGROBIZ
Agro Podjetnik
Agro Podjetnik Kmetija Jerala povečuje prodajo in predelavo jabolk

Obnavljajo sadovnjak in vlagajo v nove tehnologije, načrtujejo tudi novi prostor za predelavo sadja

OGLAS
AGROBIZ
Vroče je! Imamo odličen predlog za osvežitev

Predstavljamo lahek napitek, s katerim se lahko v vročih poletnih mesecih odlično osvežimo.