Podnebnim spremembam prednost v novi finančni perspektivi Podnebnim spremembam prednost v novi finančni perspektivi Prihodnja finančna perspektiva daje veliko prednost soočanju s podnebnimi spremembami, s sušo, točo, zmrzaljo, žledolomi, vetrolomi in drugimi ujmami, je povedala kmetijska ministrica Aleksandra Pivec.
Turistična ekološka kmetija Urška raste s povezovanjem Turistična ekološka kmetija Urška raste s povezovanjem Z drugimi pripravljajo skupne pakete za goste, ki bodo najprej bivali na eni, potem pa na drugi turistični kmetiji
Kmalu spletna prodaja sladkovodnih rib    Kmalu spletna prodaja sladkovodnih rib Jeseni jo bo zagnalo podjetje G2O, ki sodi med večje ribogojnice v Sloveniji
Nasvet: Kaj lahko izboljšate pri trženju domače hrane Nasvet: Kaj lahko izboljšate pri trženju domače hrane Dobro trženje lokalne hrane je intenzivno komuniciranje vsega, kar pridelovalec je in kar je dobrega pri njegovi ponudbi, kmetiji ali zadrugi.
Oglasno sporočilo

Kmetijske znanosti v Sloveniji na pragu odličnosti

Čas branja: 3 min
01.01.2018  04:00
Slovenski center odličnosti za kmetijske znanosti bo izboljšal raziskovalno in inovacijsko učinkovitost slovenskega kmetijskega sektorja.
Kmetijske znanosti v Sloveniji na pragu odličnosti
Temeljna raziskovalna področja centra odličnosti SLO-ACE bodo osredotočena na rastlinsko pridelavo, sadjarstvo, vinogradništvo in vinarstvo ter živinorejo.
Foto: Jevtic

Znanstveniki na Kmetijskem inštitutu Slovenije (KIS), vodilni slovenski raziskovalni instituciji na področju kmetijstva, si že desetletja prizadevajo za vrhunskost sodobnega kmetijstva, varstva okolja in ekologije. Zadnje leto se intenzivno posvečajo projektu vzpostavitve slovenskega centra odličnosti na področju kmetijskih znanosti (SLO-ACE), ki je skupna pobuda kmetijskega inštituta (KIS) in dveh vodilnih evropskih inštitutov, danske Univerze Aarhus (AU) ter francoskega Nacionalnega inštituta za raziskave v agronomiji (INRA).

Namen slovenskega centra odličnosti za kmetijske znanosti je izboljšati raziskovalno in inovacijsko učinkovitost KIS ter slovenskega kmetijskega sektorja: da bi dosegli konkurenčnost v svetovnem merilu, povečali znanstvene zmogljivosti in omogočili KIS ter slovenskemu kmetijskemu sektorju vključitev v strateško pot rasti, kar bo zagotovilo za dolgoročne priložnosti za gospodarski razvoj ter bo omogočilo dostop do znanja iz tujine, hkrati s tehnološkimi posodobitvami in povečano mobilnostjo usposobljenih znanstvenikov.

Temeljna raziskovalna področja centra odličnosti SLO-ACE bodo osredotočena na rastlinsko pridelavo, sadjarstvo, vinogradništvo in vinarstvo ter živinorejo. Vsa so med seboj povezana in podprta s skupnimi raziskovalnimi temami tako na vertikalni kot horizontalni ravni, da bi sledili najnovejšim razvojnim smernicam in prenosu vrhunske znanosti v kmetijsko prakso.

Raziskovalci na KIS zagotavljajo, da se bodo učinki zrcalili v merljivih rezultatih in znatno izboljšanih raziskavah na področju kmetijstva, hrane ter inovacijske kulture v Sloveniji. Njihov namen je ustvariti razvojni model, ki bo prenosljiv tudi v jugovzhodno evropsko regijo.

Obenem center odličnosti SLO-ACE obeta tudi partnerskima institucijama možnost intenzivnejših raziskav in inovacij, zlasti kar zadeva dostop do novih raziskovalnih poti, večjo ustvarjalnost in razvoj novih pristopov kot podlage za inovacije ter vir večje mobilnosti usposobljenih znanstvenikov (navznoter in navzven).

Več o centru odličnosti SLO-ACE lahko preberete na spletni strani sloace.kis.si.

AGROBIZ
Nasveti
Nasveti Juhu, birokratske poenostavitve za kmete!

Naredili smo seznam nekaj davčnih in birokratskih poenostavitev za kmete, pridelovalce domačih izdelkov, tudi žganja

AGROBIZ
Novice
Novice Komentar: Opuščanje industrijske živinoreje je strel v koleno 69

Pozivi veganov h krčenju industrijske živinoreje bi škodili kmetijstvu, ne morejo pa rešiti okolja

AGROBIZ
Novice
Novice 10 zvezd kmetijskega sejma Agra 4

Reportaža s 56. mednarodnega kmetijsko-živilskega sejma v Gornji Radgoni

AGROBIZ
Nove tehnologije
Nove tehnologije S sistemom recirkulacije porabite dosti manj vode za gojenje rib

Tipska montažna do 50 kvadratnih metrov velika ribogojnica s sistemom recirkulacije za gojenje severnoafriškega čopovca (soma), ki jo...

AGROBIZ
Novice
Novice Sladke skrbi sadjarjev: letina je odlična, pa bodo vse prodali in po kakšni ceni?

Lani in predlanskim so sadjarji zaradi pozebe utrpeli veliko škodo; letos je drugače, sadja je dovolj, prav tako raste izvoz

AGROBIZ
Natečaj Agrobiznis
Natečaj Agrobiznis (video, foto) Je na kmetiji mogoče uporabiti množično financiranje? Poglejte v Jarenino!

Kmetija Turinek ponuja zakup letine kot nekakšno obliko množičnega financiranja, kjer kupec plača pridelek za letino vnaprej, potem pa...

AGROBIZ
Novice
Novice Na festivalu Top Vino prestižna svetovna vina

V ljubljanskem Cankarjevem domu bo 8. oktobra potekala druga izdaja festivala Top Vino, ki je pred dvema letoma navdušil obiskovalce s...