Koroška zadruga: bolj se splača prireja mleka kot reja živine Koroška zadruga: bolj se splača prireja mleka kot reja živine Odkupna cena goveda je slabša kot pred letom dni, pravi direktorica zadruge Danica Ramšak
Nastaja kratka veriga lokalno vzrejene govedine iz Posavja Nastaja kratka veriga lokalno vzrejene govedine iz Posavja Sevniška zadruga bo s kmetijami tržila in promovirala prednosti lokalno vzrejenega mesa
KGZ Sloga kmetom priskrbi in proda teleta KGZ Sloga kmetom priskrbi in proda teleta Povpraševanje po uhlevljanju raste, s tem zadruga ustvari desetino prihodkov
Pivka perutninarstvo išče nove rejce piščancev Pivka perutninarstvo išče nove rejce piščancev Dodatne površine za rejo piščancev potrebujejo, saj raste povpraševanje po njihovem mesu in ker želijo vstopiti na nove trge
Za odpravo škode v gozdovih na dveh razpisih 3,41 milijona evrov  Za odpravo škode v gozdovih na dveh razpisih 3,41 milijona evrov Vnos podatkov v elektronski sistem in prijava na oba razpisa poteka od 8. aprila do zaprtja razpisov, kar bo objavljeno na spletni strani kmetijskega ministrstva in Programa za razvoj podeželja

Mlekarna Krepko bi pravi kefir dobavljala drugim mlekarnam po Evropi

Čas branja: 2 min
14.12.2017  10:36
S koroško mlekarno iz Špitala Kärntnermilch razvijajo košarico skupnih mlečnih izdelkov, najprej sirov, ki jih bodo skupaj tržili v Sloveniji in Avstriji
Mlekarna Krepko bi pravi kefir dobavljala drugim mlekarnam po Evropi
»Pod skupno blagovno znamko bomo z mlekarno Kärntnermilch najprej prodajali sire,« napoveduje Sandra Turnšek, direktorica ekološke mlekarne Krepko.

Obveščaj me o novih člankih:  

Ekološka mlekarna Krepko je ena redkih ekoloških mlekarn v Evropi, ki ponujajo več vrst kefirja iz kefirjevih zrn, ki ga delajo po tradicionalnem postopku. Pod vodstvom Sandre Turnšek in Danijela Kelečevića, hčerke in sina ustanoviteljev, povečujejo izvoz in širijo ponudbo z novimi okusi in izdelki. Oseben odnos s kupci gradijo z neposredno prodajo na domu po Sloveniji, skupaj z mlekarno iz avstrijske Koroške pa pripravljajo novo ponudbo za avstrijski in naš trg.

Kefir bi širili po EU

Uveljaviti se želijo tudi kot dobavitelj kefirja drugim evropskim mlekarnam. V ta namen so se novembra v okviru pobude Small scale big impact, ki jo vodi organizacija Food Drink Europe, na povabilo evropskega poslanca Franca Bogoviča predstavili evropskemu parlamentu v Bruslju kot eno od malih inovativnih družinskih podjetij. »EU omogoča sodelovanje, zato bi rada iz tega obiska dobila tudi naročila za evropske mlekarne, ki bi kupcem ponudile pravi kefir, ne pa nadomestkov,« pojasnjuje Sandra Turnšek, direktorica Mlekarne Krepko.

Kupce razvajajo s prodajo na domu

Prodaja jim raste. Ekološko hrano dobavljajo javnim ustanovam, vse več naročil dobijo tudi po spletu in na terenu. Trenutno širijo ekipo za neposredno prodajo na domu. Iščejo nove sodelavce za Gorenjsko in druge regije. »Ob vikendih je dobro obiskana naša prodajna prikolica na mejnem prehodu Lipica, kjer poleg naših mlečnih ekoizdelkov ponujamo še ekološke mesnine iz slovenskega avtohtonega krškopoljskega prašiča, med, marmelade, čebulo, krompir, gobe … Italijani cenijo domačo hrano in z njo povezane zanimive zgodbe. Vračajo se, saj za svoj denar dobijo pričakovano kakovost in okus. Pri hrani ni blefa, če želiš dolgo obstati na trgu,« opaža Sandra Turnšek.

Tudi otroci bodo lahko delali kefir

V začetku januarja bodo v Minicityju v BTC v Ljubljani odprli pravo malo mlekarno, kjer bodo otroci videli vse od molže do predelave ekološkega mleka v kefir in druge mlečne izdelke. »V to investicijo smo šli, ker na mladih svet stoji in je treba že otroke poučiti o tem, kako nastane mleko in kako ga predelujemo,« pravi Sandra Turnšek.

Najprej nova čistilna naprava, potem večja sirarna

V kratkem pričakuje gradbeno dovoljenje za novo čistilno napravo, ki jo bodo poskusno zagnali prihodnje leto. V novem letu bi radi prodrli na nemški in avstrijski trg, k severnim sosedom najprej v okviru projekta s koroško mlekarno iz Špitala Kärntnermilch. »Z njimi bi radi razvili in tržili košarico skupnih mlečnih izdelkov, pogovori tečejo, prve rezultate pričakujem v novem letu, začenjamo prodajo sirov pod skupno blagovno znamko,« dodaja Sandra Turnšek.

V okolici Logatca že 26 let razvijajo ekološke mlečne izdelke, ki so zdravi in jih sami pogrešajo na polici. Takšni sta tudi njihovi zadnji novosti – rikota in sir, ki so ju pred letom dni dali na trg. Daleč naokoli so najboljši ponudnik kefirja, ki mu zadnja leta dodajajo nove okuse. Pred božičem je veliko povpraševanja po kefirju s slivami in cimetom. Zadnja leta širijo tudi nabor sirov. Že dlje načrtujejo tudi povečanje proizvodnje z novo sirarno, a prva večja naložba bo v čistilno napravo.



Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
AGROBIZ
Novice
Novice Kmetje, preberite, kje vas bodo letos čakali inšpektorji

Kmetijski inšpektorji bodo preprečevali zaraščanje in neobdelanost kmetijskih površin, pri konoplji bodo preverjali vsebnost THC, pri...

AGROBIZ
Novice
Novice Pozor, ugodna posojila za nakup kmetijskih zemljišč 1

Ponuja jih ribniški sklad, zadnji rok za oddajo vloge je 8. aprila, na voljo je še 2,5 milijona evrov; kmalu nov razpis

AGROBIZ
Novice
Novice Prašičerejci dobijo državno pomoč, panoga pa strategijo razvoja 2

Rejcem, ki so zaradi nizkih cen mesa v hudih težavah, je kmetijska ministrica Aleksandra Pivec ponudila pol milijona evrov enkratne...

AGROBIZ
Novice
Novice Manj ovir za postavitev rastlinjakov 5

Na razpisu za ukrep 4.1 iz Programa za razvoj podeželja, ki je odprt do konca maja, sofinancirajo tudi postavitev rastlinjakov, kar je...

AGROBIZ
Novice
Novice Po letu 2021 subvencije tudi za ohranitveno kmetijstvo 6

Z ohranitvenim kmetijstvom izboljšujemo in vzdržujemo kakovostna živa tla brez oranja, ob stalni pokritosti tal s poljščinami, dosevki...

AGROBIZ
Novice
Novice Pivka perutninarstvo išče nove rejce piščancev

Dodatne površine za rejo piščancev potrebujejo, saj raste povpraševanje po njihovem mesu in ker želijo vstopiti na nove trge