Kaj je Šarčeva vlada dosegla na področju kmetijstva v prvih stotih dneh Kaj je Šarčeva vlada dosegla na področju kmetijstva v prvih stotih dneh Vlada Marjana Šarca je objavila poročilo o tem, kaj so naredili v prvih stotih dneh; povzemamo dosežke na področju kmetijstva
Ribogojnica Fonda proda največ rib prav za božič Ribogojnica Fonda proda največ rib prav za božič Doslej so prodali od 50 do 60 ton rib na leto, prihodnje leto jih bodo sto ton, nove trge že iščejo; poleg brancinov imajo tudi orade
Kitajska kupila 500 tisoč ton ameriške soje Kitajska kupila 500 tisoč ton ameriške soje Sredin nakup 500 tisoč ton ameriške soje, za katero so kitajska podjetja plačala okoli 180 milijonov dolarjev (158 milijonov evrov), je prvi tovrsten nakup, odkar je ameriški predsednik Donald Trump uvedel carine na kitajski uvoz, na to pa je Kitajska odgovorila tudi z zaustavitvijo nakupa ameriške soje.
Kupci kupujejo domačo hrano, ker je dobra, pa tudi iz nostalgije Kupci kupujejo domačo hrano, ker je dobra, pa tudi iz nostalgije Povpraševanje po lokalni hrani s podeželja raste kljub nekaj višji ceni, pravi Fani Tomažič, poslovodja Mercatorjevega marketa v Murglah v Ljubljani
Napovedi za kmetijstvo v EU do 2030: kdo bo na boljšem in kdo na slabšem  Napovedi za kmetijstvo v EU do 2030: kdo bo na boljšem in kdo na slabšem Prihajajo boljši časi za alternativno pridelavo hrane, kot so lokalna, ekološka in druga certificirana živila, ki jih kupci vse bolj iščejo. Do leta 2030 bomo v EU pridelali več sladkorne pese, žita, beljakovinskih rastlin in oljčnega olja, večja bo tudi prireja mleka, perutninskega, ovčjega in kozjega mesa, napoveduje evropska komisija.

Mlekarna Krepko bi pravi kefir dobavljala drugim mlekarnam po Evropi

Čas branja: 2 min
14.12.2017  10:36
S koroško mlekarno iz Špitala Kärntnermilch razvijajo košarico skupnih mlečnih izdelkov, najprej sirov, ki jih bodo skupaj tržili v Sloveniji in Avstriji
Mlekarna Krepko bi pravi kefir dobavljala drugim mlekarnam po Evropi
»Pod skupno blagovno znamko bomo z mlekarno Kärntnermilch najprej prodajali sire,« napoveduje Sandra Turnšek, direktorica ekološke mlekarne Krepko.

Obveščaj me o novih člankih:  

Ekološka mlekarna Krepko je ena redkih ekoloških mlekarn v Evropi, ki ponujajo več vrst kefirja iz kefirjevih zrn, ki ga delajo po tradicionalnem postopku. Pod vodstvom Sandre Turnšek in Danijela Kelečevića, hčerke in sina ustanoviteljev, povečujejo izvoz in širijo ponudbo z novimi okusi in izdelki. Oseben odnos s kupci gradijo z neposredno prodajo na domu po Sloveniji, skupaj z mlekarno iz avstrijske Koroške pa pripravljajo novo ponudbo za avstrijski in naš trg.

Kefir bi širili po EU

Uveljaviti se želijo tudi kot dobavitelj kefirja drugim evropskim mlekarnam. V ta namen so se novembra v okviru pobude Small scale big impact, ki jo vodi organizacija Food Drink Europe, na povabilo evropskega poslanca Franca Bogoviča predstavili evropskemu parlamentu v Bruslju kot eno od malih inovativnih družinskih podjetij. »EU omogoča sodelovanje, zato bi rada iz tega obiska dobila tudi naročila za evropske mlekarne, ki bi kupcem ponudile pravi kefir, ne pa nadomestkov,« pojasnjuje Sandra Turnšek, direktorica Mlekarne Krepko.

Kupce razvajajo s prodajo na domu

Prodaja jim raste. Ekološko hrano dobavljajo javnim ustanovam, vse več naročil dobijo tudi po spletu in na terenu. Trenutno širijo ekipo za neposredno prodajo na domu. Iščejo nove sodelavce za Gorenjsko in druge regije. »Ob vikendih je dobro obiskana naša prodajna prikolica na mejnem prehodu Lipica, kjer poleg naših mlečnih ekoizdelkov ponujamo še ekološke mesnine iz slovenskega avtohtonega krškopoljskega prašiča, med, marmelade, čebulo, krompir, gobe … Italijani cenijo domačo hrano in z njo povezane zanimive zgodbe. Vračajo se, saj za svoj denar dobijo pričakovano kakovost in okus. Pri hrani ni blefa, če želiš dolgo obstati na trgu,« opaža Sandra Turnšek.

Tudi otroci bodo lahko delali kefir

V začetku januarja bodo v Minicityju v BTC v Ljubljani odprli pravo malo mlekarno, kjer bodo otroci videli vse od molže do predelave ekološkega mleka v kefir in druge mlečne izdelke. »V to investicijo smo šli, ker na mladih svet stoji in je treba že otroke poučiti o tem, kako nastane mleko in kako ga predelujemo,« pravi Sandra Turnšek.

Najprej nova čistilna naprava, potem večja sirarna

V kratkem pričakuje gradbeno dovoljenje za novo čistilno napravo, ki jo bodo poskusno zagnali prihodnje leto. V novem letu bi radi prodrli na nemški in avstrijski trg, k severnim sosedom najprej v okviru projekta s koroško mlekarno iz Špitala Kärntnermilch. »Z njimi bi radi razvili in tržili košarico skupnih mlečnih izdelkov, pogovori tečejo, prve rezultate pričakujem v novem letu, začenjamo prodajo sirov pod skupno blagovno znamko,« dodaja Sandra Turnšek.

V okolici Logatca že 26 let razvijajo ekološke mlečne izdelke, ki so zdravi in jih sami pogrešajo na polici. Takšni sta tudi njihovi zadnji novosti – rikota in sir, ki so ju pred letom dni dali na trg. Daleč naokoli so najboljši ponudnik kefirja, ki mu zadnja leta dodajajo nove okuse. Pred božičem je veliko povpraševanja po kefirju s slivami in cimetom. Zadnja leta širijo tudi nabor sirov. Že dlje načrtujejo tudi povečanje proizvodnje z novo sirarno, a prva večja naložba bo v čistilno napravo.



Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
AGROBIZ
Nove tehnologije
Nove tehnologije Kako je Puklavec Family Wines postal tehnološko najsodobnejša vinska klet

V digitalizacijo in nove tehnologije so od leta 2009 vložili 15,6 milijona evrov

AGROBIZ
Novice
Novice (video) V Slovenijo prihaja 3D-tiskalnik hrane nizozemskega start-upa byFlow 3

3D-tiskalnik hrane ponujajo zlasti gostincem, z njim pa lahko ustvarijo okusen obrok tudi za starejše, ki s težavo uživajo drugo, tršo...

AGROBIZ
Novice
Novice Škotski BSW za megažago že išče najpomembnejše kadre 7

Škotska žaga se bo o odkupu hlodovine obrnila tudi na zasebne lastnike gozdov, žagan les pa bi odkupovala tudi od domačih žag in ga...

AGROBIZ
Nove tehnologije
Nove tehnologije Kmetije se prepočasi tehnološko posodabljajo 5

Podnebne spremembe in potrebe po učinkovitejši pridelavi hrane jih silijo v prilagajanje in nakup novih tehnologij

AGROBIZ
Nove tehnologije
Nove tehnologije Brez robotov ni sodobnega kmetijstva 1

Pomagajo v vseh fazah pridelave, od izbire semen in sadik do vzgoje, spravila in pakiranja pridelkov

AGROBIZ
Nove tehnologije
Nove tehnologije (video) Največ 3D-tiskalnikov hrane uporabljajo restavracije z Michelinovo zvezdico

Štirideset bolnišnic na Nizozemskem preizkuša, kako 3D-tiskalnik pomaga ljudem, ki imajo težave s požiranjem hrane

AGROBIZ
Nasveti
Nasveti Napovedi za kmetijstvo v EU do 2030: kdo bo na boljšem in kdo na slabšem

Prihajajo boljši časi za alternativno pridelavo hrane, kot so lokalna, ekološka in druga certificirana živila, ki jih kupci vse bolj...

AGROBIZ
Nove tehnologije
Nove tehnologije (video) Z novimi tehnologijami pridobijo kmetje in zadruge, na koncu tudi kupci 3

Reportaža s 3. Agrobiznisovega tehnološko-investicijskega foruma