Ahac v Središču ob Dravi poleg skladišča napoveduje nova vlaganja  Ahac v Središču ob Dravi poleg skladišča napoveduje nova vlaganja Letos in prihodnje leto bodo v Središču ob Dravi investirali 1,3 milijona evrov
Podnebnim spremembam prednost v novi finančni perspektivi Podnebnim spremembam prednost v novi finančni perspektivi Prihodnja finančna perspektiva daje veliko prednost soočanju s podnebnimi spremembami, s sušo, točo, zmrzaljo, žledolomi, vetrolomi in drugimi ujmami, je povedala kmetijska ministrica Aleksandra Pivec.
Turistična ekološka kmetija Urška raste s povezovanjem Turistična ekološka kmetija Urška raste s povezovanjem Z drugimi pripravljajo skupne pakete za goste, ki bodo najprej bivali na eni, potem pa na drugi turistični kmetiji
Kmalu spletna prodaja sladkovodnih rib    Kmalu spletna prodaja sladkovodnih rib Jeseni jo bo zagnalo podjetje G2O, ki sodi med večje ribogojnice v Sloveniji

Na štajersko-istrski večerji postregli ocvirke in klapavice

Čas branja: 3 min
21.12.2017  12:10
Na štajersko-istrski večerji postregli ocvirke in klapavice
Ocvirki z laškim rizlingom in školjke klapavice, ki jim Primorci rečejo pidoči, z malvazijo so kraljevali na večerji ob dnevu matere Zemlje, ki so jo na Manžanu pripravili člani štajerskega in primorskega omizja Slow food.

Med velikimi promotorji lokalne hrane je tudi domačija Butul iz Manžana. Pred dobrimi desetimi leti sta Tatjana in Mitja Butul službo zamenjala za delo na tržaškem vrtu nad Koprom. Skoraj vse, kar potrebuje dobra restavracija, pridelata sama, tudi oljčno olje in vino. Svoj drugi dom čez zimo so našli na Šrilanki. Negujejo istrsko kulinariko in jo po svetu širijo tudi v okviru gibanja Slow food.

Ob dnevu matere Zemlje opozarjajo na podnebne spremembe

Ob dnevu matere Zemlje, ki je 10. decembra, so pripravili zadnji dogodek, kjer so s prijatelji in znanci promovirali okoliške kmete s poudarjanjem uporabe sezonskih sestavin, kupljenih pri lokalnih pridelovalcih ali pridelanih doma. Pri praznovanju dneva matere Zemlje so se povezali z letošnjo akcijo gibanja Slow food Menu for change (meni za spremembe), s katero pri Slow foodu opozarjajo ljudi po svetu, da je hrana tudi ena od žrtev podnebnih sprememb.

»Suša, širjenje puščav, poplave, dvig morske gladine in oceansko onesnaženje ogrožajo hrano po vsem svetu. Imamo milejše zime, tropski škodljivci se premikajo proti severu, paša je skromna, uničujoče vreme pa pogostejše,« opozarjajo pri Slow foodu, ki je razširjeno v več kot 180 držav sveta. V kampanjo so se z različnimi dogodki vključili tudi člani združenj Slow food Primorska in Slow food Štajerska.

»Ob dnevu matere Zemlje so ponekod gradili nove vrtove, kuhali žganje, organizirali izlete ter obiskovali kmete in okušali njihove pridelke. Ponekod so s filmsko projekcijo poskušali povečati zavedanje o pomenu dobre, čiste in pošteno pridelane hrane. V vrtcih in šolah so otroci sami pripravljali hrano, na univerzah so profesorje za en dan zamenjali kmetje, kuharji, ekologi. Mi pa smo s štajerskimi slowfoodovci ob dnevu matere Zemlje na Manžanu pripravili dogodek Ko se pidoči (klapavice) in malvazija srečajo z ocvirki in laškim rizlingom,« pravi Mitja Butul.

Školjke so vir vitaminov, železa in cinka

»Pri gojenju školjk ne dodajamo hrane. Školjke s filtriranjem morske vode dobivajo hrano za rast in razvoj. Bogate so z vitaminom C, železom, cinkom, vitamini skupine B. Ena od koristi pri prehranjevanju s školjkami je povečan vnos beljakovin, nujnih za delovanje celic v telesu,« je pojasnil Mitja Petrič, ki kot školjkar nadaljuje družinsko tradicijo. Pred slabimi 15 leti je pridobil koncesijo za gojenje školjk, na 11 hektarjih jih pridela skoraj 300 ton in trži pod znamko Mytilus. Tokrat so bile na jedilniku tiste, ki so jih pobrali na območju Krajinskega parka Strunjan.

Nazaj k starim sortam grozdja

Tatjana Butul, tudi vodja omizja Slow food Primorska, jih je pripravila z domačo šalšo, iz paradižnikov, pobranih na Manžanu. In kaj se bolje prileže okusnim pidočem oziroma klapavicam kot malvazija? To vino je opisal enolog in eden izmed najuspešnejših istrskih vinogradnikov Tilen Praprotnik, ki prideluje vina v okolici Šareda nad Izolo. Njegova vina poznamo pod znamko Steras. Svoje in družinske vinograde obnavlja predvsem s starimi, že nekoliko pozabljenimi istrskimi sortami. »Malvazija je sorta, ki omogoča širok razpon različnih stilov. Svoj karakter pokaže šele z daljšim zorenjem in če se kot začimba uporablja tudi ležanje v leseni posodi, je rezultat neverjetna dolgoživost in plemenitost njenega okusa,« je poudaril Tilen Praprotnik.

Čas je za ocvirke

O štajerskih in prekmurskih ocvirkih je spregovorila Stanka Ramšak iz štajerskega omizja Slow food, ki je postregla tudi koroške grumpe, kot na Koroškem rečejo nekoliko bolj mesnatim ocvirkom. Ocvirke in grumpe so postregli skupaj z zeljem, ob tem pa natočili štajerski laški rizling, o katerem je spregovoril Dejan Bajer, vodja štajerskega omizja Slow food, priznani somellier in avtor vseh vinskih in kulinaričnih dogodkov, ki jih organizira Zavod Slovino. Tokrat so iz Ptujske kleti prinesli nov letnik laškega rizlinga s popotnico Maksa Kladivca, enologa najstarejše vinske kleti v Sloveniji. Iz arhiva pa so prinesli celo laški rizling letnik 1986.

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
AGROBIZ
Nasveti
Nasveti Juhu, birokratske poenostavitve za kmete!

Naredili smo seznam nekaj davčnih in birokratskih poenostavitev za kmete, pridelovalce domačih izdelkov, tudi žganja

AGROBIZ
Novice
Novice Komentar: Opuščanje industrijske živinoreje je strel v koleno 69

Pozivi veganov h krčenju industrijske živinoreje bi škodili kmetijstvu, ne morejo pa rešiti okolja

AGROBIZ
Novice
Novice 10 zvezd kmetijskega sejma Agra 4

Reportaža s 56. mednarodnega kmetijsko-živilskega sejma v Gornji Radgoni

AGROBIZ
Nove tehnologije
Nove tehnologije S sistemom recirkulacije porabite dosti manj vode za gojenje rib

Tipska montažna do 50 kvadratnih metrov velika ribogojnica s sistemom recirkulacije za gojenje severnoafriškega čopovca (soma), ki jo...

AGROBIZ
Novice
Novice Sladke skrbi sadjarjev: letina je odlična, pa bodo vse prodali in po kakšni ceni?

Lani in predlanskim so sadjarji zaradi pozebe utrpeli veliko škodo; letos je drugače, sadja je dovolj, prav tako raste izvoz

AGROBIZ
Natečaj Agrobiznis
Natečaj Agrobiznis (video, foto) Je na kmetiji mogoče uporabiti množično financiranje? Poglejte v Jarenino!

Kmetija Turinek ponuja zakup letine kot nekakšno obliko množičnega financiranja, kjer kupec plača pridelek za letino vnaprej, potem pa...

AGROBIZ
Novice
Novice Na festivalu Top Vino prestižna svetovna vina

V ljubljanskem Cankarjevem domu bo 8. oktobra potekala druga izdaja festivala Top Vino, ki je pred dvema letoma navdušil obiskovalce s...

AGROBIZ
Novice
Novice Kmalu spletna prodaja sladkovodnih rib

Jeseni jo bo zagnalo podjetje G2O, ki sodi med večje ribogojnice v Sloveniji