Devetletni deček v BiH raje kupuje ovce kot igrače Devetletni deček v BiH raje kupuje ovce kot igrače Pripravljamo tudi zgodbo o mladem Ljubljančanu, ki si je za rojstni dan zaželel kozo, zdaj pa že več let skrbi za svojo čredo, mleko pa prodajajo v domači prodajalni na kmetiji
Kaj bo delal novi varuh odnosov v verigi preskrbe s hrano Kaj bo delal novi varuh odnosov v verigi preskrbe s hrano Pričakuje, da bo Agencija za varstvo konkurence primere domnevno nepoštenih trgovinskih praks razrešila v razumnem roku, ne čez dve ali tri leta
Sadjarje lahko reši skupna prodaja prek organizacije proizvajalcev  Sadjarje lahko reši skupna prodaja prek organizacije proizvajalcev Na Štajerskem se je 12 sadjarjev, zadrug in podjetij že povezalo in registriralo organizacijo proizvajalcev Pohorka
Kaj se dogaja na svetovnem trgu jabolk Kaj se dogaja na svetovnem trgu jabolk Katastrofe po lanski obilni letini v Evropi ni, Poljaki več izvažajo na Kitajsko in v Azijo, medtem ko v Avstraliji in Južni Afriki že obirajo prve zgodnje sorte
Odobrili devet projektov evropskega inovacijskega partnerstva Odobrili devet projektov evropskega inovacijskega partnerstva S temi projekti bodo reševali konkretne težave pri pridelavi hrane, varovanju okolja in prilagajanju podnebnim spremembam

Na štajersko-istrski večerji postregli ocvirke in klapavice

Čas branja: 3 min
21.12.2017  12:10
Na štajersko-istrski večerji postregli ocvirke in klapavice
Ocvirki z laškim rizlingom in školjke klapavice, ki jim Primorci rečejo pidoči, z malvazijo so kraljevali na večerji ob dnevu matere Zemlje, ki so jo na Manžanu pripravili člani štajerskega in primorskega omizja Slow food.

Obveščaj me o novih člankih:  

Med velikimi promotorji lokalne hrane je tudi domačija Butul iz Manžana. Pred dobrimi desetimi leti sta Tatjana in Mitja Butul službo zamenjala za delo na tržaškem vrtu nad Koprom. Skoraj vse, kar potrebuje dobra restavracija, pridelata sama, tudi oljčno olje in vino. Svoj drugi dom čez zimo so našli na Šrilanki. Negujejo istrsko kulinariko in jo po svetu širijo tudi v okviru gibanja Slow food.

Ob dnevu matere Zemlje opozarjajo na podnebne spremembe

Ob dnevu matere Zemlje, ki je 10. decembra, so pripravili zadnji dogodek, kjer so s prijatelji in znanci promovirali okoliške kmete s poudarjanjem uporabe sezonskih sestavin, kupljenih pri lokalnih pridelovalcih ali pridelanih doma. Pri praznovanju dneva matere Zemlje so se povezali z letošnjo akcijo gibanja Slow food Menu for change (meni za spremembe), s katero pri Slow foodu opozarjajo ljudi po svetu, da je hrana tudi ena od žrtev podnebnih sprememb.

»Suša, širjenje puščav, poplave, dvig morske gladine in oceansko onesnaženje ogrožajo hrano po vsem svetu. Imamo milejše zime, tropski škodljivci se premikajo proti severu, paša je skromna, uničujoče vreme pa pogostejše,« opozarjajo pri Slow foodu, ki je razširjeno v več kot 180 držav sveta. V kampanjo so se z različnimi dogodki vključili tudi člani združenj Slow food Primorska in Slow food Štajerska.

»Ob dnevu matere Zemlje so ponekod gradili nove vrtove, kuhali žganje, organizirali izlete ter obiskovali kmete in okušali njihove pridelke. Ponekod so s filmsko projekcijo poskušali povečati zavedanje o pomenu dobre, čiste in pošteno pridelane hrane. V vrtcih in šolah so otroci sami pripravljali hrano, na univerzah so profesorje za en dan zamenjali kmetje, kuharji, ekologi. Mi pa smo s štajerskimi slowfoodovci ob dnevu matere Zemlje na Manžanu pripravili dogodek Ko se pidoči (klapavice) in malvazija srečajo z ocvirki in laškim rizlingom,« pravi Mitja Butul.

Školjke so vir vitaminov, železa in cinka

»Pri gojenju školjk ne dodajamo hrane. Školjke s filtriranjem morske vode dobivajo hrano za rast in razvoj. Bogate so z vitaminom C, železom, cinkom, vitamini skupine B. Ena od koristi pri prehranjevanju s školjkami je povečan vnos beljakovin, nujnih za delovanje celic v telesu,« je pojasnil Mitja Petrič, ki kot školjkar nadaljuje družinsko tradicijo. Pred slabimi 15 leti je pridobil koncesijo za gojenje školjk, na 11 hektarjih jih pridela skoraj 300 ton in trži pod znamko Mytilus. Tokrat so bile na jedilniku tiste, ki so jih pobrali na območju Krajinskega parka Strunjan.

Nazaj k starim sortam grozdja

Tatjana Butul, tudi vodja omizja Slow food Primorska, jih je pripravila z domačo šalšo, iz paradižnikov, pobranih na Manžanu. In kaj se bolje prileže okusnim pidočem oziroma klapavicam kot malvazija? To vino je opisal enolog in eden izmed najuspešnejših istrskih vinogradnikov Tilen Praprotnik, ki prideluje vina v okolici Šareda nad Izolo. Njegova vina poznamo pod znamko Steras. Svoje in družinske vinograde obnavlja predvsem s starimi, že nekoliko pozabljenimi istrskimi sortami. »Malvazija je sorta, ki omogoča širok razpon različnih stilov. Svoj karakter pokaže šele z daljšim zorenjem in če se kot začimba uporablja tudi ležanje v leseni posodi, je rezultat neverjetna dolgoživost in plemenitost njenega okusa,« je poudaril Tilen Praprotnik.

Čas je za ocvirke

O štajerskih in prekmurskih ocvirkih je spregovorila Stanka Ramšak iz štajerskega omizja Slow food, ki je postregla tudi koroške grumpe, kot na Koroškem rečejo nekoliko bolj mesnatim ocvirkom. Ocvirke in grumpe so postregli skupaj z zeljem, ob tem pa natočili štajerski laški rizling, o katerem je spregovoril Dejan Bajer, vodja štajerskega omizja Slow food, priznani somellier in avtor vseh vinskih in kulinaričnih dogodkov, ki jih organizira Zavod Slovino. Tokrat so iz Ptujske kleti prinesli nov letnik laškega rizlinga s popotnico Maksa Kladivca, enologa najstarejše vinske kleti v Sloveniji. Iz arhiva pa so prinesli celo laški rizling letnik 1986.



Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
AGROBIZ
Novice
Novice Kaj se dogaja na svetovnem trgu jabolk

Katastrofe po lanski obilni letini v Evropi ni, Poljaki več izvažajo na Kitajsko in v Azijo, medtem ko v Avstraliji in Južni Afriki že...

AGROBIZ
Natečaj Agrobiznis
Natečaj Agrobiznis 70 kmetij se že predstavlja na spletni tržnici

E-tržnica se letos širi na Hrvaško, pozneje še v druge sosednje države

AGROBIZ
Novice
Novice Letos bo objavljenih 14 razpisov iz programa za razvoj podeželja

Kmetijsko ministrstvo poziva, da si pravočasno priskrbite vse papirje, ki jih potrebujete za prijavo na razpis

AGROBIZ
Novice
Novice Na štirih razpisih čaka dobrih 23 milijonov za kmetijstvo

Vloge na prvi razpis je mogoče oddati od 21. januarja, razpisi so odprti različno dolgo

AGROBIZ
Novice
Novice Kako bi dobili več ekoloških kmetij

Dobro bi bilo zmanjšati birokratske ovire za ekološke kmete in povečati subvencije, da bodo bolj primerljive zahtevnejši ekološki...

AGROBIZ
Novice
Novice Država po novem financira pol premije za večino kmetijskih zavarovanj 2

Višje, in sicer 30-odstotno, je tudi sofinanciranje premij za zavarovanje živali pred boleznimi

AGROBIZ
Novice
Novice Nedovoljene trgovinske prakse: kar je sporno za trgovce, ni sporno za vlado

Vlada se ne strinja, da so deli zakona o kmetijstvu neskladni z ustavo; ustavno sodišče bo pobudo trgovcev o (ne)ustavnosti obravnavalo...