Povpraševanje po pleteninah znamke Koštrun je večje od ponudbe Povpraševanje po pleteninah znamke Koštrun je večje od ponudbe Najbolje se prodajajo unikatni šali in rute z dodatki iz polsti, kupci prihajajo tudi iz ZDA in z Nove Zelandije
Kmetija Bedekovič prodira z unikatnim bezgovim ekološkim kisom Kmetija Bedekovič prodira z unikatnim bezgovim ekološkim kisom Poleg bezgovega delajo tudi jabolčni kis, prodajo bi radi razširili po Sloveniji in sčasoma tudi v tujino, za kar morajo povečati obseg proizvodnje
Lestvica: To so največji in najboljši slovenski živilci Lestvica: To so največji in najboljši slovenski živilci Predelava hrane v Sloveniji je lahko zelo donosen posel. Najboljši živilci in pijačarji se po dobičkonosnosti lahko kosajo s farmacevti
Študenti mariborske univerze razvili zmagovalnega robota za odstranjevanje plevela Študenti mariborske univerze razvili zmagovalnega robota za odstranjevanje plevela Z manjšim poljskim robotom so zmagali na študentskem tekmovanju Field robot event 2019 v Heilbronnu v Nemčiji

Na štajersko-istrski večerji postregli ocvirke in klapavice

Čas branja: 3 min
21.12.2017  12:10
Na štajersko-istrski večerji postregli ocvirke in klapavice
Ocvirki z laškim rizlingom in školjke klapavice, ki jim Primorci rečejo pidoči, z malvazijo so kraljevali na večerji ob dnevu matere Zemlje, ki so jo na Manžanu pripravili člani štajerskega in primorskega omizja Slow food.

Obveščaj me o novih člankih:  

Med velikimi promotorji lokalne hrane je tudi domačija Butul iz Manžana. Pred dobrimi desetimi leti sta Tatjana in Mitja Butul službo zamenjala za delo na tržaškem vrtu nad Koprom. Skoraj vse, kar potrebuje dobra restavracija, pridelata sama, tudi oljčno olje in vino. Svoj drugi dom čez zimo so našli na Šrilanki. Negujejo istrsko kulinariko in jo po svetu širijo tudi v okviru gibanja Slow food.

Ob dnevu matere Zemlje opozarjajo na podnebne spremembe

Ob dnevu matere Zemlje, ki je 10. decembra, so pripravili zadnji dogodek, kjer so s prijatelji in znanci promovirali okoliške kmete s poudarjanjem uporabe sezonskih sestavin, kupljenih pri lokalnih pridelovalcih ali pridelanih doma. Pri praznovanju dneva matere Zemlje so se povezali z letošnjo akcijo gibanja Slow food Menu for change (meni za spremembe), s katero pri Slow foodu opozarjajo ljudi po svetu, da je hrana tudi ena od žrtev podnebnih sprememb.

»Suša, širjenje puščav, poplave, dvig morske gladine in oceansko onesnaženje ogrožajo hrano po vsem svetu. Imamo milejše zime, tropski škodljivci se premikajo proti severu, paša je skromna, uničujoče vreme pa pogostejše,« opozarjajo pri Slow foodu, ki je razširjeno v več kot 180 držav sveta. V kampanjo so se z različnimi dogodki vključili tudi člani združenj Slow food Primorska in Slow food Štajerska.

»Ob dnevu matere Zemlje so ponekod gradili nove vrtove, kuhali žganje, organizirali izlete ter obiskovali kmete in okušali njihove pridelke. Ponekod so s filmsko projekcijo poskušali povečati zavedanje o pomenu dobre, čiste in pošteno pridelane hrane. V vrtcih in šolah so otroci sami pripravljali hrano, na univerzah so profesorje za en dan zamenjali kmetje, kuharji, ekologi. Mi pa smo s štajerskimi slowfoodovci ob dnevu matere Zemlje na Manžanu pripravili dogodek Ko se pidoči (klapavice) in malvazija srečajo z ocvirki in laškim rizlingom,« pravi Mitja Butul.

Školjke so vir vitaminov, železa in cinka

»Pri gojenju školjk ne dodajamo hrane. Školjke s filtriranjem morske vode dobivajo hrano za rast in razvoj. Bogate so z vitaminom C, železom, cinkom, vitamini skupine B. Ena od koristi pri prehranjevanju s školjkami je povečan vnos beljakovin, nujnih za delovanje celic v telesu,« je pojasnil Mitja Petrič, ki kot školjkar nadaljuje družinsko tradicijo. Pred slabimi 15 leti je pridobil koncesijo za gojenje školjk, na 11 hektarjih jih pridela skoraj 300 ton in trži pod znamko Mytilus. Tokrat so bile na jedilniku tiste, ki so jih pobrali na območju Krajinskega parka Strunjan.

Nazaj k starim sortam grozdja

Tatjana Butul, tudi vodja omizja Slow food Primorska, jih je pripravila z domačo šalšo, iz paradižnikov, pobranih na Manžanu. In kaj se bolje prileže okusnim pidočem oziroma klapavicam kot malvazija? To vino je opisal enolog in eden izmed najuspešnejših istrskih vinogradnikov Tilen Praprotnik, ki prideluje vina v okolici Šareda nad Izolo. Njegova vina poznamo pod znamko Steras. Svoje in družinske vinograde obnavlja predvsem s starimi, že nekoliko pozabljenimi istrskimi sortami. »Malvazija je sorta, ki omogoča širok razpon različnih stilov. Svoj karakter pokaže šele z daljšim zorenjem in če se kot začimba uporablja tudi ležanje v leseni posodi, je rezultat neverjetna dolgoživost in plemenitost njenega okusa,« je poudaril Tilen Praprotnik.

Čas je za ocvirke

O štajerskih in prekmurskih ocvirkih je spregovorila Stanka Ramšak iz štajerskega omizja Slow food, ki je postregla tudi koroške grumpe, kot na Koroškem rečejo nekoliko bolj mesnatim ocvirkom. Ocvirke in grumpe so postregli skupaj z zeljem, ob tem pa natočili štajerski laški rizling, o katerem je spregovoril Dejan Bajer, vodja štajerskega omizja Slow food, priznani somellier in avtor vseh vinskih in kulinaričnih dogodkov, ki jih organizira Zavod Slovino. Tokrat so iz Ptujske kleti prinesli nov letnik laškega rizlinga s popotnico Maksa Kladivca, enologa najstarejše vinske kleti v Sloveniji. Iz arhiva pa so prinesli celo laški rizling letnik 1986.



Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
AGROBIZ
Novice
Novice Študenti mariborske univerze razvili zmagovalnega robota za odstranjevanje plevela

Z manjšim poljskim robotom so zmagali na študentskem tekmovanju Field robot event 2019 v Heilbronnu v Nemčiji

AGROBIZ
Slovenija
Slovenija Je ekološko kmetovanje dobra poslovna priložnost?

Pri porabi ekoloških živil na prebivalca na leto v Sloveniji kar močno zaostajamo za zahodnimi državami; priložnosti za rast je zato...

AGROBIZ
Agro Podjetnik
Agro Podjetnik Povpraševanje po pleteninah znamke Koštrun je večje od ponudbe 1

Najbolje se prodajajo unikatni šali in rute z dodatki iz polsti, kupci prihajajo tudi iz ZDA in z Nove Zelandije

AGROBIZ
Agro Podjetnik
Agro Podjetnik Kraški brinjevec je adut turistične kmetije pri Filetu 1

Poleg prenočitev in domače hrane gostom ponujajo še kraški slivovec, viljamovko, staran vinjak, žganje iz kutin in rožičev ter gin

AGROBIZ
Agro Podjetnik
Agro Podjetnik Kmetija Kastelic - Žonta bo prenovila sirarno

Poletno ponudbo mlečnih izdelkov bi radi razširili s sladoledom, čez nekaj let pa vpeljali tudi rejo goveda za meso

AGROBIZ
Agro Podjetnik
Agro Podjetnik Kmetija Jerala povečuje prodajo in predelavo jabolk

Obnavljajo sadovnjak in vlagajo v nove tehnologije, načrtujejo tudi novi prostor za predelavo sadja

OGLAS
AGROBIZ
Vroče je! Imamo odličen predlog za osvežitev

Predstavljamo lahek napitek, s katerim se lahko v vročih poletnih mesecih odlično osvežimo.