Podnebnim spremembam prednost v novi finančni perspektivi Podnebnim spremembam prednost v novi finančni perspektivi Prihodnja finančna perspektiva daje veliko prednost soočanju s podnebnimi spremembami, s sušo, točo, zmrzaljo, žledolomi, vetrolomi in drugimi ujmami, je povedala kmetijska ministrica Aleksandra Pivec.
Turistična ekološka kmetija Urška raste s povezovanjem Turistična ekološka kmetija Urška raste s povezovanjem Z drugimi pripravljajo skupne pakete za goste, ki bodo najprej bivali na eni, potem pa na drugi turistični kmetiji
Kmalu spletna prodaja sladkovodnih rib    Kmalu spletna prodaja sladkovodnih rib Jeseni jo bo zagnalo podjetje G2O, ki sodi med večje ribogojnice v Sloveniji
Nasvet: Kaj lahko izboljšate pri trženju domače hrane Nasvet: Kaj lahko izboljšate pri trženju domače hrane Dobro trženje lokalne hrane je intenzivno komuniciranje vsega, kar pridelovalec je in kar je dobrega pri njegovi ponudbi, kmetiji ali zadrugi.

Kako bo Gurs z indeksiranjem spremenil vrednost kmetijskih zemljišč

Čas branja: 2 min
08.01.2018  14:55
Pri letošnji indeksaciji se bodo vrednosti kmetijskih zemljišč na Primorskem znižale za 10 odstotkov, na Goričkem, v Pomurju in ponekod južno od Ljubljane pa zvišale do 25 odstotkov. Kaj to pomeni za kmete?
Kako bo Gurs z indeksiranjem spremenil vrednost kmetijskih zemljišč
Foto: Shutterstock

Geodetska uprava RS (Gurs) bo ta mesec spremenila vrednosti nepremičnin v registru nepremičnin tako, da jih bo prilagodila razmeram na trgu v obdobju 2014–2017. Vrednosti stanovanj se bodo zvišale za do 25 odstotkov, pisarn in lokalov znižale za do 20 odstotkov, pri kmetijskih zemljiščih pa bodo spremembe v obe smeri, določa uredba, ki jo je danes sprejela vlada.

Za zahodu nižje vrednosti kmetijskih zemljišč, višje pa na vzhodu in južno od Ljubljane

Pri indeksaciji (zadnja je bila opravljena leta 2015 za obdobje od 1. julija 2010 do 31. marca 2014) se vrednosti nepremičnin spremenijo na območjih, kjer je bila sprememba tržnih cen v določenem obdobju večja od 10 odstotkov. Nove indeksirane vrednosti nepremičnin bodo predvidoma na voljo 1. avgusta 2019. Po tem datumu bodo lastniki tudi prejeli obvestila in lahko začeli postopke za uveljavljanje posebnih okoliščin, da bi dosegli spremembo ocenjene vrednosti.

Pri letošnji indeksaciji se bodo vrednosti kmetijskih zemljišč na zahodu znižale za 10 odstotkov, na vzhodu in ponekod v srednji Sloveniji južno od Ljubljane pa zvišale do 25 odstotkov. Kmetijska zemljišča na Primorskem so bila leta 2008 zaradi visokih cen ovrednotena precej višje kot v preostalem delu Slovenije. Med krizo se cene kmetijskih zemljišč v Sloveniji niso znižale, v obdobju zadnje indeksacije pa so se, kot ugotavlja Gurs, na zahodu postopno znižale.

Če strnemo: z indeksacijo se bodo vrednosti kmetijskih zemljišč na zahodu znižale, še vedno pa bodo med najvišjimi v državi. V Pomurju in na Goričkem, kjer so bile cene zelo nizke, se v zadnjih petih letih stalno zvišujejo, tako da bodo zvišane, še vedno pa bodo med najnižjimi v državi, pravijo na Gursu.

Kmetje nezadovoljni

»Na kmetijsko-gozdarski zbornici (KGZS) smo že med sprejetjem novele zakona o množičnem vrednotenju nepremičnin opozarjali, da bo novo vrednotenje nepremičnin pri kmetih sprožilo nezadovoljstvo,« pravi Cvetko Zupančič, predsednik KGZS. Vrednost nepremičnin v registru pri Gursu bo namreč vplivala na socialne transferje. Na boljšem bodo tisti, ki jim bodo z indeksiranjem znižali vrednost kmetijskih zemljišč, na slabšem pa vsi, ki jim bodo zvišali vrednost kmetijskih zemljišč.

Nova indeksirana vrednost nepremičnin bo podlaga tudi za odmero nepremičninskega davka. »Kmete skrbi, kako jih bo ta davek udaril po žepu. Kmetijska zemljišča večini kmetov pomenijo potencial za ustvarjanje dohodka na kmetiji, ki sam po sebi ni velik. Zato kmetijsko zemljišče ne bi smelo biti ovrednoteno kot nepremičnina, ampak kot osnovno sredstvo. Večina kmetov nima kmetijskih zemljišč za trg, ampak jih uporablja kot osnovno sredstvo za preživetje,« pravi Zupančič.

Kaj moti kmete pri novem načinu množičnega vrednotenja nepremičnin? Pri novem zakonu o množičnem vrednotenju nepremičnin, ki začne veljati 11. januarja, niso upoštevali predlogov KGZS, da bi pri množičnem vrednotenju upoštevali potencial za ustvarjanje dohodka na kmetijskih zemljiščih in v gozdovih ter da bi zazidalna zemljišča, ki jih kmetje uporabljajo za kmetijstvo, denimo kot pašnik, ovrednotili kot kmetijska zemljišča, ne pa kot stavbna zemljišča, dokler na njih ne bi začeli graditi. Sredi decembra je bila novela zakona o množičnem vrednotenju sprejeta, državnemu svetu pozneje ni uspelo niti z odložilnim vetom na ta zakon.

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
AGROBIZ
Nasveti
Nasveti Juhu, birokratske poenostavitve za kmete!

Naredili smo seznam nekaj davčnih in birokratskih poenostavitev za kmete, pridelovalce domačih izdelkov, tudi žganja

AGROBIZ
Novice
Novice Komentar: Opuščanje industrijske živinoreje je strel v koleno 69

Pozivi veganov h krčenju industrijske živinoreje bi škodili kmetijstvu, ne morejo pa rešiti okolja

AGROBIZ
Novice
Novice 10 zvezd kmetijskega sejma Agra 4

Reportaža s 56. mednarodnega kmetijsko-živilskega sejma v Gornji Radgoni

AGROBIZ
Nove tehnologije
Nove tehnologije S sistemom recirkulacije porabite dosti manj vode za gojenje rib

Tipska montažna do 50 kvadratnih metrov velika ribogojnica s sistemom recirkulacije za gojenje severnoafriškega čopovca (soma), ki jo...

AGROBIZ
Novice
Novice Sladke skrbi sadjarjev: letina je odlična, pa bodo vse prodali in po kakšni ceni?

Lani in predlanskim so sadjarji zaradi pozebe utrpeli veliko škodo; letos je drugače, sadja je dovolj, prav tako raste izvoz

AGROBIZ
Natečaj Agrobiznis
Natečaj Agrobiznis (video, foto) Je na kmetiji mogoče uporabiti množično financiranje? Poglejte v Jarenino!

Kmetija Turinek ponuja zakup letine kot nekakšno obliko množičnega financiranja, kjer kupec plača pridelek za letino vnaprej, potem pa...

AGROBIZ
Novice
Novice Na festivalu Top Vino prestižna svetovna vina

V ljubljanskem Cankarjevem domu bo 8. oktobra potekala druga izdaja festivala Top Vino, ki je pred dvema letoma navdušil obiskovalce s...