Krškopoljski prašič bo glavna zvezda nove turistično-kulinarične ponudbe v Posavju  Krškopoljski prašič bo glavna zvezda nove turistično-kulinarične ponudbe v Posavju Krškopoljca, edino slovensko avtohtono pasmo prašiča, že tretje leto preučujejo v mednarodnem projektu TREASURE, ki ga vodi Kmetijski inštitut Slovenije, v novem, podjetniško naravnanem projektu pa želi občina Krško s partnerji iz Posavja o krškopoljskem prašiču razviti nov turistični produkt
Digitalizacija kmetijstva: Datalab se prek operaterja Veon širi v skupnost neodvisnih držav Digitalizacija kmetijstva: Datalab se prek operaterja Veon širi v skupnost neodvisnih držav Švicarsko podjetje Datalab Agro AG, ki je del skupine Datalab, bo Veonu, vodilnemu neodvisnemu telekomunikacijskemu operaterju v skupnosti 12 neodvisnih držav, nekdanjih republik Sovjetske zveze, dobavljalo digitalne agro podatke in aplikacije.
Glasujte za najboljši slovenski izdelek Glasujte za najboljši slovenski izdelek Že tretje leto zapored imate možnost, da izberete najboljši prehranski izdelek po izboru kupcev
Pri razvoju novih izdelkov iz meduz sodelujejo tudi slovenski biologi  Pri razvoju novih izdelkov iz meduz sodelujejo tudi slovenski biologi Nacionalni inštitut za biologijo sodeluje pri štiriletnem projektu GoJelly, v katerem bodo raziskali uporabno vrednost meduz kot gnojilo, filter za mikroplastiko in hrano ribam
Sedemnajstmilijonski dobiček državne gozdarske družbe gre v proračun Sedemnajstmilijonski dobiček državne gozdarske družbe gre v proračun V Slovenskih državnih gozdovih (SiDG) imajo veliko dela s sanacijo gozdov po decembrskem vetrolomu in proučevanjem 195 ponudb, ki so jih dobili na razpis za sklepanje dolgoročnih pogodb za prodajo lesa iz državnih gozdov.

Kako bo Gurs z indeksiranjem spremenil vrednost kmetijskih zemljišč

08.01.2018  14:55
Pri letošnji indeksaciji se bodo vrednosti kmetijskih zemljišč na Primorskem znižale za 10 odstotkov, na Goričkem, v Pomurju in ponekod južno od Ljubljane pa zvišale do 25 odstotkov. Kaj to pomeni za kmete?
Kako bo Gurs z indeksiranjem spremenil vrednost kmetijskih zemljišč
Foto: Shutterstock

Geodetska uprava RS (Gurs) bo ta mesec spremenila vrednosti nepremičnin v registru nepremičnin tako, da jih bo prilagodila razmeram na trgu v obdobju 2014–2017. Vrednosti stanovanj se bodo zvišale za do 25 odstotkov, pisarn in lokalov znižale za do 20 odstotkov, pri kmetijskih zemljiščih pa bodo spremembe v obe smeri, določa uredba, ki jo je danes sprejela vlada.

Za zahodu nižje vrednosti kmetijskih zemljišč, višje pa na vzhodu in južno od Ljubljane

Pri indeksaciji (zadnja je bila opravljena leta 2015 za obdobje od 1. julija 2010 do 31. marca 2014) se vrednosti nepremičnin spremenijo na območjih, kjer je bila sprememba tržnih cen v določenem obdobju večja od 10 odstotkov. Nove indeksirane vrednosti nepremičnin bodo predvidoma na voljo 1. avgusta 2019. Po tem datumu bodo lastniki tudi prejeli obvestila in lahko začeli postopke za uveljavljanje posebnih okoliščin, da bi dosegli spremembo ocenjene vrednosti.

Pri letošnji indeksaciji se bodo vrednosti kmetijskih zemljišč na zahodu znižale za 10 odstotkov, na vzhodu in ponekod v srednji Sloveniji južno od Ljubljane pa zvišale do 25 odstotkov. Kmetijska zemljišča na Primorskem so bila leta 2008 zaradi visokih cen ovrednotena precej višje kot v preostalem delu Slovenije. Med krizo se cene kmetijskih zemljišč v Sloveniji niso znižale, v obdobju zadnje indeksacije pa so se, kot ugotavlja Gurs, na zahodu postopno znižale.

Če strnemo: z indeksacijo se bodo vrednosti kmetijskih zemljišč na zahodu znižale, še vedno pa bodo med najvišjimi v državi. V Pomurju in na Goričkem, kjer so bile cene zelo nizke, se v zadnjih petih letih stalno zvišujejo, tako da bodo zvišane, še vedno pa bodo med najnižjimi v državi, pravijo na Gursu.

Kmetje nezadovoljni

»Na kmetijsko-gozdarski zbornici (KGZS) smo že med sprejetjem novele zakona o množičnem vrednotenju nepremičnin opozarjali, da bo novo vrednotenje nepremičnin pri kmetih sprožilo nezadovoljstvo,« pravi Cvetko Zupančič, predsednik KGZS. Vrednost nepremičnin v registru pri Gursu bo namreč vplivala na socialne transferje. Na boljšem bodo tisti, ki jim bodo z indeksiranjem znižali vrednost kmetijskih zemljišč, na slabšem pa vsi, ki jim bodo zvišali vrednost kmetijskih zemljišč.

Nova indeksirana vrednost nepremičnin bo podlaga tudi za odmero nepremičninskega davka. »Kmete skrbi, kako jih bo ta davek udaril po žepu. Kmetijska zemljišča večini kmetov pomenijo potencial za ustvarjanje dohodka na kmetiji, ki sam po sebi ni velik. Zato kmetijsko zemljišče ne bi smelo biti ovrednoteno kot nepremičnina, ampak kot osnovno sredstvo. Večina kmetov nima kmetijskih zemljišč za trg, ampak jih uporablja kot osnovno sredstvo za preživetje,« pravi Zupančič.

Kaj moti kmete pri novem načinu množičnega vrednotenja nepremičnin? Pri novem zakonu o množičnem vrednotenju nepremičnin, ki začne veljati 11. januarja, niso upoštevali predlogov KGZS, da bi pri množičnem vrednotenju upoštevali potencial za ustvarjanje dohodka na kmetijskih zemljiščih in v gozdovih ter da bi zazidalna zemljišča, ki jih kmetje uporabljajo za kmetijstvo, denimo kot pašnik, ovrednotili kot kmetijska zemljišča, ne pa kot stavbna zemljišča, dokler na njih ne bi začeli graditi. Sredi decembra je bila novela zakona o množičnem vrednotenju sprejeta, državnemu svetu pozneje ni uspelo niti z odložilnim vetom na ta zakon.

Oznake:   radar Radar: Dostava obvestila ob objavi članka, ki vsebuje oznako.

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
AGROBIZ
Natečaj Agrobiznis
Natečaj Agrobiznis Glasujte za najboljši slovenski izdelek

Že tretje leto zapored imate možnost, da izberete najboljši prehranski izdelek po izboru kupcev

OGLAS
AGROBIZ
Novice
Novice Kmetijske znanosti v Sloveniji na pragu odličnosti

Slovenski center odličnosti za kmetijske znanosti bo izboljšal raziskovalno in inovacijsko učinkovitost slovenskega kmetijskega sektorja.

AGROBIZ
Novice
Novice Kako bo Gurs z indeksiranjem spremenil vrednost kmetijskih zemljišč 2

Pri letošnji indeksaciji se bodo vrednosti kmetijskih zemljišč na Primorskem znižale za 10 odstotkov, na Goričkem, v Pomurju in...

AGROBIZ
Novice
Novice EU ima milijone za projekte, s katerimi se kmetije prilagodijo na podnebne spremembe

Kmalu bo objavljen prvi razpis za evropska partnerstva za inovacije

AGROBIZ
Novice
Novice Delo: Telekom in Modra zavarovalnica skupaj nad Deželno banko Slovenije?

"Prihodki od klasičnih telekomunikacij upadajo, zato operaterji iščemo nove vire prihodkov, tudi na področju finančnih storitev," so...

AGROBIZ
Novice
Novice Četrtina Deželne banke Slovenije v roke AŽK

Kapitalska zadruga je za najugodnejšega ponudnika za svojih 25 odstotkov in eno delnico v Deželni banki Slovenija (DBS) izbrala skupno...

AGROBIZ
Novice
Novice Mlekarna Planika povečuje proizvodnjo sirov in izvoz

Prihodke so lani povečali za 700 tisoč evrov, letos pa bodo rasli z novimi naročili iz Italije

AGROBIZ
Novice
Novice Pogled v leto 2018

Cene kmetijskih pridelkov naj bi letos rasle