Spoznajte Panvitin recept za rast prašičereje Spoznajte Panvitin recept za rast prašičereje Lani je bilo pri nas vzrejenih približno 257 tisoč prašičev, kar je najmanj po letu 1991. Z nagrajevanjem rejcev, ki imajo sklenjen krog reje, poskuša Panvita povečati letni zakol
Kekec rešen pred padcem v samotno brezno Kekec rešen pred padcem v samotno brezno Podjetje Osem želi povečati prodajo paštet znamke Kekec doma in v tujini, zato gre marca v promocijsko kampanjo
Kmetom bo Furs še tri mesece pošiljal položnice za prispevke za socialno varnost Kmetom bo Furs še tri mesece pošiljal položnice za prispevke za socialno varnost Polovica od 11 tisoč kmečko zavrovanih kmetov si mora v dveh mesecih urediti dostop do portala eDavki
Zmagovalci Agrobiznisa 2018 so mlekarna Planika, zadrugi Tolmin in Sloga ter Humko Zmagovalci Agrobiznisa 2018 so mlekarna Planika, zadrugi Tolmin in Sloga ter Humko Najbolj podjetna je Kmetijsko-gozdarska zadruga Sloga iz Kranja. Najbolj inovativno živilo so hrenovke Alpija z oljčnim oljem ali smetano iz Kmetijske zadruge Tolmin. Najboljši domač izdelek po izboru naših bralcev je sir Dobra misel iz mlekarne Planika. Podjetju Humko z Bleda pa smo podelili posebno priznanje za razvoj novih tehnologij za urbano vrtnarstvo.
Kako gre zmagovalcem Agrobiznisa: kdo najhitreje razvija posel in prodajo Kako gre zmagovalcem Agrobiznisa: kdo najhitreje razvija posel in prodajo Od leta 2014, ko smo prvič podelili nagrade portala Agrobiznis, smo nagradili 15 ponudnikov lokalne hrane. Pišemo, kakšno leto je za desetimi od njih in kaj načrtujejo.

Glasujte za najboljši slovenski izdelek

19.01.2018  07:00
Že tretje leto zapored imate možnost, da izberete najboljši prehranski izdelek po izboru kupcev
Glasujte za najboljši slovenski izdelek

Agrobiznis je projekt, s katerim spodbujamo podjetništvo in inovativnost na področju prehranske samooskrbe. Pišemo o kmetijah, čebelarjih, živinorejcih, vinarjih in vseh drugih, ki pridelujejo hrano, pijačo in druge živilske izdelke slovenskega izvora.

V sodobni družbi vse več poudarka dajemo zdravemu življenjskemu slogu, sem pa sodi tudi zdravo prehranjevanje z lokalno, kakovostno in svežo hrano. Na portalu Agrobiznis smo v zadnjem času predstavili kar nekaj slovenskih podjetnikov, inovatorjev in kmetov, ki s svojimi izdelki skrbijo, da je naš jedilnik bolj kakovosten in bolj "domač".

Zdaj imate priložnost, da med 19 favoriti izberete najboljši domač izdelek – in s tem prepoznate trud proizvajalcev. Zmagovalca bomo razglasili na 5. Agrobiznis konferenci, ki bo 15. februarja 2018 na Gospodarski zbornici Slovenije v Ljubljani. Tam bomo podelili tudi nekatere druge nagrade. Udeležba je brezplačna – prijavite se tukaj.

Glasujete lahko med naslednjimi domačimi izdelki:

1. Naravni alkoholni likerji, Hahn Spirits

Gregor Lisec in Dejan Korošec sta ostala brez službe in se lotila izdelave naravnih alkoholnih likerjev. Našla sta novo nišo z medico s čilijem, figovim likerjem in domačim pelinkovcem. Steklenica stane od 10 do 15 evrov.

2. Sir Tolminc v oljčnem olju z rožmarinom, Mlekarna Planika

Sir Tolminc je poleg mleka glavni adut Mlekarne Planika iz Kobarida. Poleg navadnega, zorjenega in Tolminca z zaščiteno označbo porekla, pri katerem vse od pridelave krme do prireje mleka in predelave v sir poteka na območju Zgornjega Posočja, od spomladi ponujajo še koščke Tolminca v ekološkem oljčnem olju iz slovenske Istre z rožmarinom.

3. TaStrletov sladoled, Strletova kmetija

Strletova kmetija z obrobja Ljubljanskega barja je prva, ki poleg mlečnih izdelkov ponuja tudi 15 vrst domačega sladoleda. Prodajajo ga v trgovini na kmetiji in eni izmed ljubljanskih kavarn, kmalu bo tudi na osrednji ljubljanski tržnici. Prihodnje leto bodo dodali še sladoledne torte.

4. Blagovna znamka Purissima, KZ Agraria

Da bi dosegli večjo prepoznavnost sadja in zelenjave s primorskih kmetij, jih Kmetijska zadruga Agraria Koper odslej prodaja pod novo blagovno znamko Purissima. Zabojčke svežih, lepih in okusnih sezonskih pridelkov, ki so integrirano pridelani in obrani v času tehnološke zrelosti, že najdete v Sparu, Tušu in Leclercu.

5. Vodka iz krompirja, kmetija Kolenko

Od vse vodke na svetu je krompirjeve vodke le okoli tri odstotke. Zdaj jo prodaja tudi kmetija Kolenko iz Črenšovcev v Prekmurju. Steklenica stane 45 evrov. V prvem letu bodo zadovoljni, če prodajo več kot sto litrov. Pozneje pa bi jo radi tudi izvozili.

6. Viljamovka Zima, Evrosad

Z viljamovko obujajo tradicijo mojstrov žganjekuhe, poudarjajo kakovost sadja, ki raste v najboljših razmerah, in lokalno pridelavo. Lokalno je vse od sadja, kuhanja žganja do ustekleničevanja, steklenic, etiket, oblikovanja in distribucije.

7. Sir Dobra misel, Mlekarna Planika

»Sir Dobra misel je kombinacija sira Kober in posušenega divjega origana, ki raste na planinah v Posočju. Domače ime za divji origano je dobra misel, kot smo poimenovali tudi sir,« pravi Anka Miklavič Lipušček, direktorica mlekarne.

8. Hladno stiskano ričkovo olje, druge oljnice in žita, kmetija GreGurMan

»Hladno stiskano ričkovo olje je največja posebnost naše kmetije. Poleg rička v kolobarju pridelujemo še druge oljnice in žita. Ponujamo svežo mleto moko, polento in kakovostna hladno stiskana olja,« pravi Sonja Cimerman s kmetije GreGurMan iz Zadobrove pri Ljubljani.

9. Blagovna znamka Grajske mesnine, KZ Sevnica

Leta 2013 so v KZ Sevnica pod novim vodstvom prenovili poslovanje celotne zadruge. Takrat se je tudi rodila blagovna znamka Grajske mesnine, ki poleg svežega mesa in tradicionalnih kmečkih mesnin vključuje tudi posebne delikatese za sladokusce – mesnine krškopoljskega pujsa, zorjeno govedino in, seveda, sevniško tradicionalno salamo, ki je njihova prodajna uspešnica. Korak naprej so letos naredili z izvozom Grajskih mesnin na Hrvaško.

10. Alpija – hrenovka z oljčnim oljem in smetano, KZ Tolmin

Imate odpor do hrenovk iz strahu, da v njih zmeljejo vse mogoče in so zato nezdrave? Kmetijska zadruga Tolmin zagotavlja, da je njihova ekogoveja hrenovka boljši nadomestek klasičnim hrenovkam in da lahko mame brez slabe vesti otrokom postrežejo njihove hrenovke Alpija. Ponujajo hrenovke z oljčnim oljem namesto slanine in hrenovke z dodano smetano iz Mlekarne Planika.

11. Divjačinsko meso, Nimrod

Družinsko podjetje Nimrod iz Škofje Loke odkupuje uplenjeno divjad, meso pa predela in proda hotelom, restavracijam in trgovskim verigam po Evropi. Prodaja v podjetju s 60 zaposlenimi, ki je lani ustvarilo dobrih 13 milijonov evrov prihodkov in se pripravlja na širitev prostorov, raste, nove kupce iščejo v Nemčiji.

12. Ekološke divjačinske mesnine, BioSing

»Kot vinarji delajo naravna vina, mi po naravnih tradicionalnih postopkih in brez vsakršnih dodatkov delamo mesnine iz ekološke svinjine in divjačine. Dodajam konjak in začimbe, ponujam zaseko, tri vrste salame in klobaso. Sušijo se od tri do štiri mesece, še enkrat toliko časa zorijo še v vakuumu, tako da pridejo v prodajo šele po letu dni,« pravi David Lesar, ustanovitelj BioSinga iz Ribnice.

13. Marmelade blagovne znamke Uroš in Valentina, Kmetija JPK

Prve marmelade za prodajo so skuhali leta 2013, prvo zlato priznanje na Dobrotah slovenskih kmetij na Ptuju pa jim je dalo nov zagon. Od letos marmelade, sirupe in sveže sadje tržijo pod blagovno znamko Uroš in Valentina. Lani so ustvarili okoli 25 tisoč evrov prihodkov, letos bodo presegli 35 tisoč.

14. Sladkarija iz medu in z dodanimi okusi, Medenka

Medenka je start-up iz Slovenske Bistrice z istoimenskim izdelkom: sladkarijo iz medu in z dodanimi okusi v originalni in zaščiteni embalaži. Izdelek ima več posebnosti. Prva je embalaža, ki je namenjena uživanju sladkarije brez nevarnosti, da se umažemo. Med polnijo v slamice, ki so na enem koncu zalepljene z etiketo. Odpremo jih tako, da odlepimo etiketo. Način odpiranja je originalen, razvili so ga v Medenki in zaščitili po celotni EU.

15. Ekološke jagode, Kmetija Pestator

Z 1,3 hektarja nasadov sta Anita Ana in Aleš Pestator iz Lukovice med večjimi pridelovalci ekoloških jagod na prostem. Kilogram ekojagod stane šest evrov, za večjo količino je cena nižja. Poleg svežih jagod ponujata tudi pet vrst jagodne marmelade, jagodni sok in sirup.

16. Ekomoke blagovne znamke Vila Natura, Ekokmetija Slavič

"Ker uporabljamo samo slovenske surovine, žita sproti meljemo in damo v prodajo, počasi raste krog kupcev, ki nam zaupajo in kupujejo. Pod znamko Vila Natura imamo 60 različnih izdelkov iz žit in olj. Ostajamo pri klasični ponudbi, lastni pridelavi in predelavi,« pravi Marko Slavič.

17. Ekološka jabolka, suhi krhlji in jabolčni sok, Skupina proizvajalcev ekološkega sadja (SPES)

Šest ekoloških kmetij iz Dolenjske, Štajerske in okolice Ljubljane od leta 2011 skupaj prodaja ekološka jabolka, suhe krhlje in jabolčni sok. Pod skupno blagovno znamko Bio s kmetije in prek skupnega posrednika – društva Skupina proizvajalcev ekološkega sadja (SPES). Lani so prihodke povečali za 15 odstotkov, letos širijo ponudbo in članstvo.

18. Naravni sokovi Smodin, Kmetija Smodin

Kmetija Smodin z Vogrskega se je iz živinoreje pred 18 leti preusmerila v sadjarstvo. Bili so eden največjih dobaviteljev breskev Fructalu, potem pa so v petih letih sami postali resen ponudnik sokov. Letos bi radi z naravnimi sokovi napolnili pol milijona litrov steklenic. V širjenje proizvodnje so lani vložili 800 tisoč evrov. Sokove že izvažajo v Nemčijo in Italijo, nekaj tudi na angleški trg. Usmerjajo se zlasti v tujino in nove kupce iščejo v gostinstvu.

19. Sir Trnič, Kmetija Pr' Gabršk

Trnič je izdelan samo iz skute in soli, uporablja pa se kot dodatek k jedem, nariban kot parmezan. V okviru projekta TIC Okusi Kamnika, s katerim predstavljajo in ohranjajo tradicionalne jedi s tega območja, skrbijo, da je Trnič kulinarični izziv. Spodbujajo nastajanje novih receptov za njegovo uporabo; tako so nastali čokolada s Trničem, Trničev sladoled in številne druge jedi.

Nagrade

Nagrajenec za najboljši domači izdelek po izboru kupcev bo prejel:

  • umestitev produkta na prodajne police Mercatorja, promocije na prodajnih mestih po dogovoru, predstavitev v Mercatorjevih medijih in posebna označitev izdelka na prodajnem mestu,
  • premium letno naročnino na časnik Finance in oglaševanje v izbranih medijih Časnika Finance v vrednosti 3.500 evrov.

Med bralci kupci, ki bodo oddali svoj glas za najboljši domači izdelek, pa bomo izžrebali pet nagrajencev, ki bodo prejeli Mercatorjevo darilno kartico v vrednosti 40 evrov.

Razglasitev zmagovalcev

Vse zmagovalce natečaja portala Agrobiznis bomo razglasili na 5. Agrobiznis konferenci, ki bo 15. februarja 2018 na Gospodarski zbornici Slovenije v Ljubljani. Prijavite se na dogodek! Udeležba je brezplačna.

Oznake:   radar Radar: Dostava obvestila ob objavi članka, ki vsebuje oznako.

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
AGROBIZ
Natečaj Agrobiznis
Natečaj Agrobiznis Iz Komende prihaja uspešna zgodba socialnega podjetništva in kmetovanja

Pet invalidov že dela na kmetiji, tja bi radi vključili tudi ljudi z motnjo v duševnem razvoju

AGROBIZ
Natečaj Agrobiznis
Natečaj Agrobiznis Zmagovalci Agrobiznisa 2018 so mlekarna Planika, zadrugi Tolmin in Sloga ter Humko

Najbolj podjetna je Kmetijsko-gozdarska zadruga Sloga iz Kranja. Najbolj inovativno živilo so hrenovke Alpija z oljčnim oljem ali smetano...

AGROBIZ
Novice
Novice Spoznajte sedem najboljših živil leta 2018 in inovativno mlekarno

Žemljice z nakaljenimi semeni, konopljin opečenec, ajdove testenine s pšeničnimi kalčki, biojogurt z aronijo, sok iz ekološke rdeče...

AGROBIZ
Novice
Novice Po letu 2020 bodo kmetijske subvencije bolj prilagojene potrebam vsake države članice

Do zdaj so ukrepe za kmetijske subvencije določali v Bruslju in so bili enaki po vsej EU. To se z letom 2020 spreminja – na evropski...

AGROBIZ
Nasveti
Nasveti Komu bo svetovni dan čebel prinesel več posla

20. maja bomo prvič praznovali svetovni dan čebel. Takrat bodo Slovenijo obiskali kmetijski ministri in čebelarji z vsega sveta, da se...

AGROBIZ
Novice
Novice Jeruzalem Ormož SAT se širi v vrtnarstvo

Letos načrtujejo tudi novo sušilnico hmelja in petodstotno rast prihodkov

AGROBIZ
Novice
Novice Vse več rejcev vstopa v ukrep dobrobit živali

Ta ukrep, ki zagotavlja nadstandardne pogoje reje za boljše počutje živali, pri nas velja za prašiče, govedo in drobnico