Krškopoljski prašič bo glavna zvezda nove turistično-kulinarične ponudbe v Posavju  Krškopoljski prašič bo glavna zvezda nove turistično-kulinarične ponudbe v Posavju Krškopoljca, edino slovensko avtohtono pasmo prašiča, že tretje leto preučujejo v mednarodnem projektu TREASURE, ki ga vodi Kmetijski inštitut Slovenije, v novem, podjetniško naravnanem projektu pa želi občina Krško s partnerji iz Posavja o krškopoljskem prašiču razviti nov turistični produkt
Digitalizacija kmetijstva: Datalab se prek operaterja Veon širi v skupnost neodvisnih držav Digitalizacija kmetijstva: Datalab se prek operaterja Veon širi v skupnost neodvisnih držav Švicarsko podjetje Datalab Agro AG, ki je del skupine Datalab, bo Veonu, vodilnemu neodvisnemu telekomunikacijskemu operaterju v skupnosti 12 neodvisnih držav, nekdanjih republik Sovjetske zveze, dobavljalo digitalne agro podatke in aplikacije.
Glasujte za najboljši slovenski izdelek Glasujte za najboljši slovenski izdelek Že tretje leto zapored imate možnost, da izberete najboljši prehranski izdelek po izboru kupcev
Pri razvoju novih izdelkov iz meduz sodelujejo tudi slovenski biologi  Pri razvoju novih izdelkov iz meduz sodelujejo tudi slovenski biologi Nacionalni inštitut za biologijo sodeluje pri štiriletnem projektu GoJelly, v katerem bodo raziskali uporabno vrednost meduz kot gnojilo, filter za mikroplastiko in hrano ribam
Sedemnajstmilijonski dobiček državne gozdarske družbe gre v proračun Sedemnajstmilijonski dobiček državne gozdarske družbe gre v proračun V Slovenskih državnih gozdovih (SiDG) imajo veliko dela s sanacijo gozdov po decembrskem vetrolomu in proučevanjem 195 ponudb, ki so jih dobili na razpis za sklepanje dolgoročnih pogodb za prodajo lesa iz državnih gozdov.

Prihaja prožnejša oblika zaposlitve sezonskih delavcev v kmetijstvu

11.01.2018  14:44
Da bi kmetom olajšali najem sezonskih delavcev in pri tem zmanjšali delo na črno, prihaja novost – začasno ali občasno delo v kmetijstvu. To na kmetijsko-gozdarski zbornici KGZS pozdravljajo, nasprotujejo pa 25-odstotni obdavčitvi prejemkov za vsa sezonska opravila razen obiranja in spravila hmelja, grozdja in sadja.
Prihaja prožnejša oblika zaposlitve sezonskih delavcev v kmetijstvu
Sezonsko delo v kmetijstvu se poslavlja, prihaja začasno ali občasno delo.
Foto: Delta Holding

Začasno ali občasno delo v kmetijstvu je opisano v predlogu novele zakona o kmetijstvu, ki je v parlamentarni obravnavi. Je prožnejša oblika dela za krajši čas od vseh že uzakonjenih možnosti, kar je tudi glavna prednost.

Razlogi za novo obliko dela

Začasno ali občasno delo v kmetijstvu je kratkotrajno in intenzivno. Sezonska opravila denimo v vinogradu, sadovnjaku ali na hmeljišču trajajo kratek čas. Odvisna so od fenofaze rastlin in ugodnih vremenskih razmer, zato jih je treba opraviti z najeto delovno silo. Preostali tehnološki procesi so večinoma mehanizirani. »Izrazito povečana potreba po delovni sili v kmetijstvu med sezono potrebuje uzakonjeno obliko dela, ki je neločljivo povezana s časovnim obdobjem, v katerem se opravlja,« o razlogih za vpeljavo začasnega dela v kmetijstvu pravijo na kmetijskem ministrstvu.

Z novo obliko dela bi radi v kmetijstvu zmanjšali delo na črno, brezposelnim pa omogočili delo vsaj krajši čas. Kmetom omogočajo najem dodatne delovne sile, ki bo v kratkem času opravila določeno fazo pridelave. S takšnimi delavci bo kmet sklenil posebno pogodbo o začasnem ali občasnem delu, ki bo predmet civilnega prava.

Omejitev začasnega ali občasnega dela

V koledarskem letu lahko kmet najame začasne ali občasne delavce le za 120 dni, ne več. Delavec lahko sklene pogodbo o začasnem ali občasnem delu v kmetijstvu z več kmeti za isti čas. Delo lahko poteka prekinjeno ali neprekinjeno.

Posameznik lahko začasno ali občasno delo opravlja največ 90 dni v koledarskem letu. Po predlogu novele zakona o kmetijstvu lahko dela tudi pri več kmetih hkrati, vendar ne sme preseči predpisanih omejitev glede delovnega časa, odmorov in počitkov, ki jih določa zakon o delovnih razmerjih.

Skratka, z začasnim ali občasnim delom bo omogočeno opravljanje tistih del v kmetijstvu, ki trajajo kratek čas in se opravljajo občasno. Zato pogodba o zaposlitvi, kakršno predvideva zakon o delovnih razmerjih ZDR-1, ni vselej ustrezna oblika pogodbenega razmerja za delo v kmetijstvu. Uzakonjena bo posebna tako imenovana pogodba o začasnem ali občasnem delu v kmetijstvu. To pogodbo bo kmet z delavcem sklenil za kratek čas, kar bo poenostavilo postopek, dodajajo na kmetijskem ministrstvu. S to pogodbo bo lahko občasne ali začasne delavce najela pravna ali fizična oseba, vpisana v register kmetijskih gospodarstev.

Plačilo najmanj 4,79 evra bruto na uro

Občasni ali začasni delavci ne bodo imeli vseh pravic iz ZDR-1, bodo pa pokojninsko in invalidsko zavarovani. Zanje bo zagotovljeno minimalno plačilo, ki ne sme znašati manj kot 4,79 evra bruto na uro. Urno postavko jim bodo vsako leto uskladili s povprečno plačo, dodajajo na kmetijskem ministrstvu.

Kmetje proti 25-odstotni obdavčitvi

Kmet bo moral za občasne in začasne delavce plačati prispevke za socialna zavarovanja in dohodnino ter poseben 25-odstotni davek na vse prejemke razen za spravilo hmelja, sadja in grozdja. Na kmetijsko-gozdarski zbornici KGZS so s to obliko dela zadovoljni, imajo pa eno pripombo. »Ker bo kmet začasnemu in občasnemu delavcu že plačal vse prispevke, ni razloga, da bi moral plačati še 25-odstotni davek na takšne prejemke razen obiranja in spravila pridelkov. Temu davku nasprotujemo in si bomo prizadevali, da bo odpravljen,« pravi Branko Ravnik, direktor KGZS.

Oznake:   radar Radar: Dostava obvestila ob objavi članka, ki vsebuje oznako.

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
AGROBIZ
Natečaj Agrobiznis
Natečaj Agrobiznis Glasujte za najboljši slovenski izdelek

Že tretje leto zapored imate možnost, da izberete najboljši prehranski izdelek po izboru kupcev

OGLAS
AGROBIZ
Novice
Novice Kmetijske znanosti v Sloveniji na pragu odličnosti

Slovenski center odličnosti za kmetijske znanosti bo izboljšal raziskovalno in inovacijsko učinkovitost slovenskega kmetijskega sektorja.

AGROBIZ
Novice
Novice Kako bo Gurs z indeksiranjem spremenil vrednost kmetijskih zemljišč 2

Pri letošnji indeksaciji se bodo vrednosti kmetijskih zemljišč na Primorskem znižale za 10 odstotkov, na Goričkem, v Pomurju in...

AGROBIZ
Novice
Novice EU ima milijone za projekte, s katerimi se kmetije prilagodijo na podnebne spremembe

Kmalu bo objavljen prvi razpis za evropska partnerstva za inovacije

AGROBIZ
Novice
Novice Delo: Telekom in Modra zavarovalnica skupaj nad Deželno banko Slovenije?

"Prihodki od klasičnih telekomunikacij upadajo, zato operaterji iščemo nove vire prihodkov, tudi na področju finančnih storitev," so...

AGROBIZ
Novice
Novice Četrtina Deželne banke Slovenije v roke AŽK

Kapitalska zadruga je za najugodnejšega ponudnika za svojih 25 odstotkov in eno delnico v Deželni banki Slovenija (DBS) izbrala skupno...

AGROBIZ
Novice
Novice Mlekarna Planika povečuje proizvodnjo sirov in izvoz

Prihodke so lani povečali za 700 tisoč evrov, letos pa bodo rasli z novimi naročili iz Italije

AGROBIZ
Novice
Novice Pogled v leto 2018

Cene kmetijskih pridelkov naj bi letos rasle