Ahac v Središču ob Dravi poleg skladišča napoveduje nova vlaganja  Ahac v Središču ob Dravi poleg skladišča napoveduje nova vlaganja Letos in prihodnje leto bodo v Središču ob Dravi investirali 1,3 milijona evrov
Podnebnim spremembam prednost v novi finančni perspektivi Podnebnim spremembam prednost v novi finančni perspektivi Prihodnja finančna perspektiva daje veliko prednost soočanju s podnebnimi spremembami, s sušo, točo, zmrzaljo, žledolomi, vetrolomi in drugimi ujmami, je povedala kmetijska ministrica Aleksandra Pivec.
Turistična ekološka kmetija Urška raste s povezovanjem Turistična ekološka kmetija Urška raste s povezovanjem Z drugimi pripravljajo skupne pakete za goste, ki bodo najprej bivali na eni, potem pa na drugi turistični kmetiji
Kmalu spletna prodaja sladkovodnih rib    Kmalu spletna prodaja sladkovodnih rib Jeseni jo bo zagnalo podjetje G2O, ki sodi med večje ribogojnice v Sloveniji

Kako si s Sledatom digitalizirate kmetovanje in kaj s tem pridobite

Čas branja: 4 min
16.01.2018  14:52
Sledat je novo slovensko programsko orodje za kmetije, ki omogoča shranjevanje in analiziranje podatkov o dogajanju v hlevu in čebelnjaku, na pašniku in njivi.

Sledat kmeta opozarja na nujne korake, hkrati omogoča izmenjavo podatkov z drugimi, denimo veterinarji, dobavitelji krme … V Uscomu, kjer so to programsko orodje razvili, iščejo večje kmetije, ki bi preizkusile uporabnost Sledata.

Kmetije, vsaj tiste profesionalne, ki pridelujejo hrano za trg, se bodo morale še bolj digitalizirati. Z vodenjem statistike in analizo podatkov, ki jo v nekaj minutah naredijo digitalna orodja, lahko zmanjšajo tveganje, povečajo predvidljivost, izboljšajo uporabo virov ob manjši porabi materiala in povečajo donos na hektar. Digitalna orodja jim, na kratko, omogočajo učinkovitejšo pridelavo in poslovanje kmetije nasploh.

Večina takšnih rešitev prihaja iz tujine, od slovenskih smo že predstavili Pantheon Farming iz Datalaba, tokrat pa opozarjamo na programsko orodje Sledat, ki so ga razvili v podjetju Uscom iz Polhovega Gradca, ki ga vodi Robert Zorc.

Zbirka podatkov o kmetiji v oblaku

Sledat, ki deluje kot zbirka podatkov o kmetiji v računalniškem oblaku, podpira digitalizacijo kmetij, razlaga Uroš Spruk, nekdanji direktor Uscoma, ki volontersko vodi razvoj, podjetja pa ne vodi več. Pri digitalizaciji se nekateri podatki zbirajo samodejno, druge pa mora kmet evidentirati in analizirati. Podatki se samodejno zbirajo pri preciznem kmetovanju, ki so ga prvi pri nas uvedli v Perutnini Ptuj. Pri preciznem kmetovanju avtomatiziramo čim več opravil in postopkov, podatki o stanju rastlin pa se samodejno zbirajo, da kmet točno ve, kje in kdaj naj škropi in gnoji, da bo pridelek optimalen ali celo večji od povprečnega pridelka na hektar.

Sledat je primeren za živinorejce, poljedelce in čebelarje

"Še vedno pa je na kmetiji ogromno podatkov, denimo o spremljanju stanja živine, pašnikov in polj, ki se ne zbirajo samodejno, saj nastanejo kot kmetovo mnenje. S programskim orodjem Sledat lahko kmet te podatke o poljedelstvu, živinoreji in čebelarstvu evidentira, shrani in analizira ter izmenjuje z drugimi,« dodaja Spruk.

Kmetije vodijo evidenco podatkov za rejsko knjigo, ki jo upravljajo na biotehniški fakulteti v Ljubljani, za veterinarsko inšpekcijo in svoje potrebe. Za vsak namen vnaša drugačne podatke, ki se deloma prekrivajo. Veterinarsko inšpekcijo zanimajo podatki o staležu živine, zakolu, novorojenih teličkih, medtem ko kmeta zanima tudi, kdo je dobavitelj cepiva, katero cepivo je najbolj učinkovito … »Z nastavitvami za vsako kmetijo določimo, katere podatke bo vnašala v aplikacijo in izmenjevala z drugimi,« dodaja Spruk.

Ko prašič zboli, to veterinar takoj izve

Zakaj je sprotno evidentiranje podatkov pomembno? Ko gre kmet skozi hlev, vidi, da je neko cev zadel s traktorjem in bi jo moral popraviti. Če si tega ne zapiše, lahko na to pozabi. Te podatke lahko vnese v aplikacijo Sledat. Podatki se shranijo v oblaku, da ima kmet do njih dostop in jih lahko izmenja z drugimi, denimo z veterinarjem, kmetijskim svetovalcem, dobavitelji …

»Kmet lahko nastavi, da naša aplikacija dobavitelja krmil obvesti, preden kmetu zmanjka nekega hranila za krmni obrok, in ga ta na kmetijo pravočasno dostavi. Ko kmet opazi, da je prašič zbolel ali se nenavadno vede, z mobilnim telefonom odčita njegov čip RFID, svoja opažanja in fotografijo prašiča vnese v Sledat, od koder dobi vse podatke o prašiču in jih lahko deli z veterinarjem. Podobno lahko evidentira in izmenjuje tudi druge podatke,« o možni uporabi Sledata pravi Uroš Spruk.

Iščejo kmetije, ki bi preizkusile Sledat

Sam vodi malo kmetijo, išče pa večje testne kmetije, ki bi preizkusile uporabnost Sledata. V Uscomu vodi razvoj in zna povezati programerje z uporabniki tako, da prvi razumejo potrebe drugih. »Največja kmetijska podjetja in naprednejše kmetije že digitalizirajo kmetovanje, večina kmetij pa se še ne zaveda, kaj lahko z digitalizacijo in drugimi sodobnimi tehnologijami pridobijo niti jih ne zna uvesti. Pri tem jim s Sledatom pomagamo,« poudarja Spruk.

Kmet prek aplikacije Sledata podatke vnaša v računalniški oblak, od tod pa dobi povprečne podatke o svojem prašiču, kravi in polju ter specifične podatke za mikro geografsko območje. »Lansko jesen se je na Dolenjskem pojavila suša, kmetijsko ministrstvo nanjo ni bilo pripravljeno. Podatke o nastali škodi so zbrali prepozno, da bi kmetje rešili pridelek. Z vremenskimi spremembami, ki kmete najbolj pestijo in jih najbolj skrbijo, bi se morali spoprijeti v trenutku, da bi lahko zmanjšali škodo. Takšno proaktivno ukrepanje jim omogočajo digitalna orodja, kot je Sledat,« trdi Spruk.

Z digitalizacijo so v Nemčiji zmanjšali škodo ob žledu

Kako so digitalni podatki uporabni, kaže primer iz Nemčije. Ko se je v gozdu začel pojavljati žled, so na nekem jezeru omejili plovbo, hlode potopili v vodo in jih tako »skladiščili«, dokler se prodajna cena hlodovine ni dvignila. Večjo škodo v gozdu in pri prodaji hlodovine po nizki ceni so preprečili, ker so imeli aktualne podatke v digitalni obliki. Tudi preprečevanje izgube kmetovega dohodka je po Sprukovih besedah ena od prednosti digitalizacije v kmetijstvu. Veliko digitalnih podatkov zbiramo tudi pri nas, a baze niso povezane, zato podatki niso optimalno izkoriščeni. »Eden od največjih izzivov v Sloveniji je, kako ozavestiti ljudi, da je digitalizacija pred vrati in da jo je treba približati kmetu,« dodaja Uroš Spruk.

Ena od prednosti programske rešitve Sledat je v tem, da ne temelji na Microsoftovi tehnologiji, ampak na platformi Linux in Android. Zato je naša rešitev cenejša in bolje podprta, saj je tehnologija Linux odprtokodna (open source), kar pomeni, da programerji po svetu pomagajo odpravljati težave.

Več iz teme:  

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
AGROBIZ
Nasveti
Nasveti Juhu, birokratske poenostavitve za kmete!

Naredili smo seznam nekaj davčnih in birokratskih poenostavitev za kmete, pridelovalce domačih izdelkov, tudi žganja

AGROBIZ
Novice
Novice Komentar: Opuščanje industrijske živinoreje je strel v koleno 69

Pozivi veganov h krčenju industrijske živinoreje bi škodili kmetijstvu, ne morejo pa rešiti okolja

AGROBIZ
Novice
Novice 10 zvezd kmetijskega sejma Agra 4

Reportaža s 56. mednarodnega kmetijsko-živilskega sejma v Gornji Radgoni

AGROBIZ
Nove tehnologije
Nove tehnologije S sistemom recirkulacije porabite dosti manj vode za gojenje rib

Tipska montažna do 50 kvadratnih metrov velika ribogojnica s sistemom recirkulacije za gojenje severnoafriškega čopovca (soma), ki jo...

AGROBIZ
Novice
Novice Sladke skrbi sadjarjev: letina je odlična, pa bodo vse prodali in po kakšni ceni?

Lani in predlanskim so sadjarji zaradi pozebe utrpeli veliko škodo; letos je drugače, sadja je dovolj, prav tako raste izvoz

AGROBIZ
Natečaj Agrobiznis
Natečaj Agrobiznis (video, foto) Je na kmetiji mogoče uporabiti množično financiranje? Poglejte v Jarenino!

Kmetija Turinek ponuja zakup letine kot nekakšno obliko množičnega financiranja, kjer kupec plača pridelek za letino vnaprej, potem pa...

AGROBIZ
Novice
Novice Na festivalu Top Vino prestižna svetovna vina

V ljubljanskem Cankarjevem domu bo 8. oktobra potekala druga izdaja festivala Top Vino, ki je pred dvema letoma navdušil obiskovalce s...

AGROBIZ
Novice
Novice Kmalu spletna prodaja sladkovodnih rib

Jeseni jo bo zagnalo podjetje G2O, ki sodi med večje ribogojnice v Sloveniji