(video, foto) Je na kmetiji mogoče uporabiti množično financiranje? Poglejte v Jarenino! (video, foto) Je na kmetiji mogoče uporabiti množično financiranje? Poglejte v Jarenino! Kmetija Turinek ponuja zakup letine kot nekakšno obliko množičnega financiranja, kjer kupec plača pridelek za letino vnaprej, potem pa na kmetiji prevzema pridelke.
Toni Kukenberger: Z izdelki iz senenega mleka bi prodrli v turizem Toni Kukenberger: Z izdelki iz senenega mleka bi prodrli v turizem Naredijo premalo mlečnih izdelkov, da bi poleg Mercatorja prodrli v druge trgovske verige; zanimajo jih restavracije, saj se v turizmu iztrži več
Primorci so s kulinaričnim doživetjem navdušili Ljubljano Primorci so s kulinaričnim doživetjem navdušili Ljubljano Danes je v središču Ljubljane dišalo po Primorski - s pokušino dobrot iz mlečnih izdelkov, testenin, ribjih in mesnih jedi, mesnin, sveže zelenjave in sonca polnih vin se je predstavilo 11 primorskih živilcev in zadrug.
Kmetije bodo lahko ponujale tudi (celo)dnevno varstvo starejših Kmetije bodo lahko ponujale tudi (celo)dnevno varstvo starejših To novo obliko dopolnilne dejavnosti na kmetiji bodo prve kmetije vpeljale predvidoma čez leto dni v pilotnem projektu

Čebelarska oprema Logar osvaja EU, pa tudi bolj oddaljene trge

Čas branja: 3 min
29.01.2018  10:52
Največ čebelarske opreme izvozijo v Avstrijo in Nemčijo, naročila po spletu dobijo tudi iz ZDA, Avstralije in Irana
Čebelarska oprema Logar osvaja EU, pa tudi bolj oddaljene trge
»Na čebelarsko sezono, ki traja večinoma le od marca do konca julija, se moramo dobro pripraviti, saj je takrat povpraševanje po čebelarski opremi največje. Ne pričakujem, da bi zaradi svetovnega dneva čebel, ki ga bomo 20. maja prvič praznovali, dobili več naročil,« pravi Zdravko Logar, direktor družinskega podjetja Logar Trade iz Šenčurja.
Foto: Logar -tr++trade

Družinsko podjetje Logar Trade iz Šenčurja je vodilni ponudnik čebelarske opreme pri nas. Z izvozom ustvarijo že več kot 80 odstotkov prihodkov. Nenehno tudi povečujejo obseg proizvodnje in prodaje.

Kakovostna čebelarska oprema zdrži dlje časa kot avtomobil

Specializirani so za izdelavo čebelarske opreme iz nerjavečega jekla, prodajo pa največ točil za točenje medu, nerjavečih posod za shranjevanje medu ter opreme za odkrivanje satja in topljenja voska. Ponujajo tudi panje in preostalo opremo drugih proizvajalcev. Kakovostna čebelarska oprema je trajna in zdrži dlje časa kot avtomobil, zato nenehno iščejo nove trge. Povečujejo proizvodne in prodajne količine. »Z rastjo prodanih količin se znižuje cena na enoto, le tako ostajamo konkurenčni. Vsako leto razvijemo kaj novega,« pravi Zdravko Logar, direktor podjetja Logar Trade.

Izdelovanje čebelarske opreme ni preprosto, saj traja čebelarska sezona večinoma le od marca do konca julija. V tem obdobju je povpraševanje veliko, zato se morajo na sezono dobro pripraviti. Izdelki, namenjeni za stik z živili, morajo biti izdelani iz materialov, ki so za to primerni. Za nadzor skrbi zdravstvena inšpekcija.

»Zaradi svetovnega dne čebel, ki ga je na slovensko pobudo decembra razglasil OZN, ne pričakujem novih naročil, temveč večjo prepoznavnost Slovenije kot čebelarske države, večjo prodajo slovenskega medu in čebeljih izdelkov ter večjo promocijo apiturizma,« dodaja Logar.

Največ izvažajo v Avstrijo in Nemčijo

Družinsko podjetje Logar Trade se z izdelovanjem čebelarske opreme ukvarja skoraj 40 let. Na evropski ravni so sicer majhno podjetje, a stalno rastejo, tudi s širjenjem prodaje na nove trge. »Izvažamo v večino držav EU, največ v Nemčijo in Avstrijo. Vse več naročil dobimo po spletu tudi iz Švice in z bolj oddaljenih trgov, denimo iz ZDA, Kanade, Avstralije, Irana, Gruzije, Moldavije, Peruja …« pojasnjuje Logar.

Izmed držav nekdanje Jugoslavije, kamor veliko naših čebelarjev hodi po opremo, največ izvažajo na Hrvaško, manj pa v Srbijo in BiH. Predstavljali so se tudi na svetovnih čebelarskih kongresih Apimondie v Švici, Sloveniji, Argentini in Ukrajini. Izvoz jim prinese več kot 80 odstotkov vseh prihodkov.

Čebelarji v novih članicah EU posodabljajo opremo

V EU imajo čebelarji na voljo podobne ukrepe, to so subvencije za nakup čebelarske opreme in obnavljanje čebeljih družin. »V Avstriji in drugje, kjer je čebelarstvo dobro razvito, so čebelarji dobro opremljeni. Sodobno opremo pa kupujejo tudi v Romuniji in Bolgariji, na Slovaškem, Češkem in Hrvaškem. Zadnjih 15 let tudi slovenski čebelarji posodabljajo svojo opremo. Profesionalni čebelarji, ki od prodaje medu živijo, so dobro opremljeni, pri hobi čebelarjih pa je to odvisno od želja in denarnih zmožnosti,« opaža Logar.

Sodobna proizvodnja

Čebelarska oprema Logar je v tujini najbolje zastopana na avstrijskem trgu, kjer so prodrli v vodilne trgovine za čebelarje. Avstrijski čebelarji so zahtevni in jih najnižja cena navadno ne prepriča. Povsod, kamor izvažajo, nastopajo tudi na čebelarskih sejmih in prav tam od čebelarjev dobijo večino idej za novosti in izboljšave.

Njihovi glavni tekmeci prihajajo iz Poljske, Srbije, Italije in Azije. Prednost pred njimi poskušajo v podjetju Logar Trade obdržati tako, da vlagajo v sodobno tehnologijo, kot so CNC-stroji, ki omogočajo natančno izdelavo, zaradi večjih serij pa znižujejo ceno na enoto. »Z dražjo proizvodno tehnologijo in nenehnim razvojem te konkurenca težje lovi,« dodaja Logar.

V razvitih državah z dolgo čebelarsko tradicijo je hujša konkurenca, čebelarsko opremo je težje prodati kot drugje, kjer čebelarstvo še ni tako razvito, saj je ponudba večja in so prodajni kanali že dobro vzpostavljeni. Po Logarjevih besedah lahko Avstrijce in Nemce prepričajo le z zelo kakovostno izdelavo in inovativnim dizajnom.

Prihodki rastejo

Predlanskim so prihodke povečali za 17 odstotkov, na 3,6 milijona evrov, lani pa so zaradi slabše čebelarske sezone dosegli le triodstotno rast prodaje. Pred 15 leti so večino prihodkov ustvarili z vinarsko opremo, potem so se bolj usmerili v čebelarsko opremo, ki je njihov paradni konj. V podjetju dela 25 ljudi.

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
AGROBIZ
Nasveti
Nasveti Juhu, birokratske poenostavitve za kmete!

Naredili smo seznam nekaj davčnih in birokratskih poenostavitev za kmete, pridelovalce domačih izdelkov, tudi žganja

AGROBIZ
Novice
Novice 10 zvezd kmetijskega sejma Agra 4

Reportaža s 56. mednarodnega kmetijsko-živilskega sejma v Gornji Radgoni

AGROBIZ
Novice
Novice Komentar: Opuščanje industrijske živinoreje je strel v koleno 69

Pozivi veganov h krčenju industrijske živinoreje bi škodili kmetijstvu, ne morejo pa rešiti okolja

AGROBIZ
Novice
Novice Zakaj država ščiti goljufive preprodajalce sadja in zelenjave? 14

Že vrsto let je zlorab slovenskega "državljanstva" največ pri jagodah, češnjah, breskvah in špargljih, ki so naprodaj na stojnicah ob...

AGROBIZ
Nove tehnologije
Nove tehnologije S sistemom recirkulacije porabite dosti manj vode za gojenje rib

Tipska montažna do 50 kvadratnih metrov velika ribogojnica s sistemom recirkulacije za gojenje severnoafriškega čopovca (soma), ki jo...

AGROBIZ
Novice
Novice Sladke skrbi sadjarjev: letina je odlična, pa bodo vse prodali in po kakšni ceni?

Lani in predlanskim so sadjarji zaradi pozebe utrpeli veliko škodo; letos je drugače, sadja je dovolj, prav tako raste izvoz

AGROBIZ
Novice
Novice Žagarji in predelovalci lesa se utapljajo v naročilih 2

Da bi ujeli razvojni zaostanek, bi jim pomagale državne podpore, kakršne se obetajo škotskemu BSW za zagon največje žage na Gomilskem

AGROBIZ
Novice
Novice Mehiški kmetje krivijo Volkswagen za sušo 1

Volkswagen s posebnimi topovi razbija oblake, ki lahko prinesejo točo, da bi s tem zaščitil nove avtomobile, parkirane ob tovarni v...