Kaj je Šarčeva vlada dosegla na področju kmetijstva v prvih stotih dneh Kaj je Šarčeva vlada dosegla na področju kmetijstva v prvih stotih dneh Vlada Marjana Šarca je objavila poročilo o tem, kaj so naredili v prvih stotih dneh; povzemamo dosežke na področju kmetijstva
Ribogojnica Fonda proda največ rib prav za božič Ribogojnica Fonda proda največ rib prav za božič Doslej so prodali od 50 do 60 ton rib na leto, prihodnje leto jih bodo sto ton, nove trge že iščejo; poleg brancinov imajo tudi orade
Kitajska kupila 500 tisoč ton ameriške soje Kitajska kupila 500 tisoč ton ameriške soje Sredin nakup 500 tisoč ton ameriške soje, za katero so kitajska podjetja plačala okoli 180 milijonov dolarjev (158 milijonov evrov), je prvi tovrsten nakup, odkar je ameriški predsednik Donald Trump uvedel carine na kitajski uvoz, na to pa je Kitajska odgovorila tudi z zaustavitvijo nakupa ameriške soje.
Kupci kupujejo domačo hrano, ker je dobra, pa tudi iz nostalgije Kupci kupujejo domačo hrano, ker je dobra, pa tudi iz nostalgije Povpraševanje po lokalni hrani s podeželja raste kljub nekaj višji ceni, pravi Fani Tomažič, poslovodja Mercatorjevega marketa v Murglah v Ljubljani
Napovedi za kmetijstvo v EU do 2030: kdo bo na boljšem in kdo na slabšem  Napovedi za kmetijstvo v EU do 2030: kdo bo na boljšem in kdo na slabšem Prihajajo boljši časi za alternativno pridelavo hrane, kot so lokalna, ekološka in druga certificirana živila, ki jih kupci vse bolj iščejo. Do leta 2030 bomo v EU pridelali več sladkorne pese, žita, beljakovinskih rastlin in oljčnega olja, večja bo tudi prireja mleka, perutninskega, ovčjega in kozjega mesa, napoveduje evropska komisija.

Čebelarska oprema Logar osvaja EU, pa tudi bolj oddaljene trge

 

Več iz teme.

Obveščaj me o novih člankih:  
 
Čas branja: 3 min
29.01.2018  10:52
Največ čebelarske opreme izvozijo v Avstrijo in Nemčijo, naročila po spletu dobijo tudi iz ZDA, Avstralije in Irana
Čebelarska oprema Logar osvaja EU, pa tudi bolj oddaljene trge
»Na čebelarsko sezono, ki traja večinoma le od marca do konca julija, se moramo dobro pripraviti, saj je takrat povpraševanje po čebelarski opremi največje. Ne pričakujem, da bi zaradi svetovnega dneva čebel, ki ga bomo 20. maja prvič praznovali, dobili več naročil,« pravi Zdravko Logar, direktor družinskega podjetja Logar Trade iz Šenčurja.
Foto: Logar -tr++trade

Obveščaj me o novih člankih:  

Družinsko podjetje Logar Trade iz Šenčurja je vodilni ponudnik čebelarske opreme pri nas. Z izvozom ustvarijo že več kot 80 odstotkov prihodkov. Nenehno tudi povečujejo obseg proizvodnje in prodaje.

Kakovostna čebelarska oprema zdrži dlje časa kot avtomobil

Specializirani so za izdelavo čebelarske opreme iz nerjavečega jekla, prodajo pa največ točil za točenje medu, nerjavečih posod za shranjevanje medu ter opreme za odkrivanje satja in topljenja voska. Ponujajo tudi panje in preostalo opremo drugih proizvajalcev. Kakovostna čebelarska oprema je trajna in zdrži dlje časa kot avtomobil, zato nenehno iščejo nove trge. Povečujejo proizvodne in prodajne količine. »Z rastjo prodanih količin se znižuje cena na enoto, le tako ostajamo konkurenčni. Vsako leto razvijemo kaj novega,« pravi Zdravko Logar, direktor podjetja Logar Trade.

Izdelovanje čebelarske opreme ni preprosto, saj traja čebelarska sezona večinoma le od marca do konca julija. V tem obdobju je povpraševanje veliko, zato se morajo na sezono dobro pripraviti. Izdelki, namenjeni za stik z živili, morajo biti izdelani iz materialov, ki so za to primerni. Za nadzor skrbi zdravstvena inšpekcija.

»Zaradi svetovnega dne čebel, ki ga je na slovensko pobudo decembra razglasil OZN, ne pričakujem novih naročil, temveč večjo prepoznavnost Slovenije kot čebelarske države, večjo prodajo slovenskega medu in čebeljih izdelkov ter večjo promocijo apiturizma,« dodaja Logar.

Največ izvažajo v Avstrijo in Nemčijo

Družinsko podjetje Logar Trade se z izdelovanjem čebelarske opreme ukvarja skoraj 40 let. Na evropski ravni so sicer majhno podjetje, a stalno rastejo, tudi s širjenjem prodaje na nove trge. »Izvažamo v večino držav EU, največ v Nemčijo in Avstrijo. Vse več naročil dobimo po spletu tudi iz Švice in z bolj oddaljenih trgov, denimo iz ZDA, Kanade, Avstralije, Irana, Gruzije, Moldavije, Peruja …« pojasnjuje Logar.

Izmed držav nekdanje Jugoslavije, kamor veliko naših čebelarjev hodi po opremo, največ izvažajo na Hrvaško, manj pa v Srbijo in BiH. Predstavljali so se tudi na svetovnih čebelarskih kongresih Apimondie v Švici, Sloveniji, Argentini in Ukrajini. Izvoz jim prinese več kot 80 odstotkov vseh prihodkov.

Čebelarji v novih članicah EU posodabljajo opremo

V EU imajo čebelarji na voljo podobne ukrepe, to so subvencije za nakup čebelarske opreme in obnavljanje čebeljih družin. »V Avstriji in drugje, kjer je čebelarstvo dobro razvito, so čebelarji dobro opremljeni. Sodobno opremo pa kupujejo tudi v Romuniji in Bolgariji, na Slovaškem, Češkem in Hrvaškem. Zadnjih 15 let tudi slovenski čebelarji posodabljajo svojo opremo. Profesionalni čebelarji, ki od prodaje medu živijo, so dobro opremljeni, pri hobi čebelarjih pa je to odvisno od želja in denarnih zmožnosti,« opaža Logar.

Sodobna proizvodnja

Čebelarska oprema Logar je v tujini najbolje zastopana na avstrijskem trgu, kjer so prodrli v vodilne trgovine za čebelarje. Avstrijski čebelarji so zahtevni in jih najnižja cena navadno ne prepriča. Povsod, kamor izvažajo, nastopajo tudi na čebelarskih sejmih in prav tam od čebelarjev dobijo večino idej za novosti in izboljšave.

Njihovi glavni tekmeci prihajajo iz Poljske, Srbije, Italije in Azije. Prednost pred njimi poskušajo v podjetju Logar Trade obdržati tako, da vlagajo v sodobno tehnologijo, kot so CNC-stroji, ki omogočajo natančno izdelavo, zaradi večjih serij pa znižujejo ceno na enoto. »Z dražjo proizvodno tehnologijo in nenehnim razvojem te konkurenca težje lovi,« dodaja Logar.

V razvitih državah z dolgo čebelarsko tradicijo je hujša konkurenca, čebelarsko opremo je težje prodati kot drugje, kjer čebelarstvo še ni tako razvito, saj je ponudba večja in so prodajni kanali že dobro vzpostavljeni. Po Logarjevih besedah lahko Avstrijce in Nemce prepričajo le z zelo kakovostno izdelavo in inovativnim dizajnom.

Prihodki rastejo

Predlanskim so prihodke povečali za 17 odstotkov, na 3,6 milijona evrov, lani pa so zaradi slabše čebelarske sezone dosegli le triodstotno rast prodaje. Pred 15 leti so večino prihodkov ustvarili z vinarsko opremo, potem so se bolj usmerili v čebelarsko opremo, ki je njihov paradni konj. V podjetju dela 25 ljudi.Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
AGROBIZ
Nove tehnologije
Nove tehnologije Kako je Puklavec Family Wines postal tehnološko najsodobnejša vinska klet

V digitalizacijo in nove tehnologije so od leta 2009 vložili 15,6 milijona evrov

AGROBIZ
Novice
Novice (video) V Slovenijo prihaja 3D-tiskalnik hrane nizozemskega start-upa byFlow 3

3D-tiskalnik hrane ponujajo zlasti gostincem, z njim pa lahko ustvarijo okusen obrok tudi za starejše, ki s težavo uživajo drugo, tršo...

AGROBIZ
Novice
Novice Škotski BSW za megažago že išče najpomembnejše kadre 7

Škotska žaga se bo o odkupu hlodovine obrnila tudi na zasebne lastnike gozdov, žagan les pa bi odkupovala tudi od domačih žag in ga...

AGROBIZ
Nove tehnologije
Nove tehnologije Kmetije se prepočasi tehnološko posodabljajo 5

Podnebne spremembe in potrebe po učinkovitejši pridelavi hrane jih silijo v prilagajanje in nakup novih tehnologij

AGROBIZ
Nove tehnologije
Nove tehnologije Brez robotov ni sodobnega kmetijstva 1

Pomagajo v vseh fazah pridelave, od izbire semen in sadik do vzgoje, spravila in pakiranja pridelkov

AGROBIZ
Nove tehnologije
Nove tehnologije (video) Največ 3D-tiskalnikov hrane uporabljajo restavracije z Michelinovo zvezdico

Štirideset bolnišnic na Nizozemskem preizkuša, kako 3D-tiskalnik pomaga ljudem, ki imajo težave s požiranjem hrane

AGROBIZ
Nasveti
Nasveti Napovedi za kmetijstvo v EU do 2030: kdo bo na boljšem in kdo na slabšem

Prihajajo boljši časi za alternativno pridelavo hrane, kot so lokalna, ekološka in druga certificirana živila, ki jih kupci vse bolj...

AGROBIZ
Nove tehnologije
Nove tehnologije (video) Z novimi tehnologijami pridobijo kmetje in zadruge, na koncu tudi kupci 3

Reportaža s 3. Agrobiznisovega tehnološko-investicijskega foruma