Mlekarna Planika osvaja novi trg – gostinstvo Mlekarna Planika osvaja novi trg – gostinstvo Oskrbujejo boljše restavracije in gostilne, ki poudarjajo lokalne sestavine v svojih jedeh
Letos bo dobro leto za pridelovalce oljk in žita Letos bo dobro leto za pridelovalce oljk in žita Tako kažejo spomladanske napovedi za kmetijske trge v Evropski uniji, ki jih je v sredo objavila evropska komisija
KGZS: zaradi letošnje prepovedi odstrela 175 medvedov jih bo v prihodnje treba odvzeti še več  KGZS: zaradi letošnje prepovedi odstrela 175 medvedov jih bo v prihodnje treba odvzeti še več Z delno ugoditvijo tožbi okoljevarstvene organizacije Alpe Adria Green je upravno sodišče negativno presenetilo kmetijsko-gozdarsko zbornico KGZS, ki opozarja, da bo število medvedov zraslo, s tem pa tudi nevarnost, da napadejo ljudi
Vlada bo še enkrat odločala o odvzemu rjavega medveda Vlada bo še enkrat odločala o odvzemu rjavega medveda Upravno sodišče je delno ugodilo tožbi okoljevarstvene organizacije Alpe Adria Green proti državi v primeru načrtovanega odstrela medvedov. Odpravilo je prilogo odloka, v kateri sta določena število in prostorska razporeditev odvzema medvedov iz narave za obdobje do 30. septembra letos.

Spoznajte sedem najboljših živil leta 2018 in inovativno mlekarno

Čas branja: 5 min
31.01.2018  13:40
Žemljice z nakaljenimi semeni, konopljin opečenec, ajdove testenine s pšeničnimi kalčki, biojogurt z aronijo, sok iz ekološke rdeče pese, vode z okusi in brez sladkorja ter zlata tatarska ajdova kaša so najbolj inovativna živila leta 2018. Inštitut za nutricionistiko je za inovativnost pri spodbujanju lokalne pridelave in predelave hrane nagradil mlekarno Planika iz Kobarida.
Spoznajte sedem najboljših živil leta 2018 in inovativno mlekarno

Obveščaj me o novih člankih:  

Pecivo Kalčko iz Spara Slovenije so v inštitutu za nutricionistiko razglasili za najbolj inovativno med nepredpakiranimi pekovskimi izdelki.

Kalčko so aromatične žemljice sicer iz bele moke, a ker so obogatene z nakaljenimi ajdovimi, lanenimi in pšeničnimi semeni ter kosmiči pšeničnih kalčkov, so zdrave, saj imajo veliko vlaknin in beljakovin. Dodatna prednost je, da vsebujejo manj soli kot običajni kruhi.

Konopljin opečenec iz Žita je najbolj inovativen predpakiran pekovski izdelek.

Je iz pšenične črne moke, kislega testa in konopljinih beljakovin. Ne vsebuje konzervansov, ker trajnost opečenca v Žitu dosegajo s pasterizacijo.

Testenine iz ajde in pšeničnih kalčkov podjetja Moleum v sodelovanju z Mlinarjevim sinom so najbolj inovativne testenine.

Testenine so iz ajdove moke in razmaščenih pšeničnih kalčkov, zato vsebujejo več beljakovin. Pohvale vreden je trajnostni vidik, saj razmaščeni pšenični kalčki nastanejo kot stranski produkt pri proizvodnji olja pšeničnih kalčkov.

Najbolj inovativen mlečni izdelek je bio jogurt z aronijo ekološke mlekarne Krepko.

Prednost tega jogurta je, da je iz slovenskega ekomleka in slovenskih aronij, ki so zmlete v kašo. Drugi sadni jogurti so večinoma iz sadnih baz. Dodatna prednost je zmerna količina sladkorja.

;Med sokovi je najbolj inovativen bio zelenjavni sok iz rdeče pese, ki ga delajo v Presadu.

Ta sok je samo iz ekološko pridelane rdeče pese, medtem ko so mnogo sokov delajo kar iz koncentrata. Sok je fermentirn, zato ima svež in rahlo kiselkast okus.

Med pijačami je najbolj inovativna linija vod Zala z okusi in brez dodanega okusa, ki jih delajo v Pivovarni Laško Union.

So iz izvirske vode, za okus pa jim dodajo kanček sadnega soka. Vode z okusi nimajo energijske vrednoti, ker jim ne dodajo ne sladkorja ne sladil.

Najbolj inovativno živilo brez glutena je zlata tatarska ajdova kaša iz mlinarstva Rangus.

Zlata tatarska ajda je aromatična in rahlo grenkega okusa. Je hranljivo živilo s flavonoidi iz tatarske ajde s slovenskih njiv. Uporabimo jo lahko kot prilogo ali samostojno jed, iz nje lahko skuhamo tudi okusen čaj. Tatarska ajda ne vsebuje glutena. Tudi med predelavo v mlinu se ne meša z drugimi žiti, ki vsebujejo gluten, zato je primerna za bolnike s celiakijo.

Posebno nagrado za inovativnost pri spodbujanju lokalne pridelave in predelave živil je dobila mlekarna Planika iz Kobarida.

Med njihovimi zadnjimi novostmi je sir z dobro mislijo, kot po domače pravimo zelišču origano. Ta sir je hkrati eno od 19 inovativnih domačih dobrot, predstavljenih na portalu Agrobiznis, med katerimi lahko glasujete za tistega, ki bi ga najraje jedli. Še ta petek, 2. februarja, lahko po spletu glasujete za najboljše živilo po izboru potrošnikov. Med vsemi, ki boste glasovali, bomo izžrebali pet srečnežev in jih nagradili z Mercatorjevo vrednostno kartico s 40 evri.

Mlekarno Planika so v inštitut za nutricionistiko nagradili s posebno nagrado, ker odkupuje in predeluje mleko iz Posočja in z Idrijskega. Tako prispeva k obdelanosti kmetijske zemlje v hribih, ohranjanju živinoreje in delovnih mest v lokalnem okolju. Na kakovost njihovega svežega pasteriziranega mleka vpliva tudi do živali prijazna reja. Kot smo pisali pred letom, je raziskava o dobrem počutju krav molznic v alpskem svetu pokazala, da so najsrečnejše krave prav v Sloveniji. V raziskavi je iz Slovenije sodelovalo 16 kmetij s Tolminskega in pet z Gorenjske. Ta raziskava je pokazala, da je v alpskih delih Slovenije menedžment govedorejskih kmetij zelo dober in boljši kot v Italiji in Avstriji. Ohranili smo ekstenzivno in sonaravno govedorejo, rejci imajo boljši odnos do živali kot pri sosedih.

8 milijonov evrov za inovativne rešitve za kmetijstvo in proizvodnjo hrane do leta 2020

Nagrajena inovativna živila so bolj zdrava, ker imajo boljšo prhransko sestavo, ne vsebujejo pretirane količine sladkorja in soli ter so iz lokalno pridelanih sestavin. Ob razglasitvi najboljših živil leta 2018 je kmetijski minister Dejan Židan napovedal, da imajo za projekte, pri katerih bodo skupine kmetov, raziskovalcev in kmetijskih svetovalcev razvijale inovativne rešitve za kmetijstvo in živilskopredelovalno industrijo, do leta 2020 na razpolago več kot osem milijonov evrov.

"Čez dva ali tri tedne bomo objavili dva razpisa, s katerima bomo spodbujali inovativnost. Nižje podpore bomo podelili na razpisu za pilotne projekte, višje podpore pa na razpisu za inovativna partnerstva," napoveduje Židan. Čez dve leti bodo verjetno objavili še dva takšna razpisa.

Pijače in mlečni izdelki bodo vsebovali manj sladkorja

Jožica Maučec Zakotnik, državna sekretarka na ministrstvu za zdravje, ki izbor najbolj inovativnih živil tudi financira, pa je spomnila, da so mlekarne lani podpisale zavezo, da bodo v mlečnih izdelkih znižale količino sladkorja. Prvi so se k temu zavezali proizvajalci pijač. "Tako bomo slabe prehranske navade izkoreninili. še vedno v povprečju za 120 odstotkov prekoračimo priporočen dnevni vnos soli in 50 gramov preveč sladkorja na dan." opozarja Jožica Maučec Zakotnik.Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
AGROBIZ
Nasveti
Nasveti Emil Erjavec: smo pred največjim preobratom v kmetijstvu doslej 38

Čaka nas preobrat iz naroda jamračev v narod pozitivnih ljudi, ki se upajo lotiti sprememb; potrebujemo znanje, podjetnost in povezovanje

AGROBIZ
Novice
Novice Kako se bo spremenil promet s kmetijskimi zemljišči 8

Med spremembami, ki jih pri prodaji kmetijskih zemljišč predlaga kmetijsko ministrstvo, je tudi poenostavljena prodaja kmetijskih...

AGROBIZ
Novice
Novice Mlekarna Planika osvaja novi trg – gostinstvo

Oskrbujejo boljše restavracije in gostilne, ki poudarjajo lokalne sestavine v svojih jedeh

AGROBIZ
Novice
Novice (video) Od romantike pri govedoreji do vzpona piščančereje in grozljivke pri prašičereji 2

Reportaža s posveta o živinoreji in mesnopredelovalni industriji

AGROBIZ
Novice
Novice Podjetja nasprotujejo spremembam pri upravljanju kmetijskih zemljišč

Skrbi jih zlasti uvedba maksimalnega zakupa kmetijskih zemljišč in nepodaljševanje zakupnih pogodb

OGLAS
AGROBIZ
Praktično pakiranje za ljubitelje narave

Topli pomladni dnevi kar kličejo po aktivnostih na prostem. Pikniki v dobri družbi, prvi izleti in družinska potepanja. Kmalu pa bodo na...

AGROBIZ
Novice
Novice Krškopoljski prašič: z boljšo rejo, predelavo in promocijo do kulinarične uspešnice 6

Marca se je končal evropski projekt Treasure, s katerim želijo obuditi krškopoljskega prašiča in 19 drugih avtohtonih, a...