Kako bo Otmar Zorn z laserji ščitil čebele Kako bo Otmar Zorn z laserji ščitil čebele Podjetje Zorn Plus je na evropskem razpisu SME Instrument dobilo 50 tisoč evrov subvencije
Afera s poljskim mesom je razkrila luknje v prehranski verigi. Kako jih pokrpati? Afera s poljskim mesom je razkrila luknje v prehranski verigi. Kako jih pokrpati? Tudi o tem aktualnem vprašanju smo govorili na 6. Agrobiznis konferenci. Ni pa bil govor samo o izzivih – prepoznali smo tudi štiri zmagovalce, ki so s svojimi proizvodi prepričali strokovno komisijo ter bralce spletišča Finance in portala Agrobiznis
(video) Beno Bajda, Zadruga Granar ter podjetji G2O in Žganjekuha Kržič so zmagovalci natečaja Agrobiznis 2019 (video) Beno Bajda, Zadruga Granar ter podjetji G2O in Žganjekuha Kržič so zmagovalci natečaja Agrobiznis 2019 Ekološko oljčno olje, pridobljeno z ultrazvokom je najbolj inovativen izdelek, z regijsko kulinarično znamko Diši po Prekmurju je zadruga Granar postala najboljši podjetnik v kmetijstvu; Brodka je žganje iz presežkov kruha in tudi najboljši izdelek po izboru potrošnikov; podjetje G2O pa je za malo tipsko montažno ribogojnico z recirkulacijo vode dobilo posebno priznanje za inovativnost.
Uganete, kateri štirje finalisti so zmagovalci natečaja Agrobiznis 2019? Uganete, kateri štirje finalisti so zmagovalci natečaja Agrobiznis 2019? Štirje od sedmih finalistov, ki jih predstavljamo, so zmagovalci letošnjega natečaja Agrobiznis! Razglasili jih bomo danes na 6. Agrobiznis konferenci v Ljubljani. Dobili bomo letošnjega najboljšega podjetnika v kmetijstvu, najbolj inovativen izdelek in najboljši izdelek po izboru porabnikov. Podelili bomo tudi posebno priznanje za inovativnost.
Kako bi na Krasu zaslužili dodaten milijon evrov Kako bi na Krasu zaslužili dodaten milijon evrov Milijon evrov dodatnega zaslužka bi pripeljali na Kras tako, da bi vse vino iz grozdja sorte refošk prodajali kot teran PTP za (najmanj) tri evre na liter

Spoznajte sedem najboljših živil leta 2018 in inovativno mlekarno

Čas branja: 5 min
31.01.2018  13:40
Žemljice z nakaljenimi semeni, konopljin opečenec, ajdove testenine s pšeničnimi kalčki, biojogurt z aronijo, sok iz ekološke rdeče pese, vode z okusi in brez sladkorja ter zlata tatarska ajdova kaša so najbolj inovativna živila leta 2018. Inštitut za nutricionistiko je za inovativnost pri spodbujanju lokalne pridelave in predelave hrane nagradil mlekarno Planika iz Kobarida.
Spoznajte sedem najboljših živil leta 2018 in inovativno mlekarno

Obveščaj me o novih člankih:  

Pecivo Kalčko iz Spara Slovenije so v inštitutu za nutricionistiko razglasili za najbolj inovativno med nepredpakiranimi pekovskimi izdelki.

Kalčko so aromatične žemljice sicer iz bele moke, a ker so obogatene z nakaljenimi ajdovimi, lanenimi in pšeničnimi semeni ter kosmiči pšeničnih kalčkov, so zdrave, saj imajo veliko vlaknin in beljakovin. Dodatna prednost je, da vsebujejo manj soli kot običajni kruhi.

Konopljin opečenec iz Žita je najbolj inovativen predpakiran pekovski izdelek.

Je iz pšenične črne moke, kislega testa in konopljinih beljakovin. Ne vsebuje konzervansov, ker trajnost opečenca v Žitu dosegajo s pasterizacijo.

Testenine iz ajde in pšeničnih kalčkov podjetja Moleum v sodelovanju z Mlinarjevim sinom so najbolj inovativne testenine.

Testenine so iz ajdove moke in razmaščenih pšeničnih kalčkov, zato vsebujejo več beljakovin. Pohvale vreden je trajnostni vidik, saj razmaščeni pšenični kalčki nastanejo kot stranski produkt pri proizvodnji olja pšeničnih kalčkov.

Najbolj inovativen mlečni izdelek je bio jogurt z aronijo ekološke mlekarne Krepko.

Prednost tega jogurta je, da je iz slovenskega ekomleka in slovenskih aronij, ki so zmlete v kašo. Drugi sadni jogurti so večinoma iz sadnih baz. Dodatna prednost je zmerna količina sladkorja.

;Med sokovi je najbolj inovativen bio zelenjavni sok iz rdeče pese, ki ga delajo v Presadu.

Ta sok je samo iz ekološko pridelane rdeče pese, medtem ko so mnogo sokov delajo kar iz koncentrata. Sok je fermentirn, zato ima svež in rahlo kiselkast okus.

Med pijačami je najbolj inovativna linija vod Zala z okusi in brez dodanega okusa, ki jih delajo v Pivovarni Laško Union.

So iz izvirske vode, za okus pa jim dodajo kanček sadnega soka. Vode z okusi nimajo energijske vrednoti, ker jim ne dodajo ne sladkorja ne sladil.

Najbolj inovativno živilo brez glutena je zlata tatarska ajdova kaša iz mlinarstva Rangus.

Zlata tatarska ajda je aromatična in rahlo grenkega okusa. Je hranljivo živilo s flavonoidi iz tatarske ajde s slovenskih njiv. Uporabimo jo lahko kot prilogo ali samostojno jed, iz nje lahko skuhamo tudi okusen čaj. Tatarska ajda ne vsebuje glutena. Tudi med predelavo v mlinu se ne meša z drugimi žiti, ki vsebujejo gluten, zato je primerna za bolnike s celiakijo.

Posebno nagrado za inovativnost pri spodbujanju lokalne pridelave in predelave živil je dobila mlekarna Planika iz Kobarida.

Med njihovimi zadnjimi novostmi je sir z dobro mislijo, kot po domače pravimo zelišču origano. Ta sir je hkrati eno od 19 inovativnih domačih dobrot, predstavljenih na portalu Agrobiznis, med katerimi lahko glasujete za tistega, ki bi ga najraje jedli. Še ta petek, 2. februarja, lahko po spletu glasujete za najboljše živilo po izboru potrošnikov. Med vsemi, ki boste glasovali, bomo izžrebali pet srečnežev in jih nagradili z Mercatorjevo vrednostno kartico s 40 evri.

Mlekarno Planika so v inštitut za nutricionistiko nagradili s posebno nagrado, ker odkupuje in predeluje mleko iz Posočja in z Idrijskega. Tako prispeva k obdelanosti kmetijske zemlje v hribih, ohranjanju živinoreje in delovnih mest v lokalnem okolju. Na kakovost njihovega svežega pasteriziranega mleka vpliva tudi do živali prijazna reja. Kot smo pisali pred letom, je raziskava o dobrem počutju krav molznic v alpskem svetu pokazala, da so najsrečnejše krave prav v Sloveniji. V raziskavi je iz Slovenije sodelovalo 16 kmetij s Tolminskega in pet z Gorenjske. Ta raziskava je pokazala, da je v alpskih delih Slovenije menedžment govedorejskih kmetij zelo dober in boljši kot v Italiji in Avstriji. Ohranili smo ekstenzivno in sonaravno govedorejo, rejci imajo boljši odnos do živali kot pri sosedih.

8 milijonov evrov za inovativne rešitve za kmetijstvo in proizvodnjo hrane do leta 2020

Nagrajena inovativna živila so bolj zdrava, ker imajo boljšo prhransko sestavo, ne vsebujejo pretirane količine sladkorja in soli ter so iz lokalno pridelanih sestavin. Ob razglasitvi najboljših živil leta 2018 je kmetijski minister Dejan Židan napovedal, da imajo za projekte, pri katerih bodo skupine kmetov, raziskovalcev in kmetijskih svetovalcev razvijale inovativne rešitve za kmetijstvo in živilskopredelovalno industrijo, do leta 2020 na razpolago več kot osem milijonov evrov.

"Čez dva ali tri tedne bomo objavili dva razpisa, s katerima bomo spodbujali inovativnost. Nižje podpore bomo podelili na razpisu za pilotne projekte, višje podpore pa na razpisu za inovativna partnerstva," napoveduje Židan. Čez dve leti bodo verjetno objavili še dva takšna razpisa.

Pijače in mlečni izdelki bodo vsebovali manj sladkorja

Jožica Maučec Zakotnik, državna sekretarka na ministrstvu za zdravje, ki izbor najbolj inovativnih živil tudi financira, pa je spomnila, da so mlekarne lani podpisale zavezo, da bodo v mlečnih izdelkih znižale količino sladkorja. Prvi so se k temu zavezali proizvajalci pijač. "Tako bomo slabe prehranske navade izkoreninili. še vedno v povprečju za 120 odstotkov prekoračimo priporočen dnevni vnos soli in 50 gramov preveč sladkorja na dan." opozarja Jožica Maučec Zakotnik.Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
AGROBIZ
Novice
Novice Kaj se dogaja na svetovnem trgu jabolk

Katastrofe po lanski obilni letini v Evropi ni, Poljaki več izvažajo na Kitajsko in v Azijo, medtem ko v Avstraliji in Južni Afriki že...

AGROBIZ
Novice
Novice Kako diha trg kmetijskih in gozdarskih strojev

Kakšne traktorje in druge stroje kupujejo kmetje ter kaj se dogaja s cenami, smo preverili na novem sejmu kmetijske in gozdarske...

AGROBIZ
Novice
Novice Reportaža: Kljub snegu cveti prodaja domače zelenjave z ljubljanskih kmetij 1

Pot dobrot vas popelje na 23 kmetij na obrobju Ljubljane – v Savljah, Klečah in na Ježici, kjer lahko kupite vse od krompirja, kislega...

AGROBIZ
Novice
Novice Devetletni deček v BiH raje kupuje ovce kot igrače 4

Pripravljamo tudi zgodbo o mladem Ljubljančanu, ki si je za rojstni dan zaželel kozo, zdaj pa že več let skrbi za svojo čredo, mleko...

AGROBIZ
Novice
Novice Kako bi dobili več ekoloških kmetij 1

Dobro bi bilo zmanjšati birokratske ovire za ekološke kmete in povečati subvencije, da bodo bolj primerljive zahtevnejši ekološki...

AGROBIZ
Novice
Novice Dileme ekološkega sadjarja: kako dobiti pravo sorto jabolk 5

»To, kar je dobrega na evropskem trgu, ni dosegljivo za nas vrtičkarje,« pravi Janez Trstenjak

AGROBIZ
Novice
Novice Humko bo zagnal proizvodnjo ob največjem zaporu v jugovzhodni Evropi

Zraven zapora v Sremski Mitrovici bodo proizvajali humus, substrate in gnojila

AGROBIZ
Natečaj Agrobiznis
Natečaj Agrobiznis Uganete, kateri štirje finalisti so zmagovalci natečaja Agrobiznis 2019? 4

Štirje od sedmih finalistov, ki jih predstavljamo, so zmagovalci letošnjega natečaja Agrobiznis! Razglasili jih bomo danes na 6....