Kaj imata skupnega turizem in kmetijstvo? Povezovanje v obeh panogah prinaša uspeh in več denarja Kaj imata skupnega turizem in kmetijstvo? Povezovanje v obeh panogah prinaša uspeh in več denarja V reportaži z Agrobiznisovega posveta o sodelovanju boste izvedeli, kdaj pride prvi denar za štiri podukrepe in novi razpisi za ukrep Sodelovanje, zakaj bi se Kraševci zgledovali po Bricih, kako se povezujejo Loška zadruga, ekokmetje in školjkar v slovenski istri ter kmetije, ponudniki prenočišč in gostinci v Posočju
KGZS: manj denarja za subvencije po letu 2020 bi ogrozilo stabilnost kmetijstva  KGZS: manj denarja za subvencije po letu 2020 bi ogrozilo stabilnost kmetijstva Na 13. seji upravnega odbora kmetijsko-gozdarske zbornice KGZS, ki je bila včeraj, so obravnavali predlog finančnega okvira skupne kmetijske politike (SKP) in zakonodaje po letu 2020, ukrepe za upravljanje tveganj v kmetijstvu in sprejeli nekaj predlogov o kmetijstvu in podeželju, ki jih bodo posredovai novi vladi.
ARSO išče prostovoljce za poročanje o posledicah suše ARSO išče prostovoljce za poročanje o posledicah suše Agencija za okolje išče terenske opazovalce, ki bi opisali poškodbe in prizadetost rastlin zaradi suše v okviru projekta DriDanube, ki razvija spremljanje suš, ocene tveganj in posledic ter izboljšuje upravljanje s sušami.
Še 11 razpisov iz Programa za razvoj podeželja je predvidenih do konca leta Še 11 razpisov iz Programa za razvoj podeželja je predvidenih do konca leta Objavljamo predvideni razpored 11 javnih razpisov iz Programa za razvoj podeželja, ki bodo objavljeni do konca leta. Kmetje naj si pravočasno priskrbijo vso potrebno dokumentacijo, svetujejo na kmetijskem ministrstvu.

Biojogurt z aronijo združil ekološko mlekarno Krepko in PharmaFruit

05.02.2018  17:25
To je dober primer sodelovanja dveh družinskih podjetij s podobno vizijo
Biojogurt z aronijo združil ekološko mlekarno Krepko in PharmaFruit

Mlekarna Krepko in podjetje PharmaFruit iz Limbuša pri Mariboru sta skupaj razvila biojogurt s svežo aronijo. Zaradi ugodnejše prehranske sestave ga je Inštitut za nutricionistiko izbral za najbolj inovativen mlečni izdelek leta 2018.

Nagrajeni jogurt je v trgovskih verigah naprodaj od lanskega aprila. »Je dober primer sodelovanja dveh družinskih podjetij s podobno vizijo – razvojem zdrave ekohrane iz lokalnih sestavin brez umetnih dodatkov,« pravi Sandra Turnšek, direktorica mlekarne Krepko.

Jogurt kot superživilo

Leto dni je trajal razvoj, da so našli pravi okus in pravo razmerje med probiotičnim jogurtom, ki zaradi proizvodnje kefirja vsebuje tudi mikroorganizme iz kefirnega zrna, in kašo iz sveže ekološke aronije. Aronija velja za superživilo, ker vsebuje veliko antioksidantov in vitamina C. Trpki okus aronije je bil velik izziv, saj ga niso želeli zakriti z dodajanjem sladkorja. Z vztrajnostjo jim je uspelo najti pravo razmerje med aronijevo kašo in blagim žametnim okusom jogurta iz ekološkega mleka. »Ta jogurt bi radi približali vsem, ki jedo zdravo. Tudi otrokom v vrtcih in šolah, čeprav jih trpki okus najprej odvrne, a upam, da se bodo sčasoma nanj navadili,« pravi Sandra Turnšek.

Avstrijski in slovenski siri pod skupno blagovno znamko

Ker kefirjeve kvasovke, ki so posledica proizvodnje tradicionalnega kefirja iz kefirjevega zrna, močno reagirajo na aronijo, v mlekarni Krepko za zdaj ne napovedujejo drugih mlečnih izdelkov z aronijo. Novosti bodo pri sirih – predvidoma junija z njimi vstopajo na avstrijski trg. In to pod novo blagovno znamko Okusi brez meja, ki jo razvijajo skupaj s koroško mlekarno iz Špitala Kärntnermilch. »V paketu bodo naši in njihovi siri, prodaja se bo hkrati začela v Avstriji in Sloveniji, pozneje bomo ponudbo še razširili,« še pravi Sandra Turnšek.

Pharmafruit išče nove mlekarne za sodelovanje

Za biojogurt z aronijo sta jo navdušila Gregor in Nataša Antauer iz podjetja PharmaFruit, ki je predlanskim imelo 122 tisoč evrov prihodkov. Pravita, da sta z 11 hektarji nasadov v Apačah in Kuštanovcih največja pridelovalca ekološke aronije pri nas. Tri leta in pol v Tušu prodajata 100-odstotni sok iz aronije, manj časa pa aronijin sirup, marmelado in džem brez umetnih dodatkov.

Pred dvema letoma in pol sta v sodelovanju z ljubljansko biotehniško fakulteto začela razvijati kašo iz sveže aronije. Navezala sta stike z mlekarno Krepko in padla je ideja za biojogurt z aronijo, ki so ga razvijali leto dni. Podobno sodelovanje bi Antauerja rada nadaljevala tudi z drugimi mlekarnami. »Vsaki mlekarni bi morali prilagoditi kašo, saj uporabljajo vsaka svojo kulturo za jogurte,« pojasnjuje Nataša Antauer, direktorica podjetja PharmaFruit.

Aronijev sirup popestri tako pecivo kot meso

Priložnost vidita v razvoju izdelkov s čim manj dodanega sladkorja, brez umetnih arom, konzervansov in drugih umetnih dodatkov. »Da bi ublažili trpek okus aronije, razvijava kašo, kjer bi prevladovalo drugo sveže sadje, aronija pa bi bila le dodatek. Razvoj takšnih sadnih kaš je eden od letošnjih ciljev. Dolgoročni cilj pa so delavnice o gojenju in predelavi aronije. Razmišljava tudi o zadrugi za prodajo izdelkov iz aronije drugih pridelovalcev,« napoveduje Nataša Antauer.

Prodajo širita tudi v gostinstvo. Za gostince imata blagovno znamko Frutty, pod katero ponujata sok iz 20 odstotkov aronije in 80 odstotkov jabolk v dvedecilitrski steklenički, pa tudi ekološki sirup aronije z velikim sadnim deležem, ki ga gostinci ponujajo ob zdravem zajtrku. Nove kupce iščejo tudi med slaščičarnami in restavracijami. Ponekod sirup oz aronije že uporabljajo kot preliv za pecivo in celo meso.

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
AGROBIZ
Nove tehnologije
Nove tehnologije Švicarji razvijajo robota, ki uničuje plevel 50

Robot za samodejno uničevanje plevela porabi 20- krat manj škropiva

AGROBIZ
Novice
Novice Imamo pet novih dopolnilnih dejavnosti na kmetiji

To so proizvodnja krmil, konzerviranje in vlaganje jajc, nega telesa in sproščanje s panjskim zrakom, nabiranje smole ter svetovanje...

AGROBIZ
Novice
Novice Kako je loška zadruga postala največji ponudnik drobnice 1

Povezovanje z rejci drobnice pri odkupu se pozna tudi pri odkupni ceni, ki so jo Loške mesnine v zadnjih dveh letih zvišale za dva evra

AGROBIZ
Novice
Novice (Predstavitev proračuna EU po 2020) Danes fokus na skupni kmetijski politiki, za Slovenijo predvidoma 1,66 milijarde evrov

V splošnem bo v novem večletnem proračunu EU 2021-2027 manj denarja za skupno kmetijsko politiko; po izhodiščnem predlogu se za...

AGROBIZ
Novice
Novice Radi bi jedli več ekološke hrane, ekokmetij pa je premalo

Jeseni naj bi ekokmetje svoje pridelke tržili pod skupno blagovno znamko, napovedujejo tudi spletni portal s koristnimi informacijami tudi...

AGROBIZ
Novice
Novice Kako bi Evropski parlament izboljšal pogoje za mlade kmete

V poročilu o ukrepih za mlade kmete predlagajo, kako bi na podeželju zadržali mlade kmete, pospešili generacijsko menjavo na kmetijah...