Ni ga kuharja, ki bi iz slabih surovin skuhal vrhunsko jed Ni ga kuharja, ki bi iz slabih surovin skuhal vrhunsko jed Preverili smo, zakaj je sodelovanje med lokalnimi pridelovalci hrane in gostinci koristno tako za ene kot za druge, kje je dodana vrednost in katere ovire bi bilo treba odstraniti, da bi bilo tovrstnega povezovanja še več
(intervju) Ministrica Aleksandra Pivec: Kmetijstvo in turizem – par, ki se vse bolj zbližuje (intervju) Ministrica Aleksandra Pivec: Kmetijstvo in turizem – par, ki se vse bolj zbližuje Kmetijska ministrica pravi, da je treba posebno pozornost nameniti vključevanju slovenske hrane v gastronomsko ponudbo v gostinstvu
(video) Kmet na turistični kmetiji postaja animator (video) Kmet na turistični kmetiji postaja animator Kakšen razvoj turističnih kmetij lahko pričakujemo, od česa je odvisen uspeh takšne kmetije in kaj pogrešajo v dejavnosti, pojasnjuje Renata Kosi s Kmetijsko gozdarskega zavoda Celje
Modra frankinja – žametno vino Posavja Modra frankinja – žametno vino Posavja V Javnem zavodu za kulturo, šport, turizem in mladinske dejavnosti (KŠTM) Sevnica si prizadevajo, da bi modra frankinja postala prepoznavni kulinarično-gastronomski produkt Posavja, pridelovalce modre frankinje pa bi radi povezali v zadrugo in ustvarili skupno blagovno znamko.
Mlekarna Planika osvaja novi trg – gostinstvo Mlekarna Planika osvaja novi trg – gostinstvo Oskrbujejo boljše restavracije in gostilne, ki poudarjajo lokalne sestavine v svojih jedeh

Aplikacija nam bo pomagala kupovati bolj zdravo hrano

Čas branja: 2 min
06.02.2018  14:30  Dopolnjeno: 06.02.2018 16:59
V drugi polovici leta bo zaživela mobilna aplikacija, ki nam bo zapletene podatke o hranilni sestavi živil predstavila preprosto in razumljivo
Aplikacija nam bo pomagala kupovati bolj zdravo hrano
Foto: Chris Ratcliffe/Bloomberg

Obveščaj me o novih člankih:  

Čeprav denimo na škatli s kosmiči piše, da so zdravi, lahki, z manj sladkorja, to ni nujno res. Kako zdravo je neko živilo v resnici, izvemo iz seznama sestavin in hranilne vrednosti, ki je obvezna na predpakiranih živilih. Hranilna sestava živila in seznam sestavin sta osebna izkaznica živila in glavna vira informacij, ko se odločamo o nakupu.

Da bi kupcem pomagali razločiti bolj zdravo hrano od manj zdrave, bodo na Inštitutu za nutricionistiko skupaj z Zvezo potrošnikov Slovenije (ZPS) in Inštitutom Jožef Štefan razvili mobilno aplikacijo, ki bo informacije o sestavinah in hranilni sestavi živila razumljivo in preprosto predstavila. Novo aplikacijo, ki bo nadgradnja aplikacije ZPS Veš, kaj ješ, bodo predstavili v drugi polovici leta, razvili pa jo bodo v projektu Inovativne rešitve za informirane odločitve.

Sestava živila bo prikazana s prehranskim semaforjem

Kako nam bo aplikacija pomagala do bolj zdrave izbire hrane? S kamero mobilnega telefona bomo skenirali črtno kodo živila, podatki o njegovi sestavi pa se bodo v barvah prehranskega semaforja prikazali na telefonu. Živila bomo lahko shranjevali in jih preprosto primerjali z drugimi živili. Vse to bo aplikacija omogočala na podlagi ogromne zbirke podatkov.

Proizvajalci in trgovci lahko posredujejo podatke o hranilni sestavi njihovih živil

Ustvarjalci aplikacije vabijo proizvajalce živil in trgovce, da jim posredujejo podatke o hranilni sestavi živil, da bo aplikacija temeljila na čim bolj popolni bazi živil in da bodo podatki o živilih točni oziroma ažurno posodobljeni.

Vključili bodo tudi podatkovno bazo Odprte platforme za klinično prehrano (OPKP), ki jo proizvajalci živil uporabljajo za izračun hranilne vrednosti. Pri projektu in razvoju aplikacije sodeluje tudi podjetje GS1 Slovenija, kjer se sinhronizira globalni e-katalog GDSN, ki je osnova za dodeljevanje črtnih kod. Ponudniki živil, ki bodo podatke o hranilni vrednosti živil delili v katalog GDSN, bodo na ta način brez dodatnega dela poskrbeli tudi za ažurnost podatkov o živilih. Tudi kupci bodo lahko predlagali vnos novih živil v aplikacijo, proizvajalci pa bodo lahko urejali podatke o svojih živilih.



AGROBIZ
Novice
Novice Povezovanje kmetijstva in turizma - Kako izkoristiti naziv Evropska gastronomska regija 2021?

Konferenca: Kako lahko slovensko kmetijstvo na čelu z lokalnimi pridelovalci hrane in vina izkoristi naziv Evropske gastronomske regije...

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
OGLAS
AGROBIZ
Novice
Novice Povezovanje kmetijstva in turizma - Kako izkoristiti naziv Evropska gastronomska regija 2021?

Konferenca: Kako lahko slovensko kmetijstvo na čelu z lokalnimi pridelovalci hrane in vina izkoristi naziv Evropske gastronomske regije...

AGROBIZ
Novice
Novice (video) Kmet na turistični kmetiji postaja animator

Kakšen razvoj turističnih kmetij lahko pričakujemo, od česa je odvisen uspeh takšne kmetije in kaj pogrešajo v dejavnosti, pojasnjuje...

OGLAS
AGROBIZ
Novice
Novice Najboljša evropska turistična kmetija tudi na naši konferenci

Ekološka turistična kmetija Pri Plajerju v Trenti je odličen primer sinergijskih učinkov lokalnih pridelovalcev hrane in turističnih...

AGROBIZ
Slovenija
Slovenija (intervju) Ministrica Aleksandra Pivec: Kmetijstvo in turizem – par, ki se vse bolj zbližuje 1

Kmetijska ministrica pravi, da je treba posebno pozornost nameniti vključevanju slovenske hrane v gastronomsko ponudbo v gostinstvu

AGROBIZ
Novice
Novice Modra frankinja – žametno vino Posavja

V Javnem zavodu za kulturo, šport, turizem in mladinske dejavnosti (KŠTM) Sevnica si prizadevajo, da bi modra frankinja postala...

AGROBIZ
Članki
Članki Ni ga kuharja, ki bi iz slabih surovin skuhal vrhunsko jed

Preverili smo, zakaj je sodelovanje med lokalnimi pridelovalci hrane in gostinci koristno tako za ene kot za druge, kje je dodana vrednost...