Mlinotest spodbuja vipavske kmete, da sejejo več koruze poltrdinke Mlinotest spodbuja vipavske kmete, da sejejo več koruze poltrdinke Kmetom, ki se bodo odločili za partnersko kmetovanje, bodo v Mlinotestu pokrili strošek semena; če kmetje koruzo sejejo na najmanj treh hektarjih, jim pri odkupu že zagotavljajo plačilo v 30 dneh.
Devetletni deček v BiH raje kupuje ovce kot igrače Devetletni deček v BiH raje kupuje ovce kot igrače Pripravljamo tudi zgodbo o mladem Ljubljančanu, ki si je za rojstni dan zaželel kozo, zdaj pa že več let skrbi za svojo čredo, mleko pa prodajajo v domači prodajalni na kmetiji
Kaj bo delal novi varuh odnosov v verigi preskrbe s hrano Kaj bo delal novi varuh odnosov v verigi preskrbe s hrano Pričakuje, da bo agencija za varstvo konkurence primere domnevno nepoštenih trgovinskih praks razrešila v razumnem roku, ne čez dve ali tri leta
Sadjarje lahko reši skupna prodaja prek organizacije proizvajalcev  Sadjarje lahko reši skupna prodaja prek organizacije proizvajalcev Na Štajerskem se je 12 sadjarjev, zadrug in podjetij že povezalo in registriralo organizacijo proizvajalcev Pohorka
Kaj se dogaja na svetovnem trgu jabolk Kaj se dogaja na svetovnem trgu jabolk Katastrofe po lanski obilni letini v Evropi ni, Poljaki več izvažajo na Kitajsko in v Azijo, medtem ko v Avstraliji in Južni Afriki že obirajo prve zgodnje sorte

Žipo Lenart koruzo in žito po novem predeluje v zdrobe

Čas branja: 2 min
14.02.2018  09:34
Letos bi radi dobiček povečali za pet, prihodke pa za deset odstotkov
Žipo Lenart koruzo in žito po novem predeluje v zdrobe
Slamo, ki po žetvi ostane kot odpadek, meljejo, odprašijo in prodajajo kot dodatek h krmi, nastilj za konje in zastirko za vrtove in njive. Večino je izvozijo, lani so prodajo podvojili.
Foto: Osebni arhiv

Več iz teme:  
Obveščaj me o novih člankih:  
Mitja Krajnc dodaj

V Žipu Lenart, ki je v lasti družinskega podjetja KGS Krajnc, so lani poslovali podobno kot leto prej. Letos načrtujejo desetodstotno rast prihodkov in petodstotno rast dobička. Večino prihodkov ustvarijo s poljedelstvom in govedorejo. Digitalizirajo poslovanje, vlagajo v opremo za precizno kmetovanje in prenovo hlevov za govedo. Predelava žita v novem obratu pa je letošnja glavna novost.

V skupini poleg poljedelstva in govedoreje ponujajo tudi storitve s kmetijsko mehanizacijo, predvsem žetev kmetijskih kultur. Kmetom omogočajo še sušenje in skladiščenje žita in koruze. Prodajajo lesne sekance in bukova drva.

Zadovoljni so z lanskimi petimi milijoni prihodkov in rastjo čistega dobička, pravi Mitja Krajnc. Zaradi vremena so bili prihodki iz poljedelstva malo manjši, večji pa iz drugih dejavnosti. Podvojili so prodajo mlete in odprašene slame znamke Lenabox, ki se uporablja kot dodatek h krmi, zastirka v vrtnarstvu in nastilj za konje.

Od pridelave do predelave žita in koruze

Lani so zgradili obrat za predelavo in skladiščenje koruze in žita, ki je zanje velika pridobitev. »Omogoča dodatno skladiščenje in prvo stopnjo predelave žita in koruze v različne zdrobe za prehrano ljudi in živali,« dodaja Krajnc.

Sodelujejo z okoli 50 kmetijami. Od njih odkupujejo žito in poljščine, ponujajo jim sušenje žita in koruze. Opravljajo tudi progeni test lisaste pasme goveda, pri katerem raziskujejo vpliv genov na prirast živali ob različni krmi. Za progeni test od nekaterih kmetov odkupujejo mlado govedo. Pomembna oblika sodelovanja s kmeti je tudi prenos in izmenjava znanja ter izkušenj.

V Šetarovi prenavljajo hleve

Rekonstrukcija govejih farm in talnih silosov na lokaciji v Šetarovi, kjer redijo 700 glav goveje živine, je njihova največja naložba v tem letu. V Šetarovi in Verjanah, kjer so hleve že posodobili, skupaj redijo 1.400 govejih pitancev.

Med večjimi naložbami v roku treh let sta posodobitev krmilnega sistema za goveje pitance in napredne tehnologije, ki bodo pripomogle k preciznejšemu nanosu in manjši porabi fitofarmacevtski sredstev v poljedelstvu. Stalno vlagajo v nove tehnologije za uspešno izvajanje preciznega kmetijstva. V zadnjih dveh letih so digitalizirali procese v podjetju, na kar so posebej ponosni.

Izvoz prinese petino prihodkov

Poleg slame znamke Lenabox izvažajo tudi lesne sekance in drva. Izvoz jim prinese okoli petino vseh prihodkov. Poljščine (koruzo, pšenico, ječmen, oljno ogrščico in sojo), ki jih sami pridelajo na 850 hektarjih in več ton tudi odkupijo od kmetov, prodajo na domačem trgu.

Dolgoročno bi radi izboljšali oskrbo Lenarta in Slovenskih goric z domačo pridelano hrano, zato nameravajo v prihodnje pridelovati različne poljščine in zelenjavo, odvisno od potreb lokalnega prebivalstva.


Več iz teme:  

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
AGROBIZ
Novice
Novice Kaj se dogaja na svetovnem trgu jabolk

Katastrofe po lanski obilni letini v Evropi ni, Poljaki več izvažajo na Kitajsko in v Azijo, medtem ko v Avstraliji in Južni Afriki že...

AGROBIZ
Natečaj Agrobiznis
Natečaj Agrobiznis 70 kmetij se že predstavlja na spletni tržnici

E-tržnica se letos širi na Hrvaško, pozneje še v druge sosednje države

AGROBIZ
Novice
Novice Letos bo objavljenih 14 razpisov iz programa za razvoj podeželja

Kmetijsko ministrstvo poziva, da si pravočasno priskrbite vse papirje, ki jih potrebujete za prijavo na razpis

AGROBIZ
Novice
Novice Na štirih razpisih čaka dobrih 23 milijonov za kmetijstvo

Vloge na prvi razpis je mogoče oddati od 21. januarja, razpisi so odprti različno dolgo

AGROBIZ
Novice
Novice Kako bi dobili več ekoloških kmetij

Dobro bi bilo zmanjšati birokratske ovire za ekološke kmete in povečati subvencije, da bodo bolj primerljive zahtevnejši ekološki...

AGROBIZ
Novice
Novice Država po novem financira pol premije za večino kmetijskih zavarovanj 2

Višje, in sicer 30-odstotno, je tudi sofinanciranje premij za zavarovanje živali pred boleznimi

AGROBIZ
Novice
Novice Devetletni deček v BiH raje kupuje ovce kot igrače 4

Pripravljamo tudi zgodbo o mladem Ljubljančanu, ki si je za rojstni dan zaželel kozo, zdaj pa že več let skrbi za svojo čredo, mleko...