Kako težko je v naši državi biti mesar in zakaj čedalje težje dihajo Kako težko je v naši državi biti mesar in zakaj čedalje težje dihajo Ste vedeli, da lahko lokalni mesarji le četrtino svojega blaga prodajo gostilnam? Tudi sami niso, dokler jih niso zalotili inšpektorji vseh vrst; preverjamo birokratske neumnosti za mesarje in tudi za druge trgovce z živili
Zakaj kmetje nočejo graditi rastlinjakov in se odpovedujejo nepovratnim sredstvom Zakaj kmetje nočejo graditi rastlinjakov in se odpovedujejo nepovratnim sredstvom Občine že imajo možnost, da komunalni prispevek za rastlinjake znižajo oziroma ga delno ali v celoti oprostijo, ministrstvo za okolje in prostor posebnega zakona o tem ne bo predlagalo
(video) Katere korake bo treba narediti za večjo povezanost kmetijstva in turizma (video) Katere korake bo treba narediti za večjo povezanost kmetijstva in turizma Vizija razvoja za slovenski turizem je, da Slovenija postane prepoznavna kot zelena, aktivna in zdrava butična destinacija. In v tej viziji najdeta svoj prostor tudi kmetijstvo in naprej kulinarika.
Dodana vrednost v turizmu: Lokalne surovine Dodana vrednost v turizmu: Lokalne surovine Na okrogli mizi v okviru 1. konference Povezovanje turizma in kmetijstva so sogovorniki razpravljali, kako lahko gostinec ustvari dodano vrednost in prepoznavnost s sodelovanjem z lokalnimi dobavitelji.
Načrt: za naložbe v turizem na podeželju 10 milijonov evrov subvencij Načrt: za naložbe v turizem na podeželju 10 milijonov evrov subvencij Kmetijsko ministrstvo želi s spodbujanjem nekmetijskih dejavnosti na kmetijah krepiti podjetništvo ter s tem ohranjati in ustvarjati nova delovna mesta

Žipo Lenart koruzo in žito po novem predeluje v zdrobe

Čas branja: 2 min
14.02.2018  09:34
Letos bi radi dobiček povečali za pet, prihodke pa za deset odstotkov
Žipo Lenart koruzo in žito po novem predeluje v zdrobe
Slamo, ki po žetvi ostane kot odpadek, meljejo, odprašijo in prodajajo kot dodatek h krmi, nastilj za konje in zastirko za vrtove in njive. Večino je izvozijo, lani so prodajo podvojili.
Foto: Osebni arhiv

Več iz teme:  
Obveščaj me o novih člankih:  
Mitja Krajnc dodaj

V Žipu Lenart, ki je v lasti družinskega podjetja KGS Krajnc, so lani poslovali podobno kot leto prej. Letos načrtujejo desetodstotno rast prihodkov in petodstotno rast dobička. Večino prihodkov ustvarijo s poljedelstvom in govedorejo. Digitalizirajo poslovanje, vlagajo v opremo za precizno kmetovanje in prenovo hlevov za govedo. Predelava žita v novem obratu pa je letošnja glavna novost.

V skupini poleg poljedelstva in govedoreje ponujajo tudi storitve s kmetijsko mehanizacijo, predvsem žetev kmetijskih kultur. Kmetom omogočajo še sušenje in skladiščenje žita in koruze. Prodajajo lesne sekance in bukova drva.

Zadovoljni so z lanskimi petimi milijoni prihodkov in rastjo čistega dobička, pravi Mitja Krajnc. Zaradi vremena so bili prihodki iz poljedelstva malo manjši, večji pa iz drugih dejavnosti. Podvojili so prodajo mlete in odprašene slame znamke Lenabox, ki se uporablja kot dodatek h krmi, zastirka v vrtnarstvu in nastilj za konje.

Od pridelave do predelave žita in koruze

Lani so zgradili obrat za predelavo in skladiščenje koruze in žita, ki je zanje velika pridobitev. »Omogoča dodatno skladiščenje in prvo stopnjo predelave žita in koruze v različne zdrobe za prehrano ljudi in živali,« dodaja Krajnc.

Sodelujejo z okoli 50 kmetijami. Od njih odkupujejo žito in poljščine, ponujajo jim sušenje žita in koruze. Opravljajo tudi progeni test lisaste pasme goveda, pri katerem raziskujejo vpliv genov na prirast živali ob različni krmi. Za progeni test od nekaterih kmetov odkupujejo mlado govedo. Pomembna oblika sodelovanja s kmeti je tudi prenos in izmenjava znanja ter izkušenj.

V Šetarovi prenavljajo hleve

Rekonstrukcija govejih farm in talnih silosov na lokaciji v Šetarovi, kjer redijo 700 glav goveje živine, je njihova največja naložba v tem letu. V Šetarovi in Verjanah, kjer so hleve že posodobili, skupaj redijo 1.400 govejih pitancev.

Med večjimi naložbami v roku treh let sta posodobitev krmilnega sistema za goveje pitance in napredne tehnologije, ki bodo pripomogle k preciznejšemu nanosu in manjši porabi fitofarmacevtski sredstev v poljedelstvu. Stalno vlagajo v nove tehnologije za uspešno izvajanje preciznega kmetijstva. V zadnjih dveh letih so digitalizirali procese v podjetju, na kar so posebej ponosni.

Izvoz prinese petino prihodkov

Poleg slame znamke Lenabox izvažajo tudi lesne sekance in drva. Izvoz jim prinese okoli petino vseh prihodkov. Poljščine (koruzo, pšenico, ječmen, oljno ogrščico in sojo), ki jih sami pridelajo na 850 hektarjih in več ton tudi odkupijo od kmetov, prodajo na domačem trgu.

Dolgoročno bi radi izboljšali oskrbo Lenarta in Slovenskih goric z domačo pridelano hrano, zato nameravajo v prihodnje pridelovati različne poljščine in zelenjavo, odvisno od potreb lokalnega prebivalstva.


Več iz teme:  

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
AGROBIZ
Članki
Članki Zakaj kmetje nočejo graditi rastlinjakov in se odpovedujejo nepovratnim sredstvom 4

Občine že imajo možnost, da komunalni prispevek za rastlinjake znižajo oziroma ga delno ali v celoti oprostijo, ministrstvo za okolje...

AGROBIZ
(intervju) Hiša Franko nabavlja živila pri več kot sto manjših lokalnih pridelovalcih

Z Majo Pak, direktorico Slovenske turistične organizacije (STO), smo se pogovarjali o prizadevanjih, da bi Slovenija v prihodnjih letih...

AGROBIZ
Dež ni le zoprn – podražil nam bo življenje! Kaj nam je že, kaj nam bo še? 3

»Gledamo simptome naravne katastrofe,« trenutne razmere v poljedeljstvu opiše šef koprske zadruge Agraria.

AGROBIZ
Novice
Novice Recept za uspeh najboljše turistične kmetije v Evropi

Po izboru bralcev Guardianovega spletnega portala je bila ekološka turistična kmetija Pri Plajerju v Trenti izbrana za najboljšo...

AGROBIZ
Načrt: za naložbe v turizem na podeželju 10 milijonov evrov subvencij

Kmetijsko ministrstvo želi s spodbujanjem nekmetijskih dejavnosti na kmetijah krepiti podjetništvo ter s tem ohranjati in ustvarjati nova...

AGROBIZ
Tako so Kobariški muzej, Mlekarna Planika in Fundacija Pot miru skupaj ustvarili butično doživetje

Pripoved vojaka s soške fronte je čisto nova oblika doživetja, ki v dolino reke Soče uvaja ekskluzivno petzvezdično ponudbo. Produkt...

AGROBIZ
Novice
Novice Kaj mora turistična kmetija ponuditi svojim gostom za najvišjo oceno na Tripadvisorju?

Ekološka idila na Pohorju, ki deluje skladno s filozofijo samooskrbe in ekološke pridelave, ponuja gostom celostno izkušnjo življenja v...

AGROBIZ
Ob Bloškem jezeru glamping povezuje tradicijo z najnovejšimi trendi v turizmu

Ponudba ob jezercu na Bloški planoti dokazuje, kako je mogoče z vztrajnostjo ustvariti edinstveno ponudbo.