Ahac v Središču ob Dravi poleg skladišča napoveduje nova vlaganja  Ahac v Središču ob Dravi poleg skladišča napoveduje nova vlaganja Letos in prihodnje leto bodo v Središču ob Dravi investirali 1,3 milijona evrov
Podnebnim spremembam prednost v novi finančni perspektivi Podnebnim spremembam prednost v novi finančni perspektivi Prihodnja finančna perspektiva daje veliko prednost soočanju s podnebnimi spremembami, s sušo, točo, zmrzaljo, žledolomi, vetrolomi in drugimi ujmami, je povedala kmetijska ministrica Aleksandra Pivec.
Turistična ekološka kmetija Urška raste s povezovanjem Turistična ekološka kmetija Urška raste s povezovanjem Z drugimi pripravljajo skupne pakete za goste, ki bodo najprej bivali na eni, potem pa na drugi turistični kmetiji
Kmalu spletna prodaja sladkovodnih rib    Kmalu spletna prodaja sladkovodnih rib Jeseni jo bo zagnalo podjetje G2O, ki sodi med večje ribogojnice v Sloveniji

Novo vlado čaka sistemsko reševanje namakanja

Čas branja: 6 min
23.02.2018  13:15
Reportaža s 5. Agrobiznis konference
Novo vlado čaka sistemsko reševanje namakanja
Foto: Jure Makovec

O podnebnih spremembah, nujni digitalizaciji in prihodnosti kmetijstva po letu 2020 so prejšnji teden razpravljali na 5. Agrobiznis konferenci. Vrhunec pa je bila razglasitev štirih zmagovalcev Agrobiznisa 2018.

Kaj so glavni izzivi v kmetijstvu, smo na 5. Agrobiznis konferenci vprašai Petra Vriska in Cvetka Zpančiča, predsednika Zadružne zveze Slovenije in kmetijsko-gozdarske zbornice KGZS.

Vas zanima tehnološki napredek, ki prihaja v kmetijstvo? Odgovore pozna Miroslav Babić iz Indigo consultinga.

Primož Hvala iz podjetja Human & Sales Consulting je na 5. Agrobiznis konferenci razkril pet skrivnosti uspešne prodaje. Nekaj nasvetov daje tudi v spodnjem videu.

Podnebne spremembe: gradili bomo namakalne sisteme

»Kmetijstvo nujno potrebuje namakalne sisteme tam, kjer so vodni viri. Papirje za to v Italiji urediš v 14 dneh na upravni enoti, pri nas pa lahko za to porabiš tudi pet let,« je opozoril Boštjan Kozole, direktor skupine Evrosad. Ta povprečno pridela 20 tisoč ton jabolk na leto, zaradi pozebe pa so jih lani imeli le desetino.

Denar ne zavira gradnje namakalnih sistemov, temveč dolgotrajno zbiranje vseh potrebnih dovoljenj. "Dogaja se, da tudi na drugem koncu sveta iščemo lastnike kmetijskih zemljišč in jih prosimo za soglasje za nov namakalni sistem. S tem izgubimo veliko časa. Zaradi nevoščljivosti kdaj tudi od soseda ne dobimo soglasja," ponazarja Kozole.

Neusklajene zahteve kmetijskega in okoljskega ministrstva

Dobrodšla je poenostavitev, da za nov namakalni sistem ne potrebujejo več soglasja 80, ampak le 68 odstotkov lastnikov zemljišč, po katerih bo speljan namakalni sistem. »Tu nam je kmetijsko ministrstvo pomagalo, a kaj, ko agencija za okolje ARSO pri presoji vplivov na okolje za velik namakalni sistem z več uporabniki še vedno zahteva, da je treba predložiti soglasje vseh lastnikov zemljišč. Namakanje ne zadeva le kmetijskega ministrstva. Sistemsko reševanje namakanja mora biti ena od top prioritet nove vlade!« je poudaril Kozole.

Kmetijstvo brez namakanja nima prihodnosti, a dogaja se, da vodnih zajetij, predvidenih za kmetijstvo, kmetje ne morejo uporabljati. V Ormožu je bil za potrebe kmetov urejen ribnik, zdaj pa ga uporabljajo ribiči. Za primerjavo: na južnem Tirolskem v Italiji, kjer so ogromni sadovnjaki z namakanjem in oroševanjem, so kmetje drugi največji porabniki vode.

V videu pa boste izvedeli, kako se v Evrosadu prilagajajo podnebnim spremembam.

Kaj načrtujejo zmagovalci Agrobiznisa 2018

Spomnimo, da smo za podjetnost nagradili KGZS Slogo iz Kranja, ki širi ponudbo slovenske zelenjave pod blagovno znamko Polonca. »Tako se odzivamo na spremenjene nakupne navade,« pravi predsednik zadruge Janez Porenta. »Odprti smo za sodelovanje s kmeti, drugimi zadrugami in podjetji,« dodaja Marija Mehle, vodja nabave in prodaje zelenjave in sadja v tej zadrugi.

KZ Tolmin ima najinovativnejše živilo - hrenovke Alpija z oljčnim oljem namesto slanine ali dodano smetano hčerinske mlekarne Planika. Kaj načrtujejo v Alpiji, v videu razlaga komercialistka Nina Orel.

Planikin sir Dobra misel, ki vsebuje posušen divji origano, je zmagal v spletnem glasovanju bralcev.

Za razvoj tehnologij, s katerimi si lahko na steni, v garaži, kleti ali celo v rabljenem zabojniku pridelamo nekaj zelenjave, je podjetje Humko iz Bleda dobilo posebno priznanje. »Testiramo LED-svetilke partnerskega podjetja z Gorenjskem, ki so po karakteristikah v svetovni špici. Pod njimi je solata v enem tednu zrastla hitreje kot spomladi na njivi,« pravi direktor Tomaž Čufer. Živijo od substratov, spomladi napovedujejo nove, dovoljene tudi v ekopridelavi. »V razvoj navpičnih vrtov sem vložil milijon evrov, prodali pa smo jih za 400 tisoč evrov,« Čufer nakaže potrebo po izvozu.

Letošnje novosti Humka boste spoznali v videu:

Končajmo z veselo novico. Med vsemi, ki ste po spletu glasovali za najboljše živilo, smo izžrebali pet srečnežev, ki v zahvalo dobijo Mercatorjevo vrednostno katico s 40 evri. To so Zoran Cizelj in Ana Ljubojević iz Ljubljane, Slavica Zbičajnik iz Slovenj Gradca, Marko Kodelja iz Deskel in Andrej Smej, ki ga prosimo, da nam čim prej sporoči svoj naslov.

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
AGROBIZ
Nasveti
Nasveti Juhu, birokratske poenostavitve za kmete!

Naredili smo seznam nekaj davčnih in birokratskih poenostavitev za kmete, pridelovalce domačih izdelkov, tudi žganja

AGROBIZ
Novice
Novice Komentar: Opuščanje industrijske živinoreje je strel v koleno 69

Pozivi veganov h krčenju industrijske živinoreje bi škodili kmetijstvu, ne morejo pa rešiti okolja

AGROBIZ
Novice
Novice 10 zvezd kmetijskega sejma Agra 4

Reportaža s 56. mednarodnega kmetijsko-živilskega sejma v Gornji Radgoni

AGROBIZ
Nove tehnologije
Nove tehnologije S sistemom recirkulacije porabite dosti manj vode za gojenje rib

Tipska montažna do 50 kvadratnih metrov velika ribogojnica s sistemom recirkulacije za gojenje severnoafriškega čopovca (soma), ki jo...

AGROBIZ
Novice
Novice Sladke skrbi sadjarjev: letina je odlična, pa bodo vse prodali in po kakšni ceni?

Lani in predlanskim so sadjarji zaradi pozebe utrpeli veliko škodo; letos je drugače, sadja je dovolj, prav tako raste izvoz

AGROBIZ
Natečaj Agrobiznis
Natečaj Agrobiznis (video, foto) Je na kmetiji mogoče uporabiti množično financiranje? Poglejte v Jarenino!

Kmetija Turinek ponuja zakup letine kot nekakšno obliko množičnega financiranja, kjer kupec plača pridelek za letino vnaprej, potem pa...

AGROBIZ
Novice
Novice Na festivalu Top Vino prestižna svetovna vina

V ljubljanskem Cankarjevem domu bo 8. oktobra potekala druga izdaja festivala Top Vino, ki je pred dvema letoma navdušil obiskovalce s...

AGROBIZ
Novice
Novice Kmalu spletna prodaja sladkovodnih rib

Jeseni jo bo zagnalo podjetje G2O, ki sodi med večje ribogojnice v Sloveniji