(video, foto) Je na kmetiji mogoče uporabiti množično financiranje? Poglejte v Jarenino! (video, foto) Je na kmetiji mogoče uporabiti množično financiranje? Poglejte v Jarenino! Kmetija Turinek ponuja zakup letine kot nekakšno obliko množičnega financiranja, kjer kupec plača pridelek za letino vnaprej, potem pa na kmetiji prevzema pridelke.
Toni Kukenberger: Z izdelki iz senenega mleka bi prodrli v turizem Toni Kukenberger: Z izdelki iz senenega mleka bi prodrli v turizem Naredijo premalo mlečnih izdelkov, da bi poleg Mercatorja prodrli v druge trgovske verige; zanimajo jih restavracije, saj se v turizmu iztrži več
Primorci so s kulinaričnim doživetjem navdušili Ljubljano Primorci so s kulinaričnim doživetjem navdušili Ljubljano Danes je v središču Ljubljane dišalo po Primorski - s pokušino dobrot iz mlečnih izdelkov, testenin, ribjih in mesnih jedi, mesnin, sveže zelenjave in sonca polnih vin se je predstavilo 11 primorskih živilcev in zadrug.
Kmetije bodo lahko ponujale tudi (celo)dnevno varstvo starejših Kmetije bodo lahko ponujale tudi (celo)dnevno varstvo starejših To novo obliko dopolnilne dejavnosti na kmetiji bodo prve kmetije vpeljale predvidoma čez leto dni v pilotnem projektu

S priročnikom do večjega deleža ekoloških živil v gastronomiji

Čas branja: 2 min
25.02.2018  21:24
V Sloveniji je le 15 gostincev certificiranih, da ponujajo tudi ekološke jedi. Da bi to spremenili, so na mariborski fakulteti za kmetijstvo in biosistemske vede (FKBV) izdelali priročnik za gostince z navodili, kako do zaupanja vredne ekološke ponudbe v gastronomiji. "Tudi hitra prehrana je lahko ekološka," je povedala Martina Bavec s FKBV.
avtor
S priročnikom do večjega deleža ekoloških živil v gastronomiji
Foto: Shutterstock

Ekološka hrana in ekojedi bi, kot pravijo avtorji priročnika EKO gastronomija, morale biti sestavni del gastronomske ponudbe, da bi bila usklajena s strategijo razvoja turizma, ki se usmerja v zeleni in trajnosten turizem. A konec leta 2016 je bilo v Sloveniji le devet gostinskih lokalov oziroma podjetij certificiranih za ponudbo ekoloških jedi oziroma ekoloških sestavin v jedeh, danes jih je okoli 15. Vseh ponudnikov hrane in pijače pa je več kot štiri tisoč.

Ekoloških kmetij je pet odstotkov, ekoloških gostincev slab odstotek

Kot je na predstavitvi priročnika v Mariboru povedala Martina Bavec z inštituta za ekološko kmetijstvo FKBV, uvajanje ekoloških živil v gostinstvo in turizem močno zaostaja za drugimi področji. Medtem ko je bilo v letu 2016 v ekološko kmetijsko kontrolo vključenih pet odstotkov slovenskih kmetij in so ekološko obdelovali devet odstotkov vseh kmetijskih obdelovalnih površin v Sloveniji, je delež ekološkega v gostinstvu nižji od odstotka.

Neizkoriščena povezava med ekokmetijstvom, ekohrano in turizmom

"Povsem neizkoriščena je povezava med ekološkim kmetijstvom, ekološko hrano in turizmom, saj večina zahodnoevropskih gostov, zlasti ob prihodu v slovenska zdravilišča, pričakuje tudi ekološka živila, ki jih sicer redno kupuje in ima na voljo doma. Pri nas pa so v gastronomiji prej posebnost in ne ena izmed možnosti izbire," med drugim piše v omenjenem priročniku.

Z njim želijo spodbuditi več gostincev, da se odločijo za ponudbo ekološke hrane. Opažajo namreč, da vedno več gostov ne želi uživati ekoloških živil zgolj doma, temveč tudi na delovnem mestu, počitnicah ali restavraciji. "Z uporabo ekoloških živil v vaši kuhinji lahko dokažete inovativnost. Z uporabo visoko kakovostnih ekoloških živil gostom pokažete, da ste odgovorni do njih in do okolja," jim med drugim želijo dopovedati.

Priročnik so izdali v sodelovanju z več partnerji v okviru projekta Eko-gastro, ki sta ga financirala ministrstvo za gospodarski razvoj in tehnologijo ter javna agencija za raziskovalno delavnost.

V okviru projekta so opravili javnomnenjsko raziskavo med 300 gosti v gostinskih lokalih po vsej Sloveniji in pri tem ugotovili, da je 84 odstotkov vprašanih pripravljenih plačati za ekološko hrano več.

Več ekohrane brez dodatnih stroškov

Sodelujoči v projektu so med drugim tudi izdelali analizo distributerjev ekoloških živil in predloge logističnih povezav, prav tako so predstavili konkretne predloge, kako običajne sestavine zamenjati z ekološkimi. "Z upoštevanjem sezonskosti živil, zamenjavo predpripravljenih jedi z osnovnimi ekološkimi živili in pametno nabavno politiko je možno povišati delež ekoloških sestavin celo do 37 odstotkov, ne da bi dodatno obremenili proračun za nakup živil v gostinskem lokalu," navajajo.

Ob tem poudarjajo, da je sledljivost "do krožnika" zagotovljena samo, če je vzpostavljena kontrola tudi v fazi priprave in ponudbe jedi ter izdan certifikat za to dejavnost. V priročniku je moč najti podrobna navodila, kako priti do takšnega potrdila.

Med primeri dobrih praks so navedeni Biohotel St. Daniel v Hruševici pri Štanjelu, Bioterme Mala Nedelja, Gostilna in hotel Kunst v Krškem, Gostilna Šempeter v Bistrici ob Sotli ter gostilnica Pri Damah v Mariboru, kjer je potekala predstavitev priročnika.

Več iz teme:  

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
AGROBIZ
Nasveti
Nasveti Juhu, birokratske poenostavitve za kmete!

Naredili smo seznam nekaj davčnih in birokratskih poenostavitev za kmete, pridelovalce domačih izdelkov, tudi žganja

AGROBIZ
Novice
Novice 10 zvezd kmetijskega sejma Agra 4

Reportaža s 56. mednarodnega kmetijsko-živilskega sejma v Gornji Radgoni

AGROBIZ
Novice
Novice Komentar: Opuščanje industrijske živinoreje je strel v koleno 69

Pozivi veganov h krčenju industrijske živinoreje bi škodili kmetijstvu, ne morejo pa rešiti okolja

AGROBIZ
Novice
Novice Zakaj država ščiti goljufive preprodajalce sadja in zelenjave? 14

Že vrsto let je zlorab slovenskega "državljanstva" največ pri jagodah, češnjah, breskvah in špargljih, ki so naprodaj na stojnicah ob...

AGROBIZ
Nove tehnologije
Nove tehnologije S sistemom recirkulacije porabite dosti manj vode za gojenje rib

Tipska montažna do 50 kvadratnih metrov velika ribogojnica s sistemom recirkulacije za gojenje severnoafriškega čopovca (soma), ki jo...

AGROBIZ
Novice
Novice Sladke skrbi sadjarjev: letina je odlična, pa bodo vse prodali in po kakšni ceni?

Lani in predlanskim so sadjarji zaradi pozebe utrpeli veliko škodo; letos je drugače, sadja je dovolj, prav tako raste izvoz

AGROBIZ
Novice
Novice Žagarji in predelovalci lesa se utapljajo v naročilih 2

Da bi ujeli razvojni zaostanek, bi jim pomagale državne podpore, kakršne se obetajo škotskemu BSW za zagon največje žage na Gomilskem

AGROBIZ
Novice
Novice Mehiški kmetje krivijo Volkswagen za sušo 1

Volkswagen s posebnimi topovi razbija oblake, ki lahko prinesejo točo, da bi s tem zaščitil nove avtomobile, parkirane ob tovarni v...