Kaj je Šarčeva vlada dosegla na področju kmetijstva v prvih stotih dneh Kaj je Šarčeva vlada dosegla na področju kmetijstva v prvih stotih dneh Vlada Marjana Šarca je objavila poročilo o tem, kaj so naredili v prvih stotih dneh; povzemamo dosežke na področju kmetijstva
Ribogojnica Fonda proda največ rib prav za božič Ribogojnica Fonda proda največ rib prav za božič Doslej so prodali od 50 do 60 ton rib na leto, prihodnje leto jih bodo sto ton, nove trge že iščejo; poleg brancinov imajo tudi orade
Kitajska kupila 500 tisoč ton ameriške soje Kitajska kupila 500 tisoč ton ameriške soje Sredin nakup 500 tisoč ton ameriške soje, za katero so kitajska podjetja plačala okoli 180 milijonov dolarjev (158 milijonov evrov), je prvi tovrsten nakup, odkar je ameriški predsednik Donald Trump uvedel carine na kitajski uvoz, na to pa je Kitajska odgovorila tudi z zaustavitvijo nakupa ameriške soje.
Kupci kupujejo domačo hrano, ker je dobra, pa tudi iz nostalgije Kupci kupujejo domačo hrano, ker je dobra, pa tudi iz nostalgije Povpraševanje po lokalni hrani s podeželja raste kljub nekaj višji ceni, pravi Fani Tomažič, poslovodja Mercatorjevega marketa v Murglah v Ljubljani
Napovedi za kmetijstvo v EU do 2030: kdo bo na boljšem in kdo na slabšem  Napovedi za kmetijstvo v EU do 2030: kdo bo na boljšem in kdo na slabšem Prihajajo boljši časi za alternativno pridelavo hrane, kot so lokalna, ekološka in druga certificirana živila, ki jih kupci vse bolj iščejo. Do leta 2030 bomo v EU pridelali več sladkorne pese, žita, beljakovinskih rastlin in oljčnega olja, večja bo tudi prireja mleka, perutninskega, ovčjega in kozjega mesa, napoveduje evropska komisija.

S priročnikom do večjega deleža ekoloških živil v gastronomiji

 

Več iz teme.

Obveščaj me o novih člankih:  
ekologija   dodaj
Martina Bavec dodaj
 
Čas branja: 2 min
25.02.2018  21:24
V Sloveniji je le 15 gostincev certificiranih, da ponujajo tudi ekološke jedi. Da bi to spremenili, so na mariborski fakulteti za kmetijstvo in biosistemske vede (FKBV) izdelali priročnik za gostince z navodili, kako do zaupanja vredne ekološke ponudbe v gastronomiji. "Tudi hitra prehrana je lahko ekološka," je povedala Martina Bavec s FKBV.
avtor
S priročnikom do večjega deleža ekoloških živil v gastronomiji
Foto: Shutterstock

Več iz teme:  
Obveščaj me o novih člankih:  
ekologija   dodaj
Martina Bavec dodaj

Ekološka hrana in ekojedi bi, kot pravijo avtorji priročnika EKO gastronomija, morale biti sestavni del gastronomske ponudbe, da bi bila usklajena s strategijo razvoja turizma, ki se usmerja v zeleni in trajnosten turizem. A konec leta 2016 je bilo v Sloveniji le devet gostinskih lokalov oziroma podjetij certificiranih za ponudbo ekoloških jedi oziroma ekoloških sestavin v jedeh, danes jih je okoli 15. Vseh ponudnikov hrane in pijače pa je več kot štiri tisoč.

Ekoloških kmetij je pet odstotkov, ekoloških gostincev slab odstotek

Kot je na predstavitvi priročnika v Mariboru povedala Martina Bavec z inštituta za ekološko kmetijstvo FKBV, uvajanje ekoloških živil v gostinstvo in turizem močno zaostaja za drugimi področji. Medtem ko je bilo v letu 2016 v ekološko kmetijsko kontrolo vključenih pet odstotkov slovenskih kmetij in so ekološko obdelovali devet odstotkov vseh kmetijskih obdelovalnih površin v Sloveniji, je delež ekološkega v gostinstvu nižji od odstotka.

Neizkoriščena povezava med ekokmetijstvom, ekohrano in turizmom

"Povsem neizkoriščena je povezava med ekološkim kmetijstvom, ekološko hrano in turizmom, saj večina zahodnoevropskih gostov, zlasti ob prihodu v slovenska zdravilišča, pričakuje tudi ekološka živila, ki jih sicer redno kupuje in ima na voljo doma. Pri nas pa so v gastronomiji prej posebnost in ne ena izmed možnosti izbire," med drugim piše v omenjenem priročniku.

Z njim želijo spodbuditi več gostincev, da se odločijo za ponudbo ekološke hrane. Opažajo namreč, da vedno več gostov ne želi uživati ekoloških živil zgolj doma, temveč tudi na delovnem mestu, počitnicah ali restavraciji. "Z uporabo ekoloških živil v vaši kuhinji lahko dokažete inovativnost. Z uporabo visoko kakovostnih ekoloških živil gostom pokažete, da ste odgovorni do njih in do okolja," jim med drugim želijo dopovedati.

Priročnik so izdali v sodelovanju z več partnerji v okviru projekta Eko-gastro, ki sta ga financirala ministrstvo za gospodarski razvoj in tehnologijo ter javna agencija za raziskovalno delavnost.

V okviru projekta so opravili javnomnenjsko raziskavo med 300 gosti v gostinskih lokalih po vsej Sloveniji in pri tem ugotovili, da je 84 odstotkov vprašanih pripravljenih plačati za ekološko hrano več.

Več ekohrane brez dodatnih stroškov

Sodelujoči v projektu so med drugim tudi izdelali analizo distributerjev ekoloških živil in predloge logističnih povezav, prav tako so predstavili konkretne predloge, kako običajne sestavine zamenjati z ekološkimi. "Z upoštevanjem sezonskosti živil, zamenjavo predpripravljenih jedi z osnovnimi ekološkimi živili in pametno nabavno politiko je možno povišati delež ekoloških sestavin celo do 37 odstotkov, ne da bi dodatno obremenili proračun za nakup živil v gostinskem lokalu," navajajo.

Ob tem poudarjajo, da je sledljivost "do krožnika" zagotovljena samo, če je vzpostavljena kontrola tudi v fazi priprave in ponudbe jedi ter izdan certifikat za to dejavnost. V priročniku je moč najti podrobna navodila, kako priti do takšnega potrdila.

Med primeri dobrih praks so navedeni Biohotel St. Daniel v Hruševici pri Štanjelu, Bioterme Mala Nedelja, Gostilna in hotel Kunst v Krškem, Gostilna Šempeter v Bistrici ob Sotli ter gostilnica Pri Damah v Mariboru, kjer je potekala predstavitev priročnika.


Več iz teme:  

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
AGROBIZ
Nove tehnologije
Nove tehnologije Kako je Puklavec Family Wines postal tehnološko najsodobnejša vinska klet

V digitalizacijo in nove tehnologije so od leta 2009 vložili 15,6 milijona evrov

AGROBIZ
Novice
Novice (video) V Slovenijo prihaja 3D-tiskalnik hrane nizozemskega start-upa byFlow 3

3D-tiskalnik hrane ponujajo zlasti gostincem, z njim pa lahko ustvarijo okusen obrok tudi za starejše, ki s težavo uživajo drugo, tršo...

AGROBIZ
Novice
Novice Škotski BSW za megažago že išče najpomembnejše kadre 7

Škotska žaga se bo o odkupu hlodovine obrnila tudi na zasebne lastnike gozdov, žagan les pa bi odkupovala tudi od domačih žag in ga...

AGROBIZ
Nove tehnologije
Nove tehnologije Kmetije se prepočasi tehnološko posodabljajo 5

Podnebne spremembe in potrebe po učinkovitejši pridelavi hrane jih silijo v prilagajanje in nakup novih tehnologij

AGROBIZ
Nove tehnologije
Nove tehnologije Brez robotov ni sodobnega kmetijstva 1

Pomagajo v vseh fazah pridelave, od izbire semen in sadik do vzgoje, spravila in pakiranja pridelkov

AGROBIZ
Nove tehnologije
Nove tehnologije (video) Največ 3D-tiskalnikov hrane uporabljajo restavracije z Michelinovo zvezdico

Štirideset bolnišnic na Nizozemskem preizkuša, kako 3D-tiskalnik pomaga ljudem, ki imajo težave s požiranjem hrane

AGROBIZ
Nasveti
Nasveti Napovedi za kmetijstvo v EU do 2030: kdo bo na boljšem in kdo na slabšem

Prihajajo boljši časi za alternativno pridelavo hrane, kot so lokalna, ekološka in druga certificirana živila, ki jih kupci vse bolj...

AGROBIZ
Nove tehnologije
Nove tehnologije (video) Z novimi tehnologijami pridobijo kmetje in zadruge, na koncu tudi kupci 3

Reportaža s 3. Agrobiznisovega tehnološko-investicijskega foruma