Ni ga kuharja, ki bi iz slabih surovin skuhal vrhunsko jed Ni ga kuharja, ki bi iz slabih surovin skuhal vrhunsko jed Preverili smo, zakaj je sodelovanje med lokalnimi pridelovalci hrane in gostinci koristno tako za ene kot za druge, kje je dodana vrednost in katere ovire bi bilo treba odstraniti, da bi bilo tovrstnega povezovanja še več
(intervju) Ministrica Aleksandra Pivec: Kmetijstvo in turizem – par, ki se vse bolj zbližuje (intervju) Ministrica Aleksandra Pivec: Kmetijstvo in turizem – par, ki se vse bolj zbližuje Kmetijska ministrica pravi, da je treba posebno pozornost nameniti vključevanju slovenske hrane v gastronomsko ponudbo v gostinstvu
(video) Kmet na turistični kmetiji postaja animator (video) Kmet na turistični kmetiji postaja animator Kakšen razvoj turističnih kmetij lahko pričakujemo, od česa je odvisen uspeh takšne kmetije in kaj pogrešajo v dejavnosti, pojasnjuje Renata Kosi s Kmetijsko gozdarskega zavoda Celje
Modra frankinja – žametno vino Posavja Modra frankinja – žametno vino Posavja V Javnem zavodu za kulturo, šport, turizem in mladinske dejavnosti (KŠTM) Sevnica si prizadevajo, da bi modra frankinja postala prepoznavni kulinarično-gastronomski produkt Posavja, pridelovalce modre frankinje pa bi radi povezali v zadrugo in ustvarili skupno blagovno znamko.
Mlekarna Planika osvaja novi trg – gostinstvo Mlekarna Planika osvaja novi trg – gostinstvo Oskrbujejo boljše restavracije in gostilne, ki poudarjajo lokalne sestavine v svojih jedeh

S priročnikom do večjega deleža ekoloških živil v gastronomiji

 

Več iz teme.

Obveščaj me o novih člankih:  
ekologija   dodaj
Martina Bavec dodaj
 
Čas branja: 2 min
25.02.2018  21:24
V Sloveniji je le 15 gostincev certificiranih, da ponujajo tudi ekološke jedi. Da bi to spremenili, so na mariborski fakulteti za kmetijstvo in biosistemske vede (FKBV) izdelali priročnik za gostince z navodili, kako do zaupanja vredne ekološke ponudbe v gastronomiji. "Tudi hitra prehrana je lahko ekološka," je povedala Martina Bavec s FKBV.
avtor
S priročnikom do večjega deleža ekoloških živil v gastronomiji
Foto: Shutterstock

Več iz teme:  
Obveščaj me o novih člankih:  
ekologija   dodaj
Martina Bavec dodaj

Ekološka hrana in ekojedi bi, kot pravijo avtorji priročnika EKO gastronomija, morale biti sestavni del gastronomske ponudbe, da bi bila usklajena s strategijo razvoja turizma, ki se usmerja v zeleni in trajnosten turizem. A konec leta 2016 je bilo v Sloveniji le devet gostinskih lokalov oziroma podjetij certificiranih za ponudbo ekoloških jedi oziroma ekoloških sestavin v jedeh, danes jih je okoli 15. Vseh ponudnikov hrane in pijače pa je več kot štiri tisoč.

Ekoloških kmetij je pet odstotkov, ekoloških gostincev slab odstotek

Kot je na predstavitvi priročnika v Mariboru povedala Martina Bavec z inštituta za ekološko kmetijstvo FKBV, uvajanje ekoloških živil v gostinstvo in turizem močno zaostaja za drugimi področji. Medtem ko je bilo v letu 2016 v ekološko kmetijsko kontrolo vključenih pet odstotkov slovenskih kmetij in so ekološko obdelovali devet odstotkov vseh kmetijskih obdelovalnih površin v Sloveniji, je delež ekološkega v gostinstvu nižji od odstotka.

Neizkoriščena povezava med ekokmetijstvom, ekohrano in turizmom

"Povsem neizkoriščena je povezava med ekološkim kmetijstvom, ekološko hrano in turizmom, saj večina zahodnoevropskih gostov, zlasti ob prihodu v slovenska zdravilišča, pričakuje tudi ekološka živila, ki jih sicer redno kupuje in ima na voljo doma. Pri nas pa so v gastronomiji prej posebnost in ne ena izmed možnosti izbire," med drugim piše v omenjenem priročniku.

Z njim želijo spodbuditi več gostincev, da se odločijo za ponudbo ekološke hrane. Opažajo namreč, da vedno več gostov ne želi uživati ekoloških živil zgolj doma, temveč tudi na delovnem mestu, počitnicah ali restavraciji. "Z uporabo ekoloških živil v vaši kuhinji lahko dokažete inovativnost. Z uporabo visoko kakovostnih ekoloških živil gostom pokažete, da ste odgovorni do njih in do okolja," jim med drugim želijo dopovedati.

Priročnik so izdali v sodelovanju z več partnerji v okviru projekta Eko-gastro, ki sta ga financirala ministrstvo za gospodarski razvoj in tehnologijo ter javna agencija za raziskovalno delavnost.

V okviru projekta so opravili javnomnenjsko raziskavo med 300 gosti v gostinskih lokalih po vsej Sloveniji in pri tem ugotovili, da je 84 odstotkov vprašanih pripravljenih plačati za ekološko hrano več.

Več ekohrane brez dodatnih stroškov

Sodelujoči v projektu so med drugim tudi izdelali analizo distributerjev ekoloških živil in predloge logističnih povezav, prav tako so predstavili konkretne predloge, kako običajne sestavine zamenjati z ekološkimi. "Z upoštevanjem sezonskosti živil, zamenjavo predpripravljenih jedi z osnovnimi ekološkimi živili in pametno nabavno politiko je možno povišati delež ekoloških sestavin celo do 37 odstotkov, ne da bi dodatno obremenili proračun za nakup živil v gostinskem lokalu," navajajo.

Ob tem poudarjajo, da je sledljivost "do krožnika" zagotovljena samo, če je vzpostavljena kontrola tudi v fazi priprave in ponudbe jedi ter izdan certifikat za to dejavnost. V priročniku je moč najti podrobna navodila, kako priti do takšnega potrdila.

Med primeri dobrih praks so navedeni Biohotel St. Daniel v Hruševici pri Štanjelu, Bioterme Mala Nedelja, Gostilna in hotel Kunst v Krškem, Gostilna Šempeter v Bistrici ob Sotli ter gostilnica Pri Damah v Mariboru, kjer je potekala predstavitev priročnika.


Več iz teme:  

AGROBIZ
Novice
Novice Povezovanje kmetijstva in turizma - Kako izkoristiti naziv Evropska gastronomska regija 2021?

Konferenca: Kako lahko slovensko kmetijstvo na čelu z lokalnimi pridelovalci hrane in vina izkoristi naziv Evropske gastronomske regije...

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
OGLAS
AGROBIZ
Novice
Novice Povezovanje kmetijstva in turizma - Kako izkoristiti naziv Evropska gastronomska regija 2021?

Konferenca: Kako lahko slovensko kmetijstvo na čelu z lokalnimi pridelovalci hrane in vina izkoristi naziv Evropske gastronomske regije...

AGROBIZ
Novice
Novice (video) Kmet na turistični kmetiji postaja animator

Kakšen razvoj turističnih kmetij lahko pričakujemo, od česa je odvisen uspeh takšne kmetije in kaj pogrešajo v dejavnosti, pojasnjuje...

OGLAS
AGROBIZ
Novice
Novice Najboljša evropska turistična kmetija tudi na naši konferenci

Ekološka turistična kmetija Pri Plajerju v Trenti je odličen primer sinergijskih učinkov lokalnih pridelovalcev hrane in turističnih...

AGROBIZ
Slovenija
Slovenija (intervju) Ministrica Aleksandra Pivec: Kmetijstvo in turizem – par, ki se vse bolj zbližuje 1

Kmetijska ministrica pravi, da je treba posebno pozornost nameniti vključevanju slovenske hrane v gastronomsko ponudbo v gostinstvu

AGROBIZ
Novice
Novice Modra frankinja – žametno vino Posavja

V Javnem zavodu za kulturo, šport, turizem in mladinske dejavnosti (KŠTM) Sevnica si prizadevajo, da bi modra frankinja postala...

AGROBIZ
Članki
Članki Ni ga kuharja, ki bi iz slabih surovin skuhal vrhunsko jed

Preverili smo, zakaj je sodelovanje med lokalnimi pridelovalci hrane in gostinci koristno tako za ene kot za druge, kje je dodana vrednost...