Devetletni deček v BiH raje kupuje ovce kot igrače Devetletni deček v BiH raje kupuje ovce kot igrače Pripravljamo tudi zgodbo o mladem Ljubljančanu, ki si je za rojstni dan zaželel kozo, zdaj pa že več let skrbi za svojo čredo, mleko pa prodajajo v domači prodajalni na kmetiji
Kaj bo delal novi varuh odnosov v verigi preskrbe s hrano Kaj bo delal novi varuh odnosov v verigi preskrbe s hrano Pričakuje, da bo Agencija za varstvo konkurence primere domnevno nepoštenih trgovinskih praks razrešila v razumnem roku, ne čez dve ali tri leta
Sadjarje lahko reši skupna prodaja prek organizacije proizvajalcev  Sadjarje lahko reši skupna prodaja prek organizacije proizvajalcev Na Štajerskem se je 12 sadjarjev, zadrug in podjetij že povezalo in registriralo organizacijo proizvajalcev Pohorka
Kaj se dogaja na svetovnem trgu jabolk Kaj se dogaja na svetovnem trgu jabolk Katastrofe po lanski obilni letini v Evropi ni, Poljaki več izvažajo na Kitajsko in v Azijo, medtem ko v Avstraliji in Južni Afriki že obirajo prve zgodnje sorte
Odobrili devet projektov evropskega inovacijskega partnerstva Odobrili devet projektov evropskega inovacijskega partnerstva S temi projekti bodo reševali konkretne težave pri pridelavi hrane, varovanju okolja in prilagajanju podnebnim spremembam

S priročnikom do večjega deleža ekoloških živil v gastronomiji

 

Več iz teme.

Obveščaj me o novih člankih:  
ekologija   dodaj
Martina Bavec dodaj
 
Čas branja: 2 min
25.02.2018  21:24
V Sloveniji je le 15 gostincev certificiranih, da ponujajo tudi ekološke jedi. Da bi to spremenili, so na mariborski fakulteti za kmetijstvo in biosistemske vede (FKBV) izdelali priročnik za gostince z navodili, kako do zaupanja vredne ekološke ponudbe v gastronomiji. "Tudi hitra prehrana je lahko ekološka," je povedala Martina Bavec s FKBV.
avtor
S priročnikom do večjega deleža ekoloških živil v gastronomiji
Foto: Shutterstock

Več iz teme:  
Obveščaj me o novih člankih:  
ekologija   dodaj
Martina Bavec dodaj

Ekološka hrana in ekojedi bi, kot pravijo avtorji priročnika EKO gastronomija, morale biti sestavni del gastronomske ponudbe, da bi bila usklajena s strategijo razvoja turizma, ki se usmerja v zeleni in trajnosten turizem. A konec leta 2016 je bilo v Sloveniji le devet gostinskih lokalov oziroma podjetij certificiranih za ponudbo ekoloških jedi oziroma ekoloških sestavin v jedeh, danes jih je okoli 15. Vseh ponudnikov hrane in pijače pa je več kot štiri tisoč.

Ekoloških kmetij je pet odstotkov, ekoloških gostincev slab odstotek

Kot je na predstavitvi priročnika v Mariboru povedala Martina Bavec z inštituta za ekološko kmetijstvo FKBV, uvajanje ekoloških živil v gostinstvo in turizem močno zaostaja za drugimi področji. Medtem ko je bilo v letu 2016 v ekološko kmetijsko kontrolo vključenih pet odstotkov slovenskih kmetij in so ekološko obdelovali devet odstotkov vseh kmetijskih obdelovalnih površin v Sloveniji, je delež ekološkega v gostinstvu nižji od odstotka.

Neizkoriščena povezava med ekokmetijstvom, ekohrano in turizmom

"Povsem neizkoriščena je povezava med ekološkim kmetijstvom, ekološko hrano in turizmom, saj večina zahodnoevropskih gostov, zlasti ob prihodu v slovenska zdravilišča, pričakuje tudi ekološka živila, ki jih sicer redno kupuje in ima na voljo doma. Pri nas pa so v gastronomiji prej posebnost in ne ena izmed možnosti izbire," med drugim piše v omenjenem priročniku.

Z njim želijo spodbuditi več gostincev, da se odločijo za ponudbo ekološke hrane. Opažajo namreč, da vedno več gostov ne želi uživati ekoloških živil zgolj doma, temveč tudi na delovnem mestu, počitnicah ali restavraciji. "Z uporabo ekoloških živil v vaši kuhinji lahko dokažete inovativnost. Z uporabo visoko kakovostnih ekoloških živil gostom pokažete, da ste odgovorni do njih in do okolja," jim med drugim želijo dopovedati.

Priročnik so izdali v sodelovanju z več partnerji v okviru projekta Eko-gastro, ki sta ga financirala ministrstvo za gospodarski razvoj in tehnologijo ter javna agencija za raziskovalno delavnost.

V okviru projekta so opravili javnomnenjsko raziskavo med 300 gosti v gostinskih lokalih po vsej Sloveniji in pri tem ugotovili, da je 84 odstotkov vprašanih pripravljenih plačati za ekološko hrano več.

Več ekohrane brez dodatnih stroškov

Sodelujoči v projektu so med drugim tudi izdelali analizo distributerjev ekoloških živil in predloge logističnih povezav, prav tako so predstavili konkretne predloge, kako običajne sestavine zamenjati z ekološkimi. "Z upoštevanjem sezonskosti živil, zamenjavo predpripravljenih jedi z osnovnimi ekološkimi živili in pametno nabavno politiko je možno povišati delež ekoloških sestavin celo do 37 odstotkov, ne da bi dodatno obremenili proračun za nakup živil v gostinskem lokalu," navajajo.

Ob tem poudarjajo, da je sledljivost "do krožnika" zagotovljena samo, če je vzpostavljena kontrola tudi v fazi priprave in ponudbe jedi ter izdan certifikat za to dejavnost. V priročniku je moč najti podrobna navodila, kako priti do takšnega potrdila.

Med primeri dobrih praks so navedeni Biohotel St. Daniel v Hruševici pri Štanjelu, Bioterme Mala Nedelja, Gostilna in hotel Kunst v Krškem, Gostilna Šempeter v Bistrici ob Sotli ter gostilnica Pri Damah v Mariboru, kjer je potekala predstavitev priročnika.


Več iz teme:  

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
AGROBIZ
Novice
Novice Kaj se dogaja na svetovnem trgu jabolk

Katastrofe po lanski obilni letini v Evropi ni, Poljaki več izvažajo na Kitajsko in v Azijo, medtem ko v Avstraliji in Južni Afriki že...

AGROBIZ
Natečaj Agrobiznis
Natečaj Agrobiznis 70 kmetij se že predstavlja na spletni tržnici

E-tržnica se letos širi na Hrvaško, pozneje še v druge sosednje države

AGROBIZ
Novice
Novice Letos bo objavljenih 14 razpisov iz programa za razvoj podeželja

Kmetijsko ministrstvo poziva, da si pravočasno priskrbite vse papirje, ki jih potrebujete za prijavo na razpis

AGROBIZ
Novice
Novice Na štirih razpisih čaka dobrih 23 milijonov za kmetijstvo

Vloge na prvi razpis je mogoče oddati od 21. januarja, razpisi so odprti različno dolgo

AGROBIZ
Novice
Novice Kako bi dobili več ekoloških kmetij

Dobro bi bilo zmanjšati birokratske ovire za ekološke kmete in povečati subvencije, da bodo bolj primerljive zahtevnejši ekološki...

AGROBIZ
Novice
Novice Država po novem financira pol premije za večino kmetijskih zavarovanj 2

Višje, in sicer 30-odstotno, je tudi sofinanciranje premij za zavarovanje živali pred boleznimi

AGROBIZ
Novice
Novice Nedovoljene trgovinske prakse: kar je sporno za trgovce, ni sporno za vlado

Vlada se ne strinja, da so deli zakona o kmetijstvu neskladni z ustavo; ustavno sodišče bo pobudo trgovcev o (ne)ustavnosti obravnavalo...