Kaj je Šarčeva vlada dosegla na področju kmetijstva v prvih stotih dneh Kaj je Šarčeva vlada dosegla na področju kmetijstva v prvih stotih dneh Vlada Marjana Šarca je objavila poročilo o tem, kaj so naredili v prvih stotih dneh; povzemamo dosežke na področju kmetijstva
Ribogojnica Fonda proda največ rib prav za božič Ribogojnica Fonda proda največ rib prav za božič Doslej so prodali od 50 do 60 ton rib na leto, prihodnje leto jih bodo sto ton, nove trge že iščejo; poleg brancinov imajo tudi orade
Kitajska kupila 500 tisoč ton ameriške soje Kitajska kupila 500 tisoč ton ameriške soje Sredin nakup 500 tisoč ton ameriške soje, za katero so kitajska podjetja plačala okoli 180 milijonov dolarjev (158 milijonov evrov), je prvi tovrsten nakup, odkar je ameriški predsednik Donald Trump uvedel carine na kitajski uvoz, na to pa je Kitajska odgovorila tudi z zaustavitvijo nakupa ameriške soje.
Kupci kupujejo domačo hrano, ker je dobra, pa tudi iz nostalgije Kupci kupujejo domačo hrano, ker je dobra, pa tudi iz nostalgije Povpraševanje po lokalni hrani s podeželja raste kljub nekaj višji ceni, pravi Fani Tomažič, poslovodja Mercatorjevega marketa v Murglah v Ljubljani
Napovedi za kmetijstvo v EU do 2030: kdo bo na boljšem in kdo na slabšem  Napovedi za kmetijstvo v EU do 2030: kdo bo na boljšem in kdo na slabšem Prihajajo boljši časi za alternativno pridelavo hrane, kot so lokalna, ekološka in druga certificirana živila, ki jih kupci vse bolj iščejo. Do leta 2030 bomo v EU pridelali več sladkorne pese, žita, beljakovinskih rastlin in oljčnega olja, večja bo tudi prireja mleka, perutninskega, ovčjega in kozjega mesa, napoveduje evropska komisija.

Na Štajerskem s projektom Jem drugače, jem domače v promocijo lokalne hrane

Čas branja: 1 min
25.02.2018  21:26  Dopolnjeno: 26.02.2018 07:27
V tem projektu bodo 50 kmetijam in drugim ponudnikom lokalne hrane od Kungote, Maribora in Ptuja do Kozjanskega pomagali izboljšati trženje in prodajo živil
Na Štajerskem s projektom Jem drugače, jem domače v promocijo lokalne hrane

Več iz teme:  
Obveščaj me o novih člankih:  

Pet lokalnih akcijskih skupin (LAS) iz vzhodnega dela države, ki pokrivajo 22 občin od Kungote prek Maribora in Ptuja do Podčetrtka in Kozjega na Kozjanskem, sodeluje v projektu Jem drugače, jem domače, s katerim bodo promovirali lokalno pridelano in predelano hrano.

Vsak LAS bo 10 ponudnikov lokalne hrane s svojega območja izobrazil, da bodo na trgu bolj prepoznavni in pri prodaji uspešnejši. Kmetije in drugi lokalni proizvajalci, ki si takšno pomoč želijo, se lahko do 5. marca prijavijo štirim lokalnim akcijskim skupinam. Prijave zbirajo Toti LAS, ki pokriva občini Maribor in Kungota, LAS Lastovica, LAS Bogastvo podeželja in LAS Dobro za nas. Vsak LAS je poziv objavil na svoji spletni strani. V LAS Obsotelje in Kozjansko so zbiranje ponudnikov že končali.

Kakšno pomoč dobijo kmetije

V okviru tega projektu bodo do konca leta 50 kmetijam in drugim proizvajalcem pomagali izboljšati nastop na trgu. Vključili jih bodo v izobraževalne module, kjer jim bodo strokovnjaki pomagali oblikovati vizualno podobo, načrt trženja in zgodbo, s katero bi se lahko učinkoviteje predstavljali na trgu. Prav tako se bodo ponudniki urili v javnem nastopanju in se povezovali v promocijskih aktivnostih. Izdali bodo e-katalog ponudnikov območja ter zanje organizirali predstavitve na tržnicah in večjih prireditvah. Hkrati bodo otroke v vrtcih in šolah osveščali o pomenu lokalne hrane.

Projekt, za katerega 75 tisoč evrov prispeva Evropski kmetijski sklad za razvoj podeželja, vodi Toti LAS, ki pokriva občini Maribor in Kungota. Sodelujejo pa še LAS Lastovica (z občinami Hoče-Slivnica, Starše, Miklavž na Dravskem polju), LAS Bogastvo podeželja (z občinami Ptuj, Kidričevo, Hajdina, Markovci, Dornava, Destrnik, Juršinci, Trnovska vas), LAS Dobro za nas (z občinami Slovenska Bistrica, Rače-Fram, Poljčane in Makole) in LAS Obsotelje in Kozjansko (z občinami Rogaška Slatina, Rogatec, Šmarje pri Jelšah, Podčetrtek, Kozje).


Več iz teme:  

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
AGROBIZ
Nove tehnologije
Nove tehnologije Kako je Puklavec Family Wines postal tehnološko najsodobnejša vinska klet

V digitalizacijo in nove tehnologije so od leta 2009 vložili 15,6 milijona evrov

AGROBIZ
Novice
Novice (video) V Slovenijo prihaja 3D-tiskalnik hrane nizozemskega start-upa byFlow 3

3D-tiskalnik hrane ponujajo zlasti gostincem, z njim pa lahko ustvarijo okusen obrok tudi za starejše, ki s težavo uživajo drugo, tršo...

AGROBIZ
Novice
Novice Škotski BSW za megažago že išče najpomembnejše kadre 7

Škotska žaga se bo o odkupu hlodovine obrnila tudi na zasebne lastnike gozdov, žagan les pa bi odkupovala tudi od domačih žag in ga...

AGROBIZ
Nove tehnologije
Nove tehnologije Kmetije se prepočasi tehnološko posodabljajo 5

Podnebne spremembe in potrebe po učinkovitejši pridelavi hrane jih silijo v prilagajanje in nakup novih tehnologij

AGROBIZ
Nove tehnologije
Nove tehnologije Brez robotov ni sodobnega kmetijstva 1

Pomagajo v vseh fazah pridelave, od izbire semen in sadik do vzgoje, spravila in pakiranja pridelkov

AGROBIZ
Nove tehnologije
Nove tehnologije (video) Največ 3D-tiskalnikov hrane uporabljajo restavracije z Michelinovo zvezdico

Štirideset bolnišnic na Nizozemskem preizkuša, kako 3D-tiskalnik pomaga ljudem, ki imajo težave s požiranjem hrane

AGROBIZ
Nasveti
Nasveti Napovedi za kmetijstvo v EU do 2030: kdo bo na boljšem in kdo na slabšem

Prihajajo boljši časi za alternativno pridelavo hrane, kot so lokalna, ekološka in druga certificirana živila, ki jih kupci vse bolj...

AGROBIZ
Nove tehnologije
Nove tehnologije (video) Z novimi tehnologijami pridobijo kmetje in zadruge, na koncu tudi kupci 3

Reportaža s 3. Agrobiznisovega tehnološko-investicijskega foruma