V KZ Metlika sladkor ne bo več edino merilo pri odkupni ceni grozdja V KZ Metlika sladkor ne bo več edino merilo pri odkupni ceni grozdja Pri določitvi cene bodo poleg sladkorne stopnje upoštevali tudi kakovostne ocene grozdja; kot največji oskrbovalec slovenskega gostinstva si na drugi strani prizadevajo povezati kmete in gostince po celotni državi
Vegerila je digitalizirana majhna ekološka kmetija, ki uspešno posluje  Vegerila je digitalizirana majhna ekološka kmetija, ki uspešno posluje Na slabega pol hektarja imajo v enem letu od 150 do 170 različnih posevkov, sosledje opravil od setve do pobiranja pridelkov načrtujejo z informacijskim sistemom, ki upošteva kolobar, različne rastne dobe, sukcesivne setve, različne potrebe po hranilih in enakomerno razporeditev pridelkov skozi sezono.
Trgatev: v Kleti Brda pričakujejo malo skromnejši, a po kakovosti zelo dober letnik vina Trgatev: v Kleti Brda pričakujejo malo skromnejši, a po kakovosti zelo dober letnik vina Štiristo družinskih vinogradnikov bo večji del trgatve končalo do konca septembra, pozne sorte in nekatere druge posebnosti pa bodo v vinogradu ostale do sredine oktobra
Kaj prinaša sporazum o korakih, ki bi prašičerejo potegnili iz blata Kaj prinaša sporazum o korakih, ki bi prašičerejo potegnili iz blata V sporazumu se kmetje zavezujejo k povečanju črede plemenskih svinj in prašičev pitancev, dobili bomo model slovenske borzne cene prašičev, kmetje pa več pomoči pri vlaganjih v hleve
Pri ponudbi in trženju sta najboljši kmetija Flis-Četina in turistična kmetija pri Filetu  Pri ponudbi in trženju sta najboljši kmetija Flis-Četina in turistična kmetija pri Filetu V 24. akciji S kmetije za vas, kjer kmetije nagradijo za uspešno trženje ter prodajo, je v dveh kategorijah sodelovalo devet kmetij; pri pridelavi in predelavi je zmagala mlekarska kmetija Flis-Četina blizu Šempetra v Savinjski dolini, med kmetijami s turizmom ali storitvami pa je zmagala turistična kmetija pri Filetu iz Slop pri Kozini

Inšpekcija pregleduje zaprt obrat MDK

Čas branja: 1 min
26.02.2018  13:02  Dopolnjeno: 26.02.2018 13:12
Ni jasno, koliko časa bodo inšpektorji uprave za varno hrano UVHVVR pregledovali od začetka februarja zaprt obrat Mesnin dežele Kranjske (MDK) v Ljubljani. MDK bo v tem obratub lahko spet zagnal proizvodnjo takrat, ko bo inšpekcija ugotovila, da je odpravil vse neskladnosti (tehnične, HACCP, sledljivost in druge).
avtor
Inšpekcija pregleduje zaprt obrat MDK
Foto: Aleš Beno

Obveščaj me o novih člankih:  

Inšpekcija za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin (UVHVVR) pregleduje obrat MDK v Ljubljani, ki so ga konec januarja zaprli zaradi slabega higiensko-tehničnega stanja, neizpolnjevanja pogojev za prostore in opremo ter nepopolnih notranjih kontrol za obvladovanje procesov. Koliko časa bo pregled trajal, ni znano. Je pa od njega odvisno, ali se bo obrat MDK znova odprl. MDK bo lahko nadaljeval s proizvodnjo takrat, ko bo inšpekcija ugotovila, da je odpravil vse neskladnosti (tehnične, HACCP, sledljivost in druge).

Obrat je imel odločbo o zaprtju do 22. februarja, a so v MDK inšpekcijo prosili za odlog pregleda do današnjega dne. Za to so se v MDK odločili, ker si želijo brezhibno urejene dokumentacije.

Neustrezna dokumentacija za konzerve in poltrajne mesnine

Inšpektorji so 14. februarja pregledali le dokumentacijo za oddelek konzerve in poltrajni program, a predložena dokumentacija ni bila ustrezna. Prav tako niso bili skladni oziroma so bili pomanjkljivi predloženi dokumenti prerekvizitnih (predhodnih) programov.

Ker so v MDK zaprosili za odlog pregleda, inšpekcija takrat ni izvedla pregleda izpolnjevanja tehničnih in higienskih pogojev v praksi.

Direktor MDK Edvard Fonda je v začetku meseca na novinarski konferenci zagotovil, da so izdelki MDK varni in da obrat urejajo. Stroške urejevalnih oziroma vzdrževalnih del, ki so sledili odločbam inšpekcije (denimo urejanje tlakov, izolacije, kotla za vampe in napajalnikov v hlevu), je ocenil na nekaj 10 tisoč evrov.



Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
AGROBIZ
Agro HI-tech
Agro HI-tech V Evegreenu razvijajo biorazgradljivo plastiko iz odpadne hrane in komaj dohajajo eksplozijo povpraševanja 1

»Pred petimi leti je bil delež biopolimerov na svetovnem trgu enoodstoten, zdaj je štiriodstoten, do leta 2030 bo 40-odstoten,« o...

AGROBIZ
Agro Podjetnik
Agro Podjetnik Kmetija Zakrajšek prehaja na prosto rejo goveda in širi ponudbo mlevskih izdelkov

S predelavo žit se ukvarjajo od leta 2016, prodajo največ ajdove in pirine moke, za prosto rejo goveda bodo preuredili hlev

AGROBIZ
Novice
Novice 57. Agra: Ena od sejemskih atrakcij je dron, ki poceni pridelavo žita

Pomladitev kmetij, povezovanje kmetov in drugih v prehranski verigi, nova znanja in nove tehnologije za odpornejše kmetijstvo so glavne...

AGROBIZ
Novice
Novice Znanstveniki imajo rešitev za boljše preživetje rastlin v suši 2

Z rastlinskim hormonom avksinom lahko usmerijo korenine, da rastejo globje navpično navzdol, kjer je v zemlji več vlage

AGROBIZ
Novice
Novice Kaj prinaša sporazum o korakih, ki bi prašičerejo potegnili iz blata

V sporazumu se kmetje zavezujejo k povečanju črede plemenskih svinj in prašičev pitancev, dobili bomo model slovenske borzne cene...

AGROBIZ
Novice
Novice Kaj prinašajo strateška partnerstva med dobavitelji hrane, trgovci in gostinci 5

Trgovcem prinašajo boljšo ponudbo in bolj zadovoljne kupce, gostincem lokalno hrano, dobaviteljem pa stalna naročila in skupen razvoj,...

AGROBIZ
Novice
Novice Pri ponudbi in trženju sta najboljši kmetija Flis-Četina in turistična kmetija pri Filetu

V 24. akciji S kmetije za vas, kjer kmetije nagradijo za uspešno trženje ter prodajo, je v dveh kategorijah sodelovalo devet kmetij; pri...

AGROBIZ
Agro HI-tech
Agro HI-tech Vegerila je digitalizirana majhna ekološka kmetija, ki uspešno posluje 1

Na slabega pol hektarja imajo v enem letu od 150 do 170 različnih posevkov, sosledje opravil od setve do pobiranja pridelkov načrtujejo z...