Ni ga kuharja, ki bi iz slabih surovin skuhal vrhunsko jed Ni ga kuharja, ki bi iz slabih surovin skuhal vrhunsko jed Preverili smo, zakaj je sodelovanje med lokalnimi pridelovalci hrane in gostinci koristno tako za ene kot za druge, kje je dodana vrednost in katere ovire bi bilo treba odstraniti, da bi bilo tovrstnega povezovanja še več
(intervju) Ministrica Aleksandra Pivec: Kmetijstvo in turizem – par, ki se vse bolj zbližuje (intervju) Ministrica Aleksandra Pivec: Kmetijstvo in turizem – par, ki se vse bolj zbližuje Kmetijska ministrica pravi, da je treba posebno pozornost nameniti vključevanju slovenske hrane v gastronomsko ponudbo v gostinstvu
(video) Kmet na turistični kmetiji postaja animator (video) Kmet na turistični kmetiji postaja animator Kakšen razvoj turističnih kmetij lahko pričakujemo, od česa je odvisen uspeh takšne kmetije in kaj pogrešajo v dejavnosti, pojasnjuje Renata Kosi s Kmetijsko gozdarskega zavoda Celje
Modra frankinja – žametno vino Posavja Modra frankinja – žametno vino Posavja V Javnem zavodu za kulturo, šport, turizem in mladinske dejavnosti (KŠTM) Sevnica si prizadevajo, da bi modra frankinja postala prepoznavni kulinarično-gastronomski produkt Posavja, pridelovalce modre frankinje pa bi radi povezali v zadrugo in ustvarili skupno blagovno znamko.
Mlekarna Planika osvaja novi trg – gostinstvo Mlekarna Planika osvaja novi trg – gostinstvo Oskrbujejo boljše restavracije in gostilne, ki poudarjajo lokalne sestavine v svojih jedeh

Evropski poslanci pozivajo k boljši zaščiti zdravja čebel in boju proti ponarejenemu medu

 

Več iz teme.

Obveščaj me o novih člankih:  
 
Čas branja: 2 min
03.03.2018  10:00  Dopolnjeno: 03.03.2018 10:12
Med drugim predlagajo pol več denarja za čebelarje in da bi zavajajoče oznake 'mešanica medu iz EU in medu, ki ni iz EU' nadomestili z jasno navedbo držav, iz katerih prihaja med, vključno z odstotkom različnih vrst medu v končnem izdelku
Evropski poslanci pozivajo k boljši zaščiti zdravja čebel in boju proti ponarejenemu medu

Obveščaj me o novih člankih:  

"EU potrebuje obširno in dolgoročno strategijo za izboljšanje zdravja čebel in obnovitev čebelje populacije,"so evropski poslanci zapisali v resoluciji, ki so jo pred dnevi sprejeli z veliko večino glasov. V resoluciji pozivajo k:

  • akcijskemu načrtu EU za boj proti smrtnosti čebel,
  • vzrejnim programom za povečanje odpornosti na tujerodne invazivne vrste (pršico Varroa destructor, azijskega sršena in hudo gnilobo čebelje zalege),
  • razvoju inovativnih zdravil za čebele in večji dostopnosti teh zdravil,
  • prepovedi vseh pesticidov, ki imajo znanstveno dokazano negativni vpliv na zdravje čebel, vključno z neonikotinoidi, in varni uporabi alternativnih izdelkov;
  • vnaprejšnjem opozarjanju o času škropljenja pridelkov, da ne bi škodovali čebelam.

Pol več denarja za čebelarje in posebne podpore po 2020

Proračun EU za nacionalne čebelarske programe bi se moral povečati za polovico, v skupno kmetijsko politiko po letu 2020 pa bi bilo treba vključiti posebne podpore za čebelarje. Poslanci predlagajo tudi uvedbo nadomestil za smrtnost čebeljih družin. Države članice bi morale javnost, zlasti otroke, bolje ozaveščati o prehranskih koristih medu in terapevtski uporabi čebeljih proizvodov.

S sledjivostjo v boj proti uvozu ponarejenega medu

Da bi zagotovili, da uvoženi med izpolnjuje stroge standarde EU, bi bilo treba uskladiti veterinarski mejni nadzor in nadzor na notranjem trgu, testirati ves uvoženi med in zaostriti zahteve glede sledljivosti. Komisija naj razvije učinkovite laboratorijske analitične metode, države članice pa naj uvedejo strožje kazni za kršitelje.

V pogajanjih o prostotrgovinskih sporazumih s tretjimi državami bi morali biti med in čebelji izdelki obravnavani kot občutljivi proizvodi oziroma naj bi se popolnoma izključili iz pogajanj, je še zapisano v resolucij.

»Storiti moramo vse, kaj je v naši moči, da zaščitimo naš med in čebele, saj je kar 76 odstotkov proizvodnje hrane v Evropi odvisne od opraševanja. Čebele so nepogrešljive za varnost preskrbe s hrano. Zavajajoče in nesprejemljive oznake 'mešanica medu iz EU in medu, ki ni iz EU' je treba nadomestiti z jasno navedbo držav, iz katerih prihaja med, vključno z odstotkom različnih vrst medu v končnem izdelku,«, je povedal evropski poslanec z Madžarske Norbert Erdős (EPP).

Z vsem tem je zadovoljen tudi evropski poslanec Franc Bogovič (SLS/EPP): “V resoluciji smo vključili številne predloge slovenskih čebelarjev. Ta resolucija pozdravlja uspešno slovensko pobudo za razglasitev 20. maja kot Svetovnega dneva čebel pri Združenih narodih in daje priznanje iniciativi za Evropski medeni zajtrk. Poleg tega države članice spodbuja k večji porabi medu v izobraževalnih institucijah z vključitvijo medu v sheme šolske prehrane,“ je izpostavil Bogovič. Omenja tudi predlog za podaljšanje programskega obdobja za nacionalne čebelarske programe do 30. oktobra v tekočem letu namesto do 31. julija, ko je sezona čebelarjenja na višku, kakor velja trenutno.



AGROBIZ
Novice
Novice Povezovanje kmetijstva in turizma - Kako izkoristiti naziv Evropska gastronomska regija 2021?

Konferenca: Kako lahko slovensko kmetijstvo na čelu z lokalnimi pridelovalci hrane in vina izkoristi naziv Evropske gastronomske regije...

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
OGLAS
AGROBIZ
Novice
Novice Povezovanje kmetijstva in turizma - Kako izkoristiti naziv Evropska gastronomska regija 2021?

Konferenca: Kako lahko slovensko kmetijstvo na čelu z lokalnimi pridelovalci hrane in vina izkoristi naziv Evropske gastronomske regije...

AGROBIZ
Novice
Novice (video) Kmet na turistični kmetiji postaja animator

Kakšen razvoj turističnih kmetij lahko pričakujemo, od česa je odvisen uspeh takšne kmetije in kaj pogrešajo v dejavnosti, pojasnjuje...

OGLAS
AGROBIZ
Novice
Novice Najboljša evropska turistična kmetija tudi na naši konferenci

Ekološka turistična kmetija Pri Plajerju v Trenti je odličen primer sinergijskih učinkov lokalnih pridelovalcev hrane in turističnih...

AGROBIZ
Slovenija
Slovenija (intervju) Ministrica Aleksandra Pivec: Kmetijstvo in turizem – par, ki se vse bolj zbližuje 1

Kmetijska ministrica pravi, da je treba posebno pozornost nameniti vključevanju slovenske hrane v gastronomsko ponudbo v gostinstvu

AGROBIZ
Novice
Novice Modra frankinja – žametno vino Posavja

V Javnem zavodu za kulturo, šport, turizem in mladinske dejavnosti (KŠTM) Sevnica si prizadevajo, da bi modra frankinja postala...

AGROBIZ
Članki
Članki Ni ga kuharja, ki bi iz slabih surovin skuhal vrhunsko jed

Preverili smo, zakaj je sodelovanje med lokalnimi pridelovalci hrane in gostinci koristno tako za ene kot za druge, kje je dodana vrednost...