Ni ga kuharja, ki bi iz slabih surovin skuhal vrhunsko jed Ni ga kuharja, ki bi iz slabih surovin skuhal vrhunsko jed Preverili smo, zakaj je sodelovanje med lokalnimi pridelovalci hrane in gostinci koristno tako za ene kot za druge, kje je dodana vrednost in katere ovire bi bilo treba odstraniti, da bi bilo tovrstnega povezovanja še več
(intervju) Ministrica Aleksandra Pivec: Kmetijstvo in turizem – par, ki se vse bolj zbližuje (intervju) Ministrica Aleksandra Pivec: Kmetijstvo in turizem – par, ki se vse bolj zbližuje Kmetijska ministrica pravi, da je treba posebno pozornost nameniti vključevanju slovenske hrane v gastronomsko ponudbo v gostinstvu
(video) Kmet na turistični kmetiji postaja animator (video) Kmet na turistični kmetiji postaja animator Kakšen razvoj turističnih kmetij lahko pričakujemo, od česa je odvisen uspeh takšne kmetije in kaj pogrešajo v dejavnosti, pojasnjuje Renata Kosi s Kmetijsko gozdarskega zavoda Celje
Modra frankinja – žametno vino Posavja Modra frankinja – žametno vino Posavja V Javnem zavodu za kulturo, šport, turizem in mladinske dejavnosti (KŠTM) Sevnica si prizadevajo, da bi modra frankinja postala prepoznavni kulinarično-gastronomski produkt Posavja, pridelovalce modre frankinje pa bi radi povezali v zadrugo in ustvarili skupno blagovno znamko.
Mlekarna Planika osvaja novi trg – gostinstvo Mlekarna Planika osvaja novi trg – gostinstvo Oskrbujejo boljše restavracije in gostilne, ki poudarjajo lokalne sestavine v svojih jedeh

Čebelarji, pozor: Zdravilo proti varozi je treba zamenjati najkasneje vsaki dve leti

Čas branja: 2 min
05.03.2018  17:25  Dopolnjeno: 05.03.2018 17:44
To je eden od nasvetov, ki so jih čebelarji med vikendom dobili na 1. Pislakovem dnevu v Ljubljani, posvet je pripravilo Strokovno združenje profesionalnih čebelarjev
Čebelarji, pozor: Zdravilo proti varozi je treba zamenjati najkasneje vsaki dve leti
Največ znanja o čebelah imajo profesionalni čebelarji. Pred dobrim letom so ustanovili Strokovno združenje profesionalnih čebelarjev, ki se bo ukvarjalo s težavami - od čebeljih bolezni in podnebnih sprememb do problematike izkoriščanja pašnih virov. "Čeprav smo združenje največjih čebelarjev, se v resnici vsi, tako mali kot veliki čebelarji, ukvarjajo z istimi težavami. Prav je, da se vsi skupaj pogovarjamo o rešitvah za najbolj aktualne težave, med katere spada tudi zatiranje čebeljih bolezni, sploh največje sovražnice čebel – zajedavca varoje,« pravi predsednik tega združenja Boris Seražin, ki ima 1.150 panjev.
Foto: Tina Ramujkić

Obveščaj me o novih člankih:  

Bolezni, podnebne spremembe in z njimi povezano pomanjkanje čebelje paše so glavni razlogi, da čebelarji zadnja leta iztočijo manj medu kot prej. »Veliko težav, zaradi katerih prihaja tudi do pogina čebeljih družin, bi lahko odpravili, če bi tako svetovalci kot čebelarji imeli več znanja. Širjenje znanja in drugi predlogi, da bi imeli bolj zdrave čebele in več medu, so bili glavni razlogi, da smo pred dobrim letom ustanovili Strokovno združenje profesionalnih čebelarjev,« pravi predsednik tega združenja in čebelar s 1.150 panji Boris Seražin.

Največji čebelarji prenašajo znanje na male

»V naše združenje je včlanjenih 60 profesionalnih čebelarjev. Glavni namen našega združenja je ukvarjanje s težavami čebelarjev, kot so čebelje bolezni, podnebne spremembe in z njimi povezane težave pri izkoriščanju pašnih virov. Čeprav smo združenje največjih čebelarjev, se v resnici vsi, tako mali kot veliki čebelarji, ukvarjajo z istimi težavami. Prav je, da se vsi skupaj pogovarjamo o rešitvah za najbolj aktualne težave, med katere spada tudi zatiranje čebeljih bolezni, sploh največje sovražnice čebel – zajedavca varoje,« pravi Seražin.

V ta namen so med vikendom v Ljubljani organizirali 1. Pislakov dan, poimenovan po Janku Pislaku, ki je bil z 2.500 panji slovenski rekorder. Dobrih 130 čebelarjev je poslušalo nasvete tujih in domačih strokovnjakov o tem, kako lahko uspešno zatrejo hudo gnilobo čebelje zalege in omejijo varozo. Obe bolezni najbolj prizadeneta čebele, zato je nujna pravilna preventiva, ko pa se bolezen pojavi, pa pravilen izbor registriranih zdravil.

Kolobarjenje z zdravili proti varozi

Kot je na 1. Pislakovem dnevu poudaril Joel Gonzales Cabrera, profesor na univerzi v Valenciji, proti zajedavcu varoza uporabljajo tri vrste zdravil z različnimi učinkovinami, ki različno delujejo na zajedavca. »Novost je, da za eno od teh zdravil lahko ugotovijo, ali je varoza nanj odporna. Ker zajedavec hitro postane odporen na zdravila, je treba najkasneje vsaki dve leti zamenjati zdravilo proti varozi. Tega pri nas nismo vedeli, zato je to koristen nasvet,« sklene Boris Seražin.

Tudi Boštjan Noč, predsednik Čebelarske zveze Slovenije, je obiskal 1. Pislakov dan. Strokovno združenje profesionalnih čebelarjev mu je podelilo posebno priznanje za trud , da smo 20. maja, na rojstni dan našega najbolj znanega čebelarja Antona Janše, dobili svetovni dan čebel. Enako priznanje bodo podelili tudi kmetijskemu ministru Dejanu Židanu.



AGROBIZ
Novice
Novice Povezovanje kmetijstva in turizma - Kako izkoristiti naziv Evropska gastronomska regija 2021?

Konferenca: Kako lahko slovensko kmetijstvo na čelu z lokalnimi pridelovalci hrane in vina izkoristi naziv Evropske gastronomske regije...

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
OGLAS
AGROBIZ
Novice
Novice Povezovanje kmetijstva in turizma - Kako izkoristiti naziv Evropska gastronomska regija 2021?

Konferenca: Kako lahko slovensko kmetijstvo na čelu z lokalnimi pridelovalci hrane in vina izkoristi naziv Evropske gastronomske regije...

AGROBIZ
Novice
Novice (video) Kmet na turistični kmetiji postaja animator

Kakšen razvoj turističnih kmetij lahko pričakujemo, od česa je odvisen uspeh takšne kmetije in kaj pogrešajo v dejavnosti, pojasnjuje...

OGLAS
AGROBIZ
Novice
Novice Najboljša evropska turistična kmetija tudi na naši konferenci

Ekološka turistična kmetija Pri Plajerju v Trenti je odličen primer sinergijskih učinkov lokalnih pridelovalcev hrane in turističnih...

AGROBIZ
Slovenija
Slovenija (intervju) Ministrica Aleksandra Pivec: Kmetijstvo in turizem – par, ki se vse bolj zbližuje 1

Kmetijska ministrica pravi, da je treba posebno pozornost nameniti vključevanju slovenske hrane v gastronomsko ponudbo v gostinstvu

AGROBIZ
Novice
Novice Modra frankinja – žametno vino Posavja

V Javnem zavodu za kulturo, šport, turizem in mladinske dejavnosti (KŠTM) Sevnica si prizadevajo, da bi modra frankinja postala...

AGROBIZ
Članki
Članki Ni ga kuharja, ki bi iz slabih surovin skuhal vrhunsko jed

Preverili smo, zakaj je sodelovanje med lokalnimi pridelovalci hrane in gostinci koristno tako za ene kot za druge, kje je dodana vrednost...