Podnebnim spremembam prednost v novi finančni perspektivi Podnebnim spremembam prednost v novi finančni perspektivi Prihodnja finančna perspektiva daje veliko prednost soočanju s podnebnimi spremembami, s sušo, točo, zmrzaljo, žledolomi, vetrolomi in drugimi ujmami, je povedala kmetijska ministrica Aleksandra Pivec.
Turistična ekološka kmetija Urška raste s povezovanjem Turistična ekološka kmetija Urška raste s povezovanjem Z drugimi pripravljajo skupne pakete za goste, ki bodo najprej bivali na eni, potem pa na drugi turistični kmetiji
Kmalu spletna prodaja sladkovodnih rib    Kmalu spletna prodaja sladkovodnih rib Jeseni jo bo zagnalo podjetje G2O, ki sodi med večje ribogojnice v Sloveniji
Nasvet: Kaj lahko izboljšate pri trženju domače hrane Nasvet: Kaj lahko izboljšate pri trženju domače hrane Dobro trženje lokalne hrane je intenzivno komuniciranje vsega, kar pridelovalec je in kar je dobrega pri njegovi ponudbi, kmetiji ali zadrugi.

Bolj kot posojilo za obratna sredstva sadjarji in vinogradniki potrebujejo reprogram posojil

Čas branja: 2 min
06.03.2018  11:19  Dopolnjeno: 06.03.2018 16:55
Zaradi premajhnega zanimanja je Slovenski regionalno razvojni sklad (Ribniški sklad) podaljšal razpis za posojila za obratna sredstva, s katerimi lahko sadjarji in vinogradniki kupijo, kar potrebujejo za novo sezono. "Na prvi rok je prišlo premalo vlog, le za milijon od petih milijonov evrov. Za neporabljena sredstva pripravljamo nov razpis za investicijska posojila v kmetijstvu, povpraševanje je veliko. Posojilo bo možno dobiti tudi za oroševanje, namakanje, rastlinjake ... ," napoveduje Velislav Žvipelj, direktor Ribniškega sklada.
Bolj kot posojilo za obratna sredstva sadjarji in vinogradniki potrebujejo reprogram posojil

Slovenski regionalno razvojni sklad iz Ribnice (Ribniški sklad) je do konca marca podaljšal razpis za obratna sredstva v sadjarstvu in vinogradništvu – AO 2017, objavljen v Uradnem listu št. 69/17 in št. 72/17.

Ker je premalo vlog, podaljšajo razpis za obratna sredstva

"Razpis smo podaljšali, ker je bilo v prvem roku premalo zanimanja za ugodno brezobrestno posojilo za obratna sredstva. Razpisali smo pet milijonov evrov za ugodna posojila, v prvem roku pa je bilo zanimanja le za dober milijon evrov posojil," pravi Velislav Žvipelj, direktor Ribniškega sklada.

S posojilom za obratna sredstva lahko sadjarji in vinogradniki krijejo stroške dela za sanacijo poškodovanega sadovnjaka ali vinograda, nakupa sadik, škropiv, gnojil, fitofarmacevtskih sredstev in drugega. "Za ta razpis je bilo 3.700 upravičencev, če upoštevamo podatke o oceni škode, ki so jo sadjarji in vinogradniki imeli po lanski pozebi. Presenetil nas je majhen odziv, pričakovali smo več vlog za posojilo," dodaja Žvipelj.

Dve zaporedni pozebi sta sadjarje in vinogradnike finančno izčrpali

Ali to pomeni, da so sadjarji in vinogradnili že tako finančno izčrpani, da ne zmorejo investicij v sanacijo škode po pozebi in pripravo na novo sezono? "Lahko to rečemo. Pred objavo razpisa so spraševali o pogojih za posojila za obratna sredstva, potem pa niso oddali vloge na razpis. Nekateri iz strahu, da bi jim ostalo posojilo in nova škoda, če se pozeba ponovi. Drugi nimajo denarja za nujne investicije, ker sadovnjakov ali vinogradov niso imeli zavarovanih ... Razlogi so različni, veliko je negotovosti," razlaga Žvipelj.

Razgrabljena milijona za reprogram posojil

Če je pet milijonov za posojila za obratna sredstva preveč, sta bila dva milijona za reprogram posojil premalo. Za reprogramiranje posojil so objavili razpis AR 2017. V prvem roku so razgrabili ves denar, prispelo je za več kot dva milijona evrov vlog. Vloge pregledujejo, vlagatelje pozivajo, da jih dopolnijo in ko bodo obdelali vse vloge, bodo razpis tudi uradno zaprli.

Neporabljen denar gre za investicijska posojila

"Ideja za rebalans, da bi neporabljene slabe štiri milijone evrov od posojil za obratna sredstva porabili za reprogram posojil, je misija nemogoče. Za denar, ki ga ne bomo porabili pri razpisu AO 2017, bomo pripravili nov razpis za investicijska posojila za kmetijstvo, po katerih je veliko povpraševanja. Posojila bomo odobrili tudi za namakanje, oroševanje in rastlinjake," še pravi Žvipelj.

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
AGROBIZ
Nasveti
Nasveti Juhu, birokratske poenostavitve za kmete!

Naredili smo seznam nekaj davčnih in birokratskih poenostavitev za kmete, pridelovalce domačih izdelkov, tudi žganja

AGROBIZ
Novice
Novice Komentar: Opuščanje industrijske živinoreje je strel v koleno 69

Pozivi veganov h krčenju industrijske živinoreje bi škodili kmetijstvu, ne morejo pa rešiti okolja

AGROBIZ
Novice
Novice 10 zvezd kmetijskega sejma Agra 4

Reportaža s 56. mednarodnega kmetijsko-živilskega sejma v Gornji Radgoni

AGROBIZ
Nove tehnologije
Nove tehnologije S sistemom recirkulacije porabite dosti manj vode za gojenje rib

Tipska montažna do 50 kvadratnih metrov velika ribogojnica s sistemom recirkulacije za gojenje severnoafriškega čopovca (soma), ki jo...

AGROBIZ
Novice
Novice Sladke skrbi sadjarjev: letina je odlična, pa bodo vse prodali in po kakšni ceni?

Lani in predlanskim so sadjarji zaradi pozebe utrpeli veliko škodo; letos je drugače, sadja je dovolj, prav tako raste izvoz

AGROBIZ
Natečaj Agrobiznis
Natečaj Agrobiznis (video, foto) Je na kmetiji mogoče uporabiti množično financiranje? Poglejte v Jarenino!

Kmetija Turinek ponuja zakup letine kot nekakšno obliko množičnega financiranja, kjer kupec plača pridelek za letino vnaprej, potem pa...

AGROBIZ
Novice
Novice Na festivalu Top Vino prestižna svetovna vina

V ljubljanskem Cankarjevem domu bo 8. oktobra potekala druga izdaja festivala Top Vino, ki je pred dvema letoma navdušil obiskovalce s...