Na pomoč, jabolk je preveč, kako jih prodati za dobro ceno Na pomoč, jabolk je preveč, kako jih prodati za dobro ceno Ministrstvo za kmetijstvo je objavilo razpis, ki novoustanovljenim organizacija in skupinam pridelovalcev prvih pet let zagotavlja denarno podporo
Tako se s sadjarstvom preživlja majhna kmetija Jelina iz Brd  Tako se s sadjarstvom preživlja majhna kmetija Jelina iz Brd Na dobrem hektarju in pol pridelujejo jagode, češnje, marelice, breskve, hruške, slive in fige, ki jih štirikrat na teden prodajajo v Tolminu in Kranjski Gori, preizkušajo tudi granatna jabolka
Nasvet: Kaj želijo kupci pred nakupom izvedeti o sadju Nasvet: Kaj želijo kupci pred nakupom izvedeti o sadju Lokalni sadjarji lahko za sadje z oznako eko ali izbrana kakovost nastavijo do 50 odstotkov višjo ceno, pravijo v Aragonu
 (video) Koliko hrane odvržete med odpadke? (video) Koliko hrane odvržete med odpadke? V razmislek ob svetovnem dnevu hrane
Vinske trte sekamo, namizno grozdje uvažamo Vinske trte sekamo, namizno grozdje uvažamo Prostora je še za nekaj hektarjev namiznega grozdja, ki terja visoke začetne stroške, zahtevni sta tudi pridelava in prodaja

(video, foto) Gostilna, ki pospešuje podkumsko ekonomijo

Čas branja: 3 min
07.03.2018  00:15
Iz domačije in poznejše gostilne v Podkumu nad Zagorjem so Čopovi naredili poslovno središče vasi.
(video, foto) Gostilna, ki pospešuje podkumsko ekonomijo
Zgodovina družine Lojzeta Čopa od 18. stoletja je zapisana v knjigi tradicionalnega dizajna.
Foto: Borut Hočevar

Čopovi imajo pošto, restavracijo, vinotoč, trgovino z mešanim blagom. Pospešujejo turizem, ustvarili so delovna mesta in sodelujejo s približno 50 okoliškimi družinami.

V glavni objekt so vložili približno milijon evrov, pojasnjuje Lojze Čop. Zaposlili so osem domačinov, občasno jih sodeluje še 25. Poleg tega ponujajo pecivo, ki ga je spekla ena od sosed. V trgovini so naprodaj izdelki vaščanov: leseni krožniki in samoreznice, unikatni nakit, mesni izdelki in drugo. Z lokalnim prebivalstvom si po načelu blagovne menjave izmenjujejo pridelke, domače dobrote, sadje, gobe, gozdne sadeže in drugo, kar bi morda krajanom sicer šlo v nič.

Za posel je pomembna zgodba

K poslovnemu uspehu je pripomoglo več dejavnikov. Prvič, družinska tradicija, v kateri se prepletajo podjetnost, gostinske in komunikacijske veščine. Lojze je predstavnik tretje generacije gostincev in 14. evidentirane generacije gospodarjev.

Veliko je pomagala tudi Lojzetova medijska prepoznavnost. Sedmo leto sodeluje kot kuhar v televizijski oddaji Dobro jutro. »Ljudje vedo, h komu pridejo, in imajo zaupanje,« pravi mladi direktor, ki se kljub zvezdništvu oprime vsakršnega dela.

Pomembna lastnost je tudi ustvarjanje zgodbe. »Danes šteje zgodba,« pravi Lojze Čop. In zgodbe zna povedati. Na primer o tem, kdo je pridelal ali pripravil jed in iz česa je narejena. »Veliko sreče,« se poheca, ko postreže z gobovo juho.

Že izbira jedi je zgodba. Iz zasavskih podjetij pogosto pripeljejo na kosilo tuje poslovne partnerje in naročijo z besedami: »Vi že veste, kaj bomo jedli.« To je dober občutek, v pripravo jedi vložiš dušo in to se pozna na okusu, pojasnjuje najmlajši kuharski mojster v Sloveniji.

Navdih iz družinske tradicije

Zgodbe črpajo tudi iz družinske tradicije. Predniki so se preselili v Podkum v 18. stoletju, tu je stal Valvasorjev lovski dvorec, še danes pa tu živijo graščaki. V restavraciji so zato pripravili viteško dvorano. V njej so viteški oklepi, ki jih je posebej zanje skoval kovač iz bližnjega Svibnega, kar je še en primer pospeševanja lokalnega gospodarstva.

Zgodovina je tudi navdih za oblikovanje ponudbe, na primer pri cateringu, kjer lahko postrežejo v grajski oblačilih in na grajskem inventarju, na primer na mečih. Vendar pa, »če želiš večkrat delati za istega gosta, moraš spremeniti zgodbo«. Zato imajo več slogov postrežb, poleg grajske tudi meščansko, kmečko, rudarsko, ples v maskah in klasično postrežbo v različnih odtenkih. Catering sicer pomeni približno 30 odstotkov prihodkov Čopovih.

Pri Čopovih se rojevajo številne zgodbe. Pripravili so lov­ski muzej. Kakopak, stari oče je bil šef lovske družine. Na ogled je tudi muzej starih predmetov, ki so jih uporabljali predniki in sosedje. Med drugim so v isti sobi verske podobe in slika Josipa Broza. »Tako so takrat živeli, oboje je bilo pri hiši,« pojasni Lojze.

Za piknike in različne dogodke so pripravili kozolec. Senik bodo preuredili v prostor za spanje na senu, ponudili pa bodo tudi prenočevanje v postelji, postavljeni v sadovnjak.

Gostilna, ki zna presenetiti

Turizem se namreč širi v Zasavju. »Ljudje nas ne prepoznavajo več kot onesnažen kraj s težko industrijo, temveč kot območje z lepo naravo, kjer se lahko ukvarjajo s pohodništvom, konjeništvom, splavarjenjem, si ogledajo številne znamenitosti.«

Lojze, ki je bil tri leta član slovenske kuharske reprezentance, je oblikoval tudi zgodbo slovenskega kuharja: »Ponosni moramo biti na to, kar imamo. Povedati moramo, da smo majaron vzgojili doma, da smo živali krmili z doma pridelano hrano, da se z njimi pogovarjamo. Povedati moramo, da je vse pripravljeno s srčnostjo. Gostje vedo, da me lahko vprašajo za recept.«

In dodatek Lojzeta poslovneža: »Nočemo biti znani ne kot vrhunska ne kot povprečna gostilna. Želimo biti znani kot gostilna, ki zna presenetiti goste.«

Več iz teme:  

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
AGROBIZ
Novice
Novice Največja slovenska farma krav mlekaric pred prodajo

Farme Ihan, ki so nenehno v težavah, bi se po prodaji osredotočile na prašičerejo

AGROBIZ
Novice
Novice (video) Kje sta in kako poslujeta največja slovenska oljkarja 3

Podjetnika Davor Dubokovič in Uroš Gorjanc sta na Crvenem vrhu pri Savudriji vložila tri milijone evrov v posestvo, na katerem sta...

AGROBIZ
Novice
Novice Kmalu spletna prodaja sladkovodnih rib

Jeseni jo bo zagnalo podjetje G2O, ki sodi med večje ribogojnice v Sloveniji

AGROBIZ
Natečaj Agrobiznis
Natečaj Agrobiznis (video, foto) Je na kmetiji mogoče uporabiti množično financiranje? Poglejte v Jarenino!

Kmetija Turinek ponuja zakup letine kot nekakšno obliko množičnega financiranja, kjer kupec plača pridelek za letino vnaprej, potem pa...

AGROBIZ
Novice
Novice Za Luko Dončićem odhaja v ZDA tudi poli 3

Malo po začetku lige NBA, kjer bo debitiral najboljši evropski košarkar, bo na vzhodni obali ZDA stekla prodaja salame poli

AGROBIZ
Novice
Novice Kako dobro poznate butične domače sire? 37

Da prvi festival slovenskih sirov, ki je bil prejšnji teden ob 20. obletnici Združenja kmečkih sirarjev, ne bo šel prehitro v pozabo,...

AGROBIZ
Novice
Novice Tako mlekarna Krepko širi prodajo v Avstrijo

Zgodba o tem, kako lahko s čezmejnim povezovanjem prodrete na nov trg

AGROBIZ
Nove tehnologije
Nove tehnologije Kmetijstvo v precepu: med tradicijo in digitalizacijo ter robotizacijo

Nekateri v kmetijstvu zagovarjajo tradicijo, drugi popolnoma novo smer - digitalizacijo in robotizacijo. Vse, ki se s kmetijstvom...