Ni ga kuharja, ki bi iz slabih surovin skuhal vrhunsko jed Ni ga kuharja, ki bi iz slabih surovin skuhal vrhunsko jed Preverili smo, zakaj je sodelovanje med lokalnimi pridelovalci hrane in gostinci koristno tako za ene kot za druge, kje je dodana vrednost in katere ovire bi bilo treba odstraniti, da bi bilo tovrstnega povezovanja še več
(intervju) Ministrica Aleksandra Pivec: Kmetijstvo in turizem – par, ki se vse bolj zbližuje (intervju) Ministrica Aleksandra Pivec: Kmetijstvo in turizem – par, ki se vse bolj zbližuje Kmetijska ministrica pravi, da je treba posebno pozornost nameniti vključevanju slovenske hrane v gastronomsko ponudbo v gostinstvu
(video) Kmet na turistični kmetiji postaja animator (video) Kmet na turistični kmetiji postaja animator Kakšen razvoj turističnih kmetij lahko pričakujemo, od česa je odvisen uspeh takšne kmetije in kaj pogrešajo v dejavnosti, pojasnjuje Renata Kosi s Kmetijsko gozdarskega zavoda Celje
Modra frankinja – žametno vino Posavja Modra frankinja – žametno vino Posavja V Javnem zavodu za kulturo, šport, turizem in mladinske dejavnosti (KŠTM) Sevnica si prizadevajo, da bi modra frankinja postala prepoznavni kulinarično-gastronomski produkt Posavja, pridelovalce modre frankinje pa bi radi povezali v zadrugo in ustvarili skupno blagovno znamko.
Mlekarna Planika osvaja novi trg – gostinstvo Mlekarna Planika osvaja novi trg – gostinstvo Oskrbujejo boljše restavracije in gostilne, ki poudarjajo lokalne sestavine v svojih jedeh

Kako izboljšati zdravje čebel

 

Več iz teme.

Obveščaj me o novih člankih:  
 
Čas branja: 3 min
07.03.2018  09:32  Dopolnjeno: 07.03.2018 17:22
Sistem zatiranja bolezni huda gniloba čebelje družine je iz leta 1920. Skrajni čas je, da ga izboljšamo, pravijo profesionalni čebelarji in predlagajo spremembe.
Kako izboljšati zdravje čebel
Ko so pri nekem čebelarju na Dolenjskem odkrili hudo gnilobo čebelje zalege, je veterinar v polmeru treh kilometrov od okuženih panjev razglasil kužni krog. Trajal je tri leta, ker čebelarji znotraj kužnega kroga niso pravilno izkoreninili bolezni, temveč se je širila. V kužnem krogu je obstal tudi prevozni čebelnjak z zdravimi čebelami, ki ga lastnik prodaja, saj mu tri leta ni prinesel niti evra, le stroške z oskrbo čebel.
Foto: Shutterstock

Obveščaj me o novih člankih:  

Izguba paše zaradi podnebnih sprememb in bolezni čebel so glavni razlogi, da imajo čebelarji zadnja leta manj medu. Zdrave čebele so pomembne, saj so glavni opraševalci, od opraševanja pa je odvisne tri četrtine proizvodnje hrane v Evropi. Kako lahko izboljšamo zdravje čebel, razlagajo v Strokovnem združenju profesionalnih čebelarjev RS.

Največ stroškov zaradi hude gnilobe čebelje zalege

»Za profesionalne čebelarje z več sto panji je nevarnost okužbe čebel z zajedavcem varojo velika težava. Vendar imamo večje stroške s hudo gnilobo čebeljih družin. Lahko imamo zdrave čebele, a če se znajdemo v tako imenovanem kužnem krogu, ki je določen s polmerom treh kilometrov od okužene čebelje družine, pademo v zaporo. To pomeni, da zdravih panjev ne smemo premakniti drugam na pašo, dokler veterinarski inšpektor ne odpravi kužnega kroga, kar lahko traja. Na Dolenjskem je kužni krog trajal kar tri leta,« pravi Boris Seražin, predsednik omenjenega združenja in čebelar s 1.150 panji.

Čebele ob pašo, čebelar ob med in prihodek

Pogoj za odpravo kužnega kroga je, da čebelar, pri katerem se je huda gniloba pojavila, bolezen uspešno zatre, da veterinar ob pregledu vseh panjev v kužnem krogu nikjer ne ugotovi znakov te bolezni. Zaradi preobremenjenosti veterinarjev in slabega sodelovanja čebelarjev lahko kužni krog traja tudi pol leta ali celo več let, kot je bilo na Dolenjskem.

Zdrave čebele, ujete v kužni krog, lahko ogrozijo preživetje čebelarjev s prevoznimi čebelnjaki. Odvisni so od koriščenja treh paš na leto in če eno izgubijo, se ekonomika njihovega čebelarstva zelo poslabša. Čebele izgubijo pašo, čebelar pa del prihodka, ker ni medu. »To nam uničuje eksistenco,« pravi Seražin.

Več znanja za čebelarje, svetovalce in veterinarje

Zato so profesionalni čebelarji že januarja lani predlagali spremembe pri zatiranju te bolezni. »Sistem zatiranja hude gnilobe je enak od leta 1920 in je zadnji čas za spremembe. Pogrešamo boljše izobraževanje čebelarjev, zlasti začetnikov, da v panjih ne bodo imeli te bolezni. Več znanja potrebujemo vsi čebelarji, svetovalci in veterinarji, zato bi morali celovito prenoviti sistem izobraževanja,« poudarja.

Prva preventiva pred hudo gnilobo čebelje družine je, da čebel, ko ni paše, čebelar ne krmi z medom. A prav to – naj čebele krmijo z medom iz preverjenih virov ali svojega čebelarstva - se še vedno priporoča v zadnji številki revije Slovenski čebelar, dodaja Seražin.

Prevozni čebelnjaki z zdravimi čebelami lahko zapustijo kužni krog

V strokovnem združenju profesionalnih čebelarjev predlagajo tri spremembe pravilnika o zatiranju hude gnilobe. Določanje kužnih krogov v polmeru treh kilometrov od panja, kjer je čebele napadla huda gniloba, naj ostane. Da bi čebelarjem, ki imajo zdrave čebele v prevoznih čebelnjakih, preprečili izgubo prihodka, bi jim morali omogočiti, da kužni krog zapustijo čim prej oziroma, če se tako odločijo, po koncu paše. Prvi pogoj pa je, da imajo zdrave čebelje družine, kar bi veterinar ugotovil s pregledom v 15 dneh od odkritja in potrditve hude gnilobe v kužnem krogu.

Odškodnina za zdrave čebele, ujete v kužnem krogu

Za prevozne čebelnjake, kjer veterinar ne ugotovi znakov te bolezni, vendar ostanejo ujeti v kužnem krogu, predlagajo denarno odškodnino kot nadomestilo za izpad paše in s tem dohodka. Nastalo škodo bi lahko ugotavljali z oceno izpada potencialnega dohodka za izgubljeni med ali z oceno stroškov oskrbe čebel do naslednje pašne sezone. »Na leto so samo tri paše, ki morajo dati dovolj medu, da čebele prezimijo. Če paše ne moremo koristiti, potrebujemo dovolj sredstev za prezimitev čebel in sebe,« Seražin utemeljuje upravičenost do finančne odškodnine.

Kužni krog bi skrajšali na največ 30 dni

Predlagajo tudi, da od odkritja hude gnilobe do sanacije žarišča te bolezni ne bi smelo preteči več kot 15 dni. Zatiranje hude gnilobe bi po novem uredili tako, da noben kužni krog ne bi obstal več kot 30 dni. To zahteva hitre veterinarske preglede in hitro ukrepanje čebelarjev, pri katerih odkrijejo znake te bolezni. V hitre preglede bi morali vključiti Nacionalni veterinarski inštitut, ki skrbi za zdravstveno varstvo čebel, in čebelarje, ob kršitvah pa inšpekcijske službe in po potrebi tudi policijo, če bi se čebelarji upirali izvajanju ukrepov.



AGROBIZ
Novice
Novice Povezovanje kmetijstva in turizma - Kako izkoristiti naziv Evropska gastronomska regija 2021?

Konferenca: Kako lahko slovensko kmetijstvo na čelu z lokalnimi pridelovalci hrane in vina izkoristi naziv Evropske gastronomske regije...

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
OGLAS
AGROBIZ
Novice
Novice Povezovanje kmetijstva in turizma - Kako izkoristiti naziv Evropska gastronomska regija 2021?

Konferenca: Kako lahko slovensko kmetijstvo na čelu z lokalnimi pridelovalci hrane in vina izkoristi naziv Evropske gastronomske regije...

AGROBIZ
Novice
Novice (video) Kmet na turistični kmetiji postaja animator

Kakšen razvoj turističnih kmetij lahko pričakujemo, od česa je odvisen uspeh takšne kmetije in kaj pogrešajo v dejavnosti, pojasnjuje...

OGLAS
AGROBIZ
Novice
Novice Najboljša evropska turistična kmetija tudi na naši konferenci

Ekološka turistična kmetija Pri Plajerju v Trenti je odličen primer sinergijskih učinkov lokalnih pridelovalcev hrane in turističnih...

AGROBIZ
Slovenija
Slovenija (intervju) Ministrica Aleksandra Pivec: Kmetijstvo in turizem – par, ki se vse bolj zbližuje 1

Kmetijska ministrica pravi, da je treba posebno pozornost nameniti vključevanju slovenske hrane v gastronomsko ponudbo v gostinstvu

AGROBIZ
Novice
Novice Modra frankinja – žametno vino Posavja

V Javnem zavodu za kulturo, šport, turizem in mladinske dejavnosti (KŠTM) Sevnica si prizadevajo, da bi modra frankinja postala...

AGROBIZ
Članki
Članki Ni ga kuharja, ki bi iz slabih surovin skuhal vrhunsko jed

Preverili smo, zakaj je sodelovanje med lokalnimi pridelovalci hrane in gostinci koristno tako za ene kot za druge, kje je dodana vrednost...