Domača hrana je glavni adut turistične ekokmetije Urška Domača hrana je glavni adut turistične ekokmetije Urška Od lani gostom ponujajo tudi spanjem na seniku in čofotanje v plavalnem bazenu, že 14 let pa tudi sproščanje v podeželskem velnesu
Komentar: Kje se je izgubila konkurenčnost slovenskega kmetijstva? Komentar: Kje se je izgubila konkurenčnost slovenskega kmetijstva? Na primeru mleka in sivnjine pišemo o pomenu dovolj visokih odkupnih cen in močne živilskopredelovalne industrije za lokalno kmetijstvo.
Nastaja center odličnosti za kmetijske znanosti SLO-ACE Nastaja center odličnosti za kmetijske znanosti SLO-ACE V njem bodo razvijali nova znanja za rastlinsko pridelavo, vinogradništvo in vinarstvo ter prirejo in predelavo mesa; podobne centre odličnosti bi potrebovali še za vrtnarstvo in mleko ter inkubator za razvoj novih živil.
Kako je naš hmeljar vstopil v globalno dobavno verigo Heinekena Kako je naš hmeljar vstopil v globalno dobavno verigo Heinekena Hmeljarstvo Čas in še en slovenski ponudnik hmelja sta se kot dobavitelja Pivovarne Laško Union dogovorila za dobavo hmelja Heinekenu in drugim pivovarnam v njegovi skupini.
V Paradajzu nezadovoljni s spremenjeno uredbo o termalni vodi V Paradajzu nezadovoljni s spremenjeno uredbo o termalni vodi V podjetju Paradajz iz Renkovcev, kjer gradijo reinjekcijsko vrtino, prek katere bodo vračali neonesnaženo vodo v vodonosnik, niso zadovoljni s spremembo uredbe o koncesiji za rabo termalne vode, saj ne predvideva obljubljene dodatne količine vode, ki je niso izkoristili drugi upravičenci in bi jo po sklepu vlade lahko uporabili v kmetijstvu.

Kako izboljšati zdravje čebel

Čas branja: 3 min
07.03.2018  09:32  Dopolnjeno: 07.03.2018 17:22
Sistem zatiranja bolezni huda gniloba čebelje družine je iz leta 1920. Skrajni čas je, da ga izboljšamo, pravijo profesionalni čebelarji in predlagajo spremembe.
Kako izboljšati zdravje čebel
Ko so pri nekem čebelarju na Dolenjskem odkrili hudo gnilobo čebelje zalege, je veterinar v polmeru treh kilometrov od okuženih panjev razglasil kužni krog. Trajal je tri leta, ker čebelarji znotraj kužnega kroga niso pravilno izkoreninili bolezni, temveč se je širila. V kužnem krogu je obstal tudi prevozni čebelnjak z zdravimi čebelami, ki ga lastnik prodaja, saj mu tri leta ni prinesel niti evra, le stroške z oskrbo čebel.
Foto: Shutterstock

Izguba paše zaradi podnebnih sprememb in bolezni čebel so glavni razlogi, da imajo čebelarji zadnja leta manj medu. Zdrave čebele so pomembne, saj so glavni opraševalci, od opraševanja pa je odvisne tri četrtine proizvodnje hrane v Evropi. Kako lahko izboljšamo zdravje čebel, razlagajo v Strokovnem združenju profesionalnih čebelarjev RS.

Največ stroškov zaradi hude gnilobe čebelje zalege

»Za profesionalne čebelarje z več sto panji je nevarnost okužbe čebel z zajedavcem varojo velika težava. Vendar imamo večje stroške s hudo gnilobo čebeljih družin. Lahko imamo zdrave čebele, a če se znajdemo v tako imenovanem kužnem krogu, ki je določen s polmerom treh kilometrov od okužene čebelje družine, pademo v zaporo. To pomeni, da zdravih panjev ne smemo premakniti drugam na pašo, dokler veterinarski inšpektor ne odpravi kužnega kroga, kar lahko traja. Na Dolenjskem je kužni krog trajal kar tri leta,« pravi Boris Seražin, predsednik omenjenega združenja in čebelar s 1.150 panji.

Čebele ob pašo, čebelar ob med in prihodek

Pogoj za odpravo kužnega kroga je, da čebelar, pri katerem se je huda gniloba pojavila, bolezen uspešno zatre, da veterinar ob pregledu vseh panjev v kužnem krogu nikjer ne ugotovi znakov te bolezni. Zaradi preobremenjenosti veterinarjev in slabega sodelovanja čebelarjev lahko kužni krog traja tudi pol leta ali celo več let, kot je bilo na Dolenjskem.

Zdrave čebele, ujete v kužni krog, lahko ogrozijo preživetje čebelarjev s prevoznimi čebelnjaki. Odvisni so od koriščenja treh paš na leto in če eno izgubijo, se ekonomika njihovega čebelarstva zelo poslabša. Čebele izgubijo pašo, čebelar pa del prihodka, ker ni medu. »To nam uničuje eksistenco,« pravi Seražin.

Več znanja za čebelarje, svetovalce in veterinarje

Zato so profesionalni čebelarji že januarja lani predlagali spremembe pri zatiranju te bolezni. »Sistem zatiranja hude gnilobe je enak od leta 1920 in je zadnji čas za spremembe. Pogrešamo boljše izobraževanje čebelarjev, zlasti začetnikov, da v panjih ne bodo imeli te bolezni. Več znanja potrebujemo vsi čebelarji, svetovalci in veterinarji, zato bi morali celovito prenoviti sistem izobraževanja,« poudarja.

Prva preventiva pred hudo gnilobo čebelje družine je, da čebel, ko ni paše, čebelar ne krmi z medom. A prav to – naj čebele krmijo z medom iz preverjenih virov ali svojega čebelarstva - se še vedno priporoča v zadnji številki revije Slovenski čebelar, dodaja Seražin.

Prevozni čebelnjaki z zdravimi čebelami lahko zapustijo kužni krog

V strokovnem združenju profesionalnih čebelarjev predlagajo tri spremembe pravilnika o zatiranju hude gnilobe. Določanje kužnih krogov v polmeru treh kilometrov od panja, kjer je čebele napadla huda gniloba, naj ostane. Da bi čebelarjem, ki imajo zdrave čebele v prevoznih čebelnjakih, preprečili izgubo prihodka, bi jim morali omogočiti, da kužni krog zapustijo čim prej oziroma, če se tako odločijo, po koncu paše. Prvi pogoj pa je, da imajo zdrave čebelje družine, kar bi veterinar ugotovil s pregledom v 15 dneh od odkritja in potrditve hude gnilobe v kužnem krogu.

Odškodnina za zdrave čebele, ujete v kužnem krogu

Za prevozne čebelnjake, kjer veterinar ne ugotovi znakov te bolezni, vendar ostanejo ujeti v kužnem krogu, predlagajo denarno odškodnino kot nadomestilo za izpad paše in s tem dohodka. Nastalo škodo bi lahko ugotavljali z oceno izpada potencialnega dohodka za izgubljeni med ali z oceno stroškov oskrbe čebel do naslednje pašne sezone. »Na leto so samo tri paše, ki morajo dati dovolj medu, da čebele prezimijo. Če paše ne moremo koristiti, potrebujemo dovolj sredstev za prezimitev čebel in sebe,« Seražin utemeljuje upravičenost do finančne odškodnine.

Kužni krog bi skrajšali na največ 30 dni

Predlagajo tudi, da od odkritja hude gnilobe do sanacije žarišča te bolezni ne bi smelo preteči več kot 15 dni. Zatiranje hude gnilobe bi po novem uredili tako, da noben kužni krog ne bi obstal več kot 30 dni. To zahteva hitre veterinarske preglede in hitro ukrepanje čebelarjev, pri katerih odkrijejo znake te bolezni. V hitre preglede bi morali vključiti Nacionalni veterinarski inštitut, ki skrbi za zdravstveno varstvo čebel, in čebelarje, ob kršitvah pa inšpekcijske službe in po potrebi tudi policijo, če bi se čebelarji upirali izvajanju ukrepov.

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
AGROBIZ
Novice
Novice Kako je naš hmeljar vstopil v globalno dobavno verigo Heinekena

Hmeljarstvo Čas in še en slovenski ponudnik hmelja sta se kot dobavitelja Pivovarne Laško Union dogovorila za dobavo hmelja Heinekenu in...

AGROBIZ
Novice
Novice ARSO išče prostovoljce za poročanje o posledicah suše 4

Agencija za okolje išče terenske opazovalce, ki bi opisali poškodbe in prizadetost rastlin zaradi suše v okviru projekta DriDanube, ki...

AGROBIZ
Novice
Novice V Paradajzu nezadovoljni s spremenjeno uredbo o termalni vodi 4

V podjetju Paradajz iz Renkovcev, kjer gradijo reinjekcijsko vrtino, prek katere bodo vračali neonesnaženo vodo v vodonosnik, niso...

AGROBIZ
Novice
Novice (video) Kaj imata skupnega turizem in kmetijstvo? Povezovanje v obeh panogah prinaša uspeh in več denarja 1

V videu in reportaži z Agrobiznisovega posveta o sodelovanju boste izvedeli, kdaj pride prvi denar za štiri podukrepe in novi razpisi za...

AGROBIZ
Novice
Novice Nastaja center odličnosti za kmetijske znanosti SLO-ACE

V njem bodo razvijali nova znanja za rastlinsko pridelavo, vinogradništvo in vinarstvo ter prirejo in predelavo mesa; podobne centre...

AGROBIZ
Novice
Novice Domača hrana je glavni adut turistične ekokmetije Urška

Od lani gostom ponujajo tudi spanjem na seniku in čofotanje v plavalnem bazenu, že 14 let pa tudi sproščanje v podeželskem velnesu

AGROBIZ
Novice
Novice Komentar: Kje se je izgubila konkurenčnost slovenskega kmetijstva? 4

Na primeru mleka in sivnjine pišemo o pomenu dovolj visokih odkupnih cen in močne živilskopredelovalne industrije za lokalno kmetijstvo.