Ni ga kuharja, ki bi iz slabih surovin skuhal vrhunsko jed Ni ga kuharja, ki bi iz slabih surovin skuhal vrhunsko jed Preverili smo, zakaj je sodelovanje med lokalnimi pridelovalci hrane in gostinci koristno tako za ene kot za druge, kje je dodana vrednost in katere ovire bi bilo treba odstraniti, da bi bilo tovrstnega povezovanja še več
(intervju) Ministrica Aleksandra Pivec: Kmetijstvo in turizem – par, ki se vse bolj zbližuje (intervju) Ministrica Aleksandra Pivec: Kmetijstvo in turizem – par, ki se vse bolj zbližuje Kmetijska ministrica pravi, da je treba posebno pozornost nameniti vključevanju slovenske hrane v gastronomsko ponudbo v gostinstvu
(video) Kmet na turistični kmetiji postaja animator (video) Kmet na turistični kmetiji postaja animator Kakšen razvoj turističnih kmetij lahko pričakujemo, od česa je odvisen uspeh takšne kmetije in kaj pogrešajo v dejavnosti, pojasnjuje Renata Kosi s Kmetijsko gozdarskega zavoda Celje
Modra frankinja – žametno vino Posavja Modra frankinja – žametno vino Posavja V Javnem zavodu za kulturo, šport, turizem in mladinske dejavnosti (KŠTM) Sevnica si prizadevajo, da bi modra frankinja postala prepoznavni kulinarično-gastronomski produkt Posavja, pridelovalce modre frankinje pa bi radi povezali v zadrugo in ustvarili skupno blagovno znamko.
Mlekarna Planika osvaja novi trg – gostinstvo Mlekarna Planika osvaja novi trg – gostinstvo Oskrbujejo boljše restavracije in gostilne, ki poudarjajo lokalne sestavine v svojih jedeh

Prihajajo sadno-zelenjavni ekokefir, jogurti, skuta in smutiji

Čas branja: 1 min
08.03.2018  20:09  Dopolnjeno: 08.03.2018 20:09
S temi izdelki ekološka kmetija Žgajnar s Postojnskega cilja na šole, vrtce, mlade družine in starejše
Prihajajo sadno-zelenjavni ekokefir, jogurti, skuta in smutiji
»Največ ekološkega kefirja in jogurtov s pomarančno in korenjem prodamo v šole in vrtce prek podjetja Bio dobrote. S tem jogurtom smo prodrli tudi v Mercator,« pravi Tina Žgajnar z ekokmetije na Postojnskem.

Več iz teme:  
Obveščaj me o novih člankih:  
Tina Žgajnar dodaj
Bia dodaj
Mercator dodaj

Veliko otrok ne mara zelenjave. Da bi jih navadili na njen okus, na ekološki kmetiji Žgajnar iz Studenca na Postojnskem razvijajo linijo sadno-zelenjavnih mlečnih izdelkov.

Začeli so pred pol leta z ekološ­kim kefirjem ter jogurtom z okusom pomaranče in korenja. Lani so ju prodali pet tisoč litrov. Kmalu prihaja nov okus, kombinacija marelice in bučke, ki ga širijo tudi na skuto. Razvijajo še novo linijo sadno-zelenjavnih smutijev. »Namesto vode in navadnega jogurta bodo iz sirotke in probiotičnega jogurta,« pravi Tina Žgajnar, mlada prevzemnica na kmetiji in direktorica podjetja Bio dobrote, ki skrbi za prodajo in predelavo mleka.

Svojo prodajalno, v kateri ponujajo tudi hrano z drugih kmetij, imajo v Mercator centru v Kromberku. Poleg tržnic svoje mlečne ekoizdelke prodajajo še javnim ustanovam.

Vsak dan predelajo dva tisoč litrov mleka

V sirarni predelujejo le ekološko mleko s svoje kmetije. Namolzejo ga dva tisoč litrov in več na dan ter vsega sami predelajo. »Ekološko bazo pomaranče in korenja smo skupaj razvili z domačimi in tujimi dobavitelji. Kefirno zrno razvijamo sami z razmnoževanjem in ustreznim skladiščenjem,« dodaja.

Od poletja imajo novih 80 krav molznic, da je mleka več. Skupaj redijo 400 glav goveda in okoli 200 krškopoljskih prašičev, prodajajo tudi mesnine. Na kmetiji in v podjetju Bio dobrote, ki je lani ustvarilo 1,4 milijona evrov prihodkov in 38 tisoč evrov čistega dobička, dela 32 ljudi.


Več iz teme:  

AGROBIZ
Novice
Novice Povezovanje kmetijstva in turizma - Kako izkoristiti naziv Evropska gastronomska regija 2021?

Konferenca: Kako lahko slovensko kmetijstvo na čelu z lokalnimi pridelovalci hrane in vina izkoristi naziv Evropske gastronomske regije...

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
OGLAS
AGROBIZ
Novice
Novice Povezovanje kmetijstva in turizma - Kako izkoristiti naziv Evropska gastronomska regija 2021?

Konferenca: Kako lahko slovensko kmetijstvo na čelu z lokalnimi pridelovalci hrane in vina izkoristi naziv Evropske gastronomske regije...

AGROBIZ
Novice
Novice (video) Kmet na turistični kmetiji postaja animator

Kakšen razvoj turističnih kmetij lahko pričakujemo, od česa je odvisen uspeh takšne kmetije in kaj pogrešajo v dejavnosti, pojasnjuje...

OGLAS
AGROBIZ
Novice
Novice Najboljša evropska turistična kmetija tudi na naši konferenci

Ekološka turistična kmetija Pri Plajerju v Trenti je odličen primer sinergijskih učinkov lokalnih pridelovalcev hrane in turističnih...

AGROBIZ
Slovenija
Slovenija (intervju) Ministrica Aleksandra Pivec: Kmetijstvo in turizem – par, ki se vse bolj zbližuje 1

Kmetijska ministrica pravi, da je treba posebno pozornost nameniti vključevanju slovenske hrane v gastronomsko ponudbo v gostinstvu

AGROBIZ
Novice
Novice Modra frankinja – žametno vino Posavja

V Javnem zavodu za kulturo, šport, turizem in mladinske dejavnosti (KŠTM) Sevnica si prizadevajo, da bi modra frankinja postala...

AGROBIZ
Članki
Članki Ni ga kuharja, ki bi iz slabih surovin skuhal vrhunsko jed

Preverili smo, zakaj je sodelovanje med lokalnimi pridelovalci hrane in gostinci koristno tako za ene kot za druge, kje je dodana vrednost...