Domača hrana je glavni adut turistične ekokmetije Urška Domača hrana je glavni adut turistične ekokmetije Urška Od lani gostom ponujajo tudi spanjem na seniku in čofotanje v plavalnem bazenu, že 14 let pa tudi sproščanje v podeželskem velnesu
Komentar: Kje se je izgubila konkurenčnost slovenskega kmetijstva? Komentar: Kje se je izgubila konkurenčnost slovenskega kmetijstva? Na primeru mleka in sivnjine pišemo o pomenu dovolj visokih odkupnih cen in močne živilskopredelovalne industrije za lokalno kmetijstvo.
Nastaja center odličnosti za kmetijske znanosti SLO-ACE Nastaja center odličnosti za kmetijske znanosti SLO-ACE V njem bodo razvijali nova znanja za rastlinsko pridelavo, vinogradništvo in vinarstvo ter prirejo in predelavo mesa; podobne centre odličnosti bi potrebovali še za vrtnarstvo in mleko ter inkubator za razvoj novih živil.
Kako je naš hmeljar vstopil v globalno dobavno verigo Heinekena Kako je naš hmeljar vstopil v globalno dobavno verigo Heinekena Hmeljarstvo Čas in še en slovenski ponudnik hmelja sta se kot dobavitelja Pivovarne Laško Union dogovorila za dobavo hmelja Heinekenu in drugim pivovarnam v njegovi skupini.
V Paradajzu nezadovoljni s spremenjeno uredbo o termalni vodi V Paradajzu nezadovoljni s spremenjeno uredbo o termalni vodi V podjetju Paradajz iz Renkovcev, kjer gradijo reinjekcijsko vrtino, prek katere bodo vračali neonesnaženo vodo v vodonosnik, niso zadovoljni s spremembo uredbe o koncesiji za rabo termalne vode, saj ne predvideva obljubljene dodatne količine vode, ki je niso izkoristili drugi upravičenci in bi jo po sklepu vlade lahko uporabili v kmetijstvu.

Prihajajo sadno-zelenjavni ekokefir, jogurti, skuta in smutiji

Čas branja: 1 min
08.03.2018  20:09  Dopolnjeno: 08.03.2018 20:09
S temi izdelki ekološka kmetija Žgajnar s Postojnskega cilja na šole, vrtce, mlade družine in starejše
Prihajajo sadno-zelenjavni ekokefir, jogurti, skuta in smutiji
»Največ ekološkega kefirja in jogurtov s pomarančno in korenjem prodamo v šole in vrtce prek podjetja Bio dobrote. S tem jogurtom smo prodrli tudi v Mercator,« pravi Tina Žgajnar z ekokmetije na Postojnskem.

Veliko otrok ne mara zelenjave. Da bi jih navadili na njen okus, na ekološki kmetiji Žgajnar iz Studenca na Postojnskem razvijajo linijo sadno-zelenjavnih mlečnih izdelkov.

Začeli so pred pol leta z ekološ­kim kefirjem ter jogurtom z okusom pomaranče in korenja. Lani so ju prodali pet tisoč litrov. Kmalu prihaja nov okus, kombinacija marelice in bučke, ki ga širijo tudi na skuto. Razvijajo še novo linijo sadno-zelenjavnih smutijev. »Namesto vode in navadnega jogurta bodo iz sirotke in probiotičnega jogurta,« pravi Tina Žgajnar, mlada prevzemnica na kmetiji in direktorica podjetja Bio dobrote, ki skrbi za prodajo in predelavo mleka.

Svojo prodajalno, v kateri ponujajo tudi hrano z drugih kmetij, imajo v Mercator centru v Kromberku. Poleg tržnic svoje mlečne ekoizdelke prodajajo še javnim ustanovam.

Vsak dan predelajo dva tisoč litrov mleka

V sirarni predelujejo le ekološko mleko s svoje kmetije. Namolzejo ga dva tisoč litrov in več na dan ter vsega sami predelajo. »Ekološko bazo pomaranče in korenja smo skupaj razvili z domačimi in tujimi dobavitelji. Kefirno zrno razvijamo sami z razmnoževanjem in ustreznim skladiščenjem,« dodaja.

Od poletja imajo novih 80 krav molznic, da je mleka več. Skupaj redijo 400 glav goveda in okoli 200 krškopoljskih prašičev, prodajajo tudi mesnine. Na kmetiji in v podjetju Bio dobrote, ki je lani ustvarilo 1,4 milijona evrov prihodkov in 38 tisoč evrov čistega dobička, dela 32 ljudi.

Več iz teme:  

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
AGROBIZ
Novice
Novice Kako je naš hmeljar vstopil v globalno dobavno verigo Heinekena

Hmeljarstvo Čas in še en slovenski ponudnik hmelja sta se kot dobavitelja Pivovarne Laško Union dogovorila za dobavo hmelja Heinekenu in...

AGROBIZ
Novice
Novice ARSO išče prostovoljce za poročanje o posledicah suše 4

Agencija za okolje išče terenske opazovalce, ki bi opisali poškodbe in prizadetost rastlin zaradi suše v okviru projekta DriDanube, ki...

AGROBIZ
Novice
Novice V Paradajzu nezadovoljni s spremenjeno uredbo o termalni vodi 4

V podjetju Paradajz iz Renkovcev, kjer gradijo reinjekcijsko vrtino, prek katere bodo vračali neonesnaženo vodo v vodonosnik, niso...

AGROBIZ
Novice
Novice (video) Kaj imata skupnega turizem in kmetijstvo? Povezovanje v obeh panogah prinaša uspeh in več denarja 1

V videu in reportaži z Agrobiznisovega posveta o sodelovanju boste izvedeli, kdaj pride prvi denar za štiri podukrepe in novi razpisi za...

AGROBIZ
Novice
Novice Nastaja center odličnosti za kmetijske znanosti SLO-ACE

V njem bodo razvijali nova znanja za rastlinsko pridelavo, vinogradništvo in vinarstvo ter prirejo in predelavo mesa; podobne centre...

AGROBIZ
Novice
Novice Domača hrana je glavni adut turistične ekokmetije Urška

Od lani gostom ponujajo tudi spanjem na seniku in čofotanje v plavalnem bazenu, že 14 let pa tudi sproščanje v podeželskem velnesu

AGROBIZ
Novice
Novice Komentar: Kje se je izgubila konkurenčnost slovenskega kmetijstva? 4

Na primeru mleka in sivnjine pišemo o pomenu dovolj visokih odkupnih cen in močne živilskopredelovalne industrije za lokalno kmetijstvo.