Domača hrana je glavni adut turistične ekokmetije Urška Domača hrana je glavni adut turistične ekokmetije Urška Od lani gostom ponujajo tudi spanjem na seniku in čofotanje v plavalnem bazenu, že 14 let pa tudi sproščanje v podeželskem velnesu
Komentar: Kje se je izgubila konkurenčnost slovenskega kmetijstva? Komentar: Kje se je izgubila konkurenčnost slovenskega kmetijstva? Na primeru mleka in sivnjine pišemo o pomenu dovolj visokih odkupnih cen in močne živilskopredelovalne industrije za lokalno kmetijstvo.
Nastaja center odličnosti za kmetijske znanosti SLO-ACE Nastaja center odličnosti za kmetijske znanosti SLO-ACE V njem bodo razvijali nova znanja za rastlinsko pridelavo, vinogradništvo in vinarstvo ter prirejo in predelavo mesa; podobne centre odličnosti bi potrebovali še za vrtnarstvo in mleko ter inkubator za razvoj novih živil.
Kako je naš hmeljar vstopil v globalno dobavno verigo Heinekena Kako je naš hmeljar vstopil v globalno dobavno verigo Heinekena Hmeljarstvo Čas in še en slovenski ponudnik hmelja sta se kot dobavitelja Pivovarne Laško Union dogovorila za dobavo hmelja Heinekenu in drugim pivovarnam v njegovi skupini.
V Paradajzu nezadovoljni s spremenjeno uredbo o termalni vodi V Paradajzu nezadovoljni s spremenjeno uredbo o termalni vodi V podjetju Paradajz iz Renkovcev, kjer gradijo reinjekcijsko vrtino, prek katere bodo vračali neonesnaženo vodo v vodonosnik, niso zadovoljni s spremembo uredbe o koncesiji za rabo termalne vode, saj ne predvideva obljubljene dodatne količine vode, ki je niso izkoristili drugi upravičenci in bi jo po sklepu vlade lahko uporabili v kmetijstvu.

Spletni katalog živil poenostavlja javno naročanje hrane

Čas branja: 4 min
12.03.2018  16:49  Dopolnjeno: 12.03.2018 17:13
Javne ustanove z nekaj kliki najdejo kmete, zadruge in druge lokalne ponudnike hrane, ti pa lahko z nekaj kliki ugotovijo, kdaj bodo javne ustanove objavile novo javno naročilo
Spletni katalog živil poenostavlja javno naročanje hrane
Foto: Shutterstock

Šole, vrtci, domovi za starejše, bolnišnice in druge javne ustanove morajo hrano kupiti prek javnega naročila. Iz javnega naročila lahko po načelu kratkih verig izločijo sklope živil, za katera lahko dobijo lokalne dobavitelje. Neposredno od kmetov, zadrug in drugih lokalnih ponudnikov lahko kupijo za 20 odstotkov vrednosti vseh živil.

Pozor, dve novosti pri zelenem javnem naročanju

Nova uredba o zelenem javnem naročanju, ki velja od začetka leta, jim nalaga še, da delež ekološke hrane v šestih letih povečajo z 10 na 15 odstotkov ter da kupijo 15 odstotkov živil iz shem kakovosti, kot je »izbrana kakovost – Slovenija«, pravi Andrej Potočnik s kmetijskega ministrstva.

Kje se pri pripravi javnega naročila največkrat zatika

Javnim ustanovam se, ko pripravljajo javno naročilo, zatika pri oblikovanju sklopov živil in meril za izbor živil. Na oblikovanje meril vpliva denar, ki ga lahko javne ustanove porabijo za hrano. »Nekateri vrtci in šole lahko porabijo 1,5 evra na otroka na dan, drugi dva evra. Nekatere javne ustanove v pogodbe z dobavitelji hrane napišejo, da si pridružujejo pravico do naročanja manjših količin živil od napovedanih. Na GZS pozivamo občine in druge financerje javnih ustanov, da zvišajo ceno obrokov v javnih ustanovah,« pravi Katarina Jevšjak z zbornice kmetijskih in živilskih podjetij pri GZS.

Tudi zato, ker se proračun za hrano marsikje že več let ni povečal, javne ustanove najpogosteje izbirajo najcenejša živila, kakršna jim lahko zagotovijo le distributerji in uvozniki. Zaradi nižje cene in večjih količin velikokrat izberejo tudi ekološko hrano iz tujine, ne pa od slovenskih kmetov. Ti ostanejo brez naročila, ker imajo premalo pridelkov za večje javne naročnike, denimo ministrstva in bolnišnice, ali šepajo pri logistiki ali ne znajo navezati pristnega stika s šolo ali vrtcem, da bi njihova hrana vsaj poskusno prišla na jedilnik.

Vse to se dogaja tudi zato, ker imajo javne ustanove premalo denarja in preslabo poznajo ponudbo živil, zlasti iz lokalne pridelave in predelave. Dogaja se, da dajo v en sklop veliko, tudi sto različnih živil. Kmetje in zadruge se na takšen sklop ne morejo prijaviti, ker je treba oddati ponudbo za cel sklop živil, sami pa lahko ponudijo le nekaj živil iz celega sklopa. Javne ustanove lahko v sklop vključijo samo eno živilo. »Poseben sklop lahko imajo samo za zelje ali jajca ali krompir ali mleko,« pravi Katarina Jevšjak z zbornice kmetijskih in živilskih podjetij pri GZS.

Javne ustanove pripravijo javno naročilo živil vsakih nekaj let, v tem času pa se lahko predpisi in ponudba živil na trgu spremenijo. Da bi jim poenostavili pripravo javnega naročila (izbor živil, oblikovanje sklopov in pripravo izločenih sklopov) in iskanje lokalnih dobaviteljev hrane, so v zbornici kmetijskih in živilskih podjetij pri GZS razvili spletno aplikacijo katalog živil za javno naročanje.

V spletnem katalogu je že 2.250 živil

S spletnim katalogom lahko javni zavodi z nekaj kliki izberejo pravilno poimenovana živila, oblikujejo sklope in pripravijo javno naročilo. Hkrati lahko pošljejo povpraševanje tistim lokalnim ponudnikom, ki jih v eni ali več regijah izberejo za neposredni nakup prek izločenih sklopov živil.

Katalog med drugim vsebuje 2.250 živil 114 ponudnikov, njihove hranilne vrednosti, količino pakiranja, alergene, pridobljene certifikate in šifre za naročanje. Živila so razdeljena v 27 kategorij in 155 podkategorij, kar poenostavi oblikovanje sklopov živil za javno naročilo. Aplikacija omogoča tudi filtriranje živil po proizvajalcu in tipu izdelka.

»Zbornica kmetijskih in živilskih podjetij pomaga svojim članom pri vpisu v katalog. Kmetje se lahko v katalog vpišejo prek kmetijsko-gozdarske zbornice KGZS, zadruge pa prek Zadružne zveze Slovenije,« dodaja Katarina Jevšjak z GZS. Na vpis svojih živil v katalog čaka 170 kmetij, 12 zadrug in 20 podjetij.

Z nekaj kliki do obrazca za predračun

Ena od prednosti kataloga je, da so živila v njem pravilno poimenovana in smiselno razvrščena v kategorije. »Hierarhija živil, ki jih s klikanjem dodamo v razne sklope in te v košarico, je enaka hierarhiji živil v katalogu. Ko javna ustanova v košarico vključi vsa živila, ki jih potrebuje, se ji v excelu izpiše obrazec za predračun s popisom vseh živil. Do zdaj so javne ustanove ta obrazec delale ročno,« poudarja Katarina Jevšjak.

Z e-katalogom pripravili in končali 67 javnih naročil

V spletni katalog živil se je do zdaj registriralo 754 od okoli 800 javnih ustanov, 263 pa to aplikacijo že uporablja. Ob pomoči e-kataloga so do zdaj pripravili in zaključili že 67 javnih naročil.

Certifikate živil bodo ovrednotili glede na okoljski vpliv

»S to aplikacijo usmerjamo javne ustanove, da pravilno pojmujejo živila, jih združujejo v primerne sklope, upoštevajoč merila, ki spodbujajo nakup lokalno pridelane hrane. Pripravljamo matematični model, ki bo posamezne certifikate, ki jih imajo živila, ovrednotil glede na okoljski vpliv. Dodatne točke za bližino bi morali dobiti lokalni ponudniki ekohrane,« dodaja.

Preprosto iskanje lokalnih dobaviteljev in javnih ustanov

V katalogu živil za javno naročanje je iskanje lokalnih ponudnikov in javnih ustanov preprosto. »Na zemljevidu ponudnikov lahko v eni ali več regijah poiščete kmete, ki ponujajo domače jogurte, sokove ali meso. V bazi javnih naročnikov pa lahko dobite seznam javnih ustanov denimo pol leta pred potekom veljavnih pogodb z dobavitelji živil,« ponazarja Katarina Jevšjak.

Nekaj klikov namesto analize trga

S to aplikacijo lahko javna ustanova hitro in v skladu z zakonodajo pripravi javno naročilo, brez zamudne analize trga in iskanja lokalnih dobaviteljev. Na enem mestu vidi, katera živila in ponudniki so na trgu. »S pozitivno diskriminacijo lokalne hrane, kot dopuščajo predpisi, spodbujamo nakupe lokalne hrane. Tako naša aplikacija koristi tudi kmetom, zadrugam in živilski industriji, saj jih pripelje do novih naročil,« dodaja.

AGROBIZ
Novice
Novice Kako je naš hmeljar vstopil v globalno dobavno verigo Heinekena

Hmeljarstvo Čas in še en slovenski ponudnik hmelja sta se kot dobavitelja Pivovarne Laško Union dogovorila za dobavo hmelja Heinekenu in...

AGROBIZ
Novice
Novice ARSO išče prostovoljce za poročanje o posledicah suše 4

Agencija za okolje išče terenske opazovalce, ki bi opisali poškodbe in prizadetost rastlin zaradi suše v okviru projekta DriDanube, ki...

AGROBIZ
Novice
Novice V Paradajzu nezadovoljni s spremenjeno uredbo o termalni vodi 4

V podjetju Paradajz iz Renkovcev, kjer gradijo reinjekcijsko vrtino, prek katere bodo vračali neonesnaženo vodo v vodonosnik, niso...

AGROBIZ
Novice
Novice (video) Kaj imata skupnega turizem in kmetijstvo? Povezovanje v obeh panogah prinaša uspeh in več denarja 1

V videu in reportaži z Agrobiznisovega posveta o sodelovanju boste izvedeli, kdaj pride prvi denar za štiri podukrepe in novi razpisi za...

AGROBIZ
Novice
Novice Nastaja center odličnosti za kmetijske znanosti SLO-ACE

V njem bodo razvijali nova znanja za rastlinsko pridelavo, vinogradništvo in vinarstvo ter prirejo in predelavo mesa; podobne centre...

AGROBIZ
Novice
Novice Domača hrana je glavni adut turistične ekokmetije Urška

Od lani gostom ponujajo tudi spanjem na seniku in čofotanje v plavalnem bazenu, že 14 let pa tudi sproščanje v podeželskem velnesu

AGROBIZ
Novice
Novice Komentar: Kje se je izgubila konkurenčnost slovenskega kmetijstva? 4

Na primeru mleka in sivnjine pišemo o pomenu dovolj visokih odkupnih cen in močne živilskopredelovalne industrije za lokalno kmetijstvo.