Ni ga kuharja, ki bi iz slabih surovin skuhal vrhunsko jed Ni ga kuharja, ki bi iz slabih surovin skuhal vrhunsko jed Preverili smo, zakaj je sodelovanje med lokalnimi pridelovalci hrane in gostinci koristno tako za ene kot za druge, kje je dodana vrednost in katere ovire bi bilo treba odstraniti, da bi bilo tovrstnega povezovanja še več
(intervju) Ministrica Aleksandra Pivec: Kmetijstvo in turizem – par, ki se vse bolj zbližuje (intervju) Ministrica Aleksandra Pivec: Kmetijstvo in turizem – par, ki se vse bolj zbližuje Kmetijska ministrica pravi, da je treba posebno pozornost nameniti vključevanju slovenske hrane v gastronomsko ponudbo v gostinstvu
(video) Kmet na turistični kmetiji postaja animator (video) Kmet na turistični kmetiji postaja animator Kakšen razvoj turističnih kmetij lahko pričakujemo, od česa je odvisen uspeh takšne kmetije in kaj pogrešajo v dejavnosti, pojasnjuje Renata Kosi s Kmetijsko gozdarskega zavoda Celje
Modra frankinja – žametno vino Posavja Modra frankinja – žametno vino Posavja V Javnem zavodu za kulturo, šport, turizem in mladinske dejavnosti (KŠTM) Sevnica si prizadevajo, da bi modra frankinja postala prepoznavni kulinarično-gastronomski produkt Posavja, pridelovalce modre frankinje pa bi radi povezali v zadrugo in ustvarili skupno blagovno znamko.
Mlekarna Planika osvaja novi trg – gostinstvo Mlekarna Planika osvaja novi trg – gostinstvo Oskrbujejo boljše restavracije in gostilne, ki poudarjajo lokalne sestavine v svojih jedeh

Kako veste, ali res kupujete ekološko hrano in takšno vino, kot obljublja etiketa?

 

Več iz teme.

Obveščaj me o novih člankih:  
blockchain   dodaj
BTC dodaj
Plantaže dodaj
Žiga Drev dodaj
Alliance dodaj
 
Čas branja: 2 min
13.03.2018  12:42  Dopolnjeno: 13.03.2018 16:52
Spoznajte, kako OriginTrail na blockchainu zagotavlja sledljivost kitajske ekohrane in črnogorskih vin
Kako veste, ali res kupujete ekološko hrano in takšno vino, kot obljublja etiketa?
Foto: Shutterstock

Več iz teme:  
Obveščaj me o novih člankih:  
blockchain   dodaj
BTC dodaj
Plantaže dodaj
Žiga Drev dodaj
Alliance dodaj

Ob širjenju start-upa OriginTrail v logistiko – storitve logističnega centra BTC bo pomagal prenesti na verigo podatkovnih blokov ali blockchain – smo pogledali, kaj je novega pri njihovih utečenih projektih. Gre za sledljivost v prehranskih verigah, ki jo na blockchainu že zagotavljajo kitajski spletni tržnici Yimishiji in črnogorski vinski kleti Plantaže.

Povečajo zaupanje kupcev v spletno ekotržnico

Za kitajsko spletno tržnico Yimishiji je OriginTrail vzpostavil sistem sledljivosti dobavnih verig za ekološka živila. Prek spleta lahko kupci ekohrani sledijo od kmetije do dobavitelja in naprej do skladišča in spletne tržnice.

»OriginTrail spletnemu trgovcu omogoča, da zagotovi varnost živil.Če pri določeni seriji izdelkov pride do tveganja za zdravje kupcev, lahko podjetje bistveno hitreje odkrije izvor problema. Podobno kot več slovenskim podjetjem tudi Yimishiju omogočamo, da se podatki vseh partnerjev v dobavni verigi sinhronizirajo z našim sistemom. Kupci lahko sledljivost preverijo pred nakupom prek aplikacije v spletni trgovini,« pojasnjuje Žiga Drev, soustanovitelj start-upa.

Preprečijo zavajanje o poreklu ekohrane

OriginTrail prek povezave z blockchainom zagotovi, da podatkov, ko so enkrat vneseni v sistem, ki več možno neopaženo spreminjati. S tem preprečujejo laži oziroma zavajanje o izvoru hrane. »Zbrani podatki vseh členov v verigi postanejo osnova za razvoj različnih aplikacij - od že omenjene sledljivosti do B2B aplikacij za optimizacijo dobavnih verig, za certificiranje porekla in še marsikaj,« dodaja Drev.

Ker se v OriginTrailu zavedajo, da so podjetja zadržana do deljenja poslovnih informacij, razvijajo tudi modul s tehnologijo »zero-knowledge proof«. Ta na podlagi kriptografije zagotovi, da sistem preveri ujemanje informacij, ne da bi te informacije tudi razkril.

Kitajski kupci spoznajo pot steklenic črnogorskega vina Plantaže

Kitajska je eden največjih svetovnih trgov za vino. Ogromno ga uvozi, v prodaji pa se znajde tudi veliko ponarejenega vina. To pomeni, da se vsebina steklenice razlikuje od opisa na etiketi, ker ponovno napolnijo steklenice ali ponaredijo etikete.

»V našem pilotnem projektu za vodilno črnogorsko vinsko klet Plantaže sodelujemo s ponudnikom pametnih senzorjev, evropskim konzorcijem TagItSmart. Skupaj smo 15 tisoč steklenic vina najvišje kakovosti, ki gredo v izvoz, opremili s senzorji in QR-kodami, občutljivimi na svetlobo, ki kupcem z zanesljivostjo razkrijejo pot posamezne steklenice. Naš protokol pri tem zagotavlja integriteto podatkov, ki temelji na tehnologiji veriženja blokov,« še pravi Drev.


Več iz teme:  

AGROBIZ
Novice
Novice Povezovanje kmetijstva in turizma - Kako izkoristiti naziv Evropska gastronomska regija 2021?

Konferenca: Kako lahko slovensko kmetijstvo na čelu z lokalnimi pridelovalci hrane in vina izkoristi naziv Evropske gastronomske regije...

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
OGLAS
AGROBIZ
Novice
Novice Povezovanje kmetijstva in turizma - Kako izkoristiti naziv Evropska gastronomska regija 2021?

Konferenca: Kako lahko slovensko kmetijstvo na čelu z lokalnimi pridelovalci hrane in vina izkoristi naziv Evropske gastronomske regije...

AGROBIZ
Novice
Novice (video) Kmet na turistični kmetiji postaja animator

Kakšen razvoj turističnih kmetij lahko pričakujemo, od česa je odvisen uspeh takšne kmetije in kaj pogrešajo v dejavnosti, pojasnjuje...

OGLAS
AGROBIZ
Novice
Novice Najboljša evropska turistična kmetija tudi na naši konferenci

Ekološka turistična kmetija Pri Plajerju v Trenti je odličen primer sinergijskih učinkov lokalnih pridelovalcev hrane in turističnih...

AGROBIZ
Slovenija
Slovenija (intervju) Ministrica Aleksandra Pivec: Kmetijstvo in turizem – par, ki se vse bolj zbližuje 1

Kmetijska ministrica pravi, da je treba posebno pozornost nameniti vključevanju slovenske hrane v gastronomsko ponudbo v gostinstvu

AGROBIZ
Novice
Novice Modra frankinja – žametno vino Posavja

V Javnem zavodu za kulturo, šport, turizem in mladinske dejavnosti (KŠTM) Sevnica si prizadevajo, da bi modra frankinja postala...

AGROBIZ
Članki
Članki Ni ga kuharja, ki bi iz slabih surovin skuhal vrhunsko jed

Preverili smo, zakaj je sodelovanje med lokalnimi pridelovalci hrane in gostinci koristno tako za ene kot za druge, kje je dodana vrednost...