Ahac v Središču ob Dravi poleg skladišča napoveduje nova vlaganja  Ahac v Središču ob Dravi poleg skladišča napoveduje nova vlaganja Letos in prihodnje leto bodo v Središču ob Dravi investirali 1,3 milijona evrov
Podnebnim spremembam prednost v novi finančni perspektivi Podnebnim spremembam prednost v novi finančni perspektivi Prihodnja finančna perspektiva daje veliko prednost soočanju s podnebnimi spremembami, s sušo, točo, zmrzaljo, žledolomi, vetrolomi in drugimi ujmami, je povedala kmetijska ministrica Aleksandra Pivec.
Turistična ekološka kmetija Urška raste s povezovanjem Turistična ekološka kmetija Urška raste s povezovanjem Z drugimi pripravljajo skupne pakete za goste, ki bodo najprej bivali na eni, potem pa na drugi turistični kmetiji
Kmalu spletna prodaja sladkovodnih rib    Kmalu spletna prodaja sladkovodnih rib Jeseni jo bo zagnalo podjetje G2O, ki sodi med večje ribogojnice v Sloveniji

45. letni posvet zadružnikov: Kako trdna je prehranska veriga od kmeta do kupca

Čas branja: 3 min
14.03.2018  14:47  Dopolnjeno: 14.03.2018 15:06
Z razpravo o izzivih pri pridelavi, predelavi in prodaji hrane ter pri sodelovanju v verigi od kmeta do kupcev se je v Portorožu končal že 45. letni posvet zadružnikov.
45. letni posvet zadružnikov: Kako trdna je prehranska veriga od kmeta do kupca
"Od kmetov in zadrug pričakujemo kontinuirane dobave. Izziv je tudi vpliv vremena na pridelek," pravi Tomislav Čizmić, predsednik uprave Mercatorja. »Kmetje potrebujejo primerno odkupno ceno, ki pokrije stroške pridelave, kmetijske subvencije in promocijo lokalne hrane, v katero morajo investirati tudi sami in zadruge,« dodaja Peter Vrisk, predsednik Zadružne zveze Slovenije.
Foto: Aleš Beno

»Lani smo uvozili za 1,8 milijarde evrov predelne hrane, izvozili pa je skoraj za milijardo,« pravi Aleš Kuhar, agrarni ekonomist z biotehniške fakultete. Po lanskih podatkih izvozimo več mleka in mlečnih izdelkov, kot jih uvozimo. Lani je rasel izvoz mesa, izvoz piva in vina pa se je malo zmanjšal. Lani je bila kar 14-odstotna rast uvoza brezalkoholnih pijač, uvozili smo tudi več pekovskih izdelkov ter mesa. Največ hrane smo uvozili s Hrvaške, Avstrije in Italije.

Past: cene v trgovini rastejo bolj od dobaviteljskih cen

Rast drobnoprodajnih cen je večja od rasti proizvajalčevih cen. Kmete kot prve v prehranski verigi stiskajo nizke odkupne cene. V verigi do kmeta in zadruge do trgovca bi lahko še več naredili in bolj pošteno razdelili zaslužek, je poudaril Jože Podgoršek, varuh odnosov v verigi preskrbe s hrano. Upa, da se bo položaj kmetov izboljšal tudi po spremembi zakona o kmetijstvu, ki širi krog prepovedanih nepoštenih poslovnih praks.

Ob tem se vprašajmo, kako konkurenčni smo pri pridelavi in predelavi hrane. »Velikokrat je težko dobro odkupno ceno zagotoviti kmetom. Moramo se navaditi, da moramo skupaj držati v dobrih in slabih časih. Tega ne bomo dosegli čez noč, kot nismo čez noč povečali prodaje v trgovske verige,« ob tem pravi Mitja Vodnjov, direktor Kmetijsko-gozdarske zadruge Škofja Loka.

Kako daleč smo od poštenih odnosov v prehranski verigi?

»Vsi v verigi od kmeta do trgovca morajo zaslužiti. Smo za poštene odnose v verigi, z lokalnimi dobavitelji imamo odkrite in konstruktivne pogovore. Mercator ima na policah tisoč izdelkov lokalnih dobaviteljev, tudi zadrug in kmetov. Po široki ponudbi domače hrane se razlikujemo od drugih trgovcev, zlasti diskontnih,« dodaja Tomislav Čizmić, predsednik uprave Mercatorja.

»Ko smo včasih šli do trgovcev, smo prišli le do vratarja in tajnice, zdaj pridemo do direktorja. Trgovci jemljejo zadruge kot partnerje, z njimi bolje sodelujemo kot včasih. Verjetno tudi po zaslugi kupcev, ki zadruge prepoznajo kot lokalne ponudnike,« dodaja Vodnjov.

Potrebujemo modernejše kmetijstvo, tako z vidika tehnologije pridelave kot stroškovne učinkovitosti. »Izzivi so tudi v kontinuiteti dobav, odvisnosti pridelave od vremena,« je Čizmić nakazal, kaj pričlakuje od kmetov in zadrug.

Več subvencij za 20 tisoč aktivnih kmetov

Med slabimi 60 tisoč kmetijami, ki dobivajo subvencije, je le okoli 20 tisoč takšnih, ki se s kmetovanjem preživljajo. »Samo toliko je aktivnih kmetov in njim bi morali prilagoditi ukrepe kmetijske politike, za katere dajemo subvencije,« opozarja Kuhar.

»Imamo kmetijstvo za hobi in profi program. Drugačno kmetijsko politiko in subvencije je treba peljati za ene in druge. Razčistimo vloge in vsak naj dela svoje delo. Če vsi opravimo svoje delo, smo zmagovalci,« poziva Silvan Peršolja, direktor Vinske kleti Brda.

»Politika želi dobro kmetijstvo in obdelano podeželje, da bo rasel turistični obisk. Če imaš turizem, potrebuješ kakovostno domačo hrano in vino. Vprašanje je, koliko lahko kmet za to iztrži, ko proda zadrugi ali trgovcu. Z odkupno ceno in subvencijo mora zaslužiti dovolj za preživetje in razvoj,« dodaja Peter Vrisk, predsednik Zadružne zveze Slovenije.

Če ne bo ekonomske računice, se bo kmetijska proizvodnja še zmanjšala, mladi ne bodo prevzemali kmetij. Milijon evrov daje država na leto za promocijo lokalne hrane z znakom izbrane kakovosti, kar je premalo. Kmetje morajo narediti korak naprej pri trženju, z dobro zgodbo lahko prodajo bolje. »Potrebujejo primerno odkupno ceno, ki pokrije stroške pridelave, kmetijske subvencije in promocijo lokalne hrane, v katero morajo investirati tudi kmetje in zadruge,« dodaja Peter Vrisk.

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
AGROBIZ
Nasveti
Nasveti Juhu, birokratske poenostavitve za kmete!

Naredili smo seznam nekaj davčnih in birokratskih poenostavitev za kmete, pridelovalce domačih izdelkov, tudi žganja

AGROBIZ
Novice
Novice Komentar: Opuščanje industrijske živinoreje je strel v koleno 69

Pozivi veganov h krčenju industrijske živinoreje bi škodili kmetijstvu, ne morejo pa rešiti okolja

AGROBIZ
Novice
Novice 10 zvezd kmetijskega sejma Agra 4

Reportaža s 56. mednarodnega kmetijsko-živilskega sejma v Gornji Radgoni

AGROBIZ
Nove tehnologije
Nove tehnologije S sistemom recirkulacije porabite dosti manj vode za gojenje rib

Tipska montažna do 50 kvadratnih metrov velika ribogojnica s sistemom recirkulacije za gojenje severnoafriškega čopovca (soma), ki jo...

AGROBIZ
Novice
Novice Sladke skrbi sadjarjev: letina je odlična, pa bodo vse prodali in po kakšni ceni?

Lani in predlanskim so sadjarji zaradi pozebe utrpeli veliko škodo; letos je drugače, sadja je dovolj, prav tako raste izvoz

AGROBIZ
Natečaj Agrobiznis
Natečaj Agrobiznis (video, foto) Je na kmetiji mogoče uporabiti množično financiranje? Poglejte v Jarenino!

Kmetija Turinek ponuja zakup letine kot nekakšno obliko množičnega financiranja, kjer kupec plača pridelek za letino vnaprej, potem pa...

AGROBIZ
Novice
Novice Na festivalu Top Vino prestižna svetovna vina

V ljubljanskem Cankarjevem domu bo 8. oktobra potekala druga izdaja festivala Top Vino, ki je pred dvema letoma navdušil obiskovalce s...

AGROBIZ
Novice
Novice Kmalu spletna prodaja sladkovodnih rib

Jeseni jo bo zagnalo podjetje G2O, ki sodi med večje ribogojnice v Sloveniji