Mlekarna Planika osvaja novi trg – gostinstvo Mlekarna Planika osvaja novi trg – gostinstvo Oskrbujejo boljše restavracije in gostilne, ki poudarjajo lokalne sestavine v svojih jedeh
Letos bo dobro leto za pridelovalce oljk in žita Letos bo dobro leto za pridelovalce oljk in žita Tako kažejo spomladanske napovedi za kmetijske trge v Evropski uniji, ki jih je v sredo objavila evropska komisija
KGZS: zaradi letošnje prepovedi odstrela 175 medvedov jih bo v prihodnje treba odvzeti še več  KGZS: zaradi letošnje prepovedi odstrela 175 medvedov jih bo v prihodnje treba odvzeti še več Z delno ugoditvijo tožbi okoljevarstvene organizacije Alpe Adria Green je upravno sodišče negativno presenetilo kmetijsko-gozdarsko zbornico KGZS, ki opozarja, da bo število medvedov zraslo, s tem pa tudi nevarnost, da napadejo ljudi
Vlada bo še enkrat odločala o odvzemu rjavega medveda Vlada bo še enkrat odločala o odvzemu rjavega medveda Upravno sodišče je delno ugodilo tožbi okoljevarstvene organizacije Alpe Adria Green proti državi v primeru načrtovanega odstrela medvedov. Odpravilo je prilogo odloka, v kateri sta določena število in prostorska razporeditev odvzema medvedov iz narave za obdobje do 30. septembra letos.

(SUPERBIROKRACIJA) Čebelarji in vinarji, pripravite se, po novem ste embalerji!

Čas branja: 2 min
15.03.2018  12:09  Dopolnjeno: 15.03.2018 12:29
Prijaviti se morate na ARSO, tehtati embalažo in o njej poročati
(SUPERBIROKRACIJA) Čebelarji in vinarji, pripravite se, po novem ste embalerji!

Obveščaj me o novih člankih:  

Ste mislili, da je nemogoče, da točite svoj med v kozarce, ga prodajate, ste registrirani kot čebelar, zdaj pa boste še embaler? No, v tej državi je vse mogoče. Po novem ste – tako kot vinarji, ki točite v steklenice, embalažo, svoje vino in ga prodajate – embalerji. Vzporednico s tem lahko potegnete tudi drugi, pridelovalci sokov, marmelade ...

Gre za spremenjeno »ekouredbo« o ravnanju z embalažo (ki ima podlago v evropski direktivi), s katero jo je vlada, konkretno ministrstvo za okolje pod vodstvom

Irene Majcen, tudi malim obrtnikom pošteno zagodla. Namreč, ogromno tistih, ki embalažo uporabljajo samo občasno, bo moralo po letu 2019 vso embalažo evidentirati, tehtati in se za to prijaviti ter poročati na agenciji za okolje in prostor (ARSO). V evidenco pri ARSO pa se morajo vpisati že zdaj oziroma v 30 dneh po tem, ko zanje začnejo veljati pravila o poročanju. Pred tem je to veljalo za tiste, ki letno proizvedejo oziroma uporabijo več kot pet ton embalaže.

Milo rečeno, absurdnih primerov je kar nekaj.

Kaj lahko počne slaščičar, kaj vinar in kaj čebelar

Slaščičar, ki na mestu proizvodnje pakira pecivo in ga prodaja v trgovine. Ta je zavezanec za poročanje kot embaler. Če to podjetje proda svoje pecivo v tej isti embalaži na svojem prodajnem mestu, pa je to servisna embalaža. Torej, če da kremno rezino iz slaščičarske delavnice neposredno v embalažo za enkratno uporabo. V tem primeru je zavezanec za poročanje le dobavitelj (velja za nakup embalaže pri slovenskem proizvajalcu embalaže).

Kaj pa, če zadeve stojijo na policah? Kako bi okoljska inšpekcija gledala vinarje in čebelarje? Mimogrede – kazni so visoke, od 1.500 do štiri tisoč evrov.

Objavljamo naša konkretna vprašanja in dobesedne odgovore okoljskega ministrstva:

VPRAŠANJI FINANC:

  1. Denimo, če čebelar polni svoj med v kozarce in ga proda neposredno končnemu kupcu, ali mora poročati o embalaži ali ne? Kaj pa, če ga proda trgovcu?
  2. Kako je z vinarjem? Če ima na polici svoje buteljke, ali mora poročati ali ne? V katerem primeru da oziroma ne?

ODGOVORA MINISTRSTVA ZA OKOLJE IN PROSTOR:

1. Čebelar je v tem primeru embaler – poročati mora, ko da med (embalirano blago) prvič v promet v Sloveniji, pri tem ni pomembno, komu ga proda – končnemu kupcu ali trgovini.

2. Razumeti je, da je vinar embaler – poročati mora, ko da vino (embalirano blago) prvič v promet v Sloveniji, in ne, ker ima svoje buteljke na polici.

Čakamo še na pojasnila, kaj se zgodi, če nekdo pride k vinarju ali čebelarju z lastno embalažo.



Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
AGROBIZ
Nasveti
Nasveti Emil Erjavec: smo pred največjim preobratom v kmetijstvu doslej 38

Čaka nas preobrat iz naroda jamračev v narod pozitivnih ljudi, ki se upajo lotiti sprememb; potrebujemo znanje, podjetnost in povezovanje

AGROBIZ
Novice
Novice Kako se bo spremenil promet s kmetijskimi zemljišči 8

Med spremembami, ki jih pri prodaji kmetijskih zemljišč predlaga kmetijsko ministrstvo, je tudi poenostavljena prodaja kmetijskih...

AGROBIZ
Novice
Novice Mlekarna Planika osvaja novi trg – gostinstvo

Oskrbujejo boljše restavracije in gostilne, ki poudarjajo lokalne sestavine v svojih jedeh

AGROBIZ
Novice
Novice (video) Od romantike pri govedoreji do vzpona piščančereje in grozljivke pri prašičereji 2

Reportaža s posveta o živinoreji in mesnopredelovalni industriji

AGROBIZ
Novice
Novice Podjetja nasprotujejo spremembam pri upravljanju kmetijskih zemljišč

Skrbi jih zlasti uvedba maksimalnega zakupa kmetijskih zemljišč in nepodaljševanje zakupnih pogodb

OGLAS
AGROBIZ
Praktično pakiranje za ljubitelje narave

Topli pomladni dnevi kar kličejo po aktivnostih na prostem. Pikniki v dobri družbi, prvi izleti in družinska potepanja. Kmalu pa bodo na...

AGROBIZ
Novice
Novice Krškopoljski prašič: z boljšo rejo, predelavo in promocijo do kulinarične uspešnice 6

Marca se je končal evropski projekt Treasure, s katerim želijo obuditi krškopoljskega prašiča in 19 drugih avtohtonih, a...