Občina Koper gre v ekosocialno kmetijo s sadovnjakom in rastlinjakom Občina Koper gre v ekosocialno kmetijo s sadovnjakom in rastlinjakom V koprski občini je 514 hektarjev neobdelanih kmetijskih površin. Del te zemlje, ki je v lasti občine, bo občina revitalizirala z ekološko socialno kmetijo.
V Posavju bi razvili model pametne srebrne vasi V Posavju bi razvili model pametne srebrne vasi Pametna srebrna vas je namenjena starejšim, ki bi na podeželju živeli v gospodinjski skupnosti, uporabljali pametne telefone in imeli posebne prevoze v mesto
Pametne vasi: prihaja evropski razpis, vreden 3,3 milijona evrov Pametne vasi: prihaja evropski razpis, vreden 3,3 milijona evrov V okviru pobude za razvoj podeželja zbirajo dobre prakse s področij kmetijstva, turizma, energetike, mobilnosti, sociale, zdravstva …
V kmetijstvu je veliko tveganj, kako jih upravljamo? V kmetijstvu je veliko tveganj, kako jih upravljamo? Klasično kmetijstvo je kot tovarna brez strehe, na katero preži veliko tveganj, ki lahko kmetijo spravijo na rob preživetja. Kako tveganja prepoznati in jih upravljati?
Pet milijonov za tehnološko posodobitev namakalnih sistemov  Pet milijonov za tehnološko posodobitev namakalnih sistemov Financirali bodo Čas za oddajo vlog je od 7. maja do 31. oktobra

(SUPERBIROKRACIJA) Čebelarji in vinarji, pripravite se, po novem ste embalerji!

15.03.2018  12:09  Dopolnjeno: 15.03.2018 12:29
Prijaviti se morate na ARSO, tehtati embalažo in o njej poročati
(SUPERBIROKRACIJA) Čebelarji in vinarji, pripravite se, po novem ste embalerji!

Ste mislili, da je nemogoče, da točite svoj med v kozarce, ga prodajate, ste registrirani kot čebelar, zdaj pa boste še embaler? No, v tej državi je vse mogoče. Po novem ste – tako kot vinarji, ki točite v steklenice, embalažo, svoje vino in ga prodajate – embalerji. Vzporednico s tem lahko potegnete tudi drugi, pridelovalci sokov, marmelade ...

Gre za spremenjeno »ekouredbo« o ravnanju z embalažo (ki ima podlago v evropski direktivi), s katero jo je vlada, konkretno ministrstvo za okolje pod vodstvom

Irene Majcen, tudi malim obrtnikom pošteno zagodla. Namreč, ogromno tistih, ki embalažo uporabljajo samo občasno, bo moralo po letu 2019 vso embalažo evidentirati, tehtati in se za to prijaviti ter poročati na agenciji za okolje in prostor (ARSO). V evidenco pri ARSO pa se morajo vpisati že zdaj oziroma v 30 dneh po tem, ko zanje začnejo veljati pravila o poročanju. Pred tem je to veljalo za tiste, ki letno proizvedejo oziroma uporabijo več kot pet ton embalaže.

Milo rečeno, absurdnih primerov je kar nekaj.

Kaj lahko počne slaščičar, kaj vinar in kaj čebelar

Slaščičar, ki na mestu proizvodnje pakira pecivo in ga prodaja v trgovine. Ta je zavezanec za poročanje kot embaler. Če to podjetje proda svoje pecivo v tej isti embalaži na svojem prodajnem mestu, pa je to servisna embalaža. Torej, če da kremno rezino iz slaščičarske delavnice neposredno v embalažo za enkratno uporabo. V tem primeru je zavezanec za poročanje le dobavitelj (velja za nakup embalaže pri slovenskem proizvajalcu embalaže).

Kaj pa, če zadeve stojijo na policah? Kako bi okoljska inšpekcija gledala vinarje in čebelarje? Mimogrede – kazni so visoke, od 1.500 do štiri tisoč evrov.

Objavljamo naša konkretna vprašanja in dobesedne odgovore okoljskega ministrstva:

VPRAŠANJI FINANC:

  1. Denimo, če čebelar polni svoj med v kozarce in ga proda neposredno končnemu kupcu, ali mora poročati o embalaži ali ne? Kaj pa, če ga proda trgovcu?
  2. Kako je z vinarjem? Če ima na polici svoje buteljke, ali mora poročati ali ne? V katerem primeru da oziroma ne?

ODGOVORA MINISTRSTVA ZA OKOLJE IN PROSTOR:

1. Čebelar je v tem primeru embaler – poročati mora, ko da med (embalirano blago) prvič v promet v Sloveniji, pri tem ni pomembno, komu ga proda – končnemu kupcu ali trgovini.

2. Razumeti je, da je vinar embaler – poročati mora, ko da vino (embalirano blago) prvič v promet v Sloveniji, in ne, ker ima svoje buteljke na polici.

Čakamo še na pojasnila, kaj se zgodi, če nekdo pride k vinarju ali čebelarju z lastno embalažo.

Oznake:   radar Radar: Dostava obvestila ob objavi članka, ki vsebuje oznako.

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
AGROBIZ
Novice
Novice Sadjarji, pozor! 15-milijonski razpis za namakanje in protitočne mreže

Ta razpis je dobrodošel zlasti zato, ker je stopnja sofinanciranja naložb višja kot pri drugih razpisih; rok za vloge je od 23. aprila...

AGROBIZ
Novice
Novice (video) Po Čebronovo zelenjavo hodijo tudi Italijani

Mirica in Ivan Čebron sta pred leti pustila varni službi in nadaljevala tradicijo vrtnarstva na družinski kmetiji v Bukovici pri Volčji...

AGROBIZ
Novice
Novice Pozor, na razpis za preprečevanje zaraščanja se že lahko prijavite 7

Za spreminjanje okoli 13 tisoč hektarjev zaraščenih površin in gozda v kmetijska zemljišča je razpisanih 700 tisoč evrov nepovratnih...

AGROBIZ
Natečaj Agrobiznis
Natečaj Agrobiznis Prodaja kisov v Evropi zrasla za osem odstotkov, kako to izkorišča Apis-Vita

Letos v Sloveniji načrtujejo 2,5-kratno rast prodaje in prvi milijon evrov prihodkov, v še večji kisarni na Poljskem pa bodo zadovoljni...

AGROBIZ
Nove tehnologije
Nove tehnologije Napredne tehnologije v poljedelstvu: z droni do večjega in boljšega pridelka

Opisujemo lanske koruzne poskuse Syngente Slovenija, kjer so iskali korelacijo med aerofotografiranjem in količino ter kakovostjo...

AGROBIZ
Novice
Novice Slovenske kokoši znesejo v povprečju milijon jajc na dan 2

Velika noč je pred vrati, statistični urad Surs pa je pod drobnogled vzel podatke o količini, uvozu, porabi in ceni jajc v Sloveniji.

AGROBIZ
Partnerji obveščajo
Partnerji obveščajo Mercator išče nove dobavitelje inovativnih suhih živil s podeželja

Več kot tisoč domačih dobrot ima širok krog kupcev, projekt Radi imamo domače se lepo razvija

AGROBIZ
Javna naročila živil
Javna naročila živil (reportaža + video) To morate vedeti o javnem naročanju hrane

Javne ustanove morajo kupiti več ekoloških in kakovostnih živil, za to pa potrebujejo več denarja. Nova spletna aplikacija jim olajša...