Žagarji in predelovalci lesa se utapljajo v naročilih Žagarji in predelovalci lesa se utapljajo v naročilih Da bi ujeli razvojni zaostanek, bi jim pomagale državne podpore, kakršne se obetajo škotskemu BSW za zagon največje žage na Gomilskem
Zakaj država ščiti goljufive preprodajalce sadja in zelenjave? Zakaj država ščiti goljufive preprodajalce sadja in zelenjave? Že vrsto let je zlorab slovenskega "državljanstva" največ pri jagodah, češnjah, breskvah in špargljih, ki so naprodaj na stojnicah ob cestah, z njimi pa goljufi najbolj služijo
Pred trgatvijo je Klet Brda posodobila opremo za prevzem grozdja Pred trgatvijo je Klet Brda posodobila opremo za prevzem grozdja Briški vinogradniki se veselijo trgatve, saj pričakujejo več grozdja kot v zadnjih štirih letih
Bi živeli v pametni vasi, ki nastaja na Nizozemskem?  Bi živeli v pametni vasi, ki nastaja na Nizozemskem? V visokotehnološki vasi RenGen ne bo avtomobilov, bodo pa pridelovali hrano, zbirali in shranjevali vodo in zeleno energijo, veliko odpadkov pa predelali.
Saniranih je 80 odstotkov gozdov, poškodovanih v vetrolomu Saniranih je 80 odstotkov gozdov, poškodovanih v vetrolomu Sanacija poškodovanih gozdov po lanskem vetrolomu bo stala sedem milijonov evrov, država naj bi sofinancirala 3,9 milijona evrov

(SUPERBIROKRACIJA) Čebelarji in vinarji, pripravite se, po novem ste embalerji!

Čas branja: 2 min
15.03.2018  12:09  Dopolnjeno: 15.03.2018 12:29
Prijaviti se morate na ARSO, tehtati embalažo in o njej poročati
(SUPERBIROKRACIJA) Čebelarji in vinarji, pripravite se, po novem ste embalerji!

Ste mislili, da je nemogoče, da točite svoj med v kozarce, ga prodajate, ste registrirani kot čebelar, zdaj pa boste še embaler? No, v tej državi je vse mogoče. Po novem ste – tako kot vinarji, ki točite v steklenice, embalažo, svoje vino in ga prodajate – embalerji. Vzporednico s tem lahko potegnete tudi drugi, pridelovalci sokov, marmelade ...

Gre za spremenjeno »ekouredbo« o ravnanju z embalažo (ki ima podlago v evropski direktivi), s katero jo je vlada, konkretno ministrstvo za okolje pod vodstvom

Irene Majcen, tudi malim obrtnikom pošteno zagodla. Namreč, ogromno tistih, ki embalažo uporabljajo samo občasno, bo moralo po letu 2019 vso embalažo evidentirati, tehtati in se za to prijaviti ter poročati na agenciji za okolje in prostor (ARSO). V evidenco pri ARSO pa se morajo vpisati že zdaj oziroma v 30 dneh po tem, ko zanje začnejo veljati pravila o poročanju. Pred tem je to veljalo za tiste, ki letno proizvedejo oziroma uporabijo več kot pet ton embalaže.

Milo rečeno, absurdnih primerov je kar nekaj.

Kaj lahko počne slaščičar, kaj vinar in kaj čebelar

Slaščičar, ki na mestu proizvodnje pakira pecivo in ga prodaja v trgovine. Ta je zavezanec za poročanje kot embaler. Če to podjetje proda svoje pecivo v tej isti embalaži na svojem prodajnem mestu, pa je to servisna embalaža. Torej, če da kremno rezino iz slaščičarske delavnice neposredno v embalažo za enkratno uporabo. V tem primeru je zavezanec za poročanje le dobavitelj (velja za nakup embalaže pri slovenskem proizvajalcu embalaže).

Kaj pa, če zadeve stojijo na policah? Kako bi okoljska inšpekcija gledala vinarje in čebelarje? Mimogrede – kazni so visoke, od 1.500 do štiri tisoč evrov.

Objavljamo naša konkretna vprašanja in dobesedne odgovore okoljskega ministrstva:

VPRAŠANJI FINANC:

  1. Denimo, če čebelar polni svoj med v kozarce in ga proda neposredno končnemu kupcu, ali mora poročati o embalaži ali ne? Kaj pa, če ga proda trgovcu?
  2. Kako je z vinarjem? Če ima na polici svoje buteljke, ali mora poročati ali ne? V katerem primeru da oziroma ne?

ODGOVORA MINISTRSTVA ZA OKOLJE IN PROSTOR:

1. Čebelar je v tem primeru embaler – poročati mora, ko da med (embalirano blago) prvič v promet v Sloveniji, pri tem ni pomembno, komu ga proda – končnemu kupcu ali trgovini.

2. Razumeti je, da je vinar embaler – poročati mora, ko da vino (embalirano blago) prvič v promet v Sloveniji, in ne, ker ima svoje buteljke na polici.

Čakamo še na pojasnila, kaj se zgodi, če nekdo pride k vinarju ali čebelarju z lastno embalažo.

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
AGROBIZ
Članki
Članki Pikniki vse dražji: cena mesa navzgor za 10 odstotkov in več, na obzorju nove podražitve hrane 29

Poiskali smo razloge za to, da se je za več kot desetino v primerjavi z istim obdobjem lani zvišala cena mesa, zakaj se dražijo ribe in...

AGROBIZ
Natečaj Agrobiznis
Natečaj Agrobiznis Zaradi jetrne paštete kupci drvijo na kmetijo Pr' cesarju 2

Ponujajo šest okusov paštete brez konzervansov in drugih umetnih dodatkov

AGROBIZ
Novice
Novice Bi živeli v pametni vasi, ki nastaja na Nizozemskem? 3

V visokotehnološki vasi RenGen ne bo avtomobilov, bodo pa pridelovali hrano, zbirali in shranjevali vodo in zeleno energijo, veliko...

AGROBIZ
Novice
Novice Veliki Britaniji lahko čez eno leto zmanjka hrane 32

The Guardian navaja opozorilo angleških kmetov, da zaloge hrane zadoščajo samo do avgusta 2019, če bodo po brexitu morali biti...

AGROBIZ
Natečaj Agrobiznis
Natečaj Agrobiznis Ekološka kmetija Vodnjov uspeva s sadnimi lističi 4

So zdravi nadomestek za čips in sladkarije, narejeni pa iz več vrst kuhanega sadja

AGROBIZ
Novice
Novice Na domačiji Firbas ponujajo od glampinga do spanja na seniku 1

Zgodba te kmetije sloni na hruški viljamovki, iz katere delajo sok in žganje, nove izdelke pa še napovedujejo

AGROBIZ
Natečaj Agrobiznis
Natečaj Agrobiznis Grozdni sok tajfl tržijo kot prestižno vino

To turistični kmetiji Grobelnik iz Posavja uspeva s prodorom v prestižne restavracije

AGROBIZ
Novice
Novice Turistična kmetija Erniša privablja goste z vinom in domačo hrano

Vso hrano, ki jo postrežejo gostom, pridelajo sami, od zelenjave do mesnin iz mangalic