Mlekarna Planika osvaja novi trg – gostinstvo Mlekarna Planika osvaja novi trg – gostinstvo Oskrbujejo boljše restavracije in gostilne, ki poudarjajo lokalne sestavine v svojih jedeh
Letos bo dobro leto za pridelovalce oljk in žita Letos bo dobro leto za pridelovalce oljk in žita Tako kažejo spomladanske napovedi za kmetijske trge v Evropski uniji, ki jih je v sredo objavila evropska komisija
KGZS: zaradi letošnje prepovedi odstrela 175 medvedov jih bo v prihodnje treba odvzeti še več  KGZS: zaradi letošnje prepovedi odstrela 175 medvedov jih bo v prihodnje treba odvzeti še več Z delno ugoditvijo tožbi okoljevarstvene organizacije Alpe Adria Green je upravno sodišče negativno presenetilo kmetijsko-gozdarsko zbornico KGZS, ki opozarja, da bo število medvedov zraslo, s tem pa tudi nevarnost, da napadejo ljudi
Vlada bo še enkrat odločala o odvzemu rjavega medveda Vlada bo še enkrat odločala o odvzemu rjavega medveda Upravno sodišče je delno ugodilo tožbi okoljevarstvene organizacije Alpe Adria Green proti državi v primeru načrtovanega odstrela medvedov. Odpravilo je prilogo odloka, v kateri sta določena število in prostorska razporeditev odvzema medvedov iz narave za obdobje do 30. septembra letos.

Pri javnem naročanju hrane čim manj komplicirajte

Čas branja: 2 min
19.03.2018  14:04  Dopolnjeno: 19.03.2018 14:24
»Kdor nam dobavi za več kot štiri tisoč evrov hrane, nam mora dati menico za resnost posla, pri manjših naročilih pa je ne zahtevamo,« pravi Vinko Zobec, pomočnik ravnateljice na Osnovni šoli Poljčane, ki za šolo pripravlja vsa javna naročila
Pri javnem naročanju hrane čim manj komplicirajte
Foto: Shutterstock

Več iz teme:  
Obveščaj me o novih člankih:  
Vinko Zobec dodaj

Osnovna šola Poljčane, ki jo obiskuje približno 370 otrok, za hrano porabi okoli 105 tisoč evrov na leto. »Od tega prek javnega razpisa nakupimo za 87 tisoč evrov živil, mimo razpisa od lokalnih pridelovalcev pa za 18 tisoč evrov,« dodaja Zobec.

Lokalne ponudnike živil iskali pol leta

Zadnji javni razpis za živila so imeli lani, ko so za skoraj 20 odstotkov vseh živil našli lokalne dobavitelje. Ta delež je bil pri prejšnjem razpisu leta 2014 okoli 15-odstoten. »Takrat smo po načelu kratkih verig, torej mimo razpisa, prvič poiskali manjše lokalne dobavitelje hrane. Za analizo lokalne ponudbe na trgu, ocenjevanje potrebnih količin teh živil in stike z dobavitelji sem porabil pol leta. Lani je šlo hitreje, a sem za načrtovanje javnega razpisa in oblikovanje izločenih sklopov živil, ki jih kupujemo lokalno, kljub temu potreboval štiri dni,« priznava Vinko Zobec.

Desetino mleka vključijo v javno naročilo, 90 odstotkov ga naročijo neposredno pri kmetu

»Iz javnega naročila ne izvzamemo vse potrebne količine živil, ki jih lahko dobimo lokalno, saj lahko kmetije zaradi vremena izgubijo del pridelka. V javno naročilo vključimo 10 odstotkov potrebnih količin živil, 90 odstotkov pa jih prek okvirnih sporazumov naročamo lokalno. To velja za mleko, jogurte, kruh, krompir, fižol, jabolka, kis, zdrob, jagode in jagodno marmelado, čebulo, papriko in paradižnik, hrenovke in delno meso …« dodaja Zobec.

Preden je lani na portalu javnih naročil objavil javno naročilo, se je z lokalnimi dobavitelji dogovoril o zagotovljenih količinah, tedenskem naročanju in dobavah. »Z dobavo lokalnih živil ni težav, večkrat se kaj zalomi, ko zelenjavo dobavljajo distribucijska podjetja,« opaža Zobec. Lokalna živila je izločil iz javnega razpisa, za vsak izločen sklop so z lokalnim dobaviteljem podpisali okvirni sporazum, v njem pa navedli predvidene količine in ceno, ki velja vse leto. Navedli so tudi pogoje, pod katerimi se lahko cena spremeni, kar pa se med letom še ni zgodilo.

Včasih kmet ponudi nižjo ceno od distribucijskega podjetja

Izpolnjujejo zahtevo iz uredbe o zelenem javnem naročanju, da mora biti 10 odstotkov vse hrane iz ekološke pridelave s certifikatom. »Šolarjem se trudimo ponuditi čim boljšo hrano, čeprav so živila lokalnih dobaviteljev malo dražja. Prek javnega naročila izberemo dobavitelje z najnižjo ceno, lokalnim dobaviteljem smo za višjo kakovost pripravljeni plačati malo več, a so včasih lokalna živila celo cenejša od tistih, ki jih ponujajo večja podjetja. Kmetijam veliko pomeni, da imajo zajamčen odkup večjih količin in se nam včasih približajo s ceno,« pojasnjuje Zobec.

Javna naročila za šolo pripravlja več kot deset let. Pri tem si, kot pravi, ne zapleta življenja: »Merila za izbor dobavitelja živil morajo biti čim bolj jasna. Zahtevamo varno hrano in ustrezne certifikate, ne kompliciram pa pri zavarovanju pred neresnimi dobavitelji in pri zahtevani boniteti dobaviteljev. Kdor nam dobavi za več kot štiri tisoč evrov hrane, nam mora dati menico za resnost posla, pri manjših naročilih pa ne,« pojasnjuje Zobec.


Več iz teme:  

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
AGROBIZ
Novice
Novice Tako bodo mladi kmetje dobili več zemlje 7

Vsem, ki imajo od sklada kmetijskih zemljišč v zakupu več kot sto hektarjev zemlje, bodo pri podaljšanju zakupne pogodbe postopno...

AGROBIZ
Nasveti
Nasveti Emil Erjavec: smo pred največjim preobratom v kmetijstvu doslej 37

Čaka nas preobrat iz naroda jamračev v narod pozitivnih ljudi, ki se upajo lotiti sprememb; potrebujemo znanje, podjetnost in povezovanje

AGROBIZ
Novice
Novice Kako se bo spremenil promet s kmetijskimi zemljišči 8

Med spremembami, ki jih pri prodaji kmetijskih zemljišč predlaga kmetijsko ministrstvo, je tudi poenostavljena prodaja kmetijskih...

AGROBIZ
Novice
Novice (video) Od romantike pri govedoreji do vzpona piščančereje in grozljivke pri prašičereji 2

Reportaža s posveta o živinoreji in mesnopredelovalni industriji

AGROBIZ
Novice
Novice Podjetja nasprotujejo spremembam pri upravljanju kmetijskih zemljišč

Skrbi jih zlasti uvedba maksimalnega zakupa kmetijskih zemljišč in nepodaljševanje zakupnih pogodb

AGROBIZ
Novice
Novice Kaj prinaša resolucija o razvoju kmetijstva do leta 2030

Na podlagi resolucije, ki bo do 22. maja v javni obravnavi, bodo prihodnje leto pripravili strateški načrt z ukrepi skupne kmetijske...

AGROBIZ
Novice
Novice Mlekarna Planika osvaja novi trg – gostinstvo

Oskrbujejo boljše restavracije in gostilne, ki poudarjajo lokalne sestavine v svojih jedeh