Žagarji in predelovalci lesa se utapljajo v naročilih Žagarji in predelovalci lesa se utapljajo v naročilih Da bi ujeli razvojni zaostanek, bi jim pomagale državne podpore, kakršne se obetajo škotskemu BSW za zagon največje žage na Gomilskem
Zakaj država ščiti goljufive preprodajalce sadja in zelenjave? Zakaj država ščiti goljufive preprodajalce sadja in zelenjave? Že vrsto let je zlorab slovenskega "državljanstva" največ pri jagodah, češnjah, breskvah in špargljih, ki so naprodaj na stojnicah ob cestah, z njimi pa goljufi najbolj služijo
Pred trgatvijo je Klet Brda posodobila opremo za prevzem grozdja Pred trgatvijo je Klet Brda posodobila opremo za prevzem grozdja Briški vinogradniki se veselijo trgatve, saj pričakujejo več grozdja kot v zadnjih štirih letih
Bi živeli v pametni vasi, ki nastaja na Nizozemskem?  Bi živeli v pametni vasi, ki nastaja na Nizozemskem? V visokotehnološki vasi RenGen ne bo avtomobilov, bodo pa pridelovali hrano, zbirali in shranjevali vodo in zeleno energijo, veliko odpadkov pa predelali.
Saniranih je 80 odstotkov gozdov, poškodovanih v vetrolomu Saniranih je 80 odstotkov gozdov, poškodovanih v vetrolomu Sanacija poškodovanih gozdov po lanskem vetrolomu bo stala sedem milijonov evrov, država naj bi sofinancirala 3,9 milijona evrov

Pri javnem naročanju hrane čim manj komplicirajte

Čas branja: 2 min
19.03.2018  14:04  Dopolnjeno: 19.03.2018 14:24
»Kdor nam dobavi za več kot štiri tisoč evrov hrane, nam mora dati menico za resnost posla, pri manjših naročilih pa je ne zahtevamo,« pravi Vinko Zobec, pomočnik ravnateljice na Osnovni šoli Poljčane, ki za šolo pripravlja vsa javna naročila
Pri javnem naročanju hrane čim manj komplicirajte
Foto: Shutterstock

Osnovna šola Poljčane, ki jo obiskuje približno 370 otrok, za hrano porabi okoli 105 tisoč evrov na leto. »Od tega prek javnega razpisa nakupimo za 87 tisoč evrov živil, mimo razpisa od lokalnih pridelovalcev pa za 18 tisoč evrov,« dodaja Zobec.

Lokalne ponudnike živil iskali pol leta

Zadnji javni razpis za živila so imeli lani, ko so za skoraj 20 odstotkov vseh živil našli lokalne dobavitelje. Ta delež je bil pri prejšnjem razpisu leta 2014 okoli 15-odstoten. »Takrat smo po načelu kratkih verig, torej mimo razpisa, prvič poiskali manjše lokalne dobavitelje hrane. Za analizo lokalne ponudbe na trgu, ocenjevanje potrebnih količin teh živil in stike z dobavitelji sem porabil pol leta. Lani je šlo hitreje, a sem za načrtovanje javnega razpisa in oblikovanje izločenih sklopov živil, ki jih kupujemo lokalno, kljub temu potreboval štiri dni,« priznava Vinko Zobec.

Desetino mleka vključijo v javno naročilo, 90 odstotkov ga naročijo neposredno pri kmetu

»Iz javnega naročila ne izvzamemo vse potrebne količine živil, ki jih lahko dobimo lokalno, saj lahko kmetije zaradi vremena izgubijo del pridelka. V javno naročilo vključimo 10 odstotkov potrebnih količin živil, 90 odstotkov pa jih prek okvirnih sporazumov naročamo lokalno. To velja za mleko, jogurte, kruh, krompir, fižol, jabolka, kis, zdrob, jagode in jagodno marmelado, čebulo, papriko in paradižnik, hrenovke in delno meso …« dodaja Zobec.

Preden je lani na portalu javnih naročil objavil javno naročilo, se je z lokalnimi dobavitelji dogovoril o zagotovljenih količinah, tedenskem naročanju in dobavah. »Z dobavo lokalnih živil ni težav, večkrat se kaj zalomi, ko zelenjavo dobavljajo distribucijska podjetja,« opaža Zobec. Lokalna živila je izločil iz javnega razpisa, za vsak izločen sklop so z lokalnim dobaviteljem podpisali okvirni sporazum, v njem pa navedli predvidene količine in ceno, ki velja vse leto. Navedli so tudi pogoje, pod katerimi se lahko cena spremeni, kar pa se med letom še ni zgodilo.

Včasih kmet ponudi nižjo ceno od distribucijskega podjetja

Izpolnjujejo zahtevo iz uredbe o zelenem javnem naročanju, da mora biti 10 odstotkov vse hrane iz ekološke pridelave s certifikatom. »Šolarjem se trudimo ponuditi čim boljšo hrano, čeprav so živila lokalnih dobaviteljev malo dražja. Prek javnega naročila izberemo dobavitelje z najnižjo ceno, lokalnim dobaviteljem smo za višjo kakovost pripravljeni plačati malo več, a so včasih lokalna živila celo cenejša od tistih, ki jih ponujajo večja podjetja. Kmetijam veliko pomeni, da imajo zajamčen odkup večjih količin in se nam včasih približajo s ceno,« pojasnjuje Zobec.

Javna naročila za šolo pripravlja več kot deset let. Pri tem si, kot pravi, ne zapleta življenja: »Merila za izbor dobavitelja živil morajo biti čim bolj jasna. Zahtevamo varno hrano in ustrezne certifikate, ne kompliciram pa pri zavarovanju pred neresnimi dobavitelji in pri zahtevani boniteti dobaviteljev. Kdor nam dobavi za več kot štiri tisoč evrov hrane, nam mora dati menico za resnost posla, pri manjših naročilih pa ne,« pojasnjuje Zobec.

Več iz teme:  

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
AGROBIZ
Članki
Članki Pikniki vse dražji: cena mesa navzgor za 10 odstotkov in več, na obzorju nove podražitve hrane 29

Poiskali smo razloge za to, da se je za več kot desetino v primerjavi z istim obdobjem lani zvišala cena mesa, zakaj se dražijo ribe in...

AGROBIZ
Natečaj Agrobiznis
Natečaj Agrobiznis Zaradi jetrne paštete kupci drvijo na kmetijo Pr' cesarju 2

Ponujajo šest okusov paštete brez konzervansov in drugih umetnih dodatkov

AGROBIZ
Novice
Novice Bi živeli v pametni vasi, ki nastaja na Nizozemskem? 3

V visokotehnološki vasi RenGen ne bo avtomobilov, bodo pa pridelovali hrano, zbirali in shranjevali vodo in zeleno energijo, veliko...

AGROBIZ
Novice
Novice Veliki Britaniji lahko čez eno leto zmanjka hrane 32

The Guardian navaja opozorilo angleških kmetov, da zaloge hrane zadoščajo samo do avgusta 2019, če bodo po brexitu morali biti...

AGROBIZ
Natečaj Agrobiznis
Natečaj Agrobiznis Ekološka kmetija Vodnjov uspeva s sadnimi lističi 4

So zdravi nadomestek za čips in sladkarije, narejeni pa iz več vrst kuhanega sadja

AGROBIZ
Novice
Novice Na domačiji Firbas ponujajo od glampinga do spanja na seniku 1

Zgodba te kmetije sloni na hruški viljamovki, iz katere delajo sok in žganje, nove izdelke pa še napovedujejo

AGROBIZ
Natečaj Agrobiznis
Natečaj Agrobiznis Grozdni sok tajfl tržijo kot prestižno vino

To turistični kmetiji Grobelnik iz Posavja uspeva s prodorom v prestižne restavracije

AGROBIZ
Novice
Novice Turistična kmetija Erniša privablja goste z vinom in domačo hrano

Vso hrano, ki jo postrežejo gostom, pridelajo sami, od zelenjave do mesnin iz mangalic