Kako težko je v naši državi biti mesar in zakaj čedalje težje dihajo Kako težko je v naši državi biti mesar in zakaj čedalje težje dihajo Ste vedeli, da lahko lokalni mesarji le četrtino svojega blaga prodajo gostilnam? Tudi sami niso, dokler jih niso zalotili inšpektorji vseh vrst; preverjamo birokratske neumnosti za mesarje in tudi za druge trgovce z živili
Zakaj kmetje nočejo graditi rastlinjakov in se odpovedujejo nepovratnim sredstvom Zakaj kmetje nočejo graditi rastlinjakov in se odpovedujejo nepovratnim sredstvom Občine že imajo možnost, da komunalni prispevek za rastlinjake znižajo oziroma ga delno ali v celoti oprostijo, ministrstvo za okolje in prostor posebnega zakona o tem ne bo predlagalo
(video) Katere korake bo treba narediti za večjo povezanost kmetijstva in turizma (video) Katere korake bo treba narediti za večjo povezanost kmetijstva in turizma Vizija razvoja za slovenski turizem je, da Slovenija postane prepoznavna kot zelena, aktivna in zdrava butična destinacija. In v tej viziji najdeta svoj prostor tudi kmetijstvo in naprej kulinarika.
Dodana vrednost v turizmu: Lokalne surovine Dodana vrednost v turizmu: Lokalne surovine Na okrogli mizi v okviru 1. konference Povezovanje turizma in kmetijstva so sogovorniki razpravljali, kako lahko gostinec ustvari dodano vrednost in prepoznavnost s sodelovanjem z lokalnimi dobavitelji.
Načrt: za naložbe v turizem na podeželju 10 milijonov evrov subvencij Načrt: za naložbe v turizem na podeželju 10 milijonov evrov subvencij Kmetijsko ministrstvo želi s spodbujanjem nekmetijskih dejavnosti na kmetijah krepiti podjetništvo ter s tem ohranjati in ustvarjati nova delovna mesta

Panorganic bi jeseni začel graditi drugi rastlinjak v Avstriji

Čas branja: 1 min
21.03.2018  12:51  Dopolnjeno: 21.03.2018 12:54
Čeprav so pridelavo solate in zelišč v rastlinjaku v avstrijskem Cmureku šele dobro začeli, na tem trgu že napovedujejo širitev
Panorganic bi jeseni začel graditi drugi rastlinjak v Avstriji
Slovenski Hofer je Panorganicu odprl vrata na avstrijski trg. Ker Avstrijci prisegajo na lokalno pridelano hrano, so tam zgradili 1,1 hektarja velik rastlinjak, vanj so vložili tri milijone evrov.
Foto: Vedran Tomšić

Več iz teme:  
Obveščaj me o novih člankih:  
Niko Miholič dodaj
Hofer dodaj
Mario Kurtovič dodaj
Panorganic dodaj

Panorganic, ki v Ljutomeru v rastlinjaku bionsko (v šoti) prideluje solato, zelišča, papriko, paradižnik, motovilec, rukolo in špinačo, ima od srede novembra proizvodnjo tudi v Avstriji. Ker Avstrijci prisegajo na lokalno pridelano hrano, so pri njih odprli podjetje Panorganix, zgradili 1,1 hektarja velik rastlinjak, za pridelavo solate in zelišč pa zaposlili deset ljudi.

Tri milijone za širitev v Avstrijo

Pridelavo v Avstriji so napovedovali že prej, a so za iskanje lokacije, zbiranje dokumentacije in gradnjo porabili več časa. Cel projekt je stal okoli tri milijone evrov. Financirali so ga z lastnimi sredstvi in posojilom avstrijske banke, pravi Niko Miholič iz Panorganica.

Novi trgovci, nov rastlinjak

V rastlinjaku v Avstriji bodo pridelali enako količino solate in zelišč kot v Ljutomeru, kjer odpremijo 12 tisoč glav solate in dva tisoč zelišč na dan. Trenutno celotno avstrijsko zalogo solate in zelišč prodajo avstrijskemu Hoferju. Pridobili so tudi certifikat AMA – Gütesiegel Certifikat, ki predstavlja najvišjo kakovost avstrijskih lokalnih pridelkov in najboljšo kmetijsko prakso. Odzivi kupcev so dobri, prodaja po Miholičevih besedah lepo teče. Ker se za njihove pridelke zanimajo tudi drugi partnerji, že razmišljajo, da bi pridelavo v Avstriji širili. Lokalna skupnost jim je naklonjena, ponuja jim zemljišča za najem ali nakup. Z gradnjo novega rastlinjaka bi lahko začeli že jeseni, so optimistični.

Prihodke bodo podvojili

Mario Kurtovič, lastnik Panorganica, je lani pričakoval okoli pet milijonov evrov prihodkov, z rastlinjakom v Avstriji pa naj bi prihodke še povečali. V Sloveniji imajo 30 redno zaposlenih, občasno jim v nasadih in na njivah pomaga še deset ljudi.


Več iz teme:  

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
AGROBIZ
Članki
Članki Zakaj kmetje nočejo graditi rastlinjakov in se odpovedujejo nepovratnim sredstvom 4

Občine že imajo možnost, da komunalni prispevek za rastlinjake znižajo oziroma ga delno ali v celoti oprostijo, ministrstvo za okolje...

AGROBIZ
(intervju) Hiša Franko nabavlja živila pri več kot sto manjših lokalnih pridelovalcih

Z Majo Pak, direktorico Slovenske turistične organizacije (STO), smo se pogovarjali o prizadevanjih, da bi Slovenija v prihodnjih letih...

AGROBIZ
Dež ni le zoprn – podražil nam bo življenje! Kaj nam je že, kaj nam bo še? 3

»Gledamo simptome naravne katastrofe,« trenutne razmere v poljedeljstvu opiše šef koprske zadruge Agraria.

AGROBIZ
Novice
Novice Recept za uspeh najboljše turistične kmetije v Evropi

Po izboru bralcev Guardianovega spletnega portala je bila ekološka turistična kmetija Pri Plajerju v Trenti izbrana za najboljšo...

AGROBIZ
Načrt: za naložbe v turizem na podeželju 10 milijonov evrov subvencij

Kmetijsko ministrstvo želi s spodbujanjem nekmetijskih dejavnosti na kmetijah krepiti podjetništvo ter s tem ohranjati in ustvarjati nova...

AGROBIZ
Tako so Kobariški muzej, Mlekarna Planika in Fundacija Pot miru skupaj ustvarili butično doživetje

Pripoved vojaka s soške fronte je čisto nova oblika doživetja, ki v dolino reke Soče uvaja ekskluzivno petzvezdično ponudbo. Produkt...

AGROBIZ
Novice
Novice Kaj mora turistična kmetija ponuditi svojim gostom za najvišjo oceno na Tripadvisorju?

Ekološka idila na Pohorju, ki deluje skladno s filozofijo samooskrbe in ekološke pridelave, ponuja gostom celostno izkušnjo življenja v...

AGROBIZ
Ob Bloškem jezeru glamping povezuje tradicijo z najnovejšimi trendi v turizmu

Ponudba ob jezercu na Bloški planoti dokazuje, kako je mogoče z vztrajnostjo ustvariti edinstveno ponudbo.