Povpraševanje po pleteninah znamke Koštrun je večje od ponudbe Povpraševanje po pleteninah znamke Koštrun je večje od ponudbe Najbolje se prodajajo unikatni šali in rute z dodatki iz polsti, kupci prihajajo tudi iz ZDA in z Nove Zelandije
Kmetija Bedekovič prodira z unikatnim bezgovim ekološkim kisom Kmetija Bedekovič prodira z unikatnim bezgovim ekološkim kisom Poleg bezgovega delajo tudi jabolčni kis, prodajo bi radi razširili po Sloveniji in sčasoma tudi v tujino, za kar morajo povečati obseg proizvodnje
Lestvica: To so največji in najboljši slovenski živilci Lestvica: To so največji in najboljši slovenski živilci Predelava hrane v Sloveniji je lahko zelo donosen posel. Najboljši živilci in pijačarji se po dobičkonosnosti lahko kosajo s farmacevti
Študenti mariborske univerze razvili zmagovalnega robota za odstranjevanje plevela Študenti mariborske univerze razvili zmagovalnega robota za odstranjevanje plevela Z manjšim poljskim robotom so zmagali na študentskem tekmovanju Field robot event 2019 v Heilbronnu v Nemčiji

(reportaža + video) To morate vedeti o javnem naročanju hrane

Čas branja: 8 min
29.03.2018  18:14  Dopolnjeno: 30.03.2018 11:39
Javne ustanove morajo kupiti več ekoloških in kakovostnih živil, za to pa potrebujejo več denarja. Nova spletna aplikacija jim olajša pripravo javnega naročila in iskanje lokalnih dobaviteljev - kmetij in zadrug. Ti bi dobili več naročil, če bi se povezali, ponudili večje količine in skupne dostave
(reportaža + video) To morate vedeti o javnem naročanju hrane
​"S spletnim katalogom živil lahko javne ustanove z nekaj kliki izberejo pravilno poimenovana živila, oblikujejo sklope živil in pripravijo javno naročilo. Hkrati lahko pošljejo povpraševanje tistim lokalnim ponudnikom, od katerih bi neposredno naročali živila iz sklopov, ki so jih izločili iz javnega naročila," pravi Jana Ramuš iz Zbornice kmetijskih in živilskih podjetij pri GZS. ​
Foto: Jure Makovec

Obveščaj me o novih člankih:  

Šole, vrtci, domovi za starejše, bolnišnice, ministrstva in druge javne ustanove morajo hrano kupiti prek javnega naročila (JN). Ti postopki so zapleteni in bolj zbirokratizirani kot pred 20 leti. Zato ne preseneča, da je bilo na Agrobiznisovem posvetu o javnem naročanju hrane največ zanimanja za praktične nasvete in spletno orodje, ki pripravo JN poenostavlja.

Čisto sveže izkušnje z javnim naročanjem živil je predstavila Mojca Zupan Štante, organizatorka prehrane in zdravstveno higienskega režima v Vrtcu Mladi rod iz Ljubljane: "Za hrano 620 otrok, starih od 11 mesecev do šestih let, in dobro polovico od 135 zaposlenih v našem vrtcu porabimo okoli 241 tisoč evrov na leto. V začetku tedna smo objavili novo JN za tri leta, vredno skoraj 726 tisoč evrov. To je moje deseto JN živil, od leta 1999 so se zelo spremenila, najbolj z vstopom v EU. Pri prvih razpisih sem živilom slovenskega porekla lahko dala dodatne točke, danes pa tega tudi napisati ne smem."

105 sklopov živil prinese preveč birokracije

Tokrat ima njihovo JN manj sklopov kot prejšnje, pri katerem je živila razdelila v kar 105 sklopov. "Si predstavljate, koliko časa porabim za statistiko o oddanih naročilih, ki jo moram pripraviti vsake tri mesece? Večino časa se ukvarjam z birokracijo, pred 20 leti pa sem ogromno časa preživela z otroci. Birokracija nas bo odnesla," opozarja.

Služba za javna naročila Mestne občine Ljubljana vodi pravni del postopka. Živil ne izbirajo le po ceni, saj dodatne točke dajo živilom iz shem kakovosti. Glede na vrednost aktualnega JN zahtevajo 17 odstotkov ekoloških živil in 18 odstotkov živil v izločenih sklopih, za katere iščejo lokalne dobavitelje neposredno, torej mimo JN. "Želim si še večji delež ekoživil, saj imamo 42 otrok z alergijami. Ekohrana je zanje varna, pa še drugi otroci bolj kakovostno jedo. Ekološkega mleka in mlečnih izdelkov, kruha, žit in mlevskih izdelkov ni težko dobiti. Najbolj primanjkuje zelenjave in sadja iz ekološke pridelave," dodaja.

Iz JN je izločila junčje in telečje meso, ki skupaj pomenita devet odstotkov vrednosti javnega naročila. V manjših deležih glede na vrednost JN je izločila tudi svinjsko meso, med, ameriške borovnice, robide, kaki, maline in ekološki kruh.

Najtežje pridejo do slovenskega mesa

Mojca Zupan Štante opozarja, da je v javnih ustanovah veliko uvoženega mesa. "Dobivali smo meso iz Poljske, Belgije, Nemčije, tudi drugačno meso od naročenega. Nismo vedeli, kolikokrat je bilo odmrznjeno in spet zamrznjeno. Nezanesljive dobavitelje mesa smo izločili, z inšpektorji urada za varno hrano UVHVVR dobro sodelujem in jih pozivam, da povečajo nadzor nad distributerji mesa," poudarja.

Lokalna hrana je iz vse Slovenije

V ljubljanskih vrtcih je 14.500 otrok. Če upoštevamo še šolarje, je za vse nemogoče najti lokalne dobavitelje iz okolice. "Zame je lokalno pridelana hrana iz vse Slovenije," dodaja Mojca Zupan Štante. Zahtevajo dnevno dobavo živil, saj nimajo skladišča ali možnosti za drugačno organizacijo dela. Sveže sadje in zelenjavo lahko skladiščijo le na 15 kvadratnih metrih, zato tedenske dobave odpadejo. Poleg prostorskih bi bilo dobro spremeniti tudi kadrovske normative. Osebje v kuhinjah je zelo obremenjeno, povprečn stsrost je visoka, veliko je bolniških odsotnosti.

Otroci v vrtcu ves mesec jedo za 39 evrov

Ljubljanski vrtci lahko za hrano porabijo 38,85 evra za otroka na mesec, enak znesek je od leta 2007, otroci dobijo štiri obroke na dan. "Po predpisih in pravilnikih morajo jedilniki 'cveteti' z ekološko in lokalno pridelanimi, sezonskimi živili. Čez mesec se komajda prebijemo s tem zneskom. Čas je, da država in lokalne skupnosti zvišajo ta znesek, ne pa da rastejo samo predpisane zahteve po ekološki in bolj kakovostni hrani," ponazarja Mojca Zupan Štante.

Večje zahteve po ekološki in bolj kakovostni hrani

Da bi v javne ustanove pripeljali več ekološke in lokalne, torej slovenske hrane, so v zadnjih letih večkrat spremenili zakon o javnem naročanju ZJN-3 in uredbo o zelenem javnem naročanju. ZJN-3 javnim ustanovam dovoljuje, da po načelu kratkih verig iz JN izločijo sklope živil, za katera lahko dobijo lokalne dobavitelje. "Nova uredba o zelenem javnem naročanju, ki velja od začetka leta, jim nalaga še, da delež ekološke hrane v šestih letih povečajo z 10 na 15 odstotkov ter da kupijo 15 odstotkov živil iz shem kakovosti, kot je »izbrana kakovost – Slovenija", pravi Andrej Potočnik s kmetijskega ministrstva.

Za oskrbo javnih ustanov se bodo zadruge povezale

Kljub očitkom, da malo kmetij in zadrug zmore in želi dobavljati večje količine živil javnim ustanovam, Marija Mehle, vodja nabave in prodaje zelenjave in sadja v Kmetijsko-gozdarski zadrugi Sloga, predlaga, kako bi več lokalne hrane prodrlo v javne kuhinje: "To je mogoče s pravim partnerstvom in boljšim dialogom med kmetijami, zadrugami in javnimi ustanovami. Zadruge se pri oskrbi kupcev že povezujemo, denimo Sloga, Agraria Koper in šaleška zadruga."

Z združevanjem ponudbe in skupnim nastopom na trgu bi lahko, kot pravi Mehletova, oskrbeli več javnih ustanov. Tem bi radi pomagali, da bi več dobaviteljev izbirali po ekonomsko najugodnejši ponudbi, ki ne pomeni nič drugega kot zelenjavo in sadje, pobrano v času tehnološke zrelosti en dan pred dostavo. Predlagam, da zadruge pomagajo šolam in vrtcem v isti občini sestaviti enake jedilnike iz lokalnih sezonskih živil, ki bi jih dostavili dvakrat na teden... Ker ima veliko kmetij boljše hladilnice in skladišča kot zadruge, "te potrebujejo zbirne centre za nabavo pridelkov, da bi povečale oskrbo javnih ustanov," dodaja Marija Mehle.

Naročnike in ponudnike hrane poveže spletni katalog živil

V zbornici kmetijskih in živilskih podjetij pri GZS (ZKŽP) pa so ugotovili, da če javnim ustanovam poenostavijo javno naročanje, bodo tudi ponudnikom lokalne hrane pomagali prodreti v javne kuhinje.Ob podpori več ministrstev, živilskopredelovalne industrije, Zadružne zveze Slovenije in kmetijsko-gozdarske zbornice KGZS so razvili spletni katalog živil. To aplikacijo lahko brezplačno uporabljajo majhne in velike javne ustanove, da z nekaj kliki najdejo kmete, zadruge in druge lokalne ponudnike hrane, ti pa z nekaj kliki ugotovijo, kdaj bodo javne ustanove objavile novo JN.

"S spletnim katalogom lahko javni zavodi z nekaj kliki izberejo pravilno poimenovana živila, oblikujejo sklope in pripravijo javno naročilo. Hkrati lahko pošljejo povpraševanje tistim lokalnim ponudnikom, ki jih v eni ali več regijah izberejo za neposredni nakup prek izločenih sklopov živil. Trenutno v katalogu ni cen živil, a iščejo rešitve, da bi jih vključili. To aplikacijo bi radi nadgradili z uvozom podatkov v aplikacijo za materialno knjigovodstvo, v aplikacijo za hranilno vrednotenje jedilnikov, v aplikacijo logistike, v aplikacijo za ocenjevanje javnega razpisa na osnovi meril," strne Jana Ramuš z GZS.

Katalog trenutno vsebuje 2.250 živil 114 ponudnikov, hranilne vrednosti živil, količino pakiranja, alergene, pridobljene certifikate in šifre za naročanje. Živila so razdeljena v 27 kategorij in 155 podkategorij, kar poenostavi oblikovanje sklopov živil za JN. Aplikacija omogoča tudi filtriranje živil po proizvajalcu in tipu izdelka.

ZKŽP pomaga svojim članom pri vpisu v katalog, KGZS kmetom, Zadružna zveza Slovenije pa zadrugam. V katalog se je do zdaj registriralo 754 od okoli 800 javnih ustanov, 263 pa to aplikacijo že uporablja, z njo so do zdaj pripravili in zaključili že 67 javnih naročil.Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
AGROBIZ
Novice
Novice Študenti mariborske univerze razvili zmagovalnega robota za odstranjevanje plevela

Z manjšim poljskim robotom so zmagali na študentskem tekmovanju Field robot event 2019 v Heilbronnu v Nemčiji

AGROBIZ
Slovenija
Slovenija Je ekološko kmetovanje dobra poslovna priložnost?

Pri porabi ekoloških živil na prebivalca na leto v Sloveniji kar močno zaostajamo za zahodnimi državami; priložnosti za rast je zato...

AGROBIZ
Agro Podjetnik
Agro Podjetnik Povpraševanje po pleteninah znamke Koštrun je večje od ponudbe 1

Najbolje se prodajajo unikatni šali in rute z dodatki iz polsti, kupci prihajajo tudi iz ZDA in z Nove Zelandije

AGROBIZ
Agro Podjetnik
Agro Podjetnik Kraški brinjevec je adut turistične kmetije pri Filetu 1

Poleg prenočitev in domače hrane gostom ponujajo še kraški slivovec, viljamovko, staran vinjak, žganje iz kutin in rožičev ter gin

AGROBIZ
Agro Podjetnik
Agro Podjetnik Kmetija Kastelic - Žonta bo prenovila sirarno

Poletno ponudbo mlečnih izdelkov bi radi razširili s sladoledom, čez nekaj let pa vpeljali tudi rejo goveda za meso

AGROBIZ
Agro Podjetnik
Agro Podjetnik Kmetija Jerala povečuje prodajo in predelavo jabolk

Obnavljajo sadovnjak in vlagajo v nove tehnologije, načrtujejo tudi novi prostor za predelavo sadja

OGLAS
AGROBIZ
Vroče je! Imamo odličen predlog za osvežitev

Predstavljamo lahek napitek, s katerim se lahko v vročih poletnih mesecih odlično osvežimo.