Žagarji in predelovalci lesa se utapljajo v naročilih Žagarji in predelovalci lesa se utapljajo v naročilih Da bi ujeli razvojni zaostanek, bi jim pomagale državne podpore, kakršne se obetajo škotskemu BSW za zagon največje žage na Gomilskem
Zakaj država ščiti goljufive preprodajalce sadja in zelenjave? Zakaj država ščiti goljufive preprodajalce sadja in zelenjave? Že vrsto let je zlorab slovenskega "državljanstva" največ pri jagodah, češnjah, breskvah in špargljih, ki so naprodaj na stojnicah ob cestah, z njimi pa goljufi najbolj služijo
Pred trgatvijo je Klet Brda posodobila opremo za prevzem grozdja Pred trgatvijo je Klet Brda posodobila opremo za prevzem grozdja Briški vinogradniki se veselijo trgatve, saj pričakujejo več grozdja kot v zadnjih štirih letih
Bi živeli v pametni vasi, ki nastaja na Nizozemskem?  Bi živeli v pametni vasi, ki nastaja na Nizozemskem? V visokotehnološki vasi RenGen ne bo avtomobilov, bodo pa pridelovali hrano, zbirali in shranjevali vodo in zeleno energijo, veliko odpadkov pa predelali.
Saniranih je 80 odstotkov gozdov, poškodovanih v vetrolomu Saniranih je 80 odstotkov gozdov, poškodovanih v vetrolomu Sanacija poškodovanih gozdov po lanskem vetrolomu bo stala sedem milijonov evrov, država naj bi sofinancirala 3,9 milijona evrov

Prodaja kisov v Evropi zrasla za osem odstotkov, kako to izkorišča Apis-Vita

Čas branja: 3 min
09.04.2018  16:50  Dopolnjeno: 09.04.2018 16:55
Letos v Sloveniji načrtujejo 2,5-kratno rast prodaje in prvi milijon evrov prihodkov, v še večji kisarni na Poljskem pa bodo zadovoljni že z 10-odstotno rastjo
Prodaja kisov v Evropi zrasla za osem odstotkov, kako to izkorišča Apis-Vita
Foto: Vita-Apis

Od vse večjega povpraševanja po zdravi hrani imajo koristi tudi proizvajalci kisa. Med njimi je denimo podjetje Apis-Vita iz Kopivnika nad Framom v okolici Maribora, ki pod blagovno znamko Matejev ponuja celo paleto kisov, svojo kisarno pa ima tudi na Poljskem. »Lani smo na tem trgu prodajo povečali za 10 odstotkov, po dveh letih pa je zrasla tudi v Sloveniji,« pravi direktor Matej Hojnik. Kako bodo letos domačo prodajo povečali za 2,5-krat in rast nadaljevali tudi na Poljskem?

Boljše rezultate v Apis-Viti pričakujejo zaradi novih kupcev, novih izdelkov in novih trgov, pa tudi zaradi navdušenja nad zdravo hrano. »To je glavni razlog za osemodstotno rast prodaje kisov v Evropi v minulem letu,« poudarja Hojnik. Prodaja kisa raste, ker ljudje pojedo več solate.

Za solate in čiščenje kupujemo več kisa

»Tudi v živilskopredelovalni industriji raste poraba kisa. Namesto po cenejši ocetni kislini, ki je pridobljena z destilacijo lesa, bolj posegajo po naravnem kisu,« dodaja. Poleg naravne hrane so v vzponu tudi naravna čistila. Med njimi ima svoje mesto tudi kis. Ljudje ga kupujejo med drugim za mehčanje perila, čiščenje oken, odstranjevanje vodnega kamna …

Čeprav postaja kis bolj zaželen, so v Apis-Viti v letih 2015 in 2016 doma slabše poslovali. Bolj kot slaba letina jabolk zaradi suše in pozebe jih je prizadela izguba večjega naročila za eno od trgovskih znamk kisa. Ni jim preostalo drugega kot krčenje obsega proizvodnje in aktivno iskanje novih kupcev ter novih trgov.

Doma do prvega milijona

»Izpad prodaje smo lani že nadomestili, saj smo omenjeni posel spet dobili. Z večjim izvozom in naročili za nove trgovske znamke pa računamo, da bomo domačo prodajo povečali za skoraj 2,5-krat in prvič presegli milijon evrov prihodkov,« pojasnjuje Matej Hojnik.

Lani so v Sloveniji ustvarili 450 tisoč evrov prihodkov, proizvedli pa dva milijona litrov jabolčnega in vinskega kisa. Delajo ga izključno iz slovenskih surovin. Nekaj jabolk pridelajo sami, druga iz visokodebelnih sadovnjakov odkupijo s štajerskih kmetij. Pri tem pazijo, da je več kot polovica jabolk starih sort, saj dajo bolj aromatičen kis.

»Lani smo si naredili velike zaloge kisa. Zadnja leta je bil odkup jabolk zaradi suše in pozebe problematičen, zato upamo, da bo letos boljša letina,« dodaja Hojnik.

Nova motna kisa

Iščejo nove trge, kise iz slovenske kisarne že izvažajo na Hrvaško in Slovaško ter v Romunijo. Za letos pripravljajo več novih izdelkov. V prodaji sta že dva nova nefiltrirana kisa – naravni motni jabolčni in naravni motni vinski kis, ki ga skupaj še z drugimi kisi izvažajo tudi na Poljsko. »Pri obeh kisih, ki smo ju nazadnje razvili v Sloveniji, ohranjamo naravne sestavine. Čim manj poseganja v živila med proizvodnjo je eden od glavnih trendov v živilskopredelovalni industriji,« pravi Hojnik.

Tudi na Poljskem več proizvedejo in prodajo

Še večjo kisarno kot v Sloveniji imajo od leta 2010 tudi na Poljskem. Imenuje se Wytwórnia Octu i Musztardy (WOM), v njej proizvajajo tudi gorčico in kečap. Na Poljskem so lani dosegli desetodstotno rast prodaje, ustvarili pa 2,6 milijona evrov prihodkov in 148 tisoč evrov EBITDA.

Iz Poljske prodirajo v pribaltske države

Z novo polnilno linijo so letno proizvodnjo kisa na tem trgu povečali za pol milijona litrov, na 8,5 milijona litrov. »Prodajo kisov pod lastno blagovno znamko Parczew širimo po vsej Poljski. S kisi, gorčico in kečapom smo hoteli prodreti tudi v zahodno Evropo, a nam ni uspelo. Prodiramo pa v Litvo, Latvijo in Estonijo,« razlaga Hojnik, ki nove trge išče v krogu 500 kilometrov od kisarne.

Več iz teme:  

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
AGROBIZ
Članki
Članki Pikniki vse dražji: cena mesa navzgor za 10 odstotkov in več, na obzorju nove podražitve hrane 29

Poiskali smo razloge za to, da se je za več kot desetino v primerjavi z istim obdobjem lani zvišala cena mesa, zakaj se dražijo ribe in...

AGROBIZ
Natečaj Agrobiznis
Natečaj Agrobiznis Zaradi jetrne paštete kupci drvijo na kmetijo Pr' cesarju 2

Ponujajo šest okusov paštete brez konzervansov in drugih umetnih dodatkov

AGROBIZ
Novice
Novice Bi živeli v pametni vasi, ki nastaja na Nizozemskem? 3

V visokotehnološki vasi RenGen ne bo avtomobilov, bodo pa pridelovali hrano, zbirali in shranjevali vodo in zeleno energijo, veliko...

AGROBIZ
Novice
Novice Veliki Britaniji lahko čez eno leto zmanjka hrane 32

The Guardian navaja opozorilo angleških kmetov, da zaloge hrane zadoščajo samo do avgusta 2019, če bodo po brexitu morali biti...

AGROBIZ
Natečaj Agrobiznis
Natečaj Agrobiznis Ekološka kmetija Vodnjov uspeva s sadnimi lističi 4

So zdravi nadomestek za čips in sladkarije, narejeni pa iz več vrst kuhanega sadja

AGROBIZ
Novice
Novice Na domačiji Firbas ponujajo od glampinga do spanja na seniku 1

Zgodba te kmetije sloni na hruški viljamovki, iz katere delajo sok in žganje, nove izdelke pa še napovedujejo

AGROBIZ
Natečaj Agrobiznis
Natečaj Agrobiznis Grozdni sok tajfl tržijo kot prestižno vino

To turistični kmetiji Grobelnik iz Posavja uspeva s prodorom v prestižne restavracije

AGROBIZ
Novice
Novice Turistična kmetija Erniša privablja goste z vinom in domačo hrano

Vso hrano, ki jo postrežejo gostom, pridelajo sami, od zelenjave do mesnin iz mangalic