Občina Koper gre v ekosocialno kmetijo s sadovnjakom in rastlinjakom Občina Koper gre v ekosocialno kmetijo s sadovnjakom in rastlinjakom V koprski občini je 514 hektarjev neobdelanih kmetijskih površin. Del te zemlje, ki je v lasti občine, bo občina revitalizirala z ekološko socialno kmetijo.
V Posavju bi razvili model pametne srebrne vasi V Posavju bi razvili model pametne srebrne vasi Pametna srebrna vas je namenjena starejšim, ki bi na podeželju živeli v gospodinjski skupnosti, uporabljali pametne telefone in imeli posebne prevoze v mesto
Pametne vasi: prihaja evropski razpis, vreden 3,3 milijona evrov Pametne vasi: prihaja evropski razpis, vreden 3,3 milijona evrov V okviru pobude za razvoj podeželja zbirajo dobre prakse s področij kmetijstva, turizma, energetike, mobilnosti, sociale, zdravstva …
V kmetijstvu je veliko tveganj, kako jih upravljamo? V kmetijstvu je veliko tveganj, kako jih upravljamo? Klasično kmetijstvo je kot tovarna brez strehe, na katero preži veliko tveganj, ki lahko kmetijo spravijo na rob preživetja. Kako tveganja prepoznati in jih upravljati?
Pet milijonov za tehnološko posodobitev namakalnih sistemov  Pet milijonov za tehnološko posodobitev namakalnih sistemov Financirali bodo Čas za oddajo vlog je od 7. maja do 31. oktobra

Prodaja kisov v Evropi zrasla za osem odstotkov, kako to izkorišča Apis-Vita

09.04.2018  16:50  Dopolnjeno: 09.04.2018 16:55
Letos v Sloveniji načrtujejo 2,5-kratno rast prodaje in prvi milijon evrov prihodkov, v še večji kisarni na Poljskem pa bodo zadovoljni že z 10-odstotno rastjo
Prodaja kisov v Evropi zrasla za osem odstotkov, kako to izkorišča Apis-Vita
Foto: Vita-Apis

Od vse večjega povpraševanja po zdravi hrani imajo koristi tudi proizvajalci kisa. Med njimi je denimo podjetje Apis-Vita iz Kopivnika nad Framom v okolici Maribora, ki pod blagovno znamko Matejev ponuja celo paleto kisov, svojo kisarno pa ima tudi na Poljskem. »Lani smo na tem trgu prodajo povečali za 10 odstotkov, po dveh letih pa je zrasla tudi v Sloveniji,« pravi direktor Matej Hojnik. Kako bodo letos domačo prodajo povečali za 2,5-krat in rast nadaljevali tudi na Poljskem?

Boljše rezultate v Apis-Viti pričakujejo zaradi novih kupcev, novih izdelkov in novih trgov, pa tudi zaradi navdušenja nad zdravo hrano. »To je glavni razlog za osemodstotno rast prodaje kisov v Evropi v minulem letu,« poudarja Hojnik. Prodaja kisa raste, ker ljudje pojedo več solate.

Za solate in čiščenje kupujemo več kisa

»Tudi v živilskopredelovalni industriji raste poraba kisa. Namesto po cenejši ocetni kislini, ki je pridobljena z destilacijo lesa, bolj posegajo po naravnem kisu,« dodaja. Poleg naravne hrane so v vzponu tudi naravna čistila. Med njimi ima svoje mesto tudi kis. Ljudje ga kupujejo med drugim za mehčanje perila, čiščenje oken, odstranjevanje vodnega kamna …

Čeprav postaja kis bolj zaželen, so v Apis-Viti v letih 2015 in 2016 doma slabše poslovali. Bolj kot slaba letina jabolk zaradi suše in pozebe jih je prizadela izguba večjega naročila za eno od trgovskih znamk kisa. Ni jim preostalo drugega kot krčenje obsega proizvodnje in aktivno iskanje novih kupcev ter novih trgov.

Doma do prvega milijona

»Izpad prodaje smo lani že nadomestili, saj smo omenjeni posel spet dobili. Z večjim izvozom in naročili za nove trgovske znamke pa računamo, da bomo domačo prodajo povečali za skoraj 2,5-krat in prvič presegli milijon evrov prihodkov,« pojasnjuje Matej Hojnik.

Lani so v Sloveniji ustvarili 450 tisoč evrov prihodkov, proizvedli pa dva milijona litrov jabolčnega in vinskega kisa. Delajo ga izključno iz slovenskih surovin. Nekaj jabolk pridelajo sami, druga iz visokodebelnih sadovnjakov odkupijo s štajerskih kmetij. Pri tem pazijo, da je več kot polovica jabolk starih sort, saj dajo bolj aromatičen kis.

»Lani smo si naredili velike zaloge kisa. Zadnja leta je bil odkup jabolk zaradi suše in pozebe problematičen, zato upamo, da bo letos boljša letina,« dodaja Hojnik.

Nova motna kisa

Iščejo nove trge, kise iz slovenske kisarne že izvažajo na Hrvaško in Slovaško ter v Romunijo. Za letos pripravljajo več novih izdelkov. V prodaji sta že dva nova nefiltrirana kisa – naravni motni jabolčni in naravni motni vinski kis, ki ga skupaj še z drugimi kisi izvažajo tudi na Poljsko. »Pri obeh kisih, ki smo ju nazadnje razvili v Sloveniji, ohranjamo naravne sestavine. Čim manj poseganja v živila med proizvodnjo je eden od glavnih trendov v živilskopredelovalni industriji,« pravi Hojnik.

Tudi na Poljskem več proizvedejo in prodajo

Še večjo kisarno kot v Sloveniji imajo od leta 2010 tudi na Poljskem. Imenuje se Wytwórnia Octu i Musztardy (WOM), v njej proizvajajo tudi gorčico in kečap. Na Poljskem so lani dosegli desetodstotno rast prodaje, ustvarili pa 2,6 milijona evrov prihodkov in 148 tisoč evrov EBITDA.

Iz Poljske prodirajo v pribaltske države

Z novo polnilno linijo so letno proizvodnjo kisa na tem trgu povečali za pol milijona litrov, na 8,5 milijona litrov. »Prodajo kisov pod lastno blagovno znamko Parczew širimo po vsej Poljski. S kisi, gorčico in kečapom smo hoteli prodreti tudi v zahodno Evropo, a nam ni uspelo. Prodiramo pa v Litvo, Latvijo in Estonijo,« razlaga Hojnik, ki nove trge išče v krogu 500 kilometrov od kisarne.

Oznake:   radar Radar: Dostava obvestila ob objavi članka, ki vsebuje oznako.

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
AGROBIZ
Novice
Novice Sadjarji, pozor! 15-milijonski razpis za namakanje in protitočne mreže

Ta razpis je dobrodošel zlasti zato, ker je stopnja sofinanciranja naložb višja kot pri drugih razpisih; rok za vloge je od 23. aprila...

AGROBIZ
Novice
Novice (video) Po Čebronovo zelenjavo hodijo tudi Italijani

Mirica in Ivan Čebron sta pred leti pustila varni službi in nadaljevala tradicijo vrtnarstva na družinski kmetiji v Bukovici pri Volčji...

AGROBIZ
Novice
Novice Pozor, na razpis za preprečevanje zaraščanja se že lahko prijavite 7

Za spreminjanje okoli 13 tisoč hektarjev zaraščenih površin in gozda v kmetijska zemljišča je razpisanih 700 tisoč evrov nepovratnih...

AGROBIZ
Nove tehnologije
Nove tehnologije Napredne tehnologije v poljedelstvu: z droni do večjega in boljšega pridelka

Opisujemo lanske koruzne poskuse Syngente Slovenija, kjer so iskali korelacijo med aerofotografiranjem in količino ter kakovostjo...

AGROBIZ
Novice
Novice Slovenske kokoši znesejo v povprečju milijon jajc na dan 2

Velika noč je pred vrati, statistični urad Surs pa je pod drobnogled vzel podatke o količini, uvozu, porabi in ceni jajc v Sloveniji.

AGROBIZ
Partnerji obveščajo
Partnerji obveščajo Mercator išče nove dobavitelje inovativnih suhih živil s podeželja

Več kot tisoč domačih dobrot ima širok krog kupcev, projekt Radi imamo domače se lepo razvija

AGROBIZ
Javna naročila živil
Javna naročila živil (reportaža + video) To morate vedeti o javnem naročanju hrane

Javne ustanove morajo kupiti več ekoloških in kakovostnih živil, za to pa potrebujejo več denarja. Nova spletna aplikacija jim olajša...