Ahac v Središču ob Dravi poleg skladišča napoveduje nova vlaganja  Ahac v Središču ob Dravi poleg skladišča napoveduje nova vlaganja Letos in prihodnje leto bodo v Središču ob Dravi investirali 1,3 milijona evrov
Podnebnim spremembam prednost v novi finančni perspektivi Podnebnim spremembam prednost v novi finančni perspektivi Prihodnja finančna perspektiva daje veliko prednost soočanju s podnebnimi spremembami, s sušo, točo, zmrzaljo, žledolomi, vetrolomi in drugimi ujmami, je povedala kmetijska ministrica Aleksandra Pivec.
Turistična ekološka kmetija Urška raste s povezovanjem Turistična ekološka kmetija Urška raste s povezovanjem Z drugimi pripravljajo skupne pakete za goste, ki bodo najprej bivali na eni, potem pa na drugi turistični kmetiji
Kmalu spletna prodaja sladkovodnih rib    Kmalu spletna prodaja sladkovodnih rib Jeseni jo bo zagnalo podjetje G2O, ki sodi med večje ribogojnice v Sloveniji

Eta Kamnik se širi s kisi

Čas branja: 3 min
12.04.2018  14:41  Dopolnjeno: 12.04.2018 16:12
Poleg vložene in zamrznjene zelenjave, jedi na žlico, džemov, gorčice in ajvarja Eta po novem ponuja tudi kise Renški hram, Talis in Salatina, ki so jih pred dvema mesecema odkupili od Šampionke
Eta Kamnik se širi s kisi
Foto: Eta Kamnik

medium">"Za nakup kisov Renški hram, Talis in Salatina od Šampionke smo se odločili, ker se kisi lepo dopolnjujejo z našo vloženo zelenjavo. Od prodaje teh znamk in kisov, ki so jih v Šampionki polnili za trgovske znamke, pričakujemo slaba dva milijona evrov dodatnih prihodkov na leto. Kupnina je poslovna skrivnost," pravi Marko Konič, lastnik in direktor Ete Kamnik. Te kise že izvažajo po istih poteh, kot jih je Šampionka, za povečanje izvoza pa bodo izkoristili tudi mrežo Naturetinih distributerjev.

Vse tri znamke kisov verjetno ne bodo preživele

"Vzdrževanje vseh treh znamk kisov najbrž ne bo smiselno. Sprememb v arhitekturi blagovnih znamk se bomo lotili previdno in z upoštevanjem preferenc kupcev," dodaja Ksenija Jankovič Banovšek. Po prodaji prednjačijo kisi Renski hram, drugi je Talis, tretja Salatina.

Največ kisa se proda od junija do konca gobarske sezone

"Vso nabavo, kosovnice in recepte za kise vodimo v Eti, dobavljamo jih v Šampionko v Renče, kjer za zdaj poteka kisanje. Delavci se izmenjujejo na obeh lokacijah, da prenašamo znanje. Od Šampionke smo pripravljeni prevzeti osem delavcev, ki se ukvarjajo s kisanjem, tehnologijo, nabavo in upravljanjem polnilnih linij. V tednu ali dveh bo v Kamniku stekla proizvodnja alkoholnega kisa na liniji za polnjenje steklenic in plastenk, ki smo jo že preselili v Kamnik.

Vinski in jabolčni kisi se za zdaj še kisajo v Renčah, do poletja pa bodo acetatorji in sodi preseljeni, tako da bo vsa proizvodnja v Kamniku. V acetotorjih namreč ostane delež že narejenega kisa, da se bakterije ohranjajo. Zagotoviti moramo pravilno zalogo kisov, da lahko acetatorje do tega deleža izpraznimo in preselimo. Dobro se želimo pripraviti na sezono kisov, ki se začne junija, ko vrtovi obrodijo, in traja do konca gobarske sezone," pravi Ksenija Jankovič Banovšek. Rdeče vino za vinski kis kupujejo v Sloveniji in na Balkanu, jabolčno vino za kise pa je praviloma slovensko, a ga bo zaradi slabe lanske sezone treba kupovati tudi pri sosedih.

Izvoz jim prinese manj kot desetino prihodkov

Eta Kamnik je lani prihodke od prodaje povečala za tri odstotke, na 18,5 milijona evrov, od tega je bilo 1,5 milijona evrov izvoza. Delež izvoza želijo povečati, njihovi glavni izvozni trgi pa so Hrvaška, Italija, Rusija, Kanada, BiH in Črna gora.

40 odstotkov vložene zelenjave je slovenskega porekla

Eta je lani vložila 4,2 tisoč ton zelenjave, od tega 1,7 tisoč ton zelenjave slovenskega porekla (41 odstotkov). Rdeča pesa je od pridelovalcev s ptujskega konca, repa in zelje z Gorenjske, zelenjavo za mešano solato kupujejo povsod po Sloveniji, kumarice v BiH, paprika za file pa na Hrvaškem in v Srbiji. Razvijajo nove sušene paradižnike in olive v oljčnem olju, kjer bo uporaben tudi naliv.

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
AGROBIZ
Nasveti
Nasveti Juhu, birokratske poenostavitve za kmete!

Naredili smo seznam nekaj davčnih in birokratskih poenostavitev za kmete, pridelovalce domačih izdelkov, tudi žganja

AGROBIZ
Novice
Novice Komentar: Opuščanje industrijske živinoreje je strel v koleno 69

Pozivi veganov h krčenju industrijske živinoreje bi škodili kmetijstvu, ne morejo pa rešiti okolja

AGROBIZ
Novice
Novice 10 zvezd kmetijskega sejma Agra 4

Reportaža s 56. mednarodnega kmetijsko-živilskega sejma v Gornji Radgoni

AGROBIZ
Nove tehnologije
Nove tehnologije S sistemom recirkulacije porabite dosti manj vode za gojenje rib

Tipska montažna do 50 kvadratnih metrov velika ribogojnica s sistemom recirkulacije za gojenje severnoafriškega čopovca (soma), ki jo...

AGROBIZ
Novice
Novice Sladke skrbi sadjarjev: letina je odlična, pa bodo vse prodali in po kakšni ceni?

Lani in predlanskim so sadjarji zaradi pozebe utrpeli veliko škodo; letos je drugače, sadja je dovolj, prav tako raste izvoz

AGROBIZ
Natečaj Agrobiznis
Natečaj Agrobiznis (video, foto) Je na kmetiji mogoče uporabiti množično financiranje? Poglejte v Jarenino!

Kmetija Turinek ponuja zakup letine kot nekakšno obliko množičnega financiranja, kjer kupec plača pridelek za letino vnaprej, potem pa...

AGROBIZ
Novice
Novice Na festivalu Top Vino prestižna svetovna vina

V ljubljanskem Cankarjevem domu bo 8. oktobra potekala druga izdaja festivala Top Vino, ki je pred dvema letoma navdušil obiskovalce s...

AGROBIZ
Novice
Novice Kmalu spletna prodaja sladkovodnih rib

Jeseni jo bo zagnalo podjetje G2O, ki sodi med večje ribogojnice v Sloveniji