Občina Koper gre v ekosocialno kmetijo s sadovnjakom in rastlinjakom Občina Koper gre v ekosocialno kmetijo s sadovnjakom in rastlinjakom V koprski občini je 514 hektarjev neobdelanih kmetijskih površin. Del te zemlje, ki je v lasti občine, bo občina revitalizirala z ekološko socialno kmetijo.
V Posavju bi razvili model pametne srebrne vasi V Posavju bi razvili model pametne srebrne vasi Pametna srebrna vas je namenjena starejšim, ki bi na podeželju živeli v gospodinjski skupnosti, uporabljali pametne telefone in imeli posebne prevoze v mesto
Pametne vasi: prihaja evropski razpis, vreden 3,3 milijona evrov Pametne vasi: prihaja evropski razpis, vreden 3,3 milijona evrov V okviru pobude za razvoj podeželja zbirajo dobre prakse s področij kmetijstva, turizma, energetike, mobilnosti, sociale, zdravstva …
V kmetijstvu je veliko tveganj, kako jih upravljamo? V kmetijstvu je veliko tveganj, kako jih upravljamo? Klasično kmetijstvo je kot tovarna brez strehe, na katero preži veliko tveganj, ki lahko kmetijo spravijo na rob preživetja. Kako tveganja prepoznati in jih upravljati?
Pet milijonov za tehnološko posodobitev namakalnih sistemov  Pet milijonov za tehnološko posodobitev namakalnih sistemov Financirali bodo Čas za oddajo vlog je od 7. maja do 31. oktobra

Eta Kamnik se širi s kisi

12.04.2018  14:41  Dopolnjeno: 12.04.2018 16:12
Poleg vložene in zamrznjene zelenjave, jedi na žlico, džemov, gorčice in ajvarja Eta po novem ponuja tudi kise Renški hram, Talis in Salatina, ki so jih pred dvema mesecema odkupili od Šampionke
Eta Kamnik se širi s kisi
Foto: Eta Kamnik

medium">"Za nakup kisov Renški hram, Talis in Salatina od Šampionke smo se odločili, ker se kisi lepo dopolnjujejo z našo vloženo zelenjavo. Od prodaje teh znamk in kisov, ki so jih v Šampionki polnili za trgovske znamke, pričakujemo slaba dva milijona evrov dodatnih prihodkov na leto. Kupnina je poslovna skrivnost," pravi Marko Konič, lastnik in direktor Ete Kamnik. Te kise že izvažajo po istih poteh, kot jih je Šampionka, za povečanje izvoza pa bodo izkoristili tudi mrežo Naturetinih distributerjev.

Vse tri znamke kisov verjetno ne bodo preživele

"Vzdrževanje vseh treh znamk kisov najbrž ne bo smiselno. Sprememb v arhitekturi blagovnih znamk se bomo lotili previdno in z upoštevanjem preferenc kupcev," dodaja Ksenija Jankovič Banovšek. Po prodaji prednjačijo kisi Renski hram, drugi je Talis, tretja Salatina.

Največ kisa se proda od junija do konca gobarske sezone

"Vso nabavo, kosovnice in recepte za kise vodimo v Eti, dobavljamo jih v Šampionko v Renče, kjer za zdaj poteka kisanje. Delavci se izmenjujejo na obeh lokacijah, da prenašamo znanje. Od Šampionke smo pripravljeni prevzeti osem delavcev, ki se ukvarjajo s kisanjem, tehnologijo, nabavo in upravljanjem polnilnih linij. V tednu ali dveh bo v Kamniku stekla proizvodnja alkoholnega kisa na liniji za polnjenje steklenic in plastenk, ki smo jo že preselili v Kamnik.

Vinski in jabolčni kisi se za zdaj še kisajo v Renčah, do poletja pa bodo acetatorji in sodi preseljeni, tako da bo vsa proizvodnja v Kamniku. V acetotorjih namreč ostane delež že narejenega kisa, da se bakterije ohranjajo. Zagotoviti moramo pravilno zalogo kisov, da lahko acetatorje do tega deleža izpraznimo in preselimo. Dobro se želimo pripraviti na sezono kisov, ki se začne junija, ko vrtovi obrodijo, in traja do konca gobarske sezone," pravi Ksenija Jankovič Banovšek. Rdeče vino za vinski kis kupujejo v Sloveniji in na Balkanu, jabolčno vino za kise pa je praviloma slovensko, a ga bo zaradi slabe lanske sezone treba kupovati tudi pri sosedih.

Izvoz jim prinese manj kot desetino prihodkov

Eta Kamnik je lani prihodke od prodaje povečala za tri odstotke, na 18,5 milijona evrov, od tega je bilo 1,5 milijona evrov izvoza. Delež izvoza želijo povečati, njihovi glavni izvozni trgi pa so Hrvaška, Italija, Rusija, Kanada, BiH in Črna gora.

40 odstotkov vložene zelenjave je slovenskega porekla

Eta je lani vložila 4,2 tisoč ton zelenjave, od tega 1,7 tisoč ton zelenjave slovenskega porekla (41 odstotkov). Rdeča pesa je od pridelovalcev s ptujskega konca, repa in zelje z Gorenjske, zelenjavo za mešano solato kupujejo povsod po Sloveniji, kumarice v BiH, paprika za file pa na Hrvaškem in v Srbiji. Razvijajo nove sušene paradižnike in olive v oljčnem olju, kjer bo uporaben tudi naliv.

Oznake:   radar Radar: Dostava obvestila ob objavi članka, ki vsebuje oznako.

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
AGROBIZ
Novice
Novice Sadjarji, pozor! 15-milijonski razpis za namakanje in protitočne mreže

Ta razpis je dobrodošel zlasti zato, ker je stopnja sofinanciranja naložb višja kot pri drugih razpisih; rok za vloge je od 23. aprila...

AGROBIZ
Novice
Novice (video) Po Čebronovo zelenjavo hodijo tudi Italijani

Mirica in Ivan Čebron sta pred leti pustila varni službi in nadaljevala tradicijo vrtnarstva na družinski kmetiji v Bukovici pri Volčji...

AGROBIZ
Novice
Novice Pozor, na razpis za preprečevanje zaraščanja se že lahko prijavite 7

Za spreminjanje okoli 13 tisoč hektarjev zaraščenih površin in gozda v kmetijska zemljišča je razpisanih 700 tisoč evrov nepovratnih...

AGROBIZ
Natečaj Agrobiznis
Natečaj Agrobiznis Prodaja kisov v Evropi zrasla za osem odstotkov, kako to izkorišča Apis-Vita

Letos v Sloveniji načrtujejo 2,5-kratno rast prodaje in prvi milijon evrov prihodkov, v še večji kisarni na Poljskem pa bodo zadovoljni...

AGROBIZ
Nove tehnologije
Nove tehnologije Napredne tehnologije v poljedelstvu: z droni do večjega in boljšega pridelka

Opisujemo lanske koruzne poskuse Syngente Slovenija, kjer so iskali korelacijo med aerofotografiranjem in količino ter kakovostjo...

AGROBIZ
Novice
Novice Slovenske kokoši znesejo v povprečju milijon jajc na dan 2

Velika noč je pred vrati, statistični urad Surs pa je pod drobnogled vzel podatke o količini, uvozu, porabi in ceni jajc v Sloveniji.

AGROBIZ
Partnerji obveščajo
Partnerji obveščajo Mercator išče nove dobavitelje inovativnih suhih živil s podeželja

Več kot tisoč domačih dobrot ima širok krog kupcev, projekt Radi imamo domače se lepo razvija

AGROBIZ
Javna naročila živil
Javna naročila živil (reportaža + video) To morate vedeti o javnem naročanju hrane

Javne ustanove morajo kupiti več ekoloških in kakovostnih živil, za to pa potrebujejo več denarja. Nova spletna aplikacija jim olajša...