Žagarji in predelovalci lesa se utapljajo v naročilih Žagarji in predelovalci lesa se utapljajo v naročilih Da bi ujeli razvojni zaostanek, bi jim pomagale državne podpore, kakršne se obetajo škotskemu BSW za zagon največje žage na Gomilskem
Zakaj država ščiti goljufive preprodajalce sadja in zelenjave? Zakaj država ščiti goljufive preprodajalce sadja in zelenjave? Že vrsto let je zlorab slovenskega "državljanstva" največ pri jagodah, češnjah, breskvah in špargljih, ki so naprodaj na stojnicah ob cestah, z njimi pa goljufi najbolj služijo
Pred trgatvijo je Klet Brda posodobila opremo za prevzem grozdja Pred trgatvijo je Klet Brda posodobila opremo za prevzem grozdja Briški vinogradniki se veselijo trgatve, saj pričakujejo več grozdja kot v zadnjih štirih letih
Bi živeli v pametni vasi, ki nastaja na Nizozemskem?  Bi živeli v pametni vasi, ki nastaja na Nizozemskem? V visokotehnološki vasi RenGen ne bo avtomobilov, bodo pa pridelovali hrano, zbirali in shranjevali vodo in zeleno energijo, veliko odpadkov pa predelali.
Saniranih je 80 odstotkov gozdov, poškodovanih v vetrolomu Saniranih je 80 odstotkov gozdov, poškodovanih v vetrolomu Sanacija poškodovanih gozdov po lanskem vetrolomu bo stala sedem milijonov evrov, država naj bi sofinancirala 3,9 milijona evrov

Eta Kamnik se širi s kisi

Čas branja: 3 min
12.04.2018  14:41  Dopolnjeno: 12.04.2018 16:12
Poleg vložene in zamrznjene zelenjave, jedi na žlico, džemov, gorčice in ajvarja Eta po novem ponuja tudi kise Renški hram, Talis in Salatina, ki so jih pred dvema mesecema odkupili od Šampionke
Eta Kamnik se širi s kisi
Foto: Eta Kamnik

medium">"Za nakup kisov Renški hram, Talis in Salatina od Šampionke smo se odločili, ker se kisi lepo dopolnjujejo z našo vloženo zelenjavo. Od prodaje teh znamk in kisov, ki so jih v Šampionki polnili za trgovske znamke, pričakujemo slaba dva milijona evrov dodatnih prihodkov na leto. Kupnina je poslovna skrivnost," pravi Marko Konič, lastnik in direktor Ete Kamnik. Te kise že izvažajo po istih poteh, kot jih je Šampionka, za povečanje izvoza pa bodo izkoristili tudi mrežo Naturetinih distributerjev.

Vse tri znamke kisov verjetno ne bodo preživele

"Vzdrževanje vseh treh znamk kisov najbrž ne bo smiselno. Sprememb v arhitekturi blagovnih znamk se bomo lotili previdno in z upoštevanjem preferenc kupcev," dodaja Ksenija Jankovič Banovšek. Po prodaji prednjačijo kisi Renski hram, drugi je Talis, tretja Salatina.

Največ kisa se proda od junija do konca gobarske sezone

"Vso nabavo, kosovnice in recepte za kise vodimo v Eti, dobavljamo jih v Šampionko v Renče, kjer za zdaj poteka kisanje. Delavci se izmenjujejo na obeh lokacijah, da prenašamo znanje. Od Šampionke smo pripravljeni prevzeti osem delavcev, ki se ukvarjajo s kisanjem, tehnologijo, nabavo in upravljanjem polnilnih linij. V tednu ali dveh bo v Kamniku stekla proizvodnja alkoholnega kisa na liniji za polnjenje steklenic in plastenk, ki smo jo že preselili v Kamnik.

Vinski in jabolčni kisi se za zdaj še kisajo v Renčah, do poletja pa bodo acetatorji in sodi preseljeni, tako da bo vsa proizvodnja v Kamniku. V acetotorjih namreč ostane delež že narejenega kisa, da se bakterije ohranjajo. Zagotoviti moramo pravilno zalogo kisov, da lahko acetatorje do tega deleža izpraznimo in preselimo. Dobro se želimo pripraviti na sezono kisov, ki se začne junija, ko vrtovi obrodijo, in traja do konca gobarske sezone," pravi Ksenija Jankovič Banovšek. Rdeče vino za vinski kis kupujejo v Sloveniji in na Balkanu, jabolčno vino za kise pa je praviloma slovensko, a ga bo zaradi slabe lanske sezone treba kupovati tudi pri sosedih.

Izvoz jim prinese manj kot desetino prihodkov

Eta Kamnik je lani prihodke od prodaje povečala za tri odstotke, na 18,5 milijona evrov, od tega je bilo 1,5 milijona evrov izvoza. Delež izvoza želijo povečati, njihovi glavni izvozni trgi pa so Hrvaška, Italija, Rusija, Kanada, BiH in Črna gora.

40 odstotkov vložene zelenjave je slovenskega porekla

Eta je lani vložila 4,2 tisoč ton zelenjave, od tega 1,7 tisoč ton zelenjave slovenskega porekla (41 odstotkov). Rdeča pesa je od pridelovalcev s ptujskega konca, repa in zelje z Gorenjske, zelenjavo za mešano solato kupujejo povsod po Sloveniji, kumarice v BiH, paprika za file pa na Hrvaškem in v Srbiji. Razvijajo nove sušene paradižnike in olive v oljčnem olju, kjer bo uporaben tudi naliv.

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
AGROBIZ
Članki
Članki Pikniki vse dražji: cena mesa navzgor za 10 odstotkov in več, na obzorju nove podražitve hrane 29

Poiskali smo razloge za to, da se je za več kot desetino v primerjavi z istim obdobjem lani zvišala cena mesa, zakaj se dražijo ribe in...

AGROBIZ
Natečaj Agrobiznis
Natečaj Agrobiznis Zaradi jetrne paštete kupci drvijo na kmetijo Pr' cesarju 2

Ponujajo šest okusov paštete brez konzervansov in drugih umetnih dodatkov

AGROBIZ
Novice
Novice Bi živeli v pametni vasi, ki nastaja na Nizozemskem? 3

V visokotehnološki vasi RenGen ne bo avtomobilov, bodo pa pridelovali hrano, zbirali in shranjevali vodo in zeleno energijo, veliko...

AGROBIZ
Novice
Novice Veliki Britaniji lahko čez eno leto zmanjka hrane 32

The Guardian navaja opozorilo angleških kmetov, da zaloge hrane zadoščajo samo do avgusta 2019, če bodo po brexitu morali biti...

AGROBIZ
Natečaj Agrobiznis
Natečaj Agrobiznis Ekološka kmetija Vodnjov uspeva s sadnimi lističi 4

So zdravi nadomestek za čips in sladkarije, narejeni pa iz več vrst kuhanega sadja

AGROBIZ
Novice
Novice Na domačiji Firbas ponujajo od glampinga do spanja na seniku 1

Zgodba te kmetije sloni na hruški viljamovki, iz katere delajo sok in žganje, nove izdelke pa še napovedujejo

AGROBIZ
Natečaj Agrobiznis
Natečaj Agrobiznis Grozdni sok tajfl tržijo kot prestižno vino

To turistični kmetiji Grobelnik iz Posavja uspeva s prodorom v prestižne restavracije

AGROBIZ
Novice
Novice Turistična kmetija Erniša privablja goste z vinom in domačo hrano

Vso hrano, ki jo postrežejo gostom, pridelajo sami, od zelenjave do mesnin iz mangalic