Ahac v Središču ob Dravi poleg skladišča napoveduje nova vlaganja  Ahac v Središču ob Dravi poleg skladišča napoveduje nova vlaganja Letos in prihodnje leto bodo v Središču ob Dravi investirali 1,3 milijona evrov
Podnebnim spremembam prednost v novi finančni perspektivi Podnebnim spremembam prednost v novi finančni perspektivi Prihodnja finančna perspektiva daje veliko prednost soočanju s podnebnimi spremembami, s sušo, točo, zmrzaljo, žledolomi, vetrolomi in drugimi ujmami, je povedala kmetijska ministrica Aleksandra Pivec.
Turistična ekološka kmetija Urška raste s povezovanjem Turistična ekološka kmetija Urška raste s povezovanjem Z drugimi pripravljajo skupne pakete za goste, ki bodo najprej bivali na eni, potem pa na drugi turistični kmetiji
Kmalu spletna prodaja sladkovodnih rib    Kmalu spletna prodaja sladkovodnih rib Jeseni jo bo zagnalo podjetje G2O, ki sodi med večje ribogojnice v Sloveniji

Znate prepoznati sveže šparglje?

Čas branja: 3 min
23.04.2018  15:46  Dopolnjeno: 23.04.2018 16:47
Bolj so šparglji sveži, manj stebla je olesenelega
Znate prepoznati sveže šparglje?
Foto: Shutterstock

Prejšnji teden se je začela sezona špargljev, pridelanih v Sloveniji. "Na hitro je tako toplo, da šparglji zrastejo tudi po 15 centimetrov na dan," pravi Iztok Vidic iz podjetja Aspega, vodilni strokovnjak za šparglje v Sloveniji.

V 24 urah z njive na krožnik

Najbolj cenjeni so sveži šparglji, ki pridejo na krožnik v 24 urah po obiranju. Zanj so kupci pripravljeni več kot za uvožene ali stare šparglje. Sveže poganjke prepoznamo po tem, da so sočni in niso oleseneli. Več časa kot mine ob obiranja, večji del šparglja bo treba zavreči, ker oleseni. Manj odpadka bo, če kupite šparglje od domačih proizvajalcev, ki jih zjutraj oberejo, ohladijo in pakirajo, popoldne pa odpeljejo v trgovine.

Če šparglje kupujete v trgovini, lahko datum obiranja razberete iz oznake LOT na embalaži. Veliko ljudi se po sveže šparglje odpravi na kmetijo, k enemu od okoli 220 pridelovalcev, ki šparglje gojijo za trg.

Največ špargljev pridela kmetija Ramovž z obrobja Ljubljane

Mednje sodi tudi kmetija Ramovž iz Savelj pri Ljubljani, ki ima sedem hektarjev špargljev. V rodnosti jih je dobrih šestih hektarjev, preostalo je mladi nasad, kjer še ni pridelka. Ponujajo zelene in malo vijoličastih špargljev, ki so bolj sladkega okusa. Trgovskim verigam prodajo okoli 90 odstotkov špargljev, druge gostincem in na kmetiji, kjer za polkilogramski šopek zaračunajo štiri evre.

Panvita na petih hektarjih načrtuje 10 ton špargljev

S Panvito in Dolinarjevo domačijo iz Dorfarjev pri Žabnici na Gorenjskem sodelujejo pri oskrbi trgovskih verig. "Ko kateri od nas ne more izpolniti celotnega naročila, del naročila prepusti drugima partnerjema," pravi Simona Petek Čerpnjak, ki v Panviti – RC Panonski vrt vodi pridelavo in prodajo vrtnin.

Načrtuje, da bodo na petih hektarjih do konca sezone, to je do druge polovice junija, nabrali in prodali deset ton špargljev. Prevladujejo zeleni šparglji, ki so pri nas najbolj zaželeni. V majhnem obsegu pridelujejo tudi vijolične šparglje, ki imajo več antioksidantov oziroma antocianov, po okusu so pa malo slajši od zelenih. Vijolične šparglje prodajajo zlasti gostincem.

V Panviti gojijo šparglje na treh različno starih nasadih v Beltincih, te dni pa sadijo 2,5 hektarja novega nasada. "Kot se razlikuje starost nasadov, se razlikuje tudi količina pridelka. Za nove nasade smo se odločili, da ohranimo količinsko pridelavo, ker po 12. letu pridelek tako upade, da se nasada ne splača ohraniti," razlaga Simona Petek Čerpnjak.

Slovenskih kupcev je dovolj za 150 hektarjev špargljev

Lokalno pridelani sveži šparglji so vse bolj priljubljena zgodnja vrtnina, a nasadi rastejo počasneje od povpraševanja kupcev. "Šparglji rastejo na skupaj 85 hektarjih, s tem da mladi nasadi do tretjega leta še ne dajo pridelka za trg, saj se mora trajni nasad okrepiti. Glede na povpraševanje po svežih domačih špargljih in če upoštevamo, da jih bodo trgovci še vedno nekaj uvozili, je potenciala za približno 150 hektarjev špargljišč," pravi poznavalec Iztok Vidic.

Proizvodne stroške ocenjuje na pet do 5,5 evra na kilogram špargljev. Pridelovalcem ne svetuje le o sajenju in gojenju špargljev, ampak tudi najnižje priporočene cene za ekstra (najvišjo) kakovost. "Najnižja priporočena cena je pet evrov na kilogram v prodaji na debelo, šest evrov v prodaji na drobno, sedem evrov pri prodaji na kmetiji in osem evrov za kilogram na tržnici," še pravi Vidic.

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
AGROBIZ
Nasveti
Nasveti Juhu, birokratske poenostavitve za kmete!

Naredili smo seznam nekaj davčnih in birokratskih poenostavitev za kmete, pridelovalce domačih izdelkov, tudi žganja

AGROBIZ
Novice
Novice Komentar: Opuščanje industrijske živinoreje je strel v koleno 69

Pozivi veganov h krčenju industrijske živinoreje bi škodili kmetijstvu, ne morejo pa rešiti okolja

AGROBIZ
Novice
Novice 10 zvezd kmetijskega sejma Agra 4

Reportaža s 56. mednarodnega kmetijsko-živilskega sejma v Gornji Radgoni

AGROBIZ
Nove tehnologije
Nove tehnologije S sistemom recirkulacije porabite dosti manj vode za gojenje rib

Tipska montažna do 50 kvadratnih metrov velika ribogojnica s sistemom recirkulacije za gojenje severnoafriškega čopovca (soma), ki jo...

AGROBIZ
Novice
Novice Sladke skrbi sadjarjev: letina je odlična, pa bodo vse prodali in po kakšni ceni?

Lani in predlanskim so sadjarji zaradi pozebe utrpeli veliko škodo; letos je drugače, sadja je dovolj, prav tako raste izvoz

AGROBIZ
Natečaj Agrobiznis
Natečaj Agrobiznis (video, foto) Je na kmetiji mogoče uporabiti množično financiranje? Poglejte v Jarenino!

Kmetija Turinek ponuja zakup letine kot nekakšno obliko množičnega financiranja, kjer kupec plača pridelek za letino vnaprej, potem pa...

AGROBIZ
Novice
Novice Na festivalu Top Vino prestižna svetovna vina

V ljubljanskem Cankarjevem domu bo 8. oktobra potekala druga izdaja festivala Top Vino, ki je pred dvema letoma navdušil obiskovalce s...

AGROBIZ
Novice
Novice Kmalu spletna prodaja sladkovodnih rib

Jeseni jo bo zagnalo podjetje G2O, ki sodi med večje ribogojnice v Sloveniji