Ribogojnica Fonda proda največ rib prav za božič Ribogojnica Fonda proda največ rib prav za božič Doslej so prodali od 50 do 60 ton rib na leto, prihodnje leto jih bodo sto ton, nove trge že iščejo; poleg brancinov imajo tudi orade
Kitajska kupila 500 tisoč ton ameriške soje Kitajska kupila 500 tisoč ton ameriške soje Sredin nakup 500 tisoč ton ameriške soje, za katero so kitajska podjetja plačala okoli 180 milijonov dolarjev (158 milijonov evrov), je prvi tovrsten nakup, odkar je ameriški predsednik Donald Trump uvedel carine na kitajski uvoz, na to pa je Kitajska odgovorila tudi z zaustavitvijo nakupa ameriške soje.
Kupci kupujejo domačo hrano, ker je dobra, pa tudi iz nostalgije Kupci kupujejo domačo hrano, ker je dobra, pa tudi iz nostalgije Povpraševanje po lokalni hrani s podeželja raste kljub nekaj višji ceni, pravi Fani Tomažič, poslovodja Mercatorjevega marketa v Murglah v Ljubljani
Napovedi za kmetijstvo v EU do 2030: kdo bo na boljšem in kdo na slabšem  Napovedi za kmetijstvo v EU do 2030: kdo bo na boljšem in kdo na slabšem Prihajajo boljši časi za alternativno pridelavo hrane, kot so lokalna, ekološka in druga certificirana živila, ki jih kupci vse bolj iščejo. Do leta 2030 bomo v EU pridelali več sladkorne pese, žita, beljakovinskih rastlin in oljčnega olja, večja bo tudi prireja mleka, perutninskega, ovčjega in kozjega mesa, napoveduje evropska komisija.
38 odstotkov hrane, ki smo je lani vrgli med odpadke, je bilo užitne 38 odstotkov hrane, ki smo je lani vrgli med odpadke, je bilo užitne Lani je vsak prebivalec Slovenije zavrgel povprečno 64 kilogramov hrane, kar je manj kot predlani, a za desetino več kot leta 2011.

(video, foto) Griči nad Litijo, priložnost za kmečki turizem

 

Več iz teme.

Obveščaj me o novih člankih:  
kmetijstvo   dodaj
turizem   dodaj
Vinko Kokovica dodaj
Damir Rutar dodaj
Herz dodaj
 
Čas branja: 3 min
08.05.2018  01:00
(video, foto) Griči nad Litijo, priložnost za kmečki turizem
Če si rojen na kmetiji, ni težko veliko delati, pravi Vinko Kokovica.
Foto: Borut Hočevar

Več iz teme:  
Obveščaj me o novih člankih:  
kmetijstvo   dodaj
turizem   dodaj
Vinko Kokovica dodaj
Damir Rutar dodaj
Herz dodaj

Na območju med Litijo, Ivančno Gorico in Jančami je kmečki turizem priljubljena gospodarska dejavnost. Med kmetijami, ki sprejemajo goste, je tudi domačija Pr' Blaj. Zakaj je ta del Slovenije priljubljen med obiskovalci, pojasnjuje lastnik kmetije Vinko Kokovica: ljudje vse bolj iščejo mir, razgledi so lepi, pohodniške poti so prijazne, laporna zemlja pa rodi veliko borovnic in kostanja.

Za izletnike in družinska slavja

Kokovica se je odločil za delo na domači kmetiji v začetku devetdesetih let, s turizmom pa se ukvarja od leta 2002. Bil je v prvi generaciji kmetov, ki so opravili 60-urni gostinski tečaj in z njim pridobili dovoljenje za opravljanje dejavnosti kmečkega turizma. Prenovili so hišo, pripravili tri sobe, v katerih postrežejo do 60 gostom hkrati. Odprti so predvsem od petka do nedelje in imajo vse leto polno gostov, ki pridejo na kosilo, in zaprtih družb, ki pri njih proslavijo pomembne družinske dogodke, na primer birme in obhajila.

Gostje prihajajo iz Litije, Ljubljane, Zasavja in tudi z dolenjske strani.

Eksotične vrste sadja

Družina Kokovica obdeluje približno šest hektarjev zemlje. Večina so travniki, ki jih kosijo, saj strma pobočja niso primerna za druge dejavnosti. Pridelajo tudi nekaj zelenjave, ki jo ponudijo gostom. Izdelujejo kis, sok, koline, sir, skuto in drugo. Imajo ekološki certifikat, in tudi hrana, ki jo za goste kupijo na sosednjih kmetijah, je pridelana ekološko. Imajo tudi nekaj gozda.

Ukvarjajo se tudi s sadjarstvom. Med drugim so posadili sedem sort češenj. Sorte so izbrali tako, da ne rodijo vse hkrati, zato imajo, kot pravijo, dva češnjeva meseca. Posadili pa so tudi nekaj za te kraje neobičajnih dreves, na primer indijsko banano, trilistni citronovec, fige, nešplje, rusko oljko in več vrst kakijev. Posadili so tudi križance med marelico in češnjo, marelico in slivo, marelico in ringlojem in drugo.

Pestri načrti

Kmetija Pr' Blaj je družinska, Vinko Kokovica je predstavnik tretje generacije. Pred leti pa je kupil še eno posestvo. Na približno štiri kilometre oddaljeni, zelo razgledni lokaciji stoji 200 let stara hiša. Začeli so jo prenavljati in sčasoma bi jo lahko oddajali turistom, ki želijo v naravi preživeti več dni. Bolj blizu so načrti za ureditev pokritega prostora za piknike, sob za prenočevanje in tudi objektov za glamping na kmetiji.

Kmetija daje dve delovni mesti. »Kmečki turizem je perspektivna dejavnost, treba pa je veliko delati,« sklene Vinko Kokovica.


Več iz teme:  

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
AGROBIZ
Nove tehnologije
Nove tehnologije Kako je Puklavec Family Wines postal tehnološko najsodobnejša vinska klet

V digitalizacijo in nove tehnologije so od leta 2009 vložili 15,6 milijona evrov

AGROBIZ
Novice
Novice (video) V Slovenijo prihaja 3D-tiskalnik hrane nizozemskega start-upa byFlow 3

3D-tiskalnik hrane ponujajo zlasti gostincem, z njim pa lahko ustvarijo okusen obrok tudi za starejše, ki s težavo uživajo drugo, tršo...

AGROBIZ
Novice
Novice Škotski BSW za megažago že išče najpomembnejše kadre 7

Škotska žaga se bo o odkupu hlodovine obrnila tudi na zasebne lastnike gozdov, žagan les pa bi odkupovala tudi od domačih žag in ga...

AGROBIZ
Nove tehnologije
Nove tehnologije Kmetije se prepočasi tehnološko posodabljajo 5

Podnebne spremembe in potrebe po učinkovitejši pridelavi hrane jih silijo v prilagajanje in nakup novih tehnologij

AGROBIZ
Nove tehnologije
Nove tehnologije Brez robotov ni sodobnega kmetijstva 1

Pomagajo v vseh fazah pridelave, od izbire semen in sadik do vzgoje, spravila in pakiranja pridelkov

AGROBIZ
Nove tehnologije
Nove tehnologije (video) Največ 3D-tiskalnikov hrane uporabljajo restavracije z Michelinovo zvezdico

Štirideset bolnišnic na Nizozemskem preizkuša, kako 3D-tiskalnik pomaga ljudem, ki imajo težave s požiranjem hrane

AGROBIZ
Nove tehnologije
Nove tehnologije (video) Z novimi tehnologijami pridobijo kmetje in zadruge, na koncu tudi kupci 3

Reportaža s 3. Agrobiznisovega tehnološko-investicijskega foruma

AGROBIZ
Novice
Novice Mercator je največja tržnica domače hrane

Letos so ponudbo domačih dobrot Radi imamo domače razširili z linijo ekoloških živil