Mlinotest spodbuja vipavske kmete, da sejejo več koruze poltrdinke Mlinotest spodbuja vipavske kmete, da sejejo več koruze poltrdinke Kmetom, ki se bodo odločili za partnersko kmetovanje, bodo v Mlinotestu pokrili strošek semena; če kmetje koruzo sejejo na najmanj treh hektarjih, jim pri odkupu že zagotavljajo plačilo v 30 dneh.
Devetletni deček v BiH raje kupuje ovce kot igrače Devetletni deček v BiH raje kupuje ovce kot igrače Pripravljamo tudi zgodbo o mladem Ljubljančanu, ki si je za rojstni dan zaželel kozo, zdaj pa že več let skrbi za svojo čredo, mleko pa prodajajo v domači prodajalni na kmetiji
Kaj bo delal novi varuh odnosov v verigi preskrbe s hrano Kaj bo delal novi varuh odnosov v verigi preskrbe s hrano Pričakuje, da bo agencija za varstvo konkurence primere domnevno nepoštenih trgovinskih praks razrešila v razumnem roku, ne čez dve ali tri leta
Sadjarje lahko reši skupna prodaja prek organizacije proizvajalcev  Sadjarje lahko reši skupna prodaja prek organizacije proizvajalcev Na Štajerskem se je 12 sadjarjev, zadrug in podjetij že povezalo in registriralo organizacijo proizvajalcev Pohorka
Kaj se dogaja na svetovnem trgu jabolk Kaj se dogaja na svetovnem trgu jabolk Katastrofe po lanski obilni letini v Evropi ni, Poljaki več izvažajo na Kitajsko in v Azijo, medtem ko v Avstraliji in Južni Afriki že obirajo prve zgodnje sorte

Bi pili žganje iz kruha? Imenuje se brodka

Čas branja: 2 min
10.05.2018  11:35  Dopolnjeno: 10.05.2018 11:48
Ideja za to inovacijo se je Martinu Kržiču porodila na konferenci o krožnem gospodarstvu, kjer so kot dober primer predstavili pivo iz kruha.
Bi pili žganje iz kruha? Imenuje se brodka
Brodko gostinci uporabljajo za koktejle.

Več iz teme:  
Obveščaj me o novih člankih:  
Martin Kržič dodaj
Vizija dodaj

Na Vrhniki v družinskem podjetju Kržič iz starega kruha delajo žganje, ki ga tržijo kot brodko. Ideja za to inovacijo se je Martinu Kržiču porodila na konferenci o krožnem gospodarstvu, kjer so kot dober primer predstavili pivo iz kruha.

Sedem decilitrov žganja naredijo iz treh kilogramov kruha

Glavna ideja brodke je zmanjševanje zavržkov hrane. Za sedem decilitrov brodke potrebujejo tri kilograme kruha. »Brodko smo najprej želeli delati iz neprodanega kruha, ki en dan star pride s trgovskih polic, a brez uspeha, saj ta kruh šteje za odpadek, odpadki pa se po zakonodaji ne smejo predelovati v živila. Brodko delamo iz krajcev, ki ostanejo proizvodnji peki prepečenca,« pravi Martin Kržič. Vizija njihovega podjetja je postati pionirji pri vključevanju presežkov hrane v proizvodnjo.

Podoben postopek kot za viski in vodko

Postopek pridobivanja brodke je podoben kot pri viskiju in vodki. Kruh je večinoma sestavljen iz škroba, ki ga s sladom spremenimo v sladkor, tega pa potrebujemo za alkoholno vrenje ali fermentacijo. Ko kruh fermentira, sledi več destilacij, kjer ločimo užitni del žganja od metanola in višjih alkoholov, ki žganju dajejo slab okus, pivcu pa povzročijo glavobol. Fermentacija in destilacija trajata okoli 14 dni, potem pa žganje še pol leta leži.

Pijačo so želeli poimenovati kruhovo žganje, vendar uredba o žganih pijačah ne pozna kruha kot surovino za žganje, zato ime ni bilo dovoljeno.

Zapleti z dovoljenjem za prodajo

Na začetku so dobili le začasno dovoljenje za prodajo. Vprašljivi sta bili dve stvari – ali je kruh sploh lahko surovina za žganje in kako se pijača lahko poimenuje. Uredba EU o žganih pijačah glede surovine žganja vsebuje dva člena – prvi kot surovino dovoljuje le surovine kmetijskega porekla (kamor kruh ne sodi), drugi pa dovoljuje surovine kmetijskega porekla ali živila, ki so primerna za prehrano ljudi. Ker si člena nasprotujeta, jim niso želeli izdati trajnega dovoljenja za prodajo. Dovoljenje za prodajo večjih količin pa so jim izdali po zagotovilu direktorata za kmetijstvo, da se bosta sporna člena evropske uredbe spremenila.

Lani prodali 900 steklenic brodke

Brodko prodajajo po spletu in v butičnih trgovinah, ponujajo jo tudi gostinskim lokalom. Sedem decilitrov stane 17 evrov. Lani so prodali približno 900 steklenic brodke, predvsem za darila. Za gostince je težava, da je brodka neznano žganje, ki ga težko prodajo. Ker je oglaševanje žganih pijač prepovedano, je tudi za pospeševanje prodaje malo možnosti. Letos so iz brodke razvili koktajl z bezgovim sirupom, agrumi in meto. Brodko vidijo bolj kot del koktajla kot samostojno pijačo.

Delajo 19 vrst žganja, likerjev in grenčic

V družinskem podjetju Žganjekuha Kržič delajo 19 vrst žganih pijač, likerjev in grenčic. Največ prodajo borovničevca, sadnega žganja, viljamovke in brinjevca. Lani so prodali sedem tisoč litrov žganih pijač, ustvarili pa 93 tisoč evrov prihodkov.


Več iz teme:  

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
AGROBIZ
Novice
Novice Kaj se dogaja na svetovnem trgu jabolk

Katastrofe po lanski obilni letini v Evropi ni, Poljaki več izvažajo na Kitajsko in v Azijo, medtem ko v Avstraliji in Južni Afriki že...

AGROBIZ
Natečaj Agrobiznis
Natečaj Agrobiznis 70 kmetij se že predstavlja na spletni tržnici

E-tržnica se letos širi na Hrvaško, pozneje še v druge sosednje države

AGROBIZ
Novice
Novice Letos bo objavljenih 14 razpisov iz programa za razvoj podeželja

Kmetijsko ministrstvo poziva, da si pravočasno priskrbite vse papirje, ki jih potrebujete za prijavo na razpis

AGROBIZ
Novice
Novice Na štirih razpisih čaka dobrih 23 milijonov za kmetijstvo

Vloge na prvi razpis je mogoče oddati od 21. januarja, razpisi so odprti različno dolgo

AGROBIZ
Novice
Novice Kako bi dobili več ekoloških kmetij

Dobro bi bilo zmanjšati birokratske ovire za ekološke kmete in povečati subvencije, da bodo bolj primerljive zahtevnejši ekološki...

AGROBIZ
Novice
Novice Država po novem financira pol premije za večino kmetijskih zavarovanj 2

Višje, in sicer 30-odstotno, je tudi sofinanciranje premij za zavarovanje živali pred boleznimi

AGROBIZ
Novice
Novice Devetletni deček v BiH raje kupuje ovce kot igrače 4

Pripravljamo tudi zgodbo o mladem Ljubljančanu, ki si je za rojstni dan zaželel kozo, zdaj pa že več let skrbi za svojo čredo, mleko...