Ahac v Središču ob Dravi poleg skladišča napoveduje nova vlaganja  Ahac v Središču ob Dravi poleg skladišča napoveduje nova vlaganja Letos in prihodnje leto bodo v Središču ob Dravi investirali 1,3 milijona evrov
Podnebnim spremembam prednost v novi finančni perspektivi Podnebnim spremembam prednost v novi finančni perspektivi Prihodnja finančna perspektiva daje veliko prednost soočanju s podnebnimi spremembami, s sušo, točo, zmrzaljo, žledolomi, vetrolomi in drugimi ujmami, je povedala kmetijska ministrica Aleksandra Pivec.
Turistična ekološka kmetija Urška raste s povezovanjem Turistična ekološka kmetija Urška raste s povezovanjem Z drugimi pripravljajo skupne pakete za goste, ki bodo najprej bivali na eni, potem pa na drugi turistični kmetiji
Kmalu spletna prodaja sladkovodnih rib    Kmalu spletna prodaja sladkovodnih rib Jeseni jo bo zagnalo podjetje G2O, ki sodi med večje ribogojnice v Sloveniji

Bi pili žganje iz kruha? Imenuje se brodka

Čas branja: 2 min
10.05.2018  11:35  Dopolnjeno: 10.05.2018 11:48
Ideja za to inovacijo se je Martinu Kržiču porodila na konferenci o krožnem gospodarstvu, kjer so kot dober primer predstavili pivo iz kruha.
Bi pili žganje iz kruha? Imenuje se brodka
Brodko gostinci uporabljajo za koktejle.

Na Vrhniki v družinskem podjetju Kržič iz starega kruha delajo žganje, ki ga tržijo kot brodko. Ideja za to inovacijo se je Martinu Kržiču porodila na konferenci o krožnem gospodarstvu, kjer so kot dober primer predstavili pivo iz kruha.

Sedem decilitrov žganja naredijo iz treh kilogramov kruha

Glavna ideja brodke je zmanjševanje zavržkov hrane. Za sedem decilitrov brodke potrebujejo tri kilograme kruha. »Brodko smo najprej želeli delati iz neprodanega kruha, ki en dan star pride s trgovskih polic, a brez uspeha, saj ta kruh šteje za odpadek, odpadki pa se po zakonodaji ne smejo predelovati v živila. Brodko delamo iz krajcev, ki ostanejo proizvodnji peki prepečenca,« pravi Martin Kržič. Vizija njihovega podjetja je postati pionirji pri vključevanju presežkov hrane v proizvodnjo.

Podoben postopek kot za viski in vodko

Postopek pridobivanja brodke je podoben kot pri viskiju in vodki. Kruh je večinoma sestavljen iz škroba, ki ga s sladom spremenimo v sladkor, tega pa potrebujemo za alkoholno vrenje ali fermentacijo. Ko kruh fermentira, sledi več destilacij, kjer ločimo užitni del žganja od metanola in višjih alkoholov, ki žganju dajejo slab okus, pivcu pa povzročijo glavobol. Fermentacija in destilacija trajata okoli 14 dni, potem pa žganje še pol leta leži.

Pijačo so želeli poimenovati kruhovo žganje, vendar uredba o žganih pijačah ne pozna kruha kot surovino za žganje, zato ime ni bilo dovoljeno.

Zapleti z dovoljenjem za prodajo

Na začetku so dobili le začasno dovoljenje za prodajo. Vprašljivi sta bili dve stvari – ali je kruh sploh lahko surovina za žganje in kako se pijača lahko poimenuje. Uredba EU o žganih pijačah glede surovine žganja vsebuje dva člena – prvi kot surovino dovoljuje le surovine kmetijskega porekla (kamor kruh ne sodi), drugi pa dovoljuje surovine kmetijskega porekla ali živila, ki so primerna za prehrano ljudi. Ker si člena nasprotujeta, jim niso želeli izdati trajnega dovoljenja za prodajo. Dovoljenje za prodajo večjih količin pa so jim izdali po zagotovilu direktorata za kmetijstvo, da se bosta sporna člena evropske uredbe spremenila.

Lani prodali 900 steklenic brodke

Brodko prodajajo po spletu in v butičnih trgovinah, ponujajo jo tudi gostinskim lokalom. Sedem decilitrov stane 17 evrov. Lani so prodali približno 900 steklenic brodke, predvsem za darila. Za gostince je težava, da je brodka neznano žganje, ki ga težko prodajo. Ker je oglaševanje žganih pijač prepovedano, je tudi za pospeševanje prodaje malo možnosti. Letos so iz brodke razvili koktajl z bezgovim sirupom, agrumi in meto. Brodko vidijo bolj kot del koktajla kot samostojno pijačo.

Delajo 19 vrst žganja, likerjev in grenčic

V družinskem podjetju Žganjekuha Kržič delajo 19 vrst žganih pijač, likerjev in grenčic. Največ prodajo borovničevca, sadnega žganja, viljamovke in brinjevca. Lani so prodali sedem tisoč litrov žganih pijač, ustvarili pa 93 tisoč evrov prihodkov.

Več iz teme:  

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
AGROBIZ
Nasveti
Nasveti Juhu, birokratske poenostavitve za kmete!

Naredili smo seznam nekaj davčnih in birokratskih poenostavitev za kmete, pridelovalce domačih izdelkov, tudi žganja

AGROBIZ
Novice
Novice Komentar: Opuščanje industrijske živinoreje je strel v koleno 69

Pozivi veganov h krčenju industrijske živinoreje bi škodili kmetijstvu, ne morejo pa rešiti okolja

AGROBIZ
Novice
Novice 10 zvezd kmetijskega sejma Agra 4

Reportaža s 56. mednarodnega kmetijsko-živilskega sejma v Gornji Radgoni

AGROBIZ
Nove tehnologije
Nove tehnologije S sistemom recirkulacije porabite dosti manj vode za gojenje rib

Tipska montažna do 50 kvadratnih metrov velika ribogojnica s sistemom recirkulacije za gojenje severnoafriškega čopovca (soma), ki jo...

AGROBIZ
Novice
Novice Sladke skrbi sadjarjev: letina je odlična, pa bodo vse prodali in po kakšni ceni?

Lani in predlanskim so sadjarji zaradi pozebe utrpeli veliko škodo; letos je drugače, sadja je dovolj, prav tako raste izvoz

AGROBIZ
Natečaj Agrobiznis
Natečaj Agrobiznis (video, foto) Je na kmetiji mogoče uporabiti množično financiranje? Poglejte v Jarenino!

Kmetija Turinek ponuja zakup letine kot nekakšno obliko množičnega financiranja, kjer kupec plača pridelek za letino vnaprej, potem pa...

AGROBIZ
Novice
Novice Na festivalu Top Vino prestižna svetovna vina

V ljubljanskem Cankarjevem domu bo 8. oktobra potekala druga izdaja festivala Top Vino, ki je pred dvema letoma navdušil obiskovalce s...

AGROBIZ
Novice
Novice Kmalu spletna prodaja sladkovodnih rib

Jeseni jo bo zagnalo podjetje G2O, ki sodi med večje ribogojnice v Sloveniji