Ribogojnica Fonda proda največ rib prav za božič Ribogojnica Fonda proda največ rib prav za božič Doslej so prodali od 50 do 60 ton rib na leto, prihodnje leto jih bodo sto ton, nove trge že iščejo; poleg brancinov imajo tudi orade
Kitajska kupila 500 tisoč ton ameriške soje Kitajska kupila 500 tisoč ton ameriške soje Sredin nakup 500 tisoč ton ameriške soje, za katero so kitajska podjetja plačala okoli 180 milijonov dolarjev (158 milijonov evrov), je prvi tovrsten nakup, odkar je ameriški predsednik Donald Trump uvedel carine na kitajski uvoz, na to pa je Kitajska odgovorila tudi z zaustavitvijo nakupa ameriške soje.
Kupci kupujejo domačo hrano, ker je dobra, pa tudi iz nostalgije Kupci kupujejo domačo hrano, ker je dobra, pa tudi iz nostalgije Povpraševanje po lokalni hrani s podeželja raste kljub nekaj višji ceni, pravi Fani Tomažič, poslovodja Mercatorjevega marketa v Murglah v Ljubljani
Napovedi za kmetijstvo v EU do 2030: kdo bo na boljšem in kdo na slabšem  Napovedi za kmetijstvo v EU do 2030: kdo bo na boljšem in kdo na slabšem Prihajajo boljši časi za alternativno pridelavo hrane, kot so lokalna, ekološka in druga certificirana živila, ki jih kupci vse bolj iščejo. Do leta 2030 bomo v EU pridelali več sladkorne pese, žita, beljakovinskih rastlin in oljčnega olja, večja bo tudi prireja mleka, perutninskega, ovčjega in kozjega mesa, napoveduje evropska komisija.
38 odstotkov hrane, ki smo je lani vrgli med odpadke, je bilo užitne 38 odstotkov hrane, ki smo je lani vrgli med odpadke, je bilo užitne Lani je vsak prebivalec Slovenije zavrgel povprečno 64 kilogramov hrane, kar je manj kot predlani, a za desetino več kot leta 2011.

Bi pili žganje iz kruha? Imenuje se brodka

Čas branja: 2 min
10.05.2018  11:35  Dopolnjeno: 10.05.2018 11:48
Ideja za to inovacijo se je Martinu Kržiču porodila na konferenci o krožnem gospodarstvu, kjer so kot dober primer predstavili pivo iz kruha.
Bi pili žganje iz kruha? Imenuje se brodka
Brodko gostinci uporabljajo za koktejle.

Več iz teme:  
Obveščaj me o novih člankih:  
Martin Kržič dodaj
Vizija dodaj

Na Vrhniki v družinskem podjetju Kržič iz starega kruha delajo žganje, ki ga tržijo kot brodko. Ideja za to inovacijo se je Martinu Kržiču porodila na konferenci o krožnem gospodarstvu, kjer so kot dober primer predstavili pivo iz kruha.

Sedem decilitrov žganja naredijo iz treh kilogramov kruha

Glavna ideja brodke je zmanjševanje zavržkov hrane. Za sedem decilitrov brodke potrebujejo tri kilograme kruha. »Brodko smo najprej želeli delati iz neprodanega kruha, ki en dan star pride s trgovskih polic, a brez uspeha, saj ta kruh šteje za odpadek, odpadki pa se po zakonodaji ne smejo predelovati v živila. Brodko delamo iz krajcev, ki ostanejo proizvodnji peki prepečenca,« pravi Martin Kržič. Vizija njihovega podjetja je postati pionirji pri vključevanju presežkov hrane v proizvodnjo.

Podoben postopek kot za viski in vodko

Postopek pridobivanja brodke je podoben kot pri viskiju in vodki. Kruh je večinoma sestavljen iz škroba, ki ga s sladom spremenimo v sladkor, tega pa potrebujemo za alkoholno vrenje ali fermentacijo. Ko kruh fermentira, sledi več destilacij, kjer ločimo užitni del žganja od metanola in višjih alkoholov, ki žganju dajejo slab okus, pivcu pa povzročijo glavobol. Fermentacija in destilacija trajata okoli 14 dni, potem pa žganje še pol leta leži.

Pijačo so želeli poimenovati kruhovo žganje, vendar uredba o žganih pijačah ne pozna kruha kot surovino za žganje, zato ime ni bilo dovoljeno.

Zapleti z dovoljenjem za prodajo

Na začetku so dobili le začasno dovoljenje za prodajo. Vprašljivi sta bili dve stvari – ali je kruh sploh lahko surovina za žganje in kako se pijača lahko poimenuje. Uredba EU o žganih pijačah glede surovine žganja vsebuje dva člena – prvi kot surovino dovoljuje le surovine kmetijskega porekla (kamor kruh ne sodi), drugi pa dovoljuje surovine kmetijskega porekla ali živila, ki so primerna za prehrano ljudi. Ker si člena nasprotujeta, jim niso želeli izdati trajnega dovoljenja za prodajo. Dovoljenje za prodajo večjih količin pa so jim izdali po zagotovilu direktorata za kmetijstvo, da se bosta sporna člena evropske uredbe spremenila.

Lani prodali 900 steklenic brodke

Brodko prodajajo po spletu in v butičnih trgovinah, ponujajo jo tudi gostinskim lokalom. Sedem decilitrov stane 17 evrov. Lani so prodali približno 900 steklenic brodke, predvsem za darila. Za gostince je težava, da je brodka neznano žganje, ki ga težko prodajo. Ker je oglaševanje žganih pijač prepovedano, je tudi za pospeševanje prodaje malo možnosti. Letos so iz brodke razvili koktajl z bezgovim sirupom, agrumi in meto. Brodko vidijo bolj kot del koktajla kot samostojno pijačo.

Delajo 19 vrst žganja, likerjev in grenčic

V družinskem podjetju Žganjekuha Kržič delajo 19 vrst žganih pijač, likerjev in grenčic. Največ prodajo borovničevca, sadnega žganja, viljamovke in brinjevca. Lani so prodali sedem tisoč litrov žganih pijač, ustvarili pa 93 tisoč evrov prihodkov.


Več iz teme:  

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
AGROBIZ
Nove tehnologije
Nove tehnologije Kako je Puklavec Family Wines postal tehnološko najsodobnejša vinska klet

V digitalizacijo in nove tehnologije so od leta 2009 vložili 15,6 milijona evrov

AGROBIZ
Novice
Novice (video) V Slovenijo prihaja 3D-tiskalnik hrane nizozemskega start-upa byFlow 3

3D-tiskalnik hrane ponujajo zlasti gostincem, z njim pa lahko ustvarijo okusen obrok tudi za starejše, ki s težavo uživajo drugo, tršo...

AGROBIZ
Novice
Novice Škotski BSW za megažago že išče najpomembnejše kadre 7

Škotska žaga se bo o odkupu hlodovine obrnila tudi na zasebne lastnike gozdov, žagan les pa bi odkupovala tudi od domačih žag in ga...

AGROBIZ
Nove tehnologije
Nove tehnologije Kmetije se prepočasi tehnološko posodabljajo 5

Podnebne spremembe in potrebe po učinkovitejši pridelavi hrane jih silijo v prilagajanje in nakup novih tehnologij

AGROBIZ
Nove tehnologije
Nove tehnologije Brez robotov ni sodobnega kmetijstva 1

Pomagajo v vseh fazah pridelave, od izbire semen in sadik do vzgoje, spravila in pakiranja pridelkov

AGROBIZ
Nove tehnologije
Nove tehnologije (video) Največ 3D-tiskalnikov hrane uporabljajo restavracije z Michelinovo zvezdico

Štirideset bolnišnic na Nizozemskem preizkuša, kako 3D-tiskalnik pomaga ljudem, ki imajo težave s požiranjem hrane

AGROBIZ
Nove tehnologije
Nove tehnologije (video) Z novimi tehnologijami pridobijo kmetje in zadruge, na koncu tudi kupci 3

Reportaža s 3. Agrobiznisovega tehnološko-investicijskega foruma

AGROBIZ
Novice
Novice Mercator je največja tržnica domače hrane

Letos so ponudbo domačih dobrot Radi imamo domače razširili z linijo ekoloških živil