Koroška zadruga: bolj se splača prireja mleka kot reja živine Koroška zadruga: bolj se splača prireja mleka kot reja živine Odkupna cena goveda je slabša kot pred letom dni, pravi direktorica zadruge Danica Ramšak
Nastaja kratka veriga lokalno vzrejene govedine iz Posavja Nastaja kratka veriga lokalno vzrejene govedine iz Posavja Sevniška zadruga bo s kmetijami tržila in promovirala prednosti lokalno vzrejenega mesa
KGZ Sloga kmetom priskrbi in proda teleta KGZ Sloga kmetom priskrbi in proda teleta Povpraševanje po uhlevljanju raste, s tem zadruga ustvari desetino prihodkov
Pivka perutninarstvo išče nove rejce piščancev Pivka perutninarstvo išče nove rejce piščancev Dodatne površine za rejo piščancev potrebujejo, saj raste povpraševanje po njihovem mesu in ker želijo vstopiti na nove trge
Za odpravo škode v gozdovih na dveh razpisih 3,41 milijona evrov  Za odpravo škode v gozdovih na dveh razpisih 3,41 milijona evrov Vnos podatkov v elektronski sistem in prijava na oba razpisa poteka od 8. aprila do zaprtja razpisov, kar bo objavljeno na spletni strani kmetijskega ministrstva in Programa za razvoj podeželja

Bi pili žganje iz kruha? Imenuje se brodka

Čas branja: 2 min
10.05.2018  11:35  Dopolnjeno: 10.05.2018 11:48
Ideja za to inovacijo se je Martinu Kržiču porodila na konferenci o krožnem gospodarstvu, kjer so kot dober primer predstavili pivo iz kruha.
Bi pili žganje iz kruha? Imenuje se brodka
Brodko gostinci uporabljajo za koktejle.

Več iz teme:  
Obveščaj me o novih člankih:  
Martin Kržič dodaj
Vizija dodaj

Na Vrhniki v družinskem podjetju Kržič iz starega kruha delajo žganje, ki ga tržijo kot brodko. Ideja za to inovacijo se je Martinu Kržiču porodila na konferenci o krožnem gospodarstvu, kjer so kot dober primer predstavili pivo iz kruha.

Sedem decilitrov žganja naredijo iz treh kilogramov kruha

Glavna ideja brodke je zmanjševanje zavržkov hrane. Za sedem decilitrov brodke potrebujejo tri kilograme kruha. »Brodko smo najprej želeli delati iz neprodanega kruha, ki en dan star pride s trgovskih polic, a brez uspeha, saj ta kruh šteje za odpadek, odpadki pa se po zakonodaji ne smejo predelovati v živila. Brodko delamo iz krajcev, ki ostanejo proizvodnji peki prepečenca,« pravi Martin Kržič. Vizija njihovega podjetja je postati pionirji pri vključevanju presežkov hrane v proizvodnjo.

Podoben postopek kot za viski in vodko

Postopek pridobivanja brodke je podoben kot pri viskiju in vodki. Kruh je večinoma sestavljen iz škroba, ki ga s sladom spremenimo v sladkor, tega pa potrebujemo za alkoholno vrenje ali fermentacijo. Ko kruh fermentira, sledi več destilacij, kjer ločimo užitni del žganja od metanola in višjih alkoholov, ki žganju dajejo slab okus, pivcu pa povzročijo glavobol. Fermentacija in destilacija trajata okoli 14 dni, potem pa žganje še pol leta leži.

Pijačo so želeli poimenovati kruhovo žganje, vendar uredba o žganih pijačah ne pozna kruha kot surovino za žganje, zato ime ni bilo dovoljeno.

Zapleti z dovoljenjem za prodajo

Na začetku so dobili le začasno dovoljenje za prodajo. Vprašljivi sta bili dve stvari – ali je kruh sploh lahko surovina za žganje in kako se pijača lahko poimenuje. Uredba EU o žganih pijačah glede surovine žganja vsebuje dva člena – prvi kot surovino dovoljuje le surovine kmetijskega porekla (kamor kruh ne sodi), drugi pa dovoljuje surovine kmetijskega porekla ali živila, ki so primerna za prehrano ljudi. Ker si člena nasprotujeta, jim niso želeli izdati trajnega dovoljenja za prodajo. Dovoljenje za prodajo večjih količin pa so jim izdali po zagotovilu direktorata za kmetijstvo, da se bosta sporna člena evropske uredbe spremenila.

Lani prodali 900 steklenic brodke

Brodko prodajajo po spletu in v butičnih trgovinah, ponujajo jo tudi gostinskim lokalom. Sedem decilitrov stane 17 evrov. Lani so prodali približno 900 steklenic brodke, predvsem za darila. Za gostince je težava, da je brodka neznano žganje, ki ga težko prodajo. Ker je oglaševanje žganih pijač prepovedano, je tudi za pospeševanje prodaje malo možnosti. Letos so iz brodke razvili koktajl z bezgovim sirupom, agrumi in meto. Brodko vidijo bolj kot del koktajla kot samostojno pijačo.

Delajo 19 vrst žganja, likerjev in grenčic

V družinskem podjetju Žganjekuha Kržič delajo 19 vrst žganih pijač, likerjev in grenčic. Največ prodajo borovničevca, sadnega žganja, viljamovke in brinjevca. Lani so prodali sedem tisoč litrov žganih pijač, ustvarili pa 93 tisoč evrov prihodkov.


Več iz teme:  

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
AGROBIZ
Novice
Novice Kmetje, preberite, kje vas bodo letos čakali inšpektorji

Kmetijski inšpektorji bodo preprečevali zaraščanje in neobdelanost kmetijskih površin, pri konoplji bodo preverjali vsebnost THC, pri...

AGROBIZ
Novice
Novice Pozor, ugodna posojila za nakup kmetijskih zemljišč 1

Ponuja jih ribniški sklad, zadnji rok za oddajo vloge je 8. aprila, na voljo je še 2,5 milijona evrov; kmalu nov razpis

AGROBIZ
Novice
Novice Prašičerejci dobijo državno pomoč, panoga pa strategijo razvoja 2

Rejcem, ki so zaradi nizkih cen mesa v hudih težavah, je kmetijska ministrica Aleksandra Pivec ponudila pol milijona evrov enkratne...

AGROBIZ
Novice
Novice Manj ovir za postavitev rastlinjakov 5

Na razpisu za ukrep 4.1 iz Programa za razvoj podeželja, ki je odprt do konca maja, sofinancirajo tudi postavitev rastlinjakov, kar je...

AGROBIZ
Novice
Novice Pivka perutninarstvo išče nove rejce piščancev

Dodatne površine za rejo piščancev potrebujejo, saj raste povpraševanje po njihovem mesu in ker želijo vstopiti na nove trge

AGROBIZ
Novice
Novice Nastaja kratka veriga lokalno vzrejene govedine iz Posavja

Sevniška zadruga bo s kmetijami tržila in promovirala prednosti lokalno vzrejenega mesa