Kako težko je v naši državi biti mesar in zakaj čedalje težje dihajo Kako težko je v naši državi biti mesar in zakaj čedalje težje dihajo Ste vedeli, da lahko lokalni mesarji le četrtino svojega blaga prodajo gostilnam? Tudi sami niso, dokler jih niso zalotili inšpektorji vseh vrst; preverjamo birokratske neumnosti za mesarje in tudi za druge trgovce z živili
Zakaj kmetje nočejo graditi rastlinjakov in se odpovedujejo nepovratnim sredstvom Zakaj kmetje nočejo graditi rastlinjakov in se odpovedujejo nepovratnim sredstvom Občine že imajo možnost, da komunalni prispevek za rastlinjake znižajo oziroma ga delno ali v celoti oprostijo, ministrstvo za okolje in prostor posebnega zakona o tem ne bo predlagalo
(video) Katere korake bo treba narediti za večjo povezanost kmetijstva in turizma (video) Katere korake bo treba narediti za večjo povezanost kmetijstva in turizma Vizija razvoja za slovenski turizem je, da Slovenija postane prepoznavna kot zelena, aktivna in zdrava butična destinacija. In v tej viziji najdeta svoj prostor tudi kmetijstvo in naprej kulinarika.
Dodana vrednost v turizmu: Lokalne surovine Dodana vrednost v turizmu: Lokalne surovine Na okrogli mizi v okviru 1. konference Povezovanje turizma in kmetijstva so sogovorniki razpravljali, kako lahko gostinec ustvari dodano vrednost in prepoznavnost s sodelovanjem z lokalnimi dobavitelji.
Načrt: za naložbe v turizem na podeželju 10 milijonov evrov subvencij Načrt: za naložbe v turizem na podeželju 10 milijonov evrov subvencij Kmetijsko ministrstvo želi s spodbujanjem nekmetijskih dejavnosti na kmetijah krepiti podjetništvo ter s tem ohranjati in ustvarjati nova delovna mesta

Diverzifikacija: Prodaja domačih jajc cveti

Čas branja: 1 min
10.05.2018  11:54  Dopolnjeno: 10.05.2018 13:41
Kot za prodajo svežega mleko poznamo mlekomate, za jajca obstaja tudi jajčkomat.
Diverzifikacija: Prodaja domačih jajc cveti
V jajčkomatu lahko naenkrat prodajamo 500 jajc, pravi Matjaž Jenko.

Več iz teme:  
Obveščaj me o novih člankih:  
Matjaž Jenko dodaj
Spar dodaj

Jajčkomat je iz rabljenega samopostrežnega avtomata predelal Matjaž Jenko (na sliki) in jeseni 2016 postavil na domači kmetiji na Potoku pri Komendi. Samopostrežni avtomat je predelal tako, da se jajca pri nakupu ne razbijejo in da je v avtomatu ves čas zakonsko predpisana temperatura. Nadgradil ga je s sistemom, ki ga obvešča, ko zaloga poide.

Kokoši znesejo okoli 1.200 jajc na dan

Matjaž Jenko je rejo povečal na 1.200 jajc na dan, a še vedno ne izpolni vseh naročil. Prodajo je razširil tudi v Spar. Z mladima kmetoma iz Kamnika in Vodic se je povezal v Združenje mladih perutninarjev, ki z jajci oskrbuje trgovine.

Preden so se pred dvema letoma preusmerili v prirejo kokošjih jajc, ko redili krave molznice, mleko pa je pobirala enak od mlekarn. »Z bratom Emilom sva očetu Petru priznala, da ne bova nadaljevala prireje mleka, ki je bila poleg poljedelstva dolgo časa glavna dejavnost naše kmetije. V mleko je treba vložiti preveč dela, natančnosti in čistoče glede na ceno, ki bi jo iztržili za mleko,« pravi Matjaž Jenko. Lepšo prihodnost vidi tudi v prodaji domačih špargljev, jagod in druge zelenjave.

Poskusili so s polži, krompirjem in mlekom

Krčenje črede je bilo za gospodarja kmetije vse prej kot lahko, saj je imel krave rad in je zanje lepo skrbel. Kljub temu je sinova podprl pri preusmeritvi v bolj donosne dejavnosti, saj je tudi sam ves čas iskal obetavne niše v kmetijstvu. Tako je pred dobrimi 20 leti kot prvi kmet v Sloveniji odprl farmo polžev, a jo je hitro zaprl, saj zaradi pomanjkanja znanja in izkušenj ni bila donosna. Pred leti, ko je bila odkupna cena zelo nizka, je že opustil tudi pridelavo krompirja.


Več iz teme:  

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
AGROBIZ
Članki
Članki Zakaj kmetje nočejo graditi rastlinjakov in se odpovedujejo nepovratnim sredstvom 4

Občine že imajo možnost, da komunalni prispevek za rastlinjake znižajo oziroma ga delno ali v celoti oprostijo, ministrstvo za okolje...

AGROBIZ
(intervju) Hiša Franko nabavlja živila pri več kot sto manjših lokalnih pridelovalcih

Z Majo Pak, direktorico Slovenske turistične organizacije (STO), smo se pogovarjali o prizadevanjih, da bi Slovenija v prihodnjih letih...

AGROBIZ
Dež ni le zoprn – podražil nam bo življenje! Kaj nam je že, kaj nam bo še? 3

»Gledamo simptome naravne katastrofe,« trenutne razmere v poljedeljstvu opiše šef koprske zadruge Agraria.

AGROBIZ
Novice
Novice Recept za uspeh najboljše turistične kmetije v Evropi

Po izboru bralcev Guardianovega spletnega portala je bila ekološka turistična kmetija Pri Plajerju v Trenti izbrana za najboljšo...

AGROBIZ
Načrt: za naložbe v turizem na podeželju 10 milijonov evrov subvencij

Kmetijsko ministrstvo želi s spodbujanjem nekmetijskih dejavnosti na kmetijah krepiti podjetništvo ter s tem ohranjati in ustvarjati nova...

AGROBIZ
Kako težko je v naši državi biti mesar in zakaj čedalje težje dihajo 2

Ste vedeli, da lahko lokalni mesarji le četrtino svojega blaga prodajo gostilnam? Tudi sami niso, dokler jih niso zalotili inšpektorji...

AGROBIZ
Tako so Kobariški muzej, Mlekarna Planika in Fundacija Pot miru skupaj ustvarili butično doživetje

Pripoved vojaka s soške fronte je čisto nova oblika doživetja, ki v dolino reke Soče uvaja ekskluzivno petzvezdično ponudbo. Produkt...

AGROBIZ
Novice
Novice Kaj mora turistična kmetija ponuditi svojim gostom za najvišjo oceno na Tripadvisorju?

Ekološka idila na Pohorju, ki deluje skladno s filozofijo samooskrbe in ekološke pridelave, ponuja gostom celostno izkušnjo življenja v...